OIKONOMIA
Συνδεδεμένες: Καθορίστηκαν οι ενισχύσεις για σπαράγγι και ζαχαρότευτλα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πήραν ΦΕκ τα ποσά των ενισχύσεων
Τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα σπαράγγια και τα ζαχαρότευτλα καθορίστηκαν με υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συγκεκριμένα, οι νέες αποφάσεις καθορίζουν:
- Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια των σπαραγγιών, για το έτος ενίσχυσης 2020, στα 686,12 ευρώ/εκτάριο (68,6 ευρώ/στρέμμα).
- Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα των ζαχαροτεύτλων, για το έτος ενίσχυσης 2021, στα 800 ευρώ/εκτάριο (80 ευρώ/στρέμμα).
Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις καθορίστηκαν τα ποσά των συνδεδεμένων και για τα ακόλουθα προϊόντα:
- Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών για το έτος ενίσχυσης 2021, καθορίζεται στα 78,76 ευρώ/εκτάριο (7,87 ευρώ/στρέμμα).
- Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, για το έτος ενίσχυσης 2021, καθορίζεται στα 170,93 ευρώ/εκτάριο (17,09 ευρώ/στρέμμα).
- Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, για το έτος ενίσχυσης 2021, καθορίζεται στα 120,25 ευρώ/εκτάριο (12,02 ευρώ/στρέμμα).
- Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια μήλων, για το έτος ενίσχυσης 2021, καθορίζεται στα 418,55 ευρώ ανά εκτάριο (41,8 ευρώ/στρέμμα).
- Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια καρπών με κέλυφος για το έτος ενίσχυσης 2021, καθορίζεται στα 93,09 ευρώ/εκτάριο (9,3 ευρώ/στρέμμα).
- Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, για το έτος ενίσχυσης 2021, καθορίζεται στα 57,09 ευρώ/εκτάριο (5,7 ευρώ/στρέμμα).
Δείτε τις νέες αποφάσεις ΕΔΩ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Fitch: Τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυξημένες είναι οι πιθανότητες ύφεσης στην ζώνη του ευρώ, εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την περιοχή, προειδοποίησε η Fitch Ratings.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «τα ανοίγματα είναι τόσο μεγάλα που μια άμεση και πλήρης διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε ελλείψεις φυσικού αερίου, ακόμα και σε διανομή με το δελτίο, προκαλώντας μεγάλο μακροοικονομικό σοκ».
Η Fitch Ratings υπογραμμίζει ότι το 38% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας ο οίκος αναφέρει ότι το 60% της εγχώριας χρήσης φυσικού αερίου έρχεται προμηθεύεται από τη Ρωσία.
Μεγάλες απώλειες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,7% εάν η προσφορά φυσικού αερίου μειωθεί κατά 10%, σημείωσε η Fitch.
«Μια απώλεια κατά 30% του εφοδιασμού φυσικού αερίου θα μεταφραζόταν επομένως σε μείωση κατά 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Για τη Γερμανία, η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου θα σήμαινε πτώση του ΑΕΠ κοντά στο 4%», ανέφερε.
Η Fitch είπε επίσης ότι οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με άλλες πηγές φυσικού αερίου και ενέργειας με την πάροδο του χρόνου, αλλά μια άμεση απώλεια ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την Ευρώπη.
Η ανάπτυξη θα καθυστερήσει
Η Fitch Ratings έχει προειδοποιήσει επίσης, ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία, που καταγράφηκε το 2021 έχει επιβραδυνθεί απότομα και θα συνεχίσει να επιβραδύνεται φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η παγκόσμια δημοσιονομική ανάκαμψη «επηρεάστηκε από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, τον αυξανόμενο πληθωρισμό … το αυξημένο κόστος δανεισμού, την επιβράδυνση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ και τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Και υπογραμμίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η μέση παγκόσμια δημοσιονομική θέση θα επανέλθει στο προ-πανδημικό επίπεδο το 2029.
«Τα επιτόκια πολιτικής αυξάνονται και η Fitch πιστεύει ότι αυτό σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού του δημοσίου, το οποίο έχει ωφελήσει πρωτίστως τις ανεπτυγμένες αγορές», πρόσθεσε.
Το εμπάργκο στο ρωσικό αργό θα φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές
Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη έκθεσή του ο διεθνής οίκος την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων θα διατηρούσε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καθώς θα απαιτούσε αναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών από άλλες περιοχές και χρήση της πλεονάζουσας δυναμικότητας.
Τονίζει επίσης, ότι εάν αυτό το εμπάργκο υποστηριχθεί από όλα τα μέλη της ΕΕ, η μετάβαση θα είναι σταδιακή, με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, να λαμβάνουν προσωρινές εξαιρέσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, η απαγόρευση της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (MMbpd) αργού πετρελαίου και περίπου 2Mbpd προϊόντων πετρελαίου που εισάγονται στο μπλοκ από τη Ρωσία, με βάση τα στοιχεία του 2019 που αντικατοπτρίζουν τις τυπικές εμπορικές ροές πριν από την πανδημία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με επανέκδοση ομολόγου τη Δευτέρα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έκτακτη Δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,90%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2033, σε άυλη μορφή, ISIN GR0128015725, αναμένεται να διενεργηθεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση.
Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 500 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 (Τ+5).
Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 23ης Μαΐου 2022 και οι οποίες ικανοποιούνται, μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).
Η εν λόγω δημοπρασία δε θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση των Β.Δ. Για τα ομόλογα δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο