Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη ακτιβίστρια στη Βενεζουέλα – Την άμεση απελευθέρωσή της ζητά ο ΟΗΕ

Published

on

venezuela 768x432 1 1 2.jpg

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απαίτησε χθες Δευτέρα την «άμεση απελευθέρωση» ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βενεζουέλα, μερικές ημέρες αφού η Μάρτα Λία Γκραχάλες συνελήφθη την Παρασκευή στο Καράκας και ανακοινώθηκε πως είναι αντιμέτωπη με δίωξη για «υποκίνηση μίσους» και «συνωμοσία με ξένη κυβέρνηση».

«Η οικογένεια και ο δικηγόρος της πρέπει να ενημερωθούν για την τύχη και τον τόπο κράτησής της. Τα ανθρώπινα δικαιώματά της πρέπει να γίνουν σεβαστά», επέμεινε η υπηρεσία της οποίας ηγείται ο Φόλκερ Τουρκ μέσω X.

Η Μάρτα Λία Γκραχάλες, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης SurGentes, συνελήφθη την Παρασκευή, έπειτα από διαδήλωση υπέρ όσων φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής κρίσης στη Βενεζουέλα, μπροστά στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της χώρας, ανέφεραν ΜΚΟ.

Η SurGentes εξεγείρεται για τη διάλυση προηγούμενης διαδήλωσης υπέρ των φυλακισμένων, την 5η Αυγούστου, από «παρά-αστυνομική ομάδα περίπου 70 μελών», ή αλλιώς μελών «collectivos» –ομάδων πολιτών που συχνά συγκρούονται με αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές– μπροστά στο ανώτατο δικαστήριο (TSJ).

Advertisement

Η εισαγγελία της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες πως σε βάρος της κ. Γκραχάλες εκδόθηκε «ένταλμα σύλληψης» για «ενέργειες εναντίον δημόσιων θεσμών» και της «κοινής ειρήνης».

Στις ταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου 2024, στις οποίες επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αλλά η αντιπολίτευση διατρανώνει πως κέρδισε εκείνη, σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι και συνελήφθησαν άλλοι 2.400. Περίπου 2.000 αποφυλακίστηκαν έκτοτε, κατά επίσημα δεδομένα.

Οι εναπομείναντες κρατούμενοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για «υποκίνηση μίσους» και «τρομοκρατία», οι οποίες επισύρουν ποινές μεταξύ 10 και 30 ετών κάθειρξης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Advertisement



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο