ΚΟΣΜΟΣ
Συρία: Η Δαμασκός ξεκίνησε την καταστροφή χημικών όπλων της εποχής Άσαντ

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Η Συρία ξεκίνησε την καταστροφή χημικού στρατιωτικού υλικού που χρονολογείται από την περίοδο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (3/9) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.
«Αυτή είναι η πρώτη επιχείρηση καταστροφής από την απελευθέρωσή μας από το προηγούμενο καθεστώς», δήλωσε ο Ιμπραήμ Ολάμπι, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή».
«Είναι επίσης η πρώτη επιχείρηση που αφορά την καταστροφή χημικών υλικών σε συριακό έδαφος εδώ και πάνω από μια δεκαετία», προσέθεσε.
«Στόχος μας είναι η προστασία του συριακού λαού, ώστε τέτοια όπλα να μην πέσουν σε λάθος χέρια», δήλωσε ακόμα ο Ολάμπι και συμπλήρωσε ότι η χώρα του «προστατεύει επίσης τον κόσμο και την περιοχή μέσω αυτού του έργου. Κάθε τοποθεσία που ασφαλίζεται, κάθε πυρομαχικό που εντοπίζεται, δεν απομακρύνει απλώς έναν κίνδυνο για τη Συρία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».
Στις 21 Αυγούστου 2013, μια χημική επίθεση που αποδόθηκε στη συριακή κυβέρνηση – η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή – στην ανατολική Γούτα, ένα προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Εικόνες άψυχων ανδρών, γυναικών και ιδιαίτερα παιδιών, που έβγαζαν αφρούς από το στόμα, σόκαραν τον κόσμο.
Κατόπιν, η Συρία εντάχθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και συμφώνησε να αποκαλύψει και να παραδώσει τα αποθέματά της σε τοξικές ουσίες για καταστροφή υπό την πίεση της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση Άσαντ δεν είχε δηλώσει ολόκληρο το απόθεμά της σε χημικά όπλα και είχε προσπαθήσει να παραπλανήσει τους επιθεωρητές.
Το 2021, ο Οργανισμός προχώρησε στο άνευ προηγουμένου βήμα να αφαιρέσει από τη Συρία το δικαίωμα ψήφου της, αφού διαπίστωσε ότι η πολεμική αεροπορία της είχε χρησιμοποιήσει το νευροτοξικό αέριο σαρίν και αέριο χλώριο εναντίον του ίδιου του λαού της.
Από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στα τέλη του 2024, οι νέες Αρχές στη Δαμασκό δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με τον Οργανισμό για την καταστροφή των χημικών όπλων για τα οποία ο ανατραπείς πρόεδρος κατηγορήθηκε επανειλημμένα ότι χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία που διήρκεσε περισσότερα από 13 χρόνια.
Οι νέες συριακές Αρχές έχουν εξουσιοδοτήσει τους επιθεωρητές του ΟΑΧΟ να έχουν μόνιμη παρουσία στη χώρα για να καταγράφουν ύποπτες τοποθεσίες χημικών όπλων και να παίρνουν συνεντεύξεις από μάρτυρες προηγούμενων επιθέσεων.
Το γεγονός ότι η καταστροφή αυτών των όπλων έχει ξεκινήσει είναι «ένα παράδειγμα του πώς η διπλωματία, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα, τη γνήσια πολιτική βούληση και τη διεθνή συνεργασία, μπορεί να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα επί τόπου», τόνισε ο Ολάμπι.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram

ΑΘΛΗΤΙΚΑ23 ώρες agoΤο συγκινητικό αντίο του Ροντινέι: «Έκανα τα πάντα για να γίνω ένας από εσάς – Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω»
LIFESTYLE23 ώρες agoΜαρία Αναστασοπούλου: Μιλά για τον χωρισμό από τον Γιάννη Κολοκυθά – “Χρειάστηκαν κάποιοι μήνες”
VIDEO8 ώρες agoΙδρύθηκε η «Πανελλήνια Συνομοσπονδία Σωμάτων Ασφαλείας – Ενόπλων Δυνάμεων» – Μιλά ο Κώστας Κυράνης
ΑΘΛΗΤΙΚΑ18 ώρες agoΟι όροι του ΟΦΗ στον Ολυμπιακό για Νους και Αποστολάκη
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες agoΡομά μπλόκαραν λεωφορείο και προπηλάκισαν οδηγό (Βίντεο)
ΑΘΛΗΤΙΚΑ16 ώρες agoΗ Όσναμπρικ έκανε το λάθος να προηγηθεί και η Μπάγερν Μονάχου την τιμώρησε με 4άρα
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες agoΔύο συλλήψεις για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από φωτοβολταϊκό πάρκο
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago35 γραμμάρια κοκαΐνης στον Πειραιά οδήγησαν σε… “θησαυρό” 950.000 ευρώ σε υποκατάστημα εταιρείας real estate









