Connect with us
2025 03 06T210823Z 1337757400 RC2V7DADF46W RTRMADP 5 SYRIA SECURITY MILITARY 620x350.jpg 2025 03 06T210823Z 1337757400 RC2V7DADF46W RTRMADP 5 SYRIA SECURITY MILITARY 620x350.jpg

ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πάνω από 70 νεκροί σε σφοδρές μάχες – «Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν»

Published

on

Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία σημειώθηκαν ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 70 άνθρωποι, όπως ανέφερε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αιματηρές μάχες στην Συρία

«Πάνω από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν σε αιματηρές μάχες και ενέδρες στις συριακές ακτές ανάμεσα σε μέλη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών και ενόπλους που ανήκαν στον στρατό» του πρώην προέδρου Άσαντ, ανέφερε μέσω X στα αραβικά η μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών της στη Συρία.

Οι μάχες στην Τζάμπλα (σ.σ. Γάβαλα στα αρχαία ελληνικά) και παρακείμενα χωριά, στην επαρχία Λαττάκεια, κοντά στα παράλια στη Μεσόγειο, ήταν «οι πιο σφοδρές» επιθέσεις εναντίον του νέου καθεστώτος «μετά την πτώση του Άσαντ» την 8η Δεκεμβρίου, κατά την ίδια πηγή.

Η αποκατάσταση της ασφάλειας σε όλη τη Συρία χαρακτηρίζεται η πιο επείγουσα πρόκληση για τις νέες αρχές, στην εξουσία αφότου συμμαχία οργανώσεων τζιχαντιστών και ανταρτών με επικεφαλής τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) ανέτρεψε τη δυναστεία των Άσαντ.

Advertisement

Συγκρούσεις στην Λαττάκεια

Τις τελευταίες μέρες γίνονται μάχες στην επαρχία Λαττάκεια, προπύργιο της μειονότητας των αλεβιτών, στην οποία ανήκει η οικογένεια του έκπτωτου προέδρου.

Εξαπολύοντας «καλά σχεδιασμένη και προμελετημένη επίθεση, ομάδες ενόπλων οπαδών του Άσαντ εφόρμησαν εναντίον θέσεών μας και σημείων ελέγχου μας, στοχοποιώντας μεγάλο αριθμό περιπόλων μας στην περιοχή της Τζάμπλα», δήλωσε ο Μούσταφα Κινιφάτι, αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας των de facto αρχών στη Λαττάκεια.

Είπε ακόμη πως οι έφοδοι αυτοί προκάλεσαν «πολλούς μάρτυρες και τραυματίες» στις τάξεις του νέου καθεστώτος, χωρίς να δώσει αριθμό. Οι δυνάμεις ασφαλείας δρουν για «να εξαλείψουν την παρουσία τους», συνέχισε. «Θα αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην επαρχία και θα προστατεύσουμε τις περιουσίες του λαού μας».

Συνελήφθη πρώην αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας επί προεδρίας Άσαντ

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν πρώην αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας επί προεδρίας Χάφεζ αλ Άσαντ —του πατέρα του Μπασάρ αλ Άσαντ—, τον Ιμπραήμ Χαουέιτζα, μετέδωσε το SANA επικαλούμενο πηγή του στις δυνάμεις ασφαλείας του νέου καθεστώτος.

«Οι δυνάμεις μας στην πόλη Τζάμπλα κατάφεραν να συλλάβουν τον εγκληματία πτέραρχο Ιμπραήμ Χαουέιτζα», μετέδωσε το πρακτορείο.

Advertisement

«Κατηγορείται πως διέπραξε εκατοντάδες δολοφονίες την εποχή (της προεδρίας) του εγκληματία Χάφεζ αλ Άσαντ», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαουέιτζα σπανίως εμφανιζόταν δημόσια και ελάχιστα είναι γνωστά γι’ αυτόν. Διετέλεσε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας από το 1987 ως το 2002, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Υπάρχουν υποψίες πως ευθυνόταν για τη δολοφονία του ηγέτη των Δρούζων του Λιβάνου Καμάλ Τζουμπλάτ το 1977.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Λαττάκεια, οι δυνάμεις του συγκρούστηκαν με διοικητή των ειδικών δυνάμεων της εποχής των Άσαντ σε άλλο χωριό, έπειτα από επιδρομές ελικοπτέρων.

«Οι ένοπλες ομάδες με τις οποίες συγκρούονται οι δυνάμεις ασφαλείας μας στην επαρχία της Λαττάκειας ανήκουν στον εγκληματία πολέμου Σουχάιλ αλ Χασάν», δήλωσε στο SANA.

Ο λεγόμενος «τίγρης» ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων και συχνά περιγραφόταν ως ο «στρατιώτης που προτιμούσε» ο πρώην πρόεδρος Άσαντ. Είχε πιστωθεί μεγάλες προελάσεις του στρατού του ανατραπέντος καθεστώτος το 2015.

Advertisement

Κάλεσμα για ειρηνικές διαδηλώσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι συγκρούσεις έγιναν στο Μπέιτ Άανα, το χωριό από όπου κατάγεται ο Σουχάιλ αλ Χασάν, όταν κάτοικοι εμπόδισαν τη σύλληψη υπόπτου για λαθρεμπόριο όπλων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, «ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον μελών και οχημάτων του υπουργείου Άμυνας κοντά στο χωριό», σκοτώνοντας ένα από αυτά και τραυματίζοντας άλλα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, τραυματίστηκε επίσης μέλος συνεργείου του.

Ηγέτες της κοινότητας των αλεβιτών κάλεσαν μέσω Facebook σε «ειρηνικές διαδηλώσεις» μετά τις επιδρομές ελικοπτέρων κατά τις οποίες, όπως κατήγγειλαν, επλήγησαν «σπίτια αμάχων».

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία Λαττάκεια επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των αλεβιτών — πέραν της Λαττάκειας, το μέτρο αφορά επίσης την Ταρτούς και τη Χομς, κατά το SANA.

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο