Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την ΕΑΒ: H κυβέρνηση απαξιώνει την Αμυντική Βιομηχανία

Published

on

Στο θέμα της ΕΑΒ αναφέρονται με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το Κίνημα Αλλαγής, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.

Σε κοινή τους δήλωση, ο Αλέξης Χαρίτσης Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Θοδωρής Δρίτσας Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και ο Γιώργος Τσίπρας Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρουν: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν μερικούς μήνες, εξήγγειλε πανηγυρικά ότι αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και μάλιστα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Πρόκειται για πρόγραμμα που δρομολόγησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το βρήκε έτοιμο η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι το έργο θα εκτελεστεί με την πλήρη ευθύνη της ΕΑΒ και του υψηλής τεχνογνωσίας προσωπικού της και γι’ αυτό εξήγγειλαν ότι προγραμματίζονται οι αναγκαίες προσλήψεις τεχνικών διαφόρων ειδικοτήτων, αναγκαίων για να προχωρήσει το έργο καθώς και άλλα σε εξέλιξη συμβασιοποιημένα προγράμματα.

Σήμερα, εντελώς ξεδιάντροπα, η Κυβέρνηση προωθεί την πρόσληψη εργολαβικών εργαζομένων, για ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα της εταιρείας που αφορά στο κατασκευαστικό έργο απαρτίων αεροσκαφών F-16, που ανοίγει το δρόμο στη βαθμιαία αποξένωση των μόνιμων εργαζομένων της ΕΑΒ από το έργο και το μοίρασμά του σε υπερ-εργολαβικές εταιρείες, το προσωπικό των οποίων θα εκπαιδευθεί από την ΕΑΒ. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο στην ουσία μεταφέρεται τεχνολογία αιχμής του “core business” της ΕΑΒ σε τρίτους.

Μπροστά σε αυτήν την καταστροφική για την ελληνική Αμυντική Βιομηχανία επιλογή, με σαφή χαρακτηριστικά ιδιοτελούς εξυπηρέτησης ημετέρων και υπονόμευσης της αναπτυξιακής προοπτικής της ΕΑΒ, έχει προκληθεί μια απίστευτη αναταραχή και η εταιρεία από τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης έχει περιέλθει σε «περιδίνηση». Με αυτά τα δεδομένα και την κρίση που δημιούργησε η αδιαφορία της κυβέρνησης, ο θρασύτατος ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, προσφεύγουν στα δικαστήρια, με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης εξέδωσε ανακοίνωση με ανοίκειο ύφος και περιεχόμενο, υβρίζοντας και απειλώντας τους εργαζόμενους. Οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για την ΕΑΒ και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι ενδεικτικές της αντίληψης της Ν.Δ. Απαξίωση της Αμυντικής Βιομηχανίας και στο βάθος ιδιωτικοποίηση.

Καταγγέλλουμε τους δύο Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό γι’ αυτές τις απαράδεκτες επιλογές και συμπεριφορές, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την εκτέλεση του έργου και στρέφονται ευθέως εναντίον των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για χάρη της εξυπηρέτησης ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων.

Ζητάμε να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος των εργαζομένων και η καταστρατήγηση των όρων υλοποίησης των προγραμμάτων της ΕΑΒ, να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελθείσες προσλήψεις, να στηριχτεί η ΕΑΒ ως νευραλγικής σημασίας δημόσια, κρατική βιομηχανία και να μην διαταραχθεί η υλοποίηση των κρίσιμων για την Εθνική Άμυνα, προγραμμάτων. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και καλούμε την Κυβέρνηση να βρει λύση».

Επίσης για την ΕΑΒ ο Τομέας Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνει ότι: «Σε πρόσφατη επίσκεψή της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει το μέλλον της εταιρείας και αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ανασφαλείς και με χαμηλές αμοιβές, ενώ με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο μειώνει ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους.

Ως επιβεβαίωση των καταγγελιών της Προέδρου, έρχεται η ωμή παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης και τρίτου εταίρου της ΕΑΒ που δήθεν “μεριμνά” για το μέλλον της, ο οποίος έθεσε το δίλημμα ότι αν η εργολαβική εταιρεία δεν αναλάβει το έργο σε κρίσιμα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας που αφορά στην κατασκευή απαρτίων του F-16, η εταιρία θα κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης και όλοι οι εργαζόμενοι θα ψάχνουν για δουλειά…

Οι δηλώσεις σας κύριε Υπουργέ κρίνονται απαράδεκτες και θυμίζουν νοοτροπίες και λογικές άλλων εποχών, ενώ δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στη λύση του προβλήματος. Λύσεις που η κυβέρνηση θα έπρεπε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει για το μέλλον της ΕΑΒ, κατηγορείτε και απειλείτε τους εργαζόμενους ότι αυτοί είναι δήθεν υπεύθυνοι για την κακή κατάσταση της εταιρείας και τροχοπέδη για την ανάτασή της.

Φταίνε οι εργαζόμενοι για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος; Όχι, η κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη για τις λάθος πολιτικές της στην εταιρεία. Η κυβέρνηση ευθύνεται για την τελευταία διετή απραξία της εταιρείας και την μη στήριξη και εξυγίανσή της, αλλά και για την απώλεια τεχνογνωσίας και προστιθέμενης αξίας από την απομάκρυνση εξειδικευμένων εργαζομένων της εταιρείας. Ρίχνετε τις ευθύνες σας στην πλάτη των εργαζομένων που ζητούν εργασιακή ειρήνη και αξιοπρεπείς αμοιβές. Που είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σας για το μέλλον της εταιρείας; Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ακόμη λειτουργείτε με το “βλέποντας και κάνοντας”!

Απειλώντας τους εργαζόμενους μιας βαριάς βιομηχανίας δεν χτίζεται το μέλλον της εταιρείας και δεν επιτυγχάνεται η εργασιακή ειρήνη και η ασφάλειά τους. Δεν ήταν αρκετός ο εργασιακός μεσαίωνας που έφερε στη βουλή ο κ. Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, δημιουργείτε συνθήκες ομηρίας στους εργαζόμενους με σκοπό τη διάλυση της ΕΑΒ, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα ανταγωνιστών της εταιρείας. Λες και δεν υπάρχει το κατάλληλο εργατικό δυναμικό στην εταιρεία για να προχωρήσει ομαλά η υλοποίηση του προγράμματος! Λες και ήταν απαγορευτική η πρόσληψη των συγκεκριμένων 15 ατόμων από την ΕΑΒ και όχι από την ανταγωνίστρια εταιρεία της!».

Σας καταγγέλλουμε κύριε Γεωργιάδη για την αρνητική συμβολή στην ναυπηγοεπισκευαστική ικανότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας και για την «βόμβα» στα θεμέλια της ΕΑΒ.

Το Κίνημα Αλλαγής θα βρεθεί κυματοθραύστης στις απαράδεκτες συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης, που δεν προωθούν την βιωσιμότητα και τον ορθολογισμό της ΕΑΒ, με στόχο την τεχνολογική ανάπτυξη της οικονομίας, παραμένοντας αρωγός στους εργαζόμενους της ΕΑΒ με ανάληψη κοινοβουλευτικών προτάσεων προς την κυβέρνηση, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και διασφαλίζοντας το μέλλον τους.

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement <
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me