Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πίσω ολοταχώς από Κασσελάκη μετά το «όχι» από την ΠΓ – Παραμένει ως τις ευρωεκλογές

Published

on

KASSELAKIS 6 1024x576 1 620x350.jpg

Ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε πολιτικώς αποδυναμωμένος από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διήρκεσε πολλές ώρες κι εκτυλίχθηκε μέσα σε κλίμα έντασης.

Ο πρόεδρος του κόμματος δεν κατάφερε να λάβει τη «λευκή επιταγή» που είχε ζητήσει από την Π.Γ., με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ν’ ανακαλέσει τη σχετική επιστολή την οποία είχε αποστείλει στο όργανο.

Πήρε πίσω το τελεσίγραφο και πλέον θα κριθεί στις ευρωεκλογές

Μολονότι δεν έλαβε την τυφλή στήριξη που ήθελε, ο κ. Κασσελάκη δεν έθεσε ζήτημα ανοίγματος εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου, κάτι που τον προκάλεσε να κάνει ο Διονύσης Τεμπονέρας – στην περίπτωση που επιμένει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει διαφορετικά. Παράλληλα, ο κ. Τεμπονέρας τόνισε ότι δεν συναινεί σε de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να πάρει πίσω το σχετικό τελεσίγραφο που είχε αποστείλει στην Πολιτική Γραμματεία και το κόμμα να πορευτεί κανονικά προς το συνέδριό τους και τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Το ίδιο, άλλωστε, επέλεξαν και οι εντόνως διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς δεν κατέθεσαν πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του. Τον προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι θα κριθεί στις ευρωεκλογές.

Advertisement

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

Σε ακόλουθη ανακοίνωσή του, το όργανο αναφέρει: Στην Π.Γ που συνεδρίασε σήμερα, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:

α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,
β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ».

Επεισοδιακή συνεδρίαση και βαριές κουβέντες

Ο Στέφανος Κασσελάκης δέχθηκε σφοδρά πυρά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ, υπερασπιζόμενη τον ίδιο, η Θεοδώρα Τζάκρη έστρεψε τα βέλη της προς τα μέλη που του άσκησαν κριτική και τους είπε: «Αν πείτε ότι αμφισβητείτε τον Κασσελάκη, θα γελούν μαζί σας».

«Οι προτάσεις να πάμε σε Κεντρική Επιτροπή θέτοντας θέμα αναβολής του Συνέδριου ή μομφής δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν πείτε σε μία Κεντρική Επιτροπή 300 ατόμων ή σε ένα συνέδριο 3.500 ανθρώπων ότι αμφισβητείτε τον Πρόεδρο επειδή έθεσε ερώτημα για την Κεντροαριστερά, θα γελούν μαζί σας. Πολλώ δε μάλλον αν προσφύγετε στα μέλη για το ερώτημα αυτό», είπε χαρακτηριστικά η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Advertisement

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ιδιαιτέρως τεταμένη, με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος να κάνουν δηλώσεις που απέπνεαν αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάξη ως προέδρου του κόμματος. Χαρακτηριστική ήταν η αιχμηρή δήλωση του Γιώργου Τσίπρα: «Αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Κασσελάκη, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο».

Οι προϋπάρχουσες εσωκομματικές εντάσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου οξύνθηκαν όταν ο κ. Κασσελάκης ανήρτησε ερωτηματολόγιο για την ταυτότητα, το όνομα του κόμματος κ.ά. Το κόμμα αιφνιδιάστηκε από αυτό το εσωκομματικό δημοψήφισμα, που μεταξύ άλλων έθετε ακόμη κι ερώτημα παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στη Αριστερά ή μεταπήδησης στη Κεντροαριστερά. Ακολούθησαν διά ζώσης αλλά κι εξ αποστάσεως «διαξιφισμοί» μεταξύ στελεχών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τους μεν και τον δε να επιδίδονται σ’ ένα ιδιότυπο «μπραντεφέρ».

Τεμπονέρας σε Κασσελάκη: Δεν κανέναν δεν δίνουμε λευκή επιταγή

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος είπε ότι με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, παραμείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιμένουμε να εκφράζουμε μαζί με τους συντρόφους μας, την αγωνία και την συνείδηση της οργανωμένης εκλογικής βάσης και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν μετανιώσαμε ποτέ για την επιλογή μας αυτή.

Έγκαιρα, πριν από 8 μήνες, είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου, πριν την προεδρική εκλογή προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ο απαραίτητος απολογισμός και η αναγκαία αυτοκριτική, αλλά και για να αποτυπωθεί η ιδεολογική ταυτότητα και η φυσιογνωμία του κόμματος, μετά από μια στρατηγική ήττα. Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να τίθεται σε αμφισβήτηση η ιστορική παράδοση και ο προσανατολισμός του κόμματος, όχι με δική μας ευθύνη.

Το καταστατικό του κόμματος δεν είναι απλά λέξεις «ατάκτως ειρημένες» στο χαρτί. Είναι αποτέλεσμα συλλογικά ειλημμένης δημοκρατικής απόφασης των χιλιάδων μελών μας, που δεσμεύει άπαντες, μέχρι να αλλάξει μέσα από μια νέα, συντεταγμένη καταστατική διαδικασία. Το καταστατικό είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν υπόκειται σε κανενός είδους «εργαλειοποίηση». Σεβασμός στο καταστατικό, σημαίνει σεβασμός στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisement

Πρώτοι εμείς, σε σχετική συνεδρίαση της ΠΓ πριν 2 μήνες, είχαμε ζητήσει το επικείμενο συνέδριο να είναι και καταστατικό (και να εκλεγεί και νέα ΚΕ-ΠΓ) για να εξετάσουμε το μοντέλο του κόμματος, την διάρθρωση, την δομή, τα όργανα και την λειτουργία του. Η εισήγηση του Προέδρου, ήταν αντίθετη.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε την μετατροπή της ΠΓ σε «πολιτικό κέντρο» για τον καλύτερο συντονισμό στην λήψη των αποφάσεων και για την ανάκτηση μιας περισσότερο πολιτικής λειτουργίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της «ΠΓ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» πριν από μία εβδομάδα ουδέποτε τέθηκε το σχετικό ελλειμματικό και αποπροσανατολιστικό ερωτηματολόγιο, υπόψη των μελών του οργάνου. Δεν νοείται αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη του κόμματος, δίχως σεβασμό στην κομματική δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει «μη κόμμα».

Ομόφωνα έχει ψηφιστεί η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019, που απαντάει σε ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού και στρατηγικής και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου, δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές, που αγνοούν τα μέλη. Τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς.

Έγκαιρα, χωρίς διχαστικούς αιφνιδιασμούς και με σεβασμό στα μέλη του κόμματος, αλλά και στο σημαντικό επικείμενο συνέδριο που πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά, καταθέσαμε κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο(«Μέτωπο Δημοκρατίας») προκειμένου να συζητηθεί στις οργανώσεις του κόμματος και να είναι αντικείμενο διαλόγου και επεξεργασίας. Τολμήσαμε με θάρρος, να αντιμετωπίσουμε και να εκτεθούμε στην κρίση των μελών, παίρνοντας θέση όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική και να δώσει διέξοδο στα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα. Αυτή η προοπτική προϋποθέτει αξιοπιστία και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και όχι απολιτικές, επικοινωνιακές ακροβασίες.

Advertisement

«Άλλαξε τα όλα» δεν σημαίνει «διάλυσέ τα όλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στη θετική εμπειρία του παρελθόντος, σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση.

Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση και να κατακτήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο απευκταίο σενάριο, που το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών δεν είναι καλό, όλοι θα έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την ήττα, όμως οι επιλογές και οι παραλείψεις, αφορούν πρώτα από όλους τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε. Προσωπικά δεν έχω πολιτικές ανασφάλειες. Το αποδεικνύει η πολιτική μου διαδρομή. Σκεφτόμαστε και λειτουργούμε πολιτικά.
Είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Θα στηρίξουμε τον «Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία» γιατί στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηρίζουμε τον εργαζόμενο λαό, τους μικρομεσαίους, την νεολαία, τους αγρότες, τους ανέργους, τους διανοούμενους, τους μη προνομιούχους.

Δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας. Κοιτάμε έξω και μπροστά και έχουμε μοναδικό μέτωπο απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, στον αφανισμό της αγροτιάς, στην καταπάτηση του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Έχουμέ μέτωπο απέναντι στη Δεξιά και στις δεξιές πολιτικές.

Θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα στηρίξουμε το μοναδικό μας σπίτι, για να το κάνουμε αποκούμπι και καταφύγιο για τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας.

Advertisement

Τέλος, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
ESPA
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή