ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ – Πλατφόρμα από το «βαθύ κόμμα» ενόψει Συνεδρίου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Καθώς οδεύουμε προς το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα πυκνώνουν και οι παρεμβάσεις των ενδιαφερομένων. Οι τρεις πιο πρόσφατες έχουν ένα χαρακτηριστικό, χωρίς να σημαίνει πως είχαν και κοινή εκκίνηση σε όλα: την ταυτοτική περιφρούρηση του κόμματος, την αριστερή-ριζοσπαστική του φυσιογνωμία αλλά και τους κινδύνους τού να συνεχίσει η αξιωματική αντιπολίτευση να εκπέμπει συγκεχυμένο σήμα χωρίς σχέδιο αλλά και χωρίς εύρυθμη δημοκρατική λειτουργία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με ευρεία συσπείρωση
Το ένα κείμενο-παρέμβαση ανήκει σε ομάδα στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης με προεξάρχοντα τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη αλλά και άλλα 13 στελέχη, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Φωτεινή Βάκη και Νάσος Αθανασίου και οι παλιοί Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Μιχάλης Σαμπατακάκης – αν και οι πληροφορίες λένε πως γύρω απ’ το κείμενο υπάρχει ευρύτερη συσπείρωση κι άλλων μελών και στελεχών. «Οι σωστές πολιτικές αποφάσεις, το επαρκές κυβερνητικό πρόγραμμα και ο χαρισματικός ηγέτης χρειάζονται και καλή «ορχήστρα»» αναφέρει το κείμενο με σαφή αιχμή σε αρχηγικά μοντέλα. Πώς μπορεί να διαβαστεί; Ως υπόμνηση του βαθέως κόμματος αλλά και ως μια παρέμβαση που χτυπάει καμπανάκια στη συγκυρία.
Πρόσωπο που υπέγραψε το εν λόγω κείμενο σημειώνει: «Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να σοβαρευτούμε. Και δεν υπάρχει σήμερα κλίμα σοβαρής παραγωγικής συλλογικότητας». Και είναι μια ανησυχία που συναντάται κυρίως από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πέρασαν πρόσφατα το κατώφλι της Κουμουνδούρου, αντίθετα έχουν μακρά πείρα. «Ενα κόμμα που δεν λειτουργεί συλλογικά μετατρέπεται συχνά σε ιμάντα μεταβίβασης κεντρικών αποφάσεων και διακατέχεται από αντιθέσεις τις οποίες αδυνατεί να αντιμετωπίσει».
Ανοίγματα και ταυτότητα
Το δεύτερο κείμενο-παρέμβαση, πιο αιχμηρό, ήταν του Νίκου Φίλη: «Είναι άλλο η επιθυμητή, ιδιαιτέρως λόγω Απλής Αναλογικής, συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για τη συγκρότηση εναλλακτικής προοδευτικής λύσης στη διακυβέρνηση του τόπου και άλλο η επιδίωξη να εκφραστούν μονοκομματικά παράταιρες, αλλά και στερούμενες κοινωνικού αποτυπώματος, δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ». Μια αποστροφή που έχει να κάνει με την κουβέντα που διεξάγεται ενδοσυριζαϊκά για τα χαρακτηριστικά του ανοίγματος του κόμματος αλλά και της ταυτότητάς του που σταθερά ο πρώην υπουργός Παιδείας υπερασπίζεται απέναντι στον «δεξιό ριζοσπαστισμό».
Αιχμές για τη διεύρυνση
Είχε προηγηθεί παρέμβαση («ΕφΣυν») του Πάνου Σκουρλέτη με επίσης αιχμή για τη διεύρυνση: «Δεν πρέπει να συγχέουμε την έννοια του κόμματος με αυτήν της παράταξης, ούτε μπορούμε να θεωρούμε το κόμμα μας τον αποκλειστικό εκφραστή της, γιατί τότε υπονομεύουμε την πολιτική των συμμαχιών μας. Οι συμμαχίες, για να είναι αξιόπιστες, οφείλουν να βασίζονται σε προγραμματικές συγκλήσεις και να οικοδομούνται σε ισότιμη βάση».
Στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, άλλωστε, μια μικροδιένεξη μεταξύ Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά για το πόσο έχει φθαρεί η κυβέρνηση και πόσο ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πώς προχωράει η διεύρυνση, αποτυπώνει μια διαρκή και εξελισσόμενη αντιπαράθεση.
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Γιατί ο Ερντογάν έδειξε αυτοσυγκράτηση και οι «υποσχέσεις» για το μέλλον


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Προς το παρόν αναβάλλεται». Ο λόγος για την έλευση του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν σε νερά ελληνικής ή κυπριακής δικαιοδοσίας. Αφού προς το παρόν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να μείνει σε πιο ασφαλή νερά κοντά στην Αττάλεια.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακόμα και αν οι έρευνες που θα πραγματοποιήσει το γεωτρύπανο βάση κινούνται στο όριο της διεθνούς νομιμότητας, καθώς για να είναι απόλυτα σύμφωνες με το γράμμα του νόμου, η Τουρκία θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με τις γείτονες χώρες, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερντογάν επέλεξε το πλέον ανώδυνο σενάριο.
Διαβάστε επίσης: Handelsblatt: Ο (σιωπηρός) εκνευρισμός στις Βρυξέλλες με τον Ερντογάν
Επέλεξε δηλαδή να κάνει έναν ελιγμό, δείχνοντας ταυτόχρονα προς τη διεθνή κοινότητα μία διάθεση αυτοσυγκράτησης.
Οι επικρίσεις
Έστω και αν αυτή τον έφερε αντιμέτωπο με τους σκληρούς της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, που ήδη τοποθετήθηκε ενάντια στην επιλογή του Τούρκου προέδρου, μέσω του think tank που διατηρεί.
Στην ανάρτηση της η δεξαμενή σκέψης, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής), ανέφερε ότι: «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε».
Οι αιτίες της «αυτοσυγκράτησης»
Ωστόσο αυτός ο ελιγμός που ο Ερντογάν θέλει να «πουλήσει» ως αυτοσυγκράτηση έχει αιτίες, που σχεδόν δεν του επέτρεπαν να κάνει κάτι διαφορετικό, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική συγκυρία. Καθώς το κόστος μίας ακραίας επιλογής θα είχε συνέπειες που θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όσα επιδιώκει να κερδίσει ο τούρκος πρόεδρος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει ξανά το θέμα του σεβασμού των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών στην κορυφή της ατζέντας της διεθνούς διπλωματίας.
Ένα ζήτημα που ίσως κάποτε η επίκληση του να θεωρούνταν «γραφική», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στο συνέδριο του Economist, αναδεικνύεται ως μείζον για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ΝΑΤΟ δεν θέλει παραφωνίες και ο Ερντογάν αναγνωρίζει πότε το σκοινί μπορεί να σπάσει
Οι τεκτονικές αλλαγές που προκαλεί στη γεωπολιτική σκακιέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβάλλουν καθαρές γραμμές και όσον αφορά τις συμμαχίες. Το ΝΑΤΟ επαναπροσδιορίζει τους στόχους του, επιχειρεί να ισχυροποιηθεί και ξεκαθαρίζει στα μέλη του ότι δεν επιτρέπονται ρωγμές στην Συμμαχία.
Και η Τουρκία γνωρίζει ότι μπορεί να δοκιμάζει τα όρια της Δύσης, σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά γνωρίζει και πού να σταματάει όταν βλέπει ότι το σκοινί μπορεί να σπάσει.
Ο Ερντογάν διαπραγματεύτηκε εξαιρετικά την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιων χωρών στο ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία και κέρδισε σε επίπεδο δεσμεύσεων τα μέγιστα.
Ως ειδικός στο διπλωματικό παζάρι ο τούρκος πρόεδρος ωστόσο αναγνωρίζει και τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί.
Συγκυρίες και θωράκιση
Όπως επισημαίνει άλλωστε ο καθηγητής και πρώην πρεσβευτής, σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης σε σχετικό άρθρο του στα ΝΕΑ με τίτλο «Αυτοσυγκράτηση ή ελιγμός», οι σημερινές συνθήκες του 2022 είναι αισθητά διαφορετικές από αυτές του 2020.
Τονίζει δε ότι ο επιθετικός πόλεμος αναθεωρητισμού στην Ευρώπη, ο πόλεμος της Ουκρανίας, «άλλαξε ιδιαίτερα την πρόσληψη που έχει η Ευρώπη για τον αναθεωρητισμό και τις ολέθριες συνέπειες του, είτε αυτός προέρχεται από την Ρωσία είτε από άλλη αυταρχική χώρα όπως η Τουρκία».
Είναι ενδεικτικές άλλωστε οι πρόσφατες τοποθετήσεις τόσο της Γαλλίας και κυρίως της Γερμανίας, μετά και την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία που ξεκαθάρισε δημόσια ότι αμφισβήτηση κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα θεωρείται ότι είναι πολύ καλύτερα θωρακισμένη, όπως υπογραμμίζει ο Π. Ιωακειμίδης «για να αντιμετωπίσει τοξικά σενάρια κατά το προηγούμενο του 2020, τόσο επιχειρησιακά όσο και διπλωματικά», με τις συμφωνίες της Αθήνας με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον να θεωρούνται σημαντικό μέρος της εν λόγω θωράκισης.
Άλλο 2022 και άλλο 2020
Σε αυτό το πλαίσιο τόσο το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ, όσο και η τουρκική πλευρά έχουν επαναλάβει αρκετές φορές ότι το 2022 δεν είναι 2020. Έστω και αν Αθήνα και Άγκυρα θέλουν να στείλουν διαφορετικά μηνύματα μέσω της εν λόγω φράσης.
Ακόμα όμως και αν ο Ερντογάν αυτή την περίοδο κοιτάζει προς τη Δύση και δεν θέλει να ρισκάρει τις σχέσεις του, αλλά να έχει το χώρο που απαιτείται για να συνεχίσει το διπλό παιχνίδι του και με τη Ρωσία, δεν σημαίνει ότι δεν κρατά το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ως άσσο στο μανίκι του για τους επόμενους μήνες.
Επί του παρόντος άλλωστε η Τουρκία εμφανίζεται διεθνώς αναβαθμισμένη. Οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της φιέστας για τον απόπλου του γεωτρύπανου άλλωστε ήταν περισσότερο από σαφείς, προϊδεάζοντας για το τι θα ακολουθήσει.
Όταν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο…

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκία: Προσπάθειες «νομιμοποίησης» του ψευδοκράτους μέσω συναντήσεων με συμμάχους της Άγκυρας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Να κατευθύνει τους συμμάχους της και δη τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «κράτη δορυφόροι» της Άγκυρας προς την αναγνώριση των κατεχομένων επιχειρεί η Τουρκία, επί σειρά ετών. Και αν η επίσημη αναγνώριση χαρακτηρίζεται ένα εξαιρετικά δύσκολο βήμα οι σχέσεις που δίνουν επίφαση «νομιμότητας» στις κατοχικές Αρχές και στέλνουν μηνύματα για το μέλλον ίσως είναι πιο εύκολες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ πραγματοποίησε την Τρίτη στο Ικόνιο συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του ψευδοκράτους ο Τατάρ συναντήθηκε με τον Αζέρο Πρόεδρο στο περιθώριο της Τελετής Έναρξης της 6ης Ισλαμικής Αλληλεγγύης.
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα τουρκοκύπριων δημοσιογράφων σε Τατάρ: Μην ακουμπάς την ελευθερία
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Konya’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.
Görüşmede, Aliyev’e Kıbrıs konusunda bilgi veren Tatar, Türkiye ile uyum içinde bir politika yürüttüklerini söyledi.https://t.co/lKjksgyTdO pic.twitter.com/a6WSuzV0mm
— TRT HABER (@trthaber) August 9, 2022
«Ο Τατάρ είχε συνάντηση με τον Αλίεφ, ο οποία διήρκησε περίπου 40 λεπτά. Κατά την συνάντηση ενημέρωσε τον Αλίεφ για την Κύπρο και είπε ότι ακολουθούν μια πολιτική σε αρμονία με την Τουρκία», αναφέρει ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το sigmalive.
Συνάντηση δύο «προέδρων»
Αν και δεν υπήρχαν διακριτικά με σημαίες στην συνάντηση, στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται ως συνάντηση των «δυο προέδρων» του Αζερμπαϊτζάν και της «ΤΔΒΚ» σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Το παρών του στη συνάντηση έδωσε μάλιστα και ο Ερντογάν.
Σε φωτογραφίες που ανέβηκαν στο διαδίκτυο φαίνεται ο Τατάρ να κάθεται στο ίδιο τραπέζι μεταξύ άλλων με τον Ενρτογάν, τον Αλίεφ, τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Μουχάμεντ Στίγιε, τον Aλβανό Πρωθυπουργό Εντι Ράμα και τoν Yπουργό Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας.
Καταδικάζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή
Aξιοσημείωτο το γεγονός ότι την συνάντηση καταδίκασε σε ανακοίνωση η Αρμενική Εθνική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της στο twitter.
«Το ANCA καταδικάζει τον Πρόεδρο του Aζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφπου εξομαλύνει την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τρίτου της Κύπρου , συναντώντας τον επικεφαλής της παράνομης στρατιωτικής δύναμης κατοχής της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ».
The @ANCA_DC condemns #Azerbaijan‘s President Ilham Aliyev normalizing Turkey’s 1974 invasion and ongoing occupation of the northern third of #Cyprus, by meeting with the head of Ankara’s illegal military occupation force, Ersin Tatar. pic.twitter.com/PDY0uiU6XW
— ANCA (@ANCA_DC) August 9, 2022
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
LIFESTYLE4 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες
-
MEDIA21 ώρες ago
Κόβει την ανάσα στα 55 της: Η Κατερίνα Λέχου μόλις ανέβασε τη φωτό που στέλνει στο ταμείο… ανεργίας τις instagrammers (Pic)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
36χρονος απείλησε τη γυναίκα του με κατσαβίδι – «θα πάθεις ό,τι και οι άλλες γυναίκες που δείχνουν οι ειδήσεις»