Ο δρόμος τα έχει όλα και στο κέντρο του την ίδια τη διαδικασία ως τον βασικό σταθμό μετασχηματισμού του κόμματος και ανοίγματός του εκ νέου στην κοινωνία

Καμπανάκια παλιών στελεχών, προθεσμίες μελών, προσδοκίες, συμμαχίες και αντιθέσεις. Ο δρόμος για το τρίτο τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα έχει όλα και στο κέντρο του την ίδια τη διαδικασία ως τον βασικό σταθμό μετασχηματισμού του κόμματος και ανοίγματός του εκ νέου στην κοινωνία. Εξι χρόνια από το τελευταίο συνέδριο (2016), τα πάντα σχεδόν έχουν συμβεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μια σειρά ζητημάτων απασχολούν τα μέλη του, τη βάση του, σήμερα που η εκλογή συνέδρων ολοκληρώνεται και οι περίπου 5.000 εκλεγμένοι εκπρόσωποι (προφανώς και τάσεων), άνδρες και γυναίκες, θα πάνε στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο (14-17 Απριλίου) ώστε και κεντρική απόφαση να υπάρξει, και νέες θέσεις, και αποτίμηση του κυβερνητικού έργου (εδώ έχουμε ένα τολμηρό και αναλυτικό κείμενο των Δραγασάκη, Μπαλτά, Δρίτσα), και σχέδιο καταστατικού. Αλλά και κάτι που άνοιξε την παρτίδα του διαλόγου με αντιθέσεις, φραξιονισμούς, ανοιχτή αντιπαράθεση: την εκλογή του νέου αρχηγού και της νέας ΚΕ από την κομματική βάση. Μια πρόταση του Αλέξη Τσίπρα που αιφνιδίασε, που υπερψηφίστηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο και που θα τεθεί προς ψήφιση στο τρίτο συνέδριο. Ηχηρά έχουν διαφωνήσει μια σειρά στελεχών, κυρίως της Ομπρέλας και της ιστορικής ηγεσίας του ΣΥΝ.

Το μαύρο κουτί του συνεδρίου έχει την αντίρρηση των παραπάνω πως μια τέτοια διαδικασία (που, όπως συμπληρώνουν, προτάθηκε ενώ η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου είχε ολοκληρώσει το σχέδιό της) είναι ξένη προς την κουλτούρα της Αριστεράς, ομοιάζει με τα αστικά κόμματα, φτιάχνει ένα πιο αρχηγοκεντρικό κόμμα. Πάνω σε αυτό το πεδίο είχαμε κείμενα (και ακόμη έχουμε), παρεμβάσεις, νέες συσπειρώσεις.

Συμμαχίες και διαφωνίες

Το πρόσφατο ρεπορτάζ λέει για την πάγια θέση της Ομπρέλας και των συμμάχων της, όπως των ανανεωτικών υπό τον Δημήτρη Παπαδημούλη και της ομάδας του Δημήτρη Βίτσα. Λέει ακόμη για τη χαλαρή μα υπαρκτή συμμαχία των πιο φιλοπροεδρικών (Κίνηση Μελών, πασοκογενείς, Γέφυρα, ΔΗΜΑΡ, ΡΕΝΕ) που τάσσονται με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα οργανωτικά, παρά το γεγονός πως μεταξύ τους έχουν άλλου τύπου διαφωνίες σε έτερα πεδία (π.χ. στα εθνικά θέματα η Κίνηση Μελών και η Γέφυρα δεν τέμνονται).

Το μαύρο κουτί έχει και μανιφέστα, κείμενα παρέμβασης ομάδων, όπως προσφάτως εκείνο των 13 στελεχών της τάσης των 53 που μιλάει σκληρά για τις αλλαγές στο κόμμα, το θολό άνοιγμα, το pasokofication ή το μανιφέστο – παρέμβαση με τίτλο «6 και 6 θέσεις» που απηχεί απόψεις για το κόμμα και την πολιτική και διεθνή πραγματικότητα από στελέχη νεότερης ηλικίας και «κορμπινικού πνεύματος» (ανάμεσά τους ο Νάσος Ηλιόπουλος). Οπως λένε παλιά στελέχη, ένα πρόβλημα θα είναι να οριοθετηθεί το όλον συνέδριο απλώς στη διαφωνία για τα οργανωτικά και τον νέο τρόπο εκλογής – που θα λάβει χώρα, αν εγκριθεί, δύο εβδομάδες μετά τη διαδικασία.

«Ενα συνέδριο που θα συζητά διχασμένο για τον τρόπο εκλογής του προέδρου, που δεν θα ενδιαφέρει την κοινωνία και δεν θα συζητά για τη φυσιογνωμία, το πρόγραμμα και τις συμμαχίες που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει τις εκλογές, είναι ένα συνέδριο που κινδυνεύει να συμβάλει σε εκλογική ήττα», επεσήμανε προσφάτως με παρέμβασή του («ΕφΣυν») ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς με μακρά πορεία στον χώρο – σήμερα συστρατεύεται με την Ομπρέλα. Ο ίδιος έθεσε ένα ακόμη αγκάθι: τη χαμηλή συμμετοχή μελών στην εκλογή αρχηγού και ΚΕ σε σύγκριση με τα νούμερα των διαδικασιών σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Η πολιτική ταυτότητα

Ο κίνδυνος, όπως συμπληρώνουν μια σειρά στελεχών, θα είναι να μη συζητηθεί επί της ουσίας η πολιτική ταυτότητα του κόμματος, το μείζον θέμα των κοινωνικών συμμαχιών, η σχέση με την Αριστερά και το PES στην Ευρώπη, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και της επισφάλειας, και κυρίως να μην αναδειχθεί ένα πειστικό σήμα κόμματος που μπορεί υπό προϋποθέσεις να ξανακυβερνήσει τη χώρα. Εδώ προφανώς τίθεται ένα ακόμη ζήτημα για το μαύρο κουτί του συνεδρίου και ίσως εκείνο που πυροδοτεί τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση.

Αυτό δεν είναι άλλο από τη μάχη του πολιτικού Κέντρου που επίσης δείχνουν να προσεταιρίζονται με αξιώσεις οι Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης. Οι ζυμώσεις, δε, ενεργοποιήθηκαν εκ νέου με άξονα την προοδευτική διακυβέρνηση και τα επίδικα της κάλπης μετά τις ηχηρές και νέες τοποθετήσεις στο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» από τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την κουβέντα για κυβερνήσεις συνεργασίας και ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως σωσίβιο σε κυβερνήσεις δεν δίνει, ασκώντας όμως κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνητικές συμμαχίες θα περάσουν επίσης από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Ο πόλεμος «πάγωσε» deals $25 δισ.