Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό κατάρρευση το ΕΣΥ – Με προοδευτική αντεπίθεση να βάλουμε φραγμό στη διάλυση της δημόσιας Υγείας

Published

on

2342 3 620x350.jpg

«Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για τις ‘γενναίες μεταρρυθμίσεις’ της στο ΕΣΥ και τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία με τον τιμοκατάλογο της ντροπής, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της ακραίας υποστελέχωσης», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει, είναι καθημερινές οι αναφορές γιατρών και ασθενών, από κάθε περιοχή της χώρας, «για κλινικές που δεν έχουν γιατρούς να καλύψουν τις εφημερίες, για υποστελεχωμένα εξωτερικά ιατρεία, στα οποία οι ασθενείς ψάχνουν ραντεβού για πάνω από 3 μήνες», για να υπογραμμίσει πως είναι «απόρροια του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την πλήρη απαξίωση της Υγείας ως δημόσιου αγαθού».

Τα στοιχεία – «ντροπή» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ενδεικτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει τις καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), σύμφωνα με την οποία:

Στο «Ιπποκράτειο», αυτή τη στιγμή, λειτουργούν μόλις οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και υπηρετούν μόνο 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις, ενώ η αναμονή για τα χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τους 6 μήνες.

Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί οριακά, καθώς έχουν μείνει μόνο 2 γιατροί για την πρωινή λειτουργία και 3 για τις εφημερίες, ενώ αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις τεχνολόγων σε ένα τμήμα πρώτης γραμμής, όπου σε κάθε εφημερία εξετάζονται πάνω από 50 ασθενείς και καθημερινά εξετάζονται πάνω από 30. Η δε διάλυση – με πρόσχημα την πανδημία – της Α΄ Παθολογικής Κλινικής, έχει ως αποτέλεσμα οι 3 υπόλοιπες κλινικές να κάνουν συνεχόμενες εφημερίες.

Advertisement

Τραγική είναι και η υποστελέχωση της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους οξείς νευροχειρουργικούς ασθενείς, αλλά και τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς που συνωστίζονται στη λίστα των χειρουργείων, η οποία μεγαλώνει διαρκώς.

Επιπλέον, η ΕΝΙΘ καταγγέλλει ότι, στην πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων θέσεων για ειδικούς γιατρούς στο ΕΣΥ, «η κυβέρνηση δεν προνόησε να περιλάβει καμία θέση για την εν λόγω κλινική!», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα δημόσια νοσοκομεία τα κρατάει ανοιχτά το φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών»

Την ίδια ώρα, με μόλις 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς (από τις 7 οργανικές θέσεις που προβλέπονται) λειτουργεί η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς. «Παρά τις δραματικές εκκλήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, την υπερεφημέρευση, τις προειδοποιήσεις για την επισφαλή λειτουργία και τον κίνδυνο κατάρρευσης της κλινικής, οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας προέκριναν ως λύσεις τις εσωτερικές μετακινήσεις και τα συνεχή ‘εντέλλεστε’, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Κάτι που οδήγησε σε νέες παραιτήσεις», σημειώνει.

«Η κοινωνία και ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να διεκδικήσουν την εγκατάλειψη της νοοτροπίας του ‘κομματικού τσιφλικιού’, ως μοναδική διέξοδο για να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο λουκέτο στο ΕΣΥ»

Αποτέλεσμα των ελλείψεων, η αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου και η μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών. Η δε υποστελέχωση του αξονικού τομογράφου, που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, προκαλεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής Κλινικής.

«Ενώ ήδη ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία, την ώρα που οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Κιλκίς αναγκάζονται ήδη να κάνουν 7 και 8 εφημερίες. Γεγονός που προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλεια των χειρουργείων αυτών, καθώς γίνονται από εξαντλημένο ιατρικό προσωπικό», προσθέτει.

Advertisement

«Ο Γεωργιάδης έχει εντολή να βάλει το τελικό λουκέτο»

Όπως τονίζει η Κουμουνδούρου, «τα παραπάνω είναι καταγγελίες μόνο των τελευταίων 24ωρων, καθώς η ίδια εικόνα καταγράφεται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, όπως προκύπτει από τις διαρκείς επισκέψεις κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη».

Και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «τα δημόσια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή τα κρατούν ανοιχτά γιατροί και νοσηλευτές με το φιλότιμο και την υπεράνθρωπη προσπάθειά τους. Ενώ είναι ολοφάνερο ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει εντολή να πράξει με κυνισμό αυτό που έκανε σε κάθε υπουργείο από το οποίο έχει περάσει: να βάλει το τελικό λουκέτο».

«Απέναντί του, η κοινωνία και ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να προτάξουν την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και να διεκδικήσουν τις απαιτούμενες γενναίες μισθολογικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, τις σημαντικές οργανωτικές αλλαγές και την εγκατάλειψη της νοοτροπίας του ‘κομματικού τσιφλικιού’, ως μοναδική διέξοδο για να κρατηθούν όρθιες οι υγειονομικές δομές και να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο λουκέτο στο ΕΣΥ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας άμεσος στόχος είναι η επαναθεμελίωσή του «με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με βάση τους άξονες και τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει αναλυτικά και επανειλημμένα στον δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή