Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σύσκεψη φορέων και πολιτών στο Μεγάλο Ευύδριο Φαρσάλων

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι διαχρονικά παρούσα στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα, με δράση και αποτέλεσμα επί του πεδίου όπως απέδειξε και στην περιοχή των Φαρσάλων με ένα ευρύ πρόγραμμα έργων που έχει ολοκληρώσει και έχει σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Αγαπάμε την ευθύνη, αναλαμβάνουμε αρμοδιότητες περισσότερες από αυτές που μας αναλογούν, διεκδικούμε το δικαίωμα στο λάθος αλλά όχι το δικαίωμα στην απραξία» τόνισαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Βασίλης Πινακάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης μιλώντας σήμερα σε σύσκεψη πολιτών και φορέων στο Μεγάλο Ευύδριο με θέμα: «Συζήτηση και ενημέρωση για τα δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» καθώς και την εξέλιξη των έργων».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι δυο Αντιπεριφερειάρχες σημείωσαν ότι σε ότι αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πρωτόγνωρη, οργανωμένη προσπάθεια πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων. Ο στόχος είναι τριπλός: να καλύψουμε ελλείψεις του παρελθόντος, σε εποχές που καμία χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα δεν προβλεπόταν από το κεντρικό κράτος, να αποκαταστήσουμε υποδομές που καταστράφηκαν λόγω του «φαινομένου χιλιετίας» του Ιανού και άλλων θεομηνιών, και να προλάβουμε τις επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στα Φάρσαλα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν και έχουν σε εξέλιξη καθαρισμούς σε συνολικό μήκος 81,6 χλμ στον Ενιπέα και σε ρέματα της περιοχής:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-Μετά τον Ιανό, καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους 16,7 χιλιομέτρων στα εξής σημεία:

  • Ρέμα Χαιδαρόρεμα από την ε.ο. Φάρσαλα -Σταυρός έως τη συμβολή του με το ρέμα Απιδανός- οικισμός Ανωχωρίου
  • Νεράιδα, μεταξύ οικισμών Ξυλάδων και Νεράιδας και μεταξύ οικισμών
  • Παλαιόμυλου και Νεράιδας
  • Ρέμα Ρήγαιου
  • Ρέμα Δασόλοφου
  • Παραπόταμος Αμπελιάς
  • Ρέμα Αικλής

Το επόμενο διάστημα ξεκινούν έργα καθαρισμού ρεμάτων σε συνολικό μήκος 7,5 χιλιομέτρων εντός του οικισμού της Αγίας Τριάδας, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Υπέρεια στα ρέματα Δρισκολιώτης και Λυκόρεμα.

-Στον Ταμπάκο, καθαρισμός ρέματος σε μήκος 4 χλμ. αν και η αρμοδιότητα ανήκει στον ΓΟΕΒ. Έχει ξεκινήσει νέος καθαρισμός σε μήκος 5χλμ.

-Καθαρισμός Απιδανού ποταμού από τον περιφερειακό Φαρσάλων μέχρι τον Φαρσαλίτη σε μήκος 5 χλμ

-Αποκατάσταση – εκβάθυνση κοίτης ποταμού Αικλή, από ε.ο. Φαρσάλων-Βόλου μέχρι τον Ενιπέα ποταμό σε μήκος 2,2 χλμ

-Αποκατάσταση αναχωμάτων ποταμού Αικλή στις θέσεις που καταστράφηκαν από τον Ιανό

-Αποκατάσταση κατεστραμμένου αγωγού από τον Ιανό στο Βασιλί

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθάρισε και εκβάθυνε την περιμετρική τάφρο Φαρσάλων και με νέο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη επενδύει την τάφρο βόρεια της περιφερειακής οδού Φαρσάλων από την συμβολή της με την ε.ο. Φαρσάλων Βόλου έως τη συμβολή της με την οδό Απιδανού.

-Στον Ενιπέα η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας/ Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, έχει καθαρίσει σημειακά την κοίτη του ποταμού πριν και μετά τον Ιανό και έχει αποκαταστήσει αναχώματα, σε συνολικό μήκος 46,2 χλμ. σε Υπέρεια, Πυργάκι, Ευύδριο, Βασιλί, Σιτόχωρο, Αμπελιά.

Εξελίσσεται νέα εργολαβία, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, με καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη καθαρισμός στο ύψος της Βαμβακούς. Στην περιοχή του Καστρακίου είναι σε εξέλιξη έργα για την αποκατάσταση των ιρλανδικών διαβάσεων.

Έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η κατασκευή του αντλιοστασίου στην Υπέρεια αν και η διαχείριση – διοχέτευση ομβρίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Η Περιφέρεια πρόκειται να συντηρήσει -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της- θυροφράγματα στον Ενιπέα, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ενιπέα.

-Δημοπρατείται νέο έργο προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων στις περιοχές Ναρθακίου, Κρήνης, Ζωοδόχου Πηγής και Βαμβακούς καθώς και στο υδατόρεμα Ασμάκι έως τη συμβολή του με τον Ενιπέα ποταμό.

Και 300.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την εγκατάσταση εποπτικών οργάνων για την παρακολούθηση των μετεωρολογικών συνθηκών στην λεκάνη απορροής του Ενιπέα καθώς και παρακολούθηση της στάθμης του νερού.

Παράλληλα ολοκληρώθηκαν έργα για τη βελτίωση του οδικού δικτύου σε Λάρισα- Φάρσαλα, Φάρσαλα -Βόλος, Φάρσαλα-Αχίλλειο-Δίλοφος-Ναρθάκι, Βαμβακού- Ρήγαιο-Ασπρόγεια-Κρήνη-Ευύδριο, Υπέρεια-Λόφος-Ευύδριο, Πολυνέρι-Σταυρός, Δένδρα-Ναρθάκι-Αγ. Αντώνιος- Δενδροχώρι-Σκοπιά-Πλάτανος, Δένδρα-Ναρθάκι- Σκοπιά, Πολυνέρι-Λεύκη, Δίλοφος- Φάρσαλα, Σταυρός-Φάρσαλα, είσοδος Βασιλί, Δασόλοφος- Πολυδάμειο-Ερέτρεια-εθνική οδός, Αγ. Γεώργιος-Ψυχικό-Υπέρεια.

Ενώ στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 7.080.000 ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου σε Φάρσαλα -Αχίλλειο -Δίλοφο-Ναρθάκι, Δέντρα– Ναρθάκι- Άγιος Αντώνιος- Δεντροχώρι -Σκοπιά -Πλάτανος, Υπέρεια – Λόφος – Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, Λόφος – Πολυνέρι – Σταυρός, Σταυρός – Φάρσαλα, Βαμβακού- Ρήγαιο- Ασπρόγεια-Κρήνη – Ευύδριο,

Ενώ αναλάβαμε από το Υπουργείο τη μελέτη του δρόμου Λάρισα-Φάρσαλα, την ολοκληρώνουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, εντάξαμε επιπλέον μελέτη για την παράκαμψη της Νίκαιας και κατασκευάσαμε τον κυκλικό κόμβο από όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία της νέας χάραξης του δρόμου.

Ακόμη, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και στενή συνεργασία με την κυβέρνηση δημιουργήθηκε ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πρωτόκολλο γρήγορων ενεργειών και νομοθετημάτων, με ενσυναίσθηση και δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που επλήγησαν. Μέσα από το νέο πρωτόκολλο ενεργειών αυξήθηκε η αποζημίωση τον πληγέντων από το 30% που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια στο 55% και επιπλέον αποζημιώνεται και το έγγειο κεφάλαιο.

Συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω, με τη χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα Φάρσαλα τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται 64 έργα προϋπολογισμού άνω των 45,2 εκατομμυρίων ευρώ:

-άρδευση 20.000 στρεμμάτων με την υπογειοποίηση αγωγών συνολικού μήκους 36,5 χλμ (βόρειος και νότιος τομέας ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων) και την εγκατάσταση συστημάτων inverter σε 40 αντλιοστάσια. Προχωράμε στην αναστόμωση των πηγών των Βρυσιών.

-ενεργειακές αναβαθμίσεις του ΕΠΑΛ, του 1 ου Γυμνασίου-1 ου Λυκείου, του 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων, του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στη Βαμβακού και του Δημαρχείου Φαρσάλων

-αστικές αναπλάσεις στην πόλη των Φαρσάλων (οδοί Λαμίας, Παπαφλέσσα, Βουλγαροκτόνου), δημιουργία χώρου πρασίνου επί της οδού Βασιλέως Παύλου, ανοιχτού υπαίθριου χώρου αναψυχής στη Βαμβακού, ανάπλαση παλιού Δημοτικού στην Αμπελιά για Πολιτιστικό Κέντρο

-στον πολιτισμό χρηματοδοτούμε την ανάδειξη της Ακρόπολης της Αρχαίας Φαρσάλου και των παραδοσιακών δεξαμενών υδροδότησης -στον αθλητισμό προχωρήσαμε την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Σταδίου Φαρσάλων

-Επιχορηγούμε τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Φαρσάλων, του Παραρτήματος Ρομά και του Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ4 λεπτά ago

Γερμανία: Απόστρατοι της Luftwaffe εκπαιδεύουν κινέζους πιλότους και έχουν αποκαλύψει πληροφορίες

LIFESTYLE10 λεπτά ago

Ιούνιος: Προβλέψεις για όλα τα ζώδια – Ποιοι θα δυσκολευτούν και ποιοι θα περάσουν όμορφα

ΕΛΛΑΔΑ16 λεπτά ago

Πανελλαδικές 2023: Αυτές είναι οι απαντήσεις των θεμάτων στη Νεοελληνική Γλώσσα στα ΓΕΛ

LIFESTYLE25 λεπτά ago

H Pink κάνει ηλιοθεραπεία με φρουτένιο, διάφανο μπικίνι

ΕΛΛΑΔΑ31 λεπτά ago

Δάγκωμα οχιάς: Βγήκε από τη ΜΕΘ η εθελόντρια στη Θεσσαλονίκη – Η κατάσταση της υγείας της

LIFESTYLE40 λεπτά ago

Αυτά τα ρούχα πρέπει να βάλετε στη βαλίτσα του τριημέρου ανάλογα με τον προορισμό σας

ΕΛΛΑΔΑ46 λεπτά ago

Τροχαίο δυστύχημα στην Κατεχάκη: Τα πρώτα λόγια του οδηγού που παρέσυρε τον αστυνομικό

LIFESTYLE55 λεπτά ago

H κόρη της Μπρουκ Σιλντς ποζάρει με την πανέμορφη 17χρονη κόρη της, που θέλει να γίνει μοντέλο

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Μαχαίρωμα 17χρονου στο Ελληνικό: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την επίθεση

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Καναδάς: Ο πύρινος εφιάλτης εξαπλώνεται στο Κεμπέκ – Χιλιάδες απομακρύνονται από τα σπίτια τους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Δεν μπορώ πλέον να σκέφτομαι τι γίνεται τα βράδια στα μαγαζιά, τώρα έχω άλλον έρωτα»

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή