Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σύσκεψη για ανάπλαση – αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής του Πάμισου στο Μουζάκι

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη συζήτηση για την υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου πρότζεκτ που θα αναβαθμίσει εντυπωσιακά το περιβάλλον και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Μουζακίου, «άνοιξε» ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόκειται για την ανάπλαση και πλήρη αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής του Παμίσου μετά την ολοκλήρωσητου μεγάλου έργου ανακατασκευής της περιφερειακής οδού της πόλης που είχε καταστραφεί από τον κυκλώνα «Ιανό».

Η πρώτη προσέγγιση του θέματος έγινε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο μεταξύ του Δημάρχου και εκπροσώπων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου (Κ.Π.Ε.), του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια,του Δικτύου ΟΤΑ «Πίνδος», και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που συντόνιζε ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θ. Στάθης συμμετείχαν: ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Παπακώστας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μουζακίου κ. Αχιλλέας Καταραχιάς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κρανιάς κ. Ευάγγελος Καραμπέκος, ο Διευθυντής του Κ.Π.Ε.Μουζακίου κ. Αντώνης Ντάνης με τον Εκπαιδευτικό του Κέντρου κ. Κώστα Γραμμένοπου έχει και την ιδιότητα του Αντιδημάρχου στο γειτονικό Δήμο Αργιθέας, ο Διευθυντής του Δικτύου «Πίνδος» κ. Χρήστος Γκρέκος, ο Συντονιστής του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια κ. Γιώργος Χαρίσης και η Ειδική Συνεργάτης του Δήμου Αργιθέας κ. Κωνσταντίνα Αντωνιάδη.

Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι βούληση της Δημοτικής αρχής είναι να «τρέξει» τις διαδικασίες για την ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής με σκοπό τη μετατροπή της σε πυρήνα τουριστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων προς όφελος των δημοτών και της τοπικής ανάπτυξης.

Θα προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς και με τους πολίτες για την κατάθεση προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, θα διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων στην παραποτάμια περιοχή ώστε να γίνουν επαφές για την παραχώρηση της χρήσης της στο Δήμο Μουζακίου για πολλά χρόνια, στο πλαίσιο συγκεκριμένου μελετητικού, διαχειριστικού και επιχειρησιακού σχεδίου που θα εκπονηθεί.

Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ θα περιλαμβάνονται ακόμη προβλέψεις και πρόνοιες για την αντιμετώπιση τυχόν νέων πλημμυρικών φαινομένων με βάση την πρόσφατη εμπειρία του «Ιανού» και τις καταστροφές που προκάλεσε όχι μόνο στο Μουζάκι αλλά και σε άλλες παραποτάμιες περιοχές Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου.

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Πολύτιμες θα είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν για τη δυναμική στήριξη και προώθηση στην κεντρική διοίκηση του όλου εγχειρήματος, τόσο τα προαναφερόμενα αυτοδιοικητικά Δίκτυα, όσο και το Κ.Π.Ε. Μουζακίου το οποίο να σημειώσουμε ότι πρόσφατα παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση το εκπαιδευτικό υλικό «Δευκαλίωνας: Εκπαίδευση για τις πλημμύρες». Πρόκειται για το αποτέλεσμα συνεργασίας μιας πολυπληθούς ομάδας εκπαιδευτικών που δούλεψε ένα έτος για να το παράξει και να καλύψει έτσι ένα κενό που υπήρχε στην εκπαίδευση των μαθητών στον τομέα των φυσικών καταστροφών και ειδικά των πλημμυρών. Σημειώνεται πως το εν λόγω ηλεκτρονικό βιβλίο χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από το Δήμο Μουζακίου.

Τόσο ο κ. Γκρέκος, όσο και ο κ. Χαρίσης υπογράμμισαν την άριστη συνεργασία που υπάρχει διαχρονικά με το Δήμο. Επιπλέον, επισήμαναν πως ετοιμάζονται για το καλοκαίρι σημαντικά συνέδρια και ημερίδες όπου στη θεματολογία τους θα εμπεριέχεται και η μελλοντική ανάπλαση – αξιοποίηση του Παμίσου ως ανάγκη που προκύπτει μετά από μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Σε αυτό το σημείο ο Δήμαρχος τόνισε πως αμέσως μετά τον «Ιανό», μέλημα της Δημοτικής αρχής δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και η διεκδίκηση της εκτέλεσης απαραίτητων νέων έργων όπως αυτό, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Από την πλευρά του ο κ. Καταραχιάς δήλωσε πως η ισχύς εν τη ενώσει καταφέρνει μεγάλα πράγματα, επομένως πολλά μπορούν να γίνουν και για την ανάπλαση – αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής του Παμίσου στο Μουζάκι, ένα εγχείρημα που ο ίδιος πιστεύει και επιθυμεί δεόντως.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καραμπέκος, ο οποίος τόνισε πως η πλημμύρα στην Τ.Κ. Κρανιάς προκλήθηκε από το «σπάσιμο» του αναχώματος στον Πάμισο, ένα χρόνιο πρόβλημα που χρίζει άμεσηςεπίλυσης. Όμως, δημιουργεί κιόλας τηνανάγκη υλοποίησης πολλών παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας και τοπικής ανάπτυξης στα ποτάμια.

Τέλος, ο κ. Γραμμένος ζήτησε να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στο εγχείρημα η κλιματική αλλαγή με τις συνέπειές της που είναι εμφανέστατες σε τοπικό επίπεδο. Επισήμανε δε πως είναι όνειρο όλων των Δημάρχων η ανάπλαση όχι μόνο του Παμίσου, αλλά γενικά των παραποτάμιων περιοχών.

Η συζήτηση έκλεισε με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν ότι απαιτείται εγρήγορση ενόψει του νέου κλιματικού νόμου που θα ψηφιστεί στη Βουλή, αλλά και τηςέκδοσης προσκλήσεων ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Διδακτικές επισκέψεις του ΕΠΑΛ Τυρνάβου –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το ΕΠΑΛ Τυρνάβου πραγματοποίησε διδακτικές επισκέψεις, συγκεκριμένα η Α’ τάξη στην Ι.Μ. Προφήτη Ηλία, η Β’ στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και η Γ’ στο Αρχοντικό Καράσσου. Οι μαθητές της Α’ τάξης ξεναγήθηκαν στην Ι.Μ. Προφήτη Ηλία, ναό σπουδαίας θρησκευτικής, ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας της πόλης του Τυρνάβου, από τον πατέρα Ιάκωβο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη ζεστή και εξαιρετική φιλοξενία του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου η κεντρική ξενάγηση έγινε από το Διευθυντή της μονάδας, Ευάγγελο Σίκαλο, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από την πρώτη ύλη ως το τελικό προϊόν πώλησης. Ακολούθως, οι μαθητές της Β’ τάξης επισκέφθηκαν το τμήμα Οινοποίησης, στο οποίο προΐσταται η Υποδιευθύντρια του Συνεταιρισμού και χημικός, η Αναστασία Παναγιώτου. Οι αναλύσεις σχετικά με την όλη διαδικασία ήταν πολύ εμπεριστατωμένες από τους 2 υπεύθυνους, για όλες τις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού και οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης επισκέφτηκαν το αρχοντικό Καράσσου, κληροδότημα της οικογένειας προς το Δήμο Τυρνάβου. Στο Μουσείο «Αμπέλου, Οίνου, Οίκου Ανθρώπου» κυριαρχούν εκθέματα από τις αγροτικές ασχολίες των Τυρναβιτών, την καθημερινή αγροτική ζωή, καθώς κι ένα αρκετά πλούσιο φωτογραφικό αρχείου του 18ου και αρχές 19ου αιώνα. Η εξαιρετική ξενάγηση στο χώρο πραγματοποιήθηκε από την Καλιαρδού Ιωάννα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Γίνε Νέος Αγρότης» από την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το ΙΕΚ Λάρισας – Αβερώφειος Γεωργική Σχολή διοργανώνει INFO DAY την Τρίτη 24 Μα’ί’ου 2022, από τις ΙΟ.ΟΟττ.μ. έως τις 16.00μ.μ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παράλληλα, στις 12.00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Καλλιέργησε το μέλλον σου: Γίνε Νέος Αγρότης».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 λεπτά ago

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στους ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Υπουργείο Υγείας: Στις 17:00 οι ανακοινώσεις για τις μάσκες

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Γαλλία: Έντονη καταδίκη της απόφασης της Ρωσίας να απελάσει 34 διπλωμάτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26 λεπτά ago

Βορίδης: Νέο σύστημα αξιολόγησης για δημοσίους υπαλλήλους – Έρχονται μπόνους παραγωγικότητας

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Θανατηφόρο τροχαίο στη Χαλκιδική – Νεκρός ένας 23χρονος

OIKONOMIA34 λεπτά ago

Σταϊκούρας: Από τον Ιούλιο η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 δόσεις

ΚΟΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Ιαπωνία: Έπαιξε και έχασε σε καζίνο 338.000 ευρώ που πιστώθηκαν κατά λάθος στον λογαριασμό του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ45 λεπτά ago

Φλώρινα: Επιχείρηση ολικής ανάπλασης τοπίου

ΕΛΛΑΔΑ46 λεπτά ago

Συνελήφθη αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης – Κατηγορείται για «φακελάκι»

OIKONOMIA53 λεπτά ago

ΕΕ: Εκτακτα μέτρα για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

Δημοφιλή