Connect with us

OIKONOMIA

Τα 3 κλειδιά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι ισχύει για την α’ κατοικία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων. Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των αντικειμενικών αξίων τα στοιχεία δείχνουν ότι από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 84.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι συμβολαιογράφοι σε καθημερινή βάση, υποβάλλουν περίπου 800 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Ο αριθμός αυτός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβάλλονται στις Εφορίες ενώ όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα είχαν ολοκληρωθεί στο πρώτο πεντάμηνο του έτους θα ήταν ακόμη περισσότερες εάν δεν είχε μεσολαβήσει η αποχή των συμβολαιογράφων τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 30 Μαΐου η πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ υποδέχθηκε 84.530 ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων. Οι αγοραπωλησίες πρωταγωνιστούν με χιλιάδες ακίνητα να αλλάζουν χέρια καθώς υποβλήθηκαν 47.036 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Ακολουθούν οι γονικές παροχές οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μετά την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 800.000 ευρώ.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους υποβλήθηκαν 26.115 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες να γράφουν ακίνητα στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Το ίδιο διάστημα υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και 11.379 δηλώσεις δωρεάς ακινήτων.

Οδηγός

Με την κίνηση στα συμβολαιογραφικά γραφεία να παραμένει αυξημένη, οι  φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητα ή να γράψουν την περιουσία τους στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες της Εφορίας:

1. Αγοραπωλησία ακινήτου

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα «φούσκωσε» τον φόρο μεταβίβασης αλλά και τα συμβολαιογραφικά έξοδα καθώς και τα έξοδα μεταγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο που πληρώνουν οι αγοραστές των ακινήτων.

Ο φόρος ανέρχεται σε 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και εξοφλείται εφάπαξ ενώ η δήλωση φόρου μεταβίβασης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.

Α’ κατοικία

Για την αγορά πρώτης κατοικίας ισχύει αφορολόγητο όριο το οποίο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, αυξάνεται στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.

Οικόπεδο

Σε περίπτωση αγοράς οικοπέδου στο οποίο μπορεί να ανεγερθεί πρώτη κατοικία προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο μέχρι το όριο αξίας των 50.000 ευρώ για τον άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το όριο προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

2. «Φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων

Από την Πρωτοχρονιά που ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν γίνει «φθηνότερες» σε 2.860 περιοχές λόγω μείωσης των τιμών ζώνης ενώ σε 3.314 περιοχές οι αξίες παρέμειναν αμετάβλητες.

Για παράδειγμα, διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Πεντέλη όπου η κατώτερη τιμή μειώθηκε κατά 20% από τα 1.750 ευρώ στα 1.400 ευρώ το τετραγωνικό, ο φόρος μεταβίβασης από 6.300 ευρώ που ήταν μέχρι και το τέλος του 2021 έχει μειωθεί τώρα σε 5.040 ευρώ. Ετσι, ο φορολογούμενος κερδίζει 1.260 ευρώ.

3. Γονικές παροχές ακινήτων

Εφαρμόζεται αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α’ κατηγορία.

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδιά χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων.

Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς). Για το τμήμα της περιουσίας που υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 10%.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Βρετανία: Τετραήμερη απεργία ανακοίνωσαν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε 4ημερη απεργία προχωρούν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι στη Βρετανία και προστίθενται στη λίστα των απεργιακών κινητοποιήσεων στην Βρετανία με αίτημα την αύξηση των μισθών για να αντιμετωπίσουν την έκρηξη του πληθωρισμού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η άνοδος των τιμών και η στασιμότητα των πραγματικών μισθών έχει οδηγήσει τα συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε κλάδους, όπως οι σιδηρόδρομοι και οι αεροπορικές εταιρείες, να απεργήσουν, καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Παγώνει για 8 ημέρες λόγω απεργίας η δραστηριότητα στο κορυφαίο λιμάνι διακίνησης container

Τα αιτήματα του Συνδικάτου

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων στην Επικοινωνία, που εκπροσωπεί το προσωπικό του ταχυδρομικού ομίλου Royal Mail, περισσότεροι από 115.000 ταχυδρομικοί υπάλληλοι θα απεργήσουν στις 26 και 31 Αυγούστου, καθώς και στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Εάν η απεργία προχωρήσει, θα είναι η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων αυτό το καλοκαίρι στη Βρετανία, τόνισε  το συνδικάτο.

«Κανείς δεν παίρνει ελαφρά τη καρδία την απόφαση για απεργία, αλλά οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι ωθούνται στα άκρα», δήλωσε ο  γενικός γραμματέας του συνδικάτου, Ντέηβ Γουάρντ. «Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι δεν θα δεχτούν μεήπιο τρόποι να σφυροκοπούν το βιοτικό τους επίπεδο άπληστοι επιχειρηματίες, που δεν έχουν καμία επαφή με τη σύγχρονη Βρετανία».

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από το 10% αργότερα φέτος, αλλά η κυβέρνηση έχει παροτρύνει τις επιχειρήσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές ρυθμίσεις για να αποφύγουν να τροφοδοτήσουν αυτό που, όπως λέει, θα ήταν ένα πληθωριστικό σπιράλ.

Η απάντηση της επιχείρησης

Η Royal Mail, ένας από τους παλαιότερους ταχυδρομικούς ομίλους στον κόσμο, ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες της για οποιαδήποτε αναστάτωση προκληθεί από τις προτεινόμενες απεργίες.

Η εταιρεία δήλωσε ότι προσέφερε αύξηση μισθών 5,5% για τους εργαζόμενους της CWU, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων ετών.

Αλλά το συνδικάτο δήλωσε ότι αυτό θα οδηγούσε σε “δραματική μείωση” του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων λόγω του πληθωρισμού.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Χρυσός: Ανοδικά κινείται η τιμή του

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, καθώς ενισχύεται από το ήπιο δολάριο, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για να εκτιμήσουν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

H τιμή του χρυσού κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,4% και ανήλθε στα 1.794 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα αμερικανικά futures χρυσού αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 1.811,40 δολάρια.

«Ο χρυσός επωφελείται επί του παρόντος από το ηπιότερο δολάριο και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα συμβεί με τον ΔΤΚ την Τετάρτη» σημειώνει ο ανώτερος αναλυτής αγοράς στην RJO Futures, Ντάνιελ Παβιλόνις.

Το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Το τελευταίο διάστημα ο χρυσός αντιμετωπίζει πιέσεις, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και των πολιτικών αβεβαιοτήτων, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια το καθιστούν λιγότερο ελκυστικό.

Ενόψει της έκθεσης για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα έχει υποχωρήσει στο 8,7% από 9,1% τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανόν να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που κερδίζουν έδαφος στη βρετανική οικονομία, δήλωσε ο υποδιοικητής της BoE Ντέιβ Ράμσντεν.

Το ασήμι  υποχώρησε κατά 0,9% στα 20,46 δολάρια η ουγγιά και η πλατίνα κατά 0,6% στα 934,02 δολάρια. Στον αντίποδα το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 1% στα 2.255,54 δολάρια.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλιψη για την 56χρονη Αναστασία Μήσια από Βελεστίνο

Δημοφιλή