Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

“Τα Άνθη του Κακού” του Μπωντλαίρ σε μετάφραση Α.Πρωτοπάτση και επιμέλεια Βάσου Βόμβα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μοιράσου το άρθρο:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι  Φίλοι  Ιστορικής  Μνήμης  και  Πολιτιστικής  Δημιουργίας,   παρουσιάζουν το βιβλίο “ΤΑ  ΑΝΘΗ  ΤΟΥ  ΚΑΚΟΥ”  του  Καρόλου  Μπωντλαίρ,  σε  μετάφραση  του  ΑΝΤΩΝΗ  ΠΡΩΤΟΠΑΤΣΗ,  που  εκδόθηκαν  από  τις  εκδόσεις  ΣΜΙΛΗ,  με  την  επιμέλεια  του  Μυτιληνιού στην καταγωγή Βάσου Ι.Βόμβα.

Πρόκειται για μια σημαντικότατη   έκδοση,  ενός  μεγάλου  έργου  παγκόσμιας  αναγνώρισης,  του  σπουδαίου  Γάλλου  ποιητή  Κάρολου  Μπωντλαίρ,  στη  μοναδική  από  κάθε  άποψη,  μετάφραση του  μεγάλου Μυτιληνιού Αντώνη  Πρωτοπάτση.  “Την  έκδοση που  επιμελήθηκε  ο  συμπατριώτης  μας  Βάσος Ι. Βόμβας,  την  οφείλουμε  ουσιαστικά  στον  Τάκη  Σιφναίο,  που είχε  φυλάξει  ευλαβικά,  το  δακτυλογραφημένο  κείμενο  πάνω  από  70  χρόνια  και  που  ο  εγγονός  του  Γιώργος  Καραμάνος  δώρησε  πριν  μέρικά  χρόνια   στον  συμπατριώτη  μας  Βάσο Ι. Βόμβα.   Εκείνος  με  τη  σειρά  του  ένιωσε  την  υποχρέωση,  ως  ελάχιστη  προσφορά  στη  μνήμη  του  Αντώνη  Πρωτοπάτση,  να  προχωρήσει  δαπάναις  του,  στην  έκδοση  του  μνημειώδους  αυτού  έργου” τονίζουν οι Φίλοι  Ιστορικής  Μνήμης  και  Πολιτιστικής  Δημιουργίας.

Στον  πρόλογο  της  έκδοσης,  μεταξύ  άλλων,  ο  Βάσος  Βόμβας  μας  λέει…

“Πριν μερικά χρόνια, ο γιος τού φίλου μου Βάσου Καραμάνου, Γιώργος, μου εμπιστεύθηκε έναν φάκελο που περιείχε τη μετάφραση της ποιητικής συλλογής του Μπωντλαίρ, «Άνθη του Κακού», από τον Αντώνη Πρωτοπάτση. Τον «τακτοποίησα» στα συρτάρια τού γραφείου μου, μαζί με άλλους φακέλους, κι όπως συμβαίνει συχνά ξεχάστηκε.

Τον ανακάλυψα πρόσφατα κι αμέσως σκέφτηκα πώς θα μπορούσε αυτό το πολύτιμο υλικό να αξιοποιηθεί και να γίνει κτήμα των πολλών. Έτσι άρχισα την εκ νέου δακτυλογράφησή του, καθώς το κείμενο αυτό ήταν ήδη δακτυλογραφημένο από τον ίδιο τον μεταφραστή. Ίσως αυτή η λεπτομέρεια να ήταν και η σωτήρια πράξη για τη διαφύλαξη της μετάφρασης, αφού ένα αντίγραφό της χαρίστηκε στον συγγενή και φίλο του Τάκη Σιφναίο, ο οποίος ευλαβικά το φύλαξε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε εμείς σήμερα να το έχουμε ζωντανό στα χέρια μας.

Ο Πρωτοπάτσης γνώρισε τον ποιητή όταν ήταν ακόμη έφηβος. Τότε επιχειρεί και τις πρώτες του μεταφράσεις. Ο ίδιος γράφει: «Οι πρώτες μου δοκιμές να μεταφράσω τον Μπωντλαίρ είναι του 1913. Το πρώτο μου δημοσιευμένο μετάφρασμα του 1915. Δεν ήμουν ακόμα είκοσι χρονώ». Αυτή του η ενασχόληση με τον ποιητή, ουσιαστικά αρχίζει όταν εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και συνεχίζεται μέχρι την επιστροφή του, το 1939, στη Μυτιλήνη. Έχει ήδη ολοκληρώσει τη μετάφραση των «Ανθών του Κακού» στο σύνολό τους. Άγνωστο όμως γιατί δεν προχώρησε τότε στην έκδοσή τους. Παρά ταύτα, όταν πια βρίσκεται στη Μυτιλήνη, τον Γενάρη του 1944, εκδίδει στα Τυπογραφεία του Ταχυδρόμου μέρος των ποιημάτων των «Ανθών του Κακού», με τίτλο «ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥτου CHARLES BAUDELAIRE μεταφρασμένα από τον Αντώνη Πρωτοπάτση». Δεν θα προλάβει, όμως, να δει τυπωμένη τη συνολική μετάφρασή τους. Πεθαίνει στην Αθήνα το 1947 σε ηλικία μόλις πενήντα χρονών.

Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω, ο Φοίβος Ανατολέας, στη φιλολογική στήλη τής εφημερίδας των Λεσβίων με αφορμή το αφιέρωμα που κάνει στον ποιητή, δημοσιεύοντας και δύο του ποιήματα, σε μετάφραση Πρωτοπάτση, στις 18 Μα’ιου 1940, θα γράψει για τον Πρωτοπάτση: «Χρόνια τώρα καταγίνεται ο κ. Πρωτοπάτσης, στοχαστικά, εντατικά με την τραγική μεγαλοφυία του ποιητή, που αναστάτωσε την αισθαντικότητά μας. Έχει μεταφράσει όλα ανεξαιρέτως τα Λουλούδια του Κακού, και παράλληλα με τον μεταφραστικόν αυτόν άθλον, έχει έτοιμη ογκώδη εργασία γύρω στη ζωή και στο έργο του Μπωντλαίρ». ………….

…..Με τούτη εδώ την έκδοση των «Ανθών του Κακού» σε μετάφραση του Αντώνη Πρωτοπάτση, πέρα από την οφειλόμενη τιμή στο πρόσωπό του, γίνεται και ευρύτερα γνωστή η μεταφραστική του δουλειά πάνω στο έργο τού σπουδαίου Γάλλου ποιητή.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη μεταφορά από το πρωτότυπο δακτυλογραφημένο κείμενο τηρήθηκε η ορθογραφία, η σύνταξη και η γραμματική που χρησιμοποιεί ο Αντώνης Πρωτοπάτσης, ώστε να διατηρηθεί και να μεταφερθεί το ύφος τού μεταφραστή εις το ακέραιο, καθώς πρόκειται για καταγραφή εν είδει ντοκουμέντου μίας μεταφραστικής εργασίας, η οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστή στο αναγνωστικό κοινό…”

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πυρομανής πυροσβέστης έβαζε φωτιές σε δάση «για την αδρεναλίνη»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ένας πυροσβέστης από τη νότια Γαλλία ευθύνεται για μια σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή, προξενώντας εμπρησμούς σε αναζήτηση… αδρεναλίνης, όπως δήλωσαν οι γαλλικές αρχές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο άνδρας, ένας εθελοντής πυροσβέστης από την περιοχή Herault, συνελήφθη την Τετάρτη.

Συγκλονισμένη η Γαλλία

Η υπόθεση του άνδρα που αποκαλείται πλέον «πυρομανής πυροσβέστης» από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στη Γαλλία, η οποία συγκλονίστηκε από κύμα πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του καύσωνα της περασμένης εβδομάδας που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις κατοικίες του.

Ο εισαγγελέας του Μονπελιέ Φαμπρίς Μπελαργκέν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο άνδρας ομολόγησε ότι είχε ανάψει φωτιές με αναπτήρα στις 26 Μαΐου, στις 21 Ιουλίου και πιο πρόσφατα τη νύχτα της 26ης προς 27η Ιουλίου.

«Ερωτηθείς για το κίνητρό του, δήλωσε ότι το είχε κάνει για να προκαλέσει την επέμβαση της πυροσβεστικής για να σωθεί από ένα καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον και λόγω του ενθουσιασμού που του προκαλούσαν αυτές οι επεμβάσεις» δήλωσε ο Belargent. «Για την αδρεναλίνη (…) αυτά είναι τα δικά του λόγια» είπε ο εισαγγελέας. «Είπε επίσης ότι είχε ανάγκη για κοινωνική αναγνώριση».

Ο άνδρας, ο οποίος είναι γύρω στα 30 και δεν έχει κατονομαστεί, εργάζεται με πλήρη απασχόληση ως δασολόγος, και η πρόληψη των πυρκαγιών ήταν μία από τις κύριες αρμοδιότητές του.

Η δικηγόρος του, Marie Bar, δήλωσε στην τηλεόραση BFM ότι κατά την ανάκριση ο άνδρας «εξέφρασε πολύ έντονη λύπη και κυρίως ένα έντονο αίσθημα ντροπής».

Επιβεβαίωσε ότι είχε προφυλακιστεί από ανακριτή ενόψει της δίκης. «Ζήτησε συγγνώμη από τους… πυροσβέστες με τους οποίους συνεργάζεται, καθώς τους αποκαλεί τη μεγάλη του οικογένεια. Πρόκειται για κάποιον που είναι πολύ αφοσιωμένος στη δουλειά του» ισχυρίστηκε η δικηγόρος.

«Δυσκολεύεται να το εξηγήσει. Κατά κάποιον τρόπο είναι ανακουφισμένος που συνελήφθη. Το αποδίδει σε εθισμό».

Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κρατούσε τη σύζυγό του και δύο παιδιά φυλακισμένους για 17 χρόνια

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μια φρικιαστική ιστορία έγινε γνωστή από την Daily Mail, η οποία επικαλείται ΜΜΕ της Βραζιλίας, για άνδρα που κρατούσε φυλακισμένους τη γυναίκα του και δύο παιδιά φυλακισμένους επί 17 ολόκληρα χρόνια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το σπίτι – φυλακή βρισκόταν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στη δυτική πλευρά της πόλης, ενώ για να μην ακούγονται οι κραυγές των φυλακισμένων για βοήθεια ο δράστης έβαζε πολύ δυνατά τη μουσική με αποτέλεσμα να πάρει το παρατσούκλι DJ.

Αναλυτικότερα, η γυναίκα και τα δύο της παιδιά εντοπίστηκαν την Παρασκευή από τις τοπικές Αρχές στην περιοχή Γκουαρατίμπα μετά από ανώνυμη καταγγελία. Οι τρεις «φυλακισμένοι» βρέθηκαν δεμένοι, βρόμικοι και υποσιτισμένοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία λίγο μετά τη σύλληψη του Λούιζ Αντόνιο Σάντος Σίλβα.

Τα παιδιά φαίνονταν πολύ μικρότερα από όσο είναι

Τα δύο παιδιά της γυναίκας, ηλικίας 19 και 22 ετών, δεν έδειχναν μεγαλύτερα από 10-11 ετών, εξαιτίας της χρόνιας κακοποίησης και της πείνας.

Η μητέρα δήλωσε στις βραζιλιάνικες Αρχές ότι, κατά καιρούς, εκείνη και τα παιδιά της έμεναν τελείως νηστικοί για μέρες. Ο σύζυγός της δεν της επέτρεψε ποτέ να δουλέψει και της έλεγε ότι «μόνο νεκρή θα έφευγε από το σπίτι του», ενώ δεν επέτρεπε ούτε στα παιδιά να πάνε σχολείο. Η γυναίκα είχε σκεφτεί να αποδράσει, όμως ο Σίλβα την απειλούσε ότι αυτό θα σήμαινε και το τέλος της.

«Όταν είδαμε την κατάσταση των δύο παιδιών, σκεφτήκαμε ότι αν είχαν αργήσει μία ακόμη εβδομάδα οι Αρχές δεν θα τους έβρισκαν ζωντανούς», είπε στο G1 ένας κάτοικος της γειτονιάς Γκουαρατίμπα, ο οποίος ήταν παρών όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι-κολαστήριο και αντίκρισαν το φρικτό θέαμα.

O ίδιος είπε ότι προσπάθησε να μιλήσει στη μητέρα την ώρα που την έβαζαν στο ασθενοφόρο, αλλά η γυναίκα ήταν τόσο εξασθενημένη που δεν έβγαινε η φωνή της.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ46 δευτερόλεπτα ago

Χρήστος Κουτέλας: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του μοντέλου – Σπαρακτικό το «αντίο» της συντρόφου του

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ7 λεπτά ago

Η συνάντηση δύο θρύλων (video)

ΚΟΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Γαλλία: Πυρομανής πυροσβέστης έβαζε φωτιές σε δάση «για την αδρεναλίνη»

LIFESTYLE14 λεπτά ago

Συνεχίζουν το ταξίδι του μέλιτος – Πού ταξίδεψαν μετά τις Μαλδίβες

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Λαμία: Ηλικιωμένη εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό της ύστερα από τροχαίο σε παράδρομο της πόλης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ27 λεπτά ago

AS: «Συμφωνία Ολυμπιακού-Λεβάντε για Μπάρντι»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ31 λεπτά ago

Εισέβαλε μέρα μεσημέρι σε επιχείρηση στη Λάρισα για να κλέψει –

LIFESTYLE34 λεπτά ago

«Παράλληλα με το θέατρο ασχολήθηκα και με τη δημιουργία νυφικών»

ΕΛΛΑΔΑ41 λεπτά ago

Φωτιά στα Κρέστενα: Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ47 λεπτά ago

Ιταλικές “σειρήνες” για Παπασταθόπουλο – www.ertsports.gr

Δημοφιλή