Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Τα δέντρα των παραγωγών σε Ζαγορά και Μούρεσι είναι «Καθαρά» από τη σφήκα καστανιάς

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους καστανοπαραγωγούς ότι κλιμάκιο της Υπηρεσίας επιθεώρησε καστανεώνες της περιοχής του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου και δεν εντόπισε προσβολές (κηκίδες) από το έντομο σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu). Επισημαίνεται ότι πέρυσι οι καστανοπαραγωγοί προέβηκαν έγκαιρα, κατόπιν εφαρμογής των οδηγιών της Υπηρεσίας μας, σε καταστροφή και καύσιμο των νεαρών προσβεβλημένων δενδρυλλίων καστανιάς που εμφάνιζαν κηκίδες για την αποτροπή της ωοτοκίας των εντόμων σε γειτονικούς καστανεώνες και την επακόλουθη προσβολής τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας καταπολέμησης του εντόμου και των αρνητικών συνεπειών της προσβολής των καστανόδενδρων από αυτό για την ανάπτυξή τους και την ποσότητα παραγωγής κάστανου, καλούνται οι καστανοπαραγωγοί να προβούν άμεσα σε λεπτομερή έλεγχο των φυτειών τους και σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου συμπτώματος (διαπίστωση κηκίδων) να επικοινωνήσουν πάραυτα με την Υπηρεσία (τηλ:2421352493,494,444 ).

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της βιολογίας και του τρόπου αντιμετώπισης του εντόμου έχουν ως εξής:

  1. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ: Το έντομο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (σφήκα της καστανιάς) προσβάλλει τα διάφορα είδη της καστανιάς ακόμη και τα άγρια είδη. Προκαλεί αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών, νέκρωση των δέντρων και μπορεί να μειώσει την παραγωγή κατά 60-85%. Επειδή η μέγιστη ακτίνα πτήσης του εντόμου είναι περιορισμένη, ο κύριος τρόπος εξάπλωσής του σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης των φυτών προς φύτευση (μολυσμένα δενδρύλλια/εμβόλια).

Η προσβολή παρουσιάζεται με την ανάπτυξη χαρακτηριστικών κηκίδων (ατομικές ή ομαδικές) σε νεαρούς βλαστούς, στους μίσχους και στο κεντρικό νεύρο νεαρών φύλλων, καθώς και στους οφθαλμούς. Στο αρχικό τους στάδιο (καλοκαίρι) οι κηκίδες είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς δεν είναι ορατές (ο εντοπισμός τους μπορεί να γίνει μόνο με εργαστηριακό έλεγχο των οφθαλμών) και γίνονται αντιληπτές την επόμενη άνοιξη (αρχές Απριλίου και μετά) οπότε τα σημεία προσβολής είναι πολύ ευδιάκριτα. Αρχικά, οι κηκίδες έχουν κοκκινωπό χρώμα, ενώ αργότερα αποκτούν πράσινο χρώμα. Μετά την έξοδο των ενήλικων οι κηκίδες εμφανίζουν οπές (οπές εξόδου) και αρχίζουν να σκουραίνουν και εν τέλει ξεραίνονται και ξυλοποιούνται, ενώ παραμένουν προσκολλημένες στα δέντρα έως και 2 έτη.

Τα ενήλικα του εντόμου εξέρχονται από τις κηκίδες από τις αρχές/μέσα Ιουνίου έως και το τέλος Ιουλίου και ωοτοκούν στους οφθαλμούς των νεαρών βλαστών των δένδρων. Η εκκόλαψη των προνυμφών (σκουληκιών) ξεκινάει περί τα τέλη Ιουλίου και διαρκεί έως τα τέλη Αυγούστου. Η ανάπτυξη της προνύμφης (σκουληκιού) συνεχίζεται την επόμενη άνοιξη, οπότε και οι κηκίδες είναι πλέον ορατές. Το έντομο συνεχίζει την ανάπτυξή του μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού οπότε και εξέρχονται τα ενήλικα.

  1. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει αποτελεσματική χημική καταπολέμησης του εντόμου εξ αιτίας της βιολογίας του, ενώ δεν υπάρχουν σκευάσματα για το συγκεκριμένο εχθρό. Σε κάθε περίπτωση, η χημική καταπολέμηση με ψεκασμούς φυλλώματος κρίνεται δύσκολη έως ανέφικτη και παρουσιάζει περιορισμένα αποτελέσματα εξαιτίας:

* Της προστασίας που προσφέρουν οι κηκίδες στο έντομο.

* Του σύντομου κύκλου ζωής του (5-10 ημέρες) και της μακράς χρονικής περιόδου εξόδου των ενηλίκων από τις κηκίδες (30-45 ημέρες).

* Της πρακτικής δυσκολίας λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, καθώς η καστανιά καλλιεργείται σε ημιορεινές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές. Ειδικά, σε καστανεώνες μεγάλης ηλικίας είναι πρακτικά αδύνατη η χημική καταπολέμηση του εντόμου.

Στους νεαρούς καστανεώνες συστήνεται η μηχανική αφαίρεση και καταστροφή των κηκίδων πριν την έξοδο των ενηλίκων (από αρχές Απριλίου έως τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου οπότε και είναι εμφανείς οι κηκίδες) διότι μετά την έξοδο των ενηλίκων η αφαίρεση και καταστροφή των κηκίδων δεν εξυπηρετεί σε τίποτα.

Ως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση εντόμου θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή του με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Προκαταρκτική διέταξε η Εισαγγελία Βόλου για τη μαζική θανάτωση ζώων στις Κόττες Τρικερίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

 

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προκαταρκτική για τη μαζική θανάτωση ζώων, που είχε μετατρέψει στα τέλη του περασμένου Μαρτίου τις Κόττες Τρικερίου σε… νεκροταφείο γατών, διέταξε η Εισαγγελία Βόλου. Η Εισαγγελία ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου, που θα αναλάβει να κάνει προανακρίσεις και να αναζητήσει τους δράστες της αποτρόπαιης πράξης..

Στα τέλη Μαρτίου, ο οικισμός Κόττες Τρικερίου είχε μετατραπεί σε νεκροταφείο… γατών. Καθημερινά κάτοικοι
έβρισκαν τέσσερα ή πέντε νεκρά ζώα, σε διάφορα σημεία μέσα στον οικισμό, σε γειτονιές, σε δρόμους. Τότε ο αντιδήμαρχος Τρικερίου, Βασίλης Μανέτας είχε μιλήσει για απανωτά περιστατικά επί τρεις τουλάχιστον συνεχόμενες ημέρες, που είχαν σοκάρει τους κατοίκους στην περιοχή.

Όπως είχε αναφέρει, ο πληθυσμός των γατών τελευταίως είχε αυξηθεί ωστόσο οι κάτοικοι φρόντιζαν τα ζώα και ακόμη και οι ψαράδες τους έδιναν ψάρια επιστρέφοντας με τα καΐκια τους στο λιμανάκι. Ωστόσο, κάποιος ή κάποιοι φαίνεται να έχουν ενοχληθεί από την παρουσία τους και γέμισαν το μέρος φόλες. Κάτοικοι βρήκαν άψυχα ζώα έξω από τα σπίτια τους, στους δρόμους, παντού.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος φρόντισε να καταγγείλει το συμβάν στο αστυνομικό τμήμα Νοτίου Πηλίου και έδωσε κατάθεση δηλώνοντας πεπεισμένος ότι ανθρώπινο χέρι ήταν εκείνο που σκόρπισε τον θάνατο στα άτυχα ζώα με κίνδυνο ακόμη και για δεσποζόμενα ή και μικρά παιδιά.

Ο φάκελος της υπόθεσης πήγε στην Εισαγγελία Βόλου, απ’ όπου διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και ανατέθηκε στο Α.Τ. Νοτίου Πηλίου να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες. Σημειώνεται ότι σε αυτή την περίπτωση οι διώξεις που ασκούνται για θανάτωση ζώων συντροφιάς είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως δέκα έτη και με χρηματική ποινή έως 500 ημερήσιες μονάδες, το μέγιστο δηλαδή, 50.000 ευρώ

foto arxeiou

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Γαυριώτισσας» στον Βόλο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

(περισσότερα…)

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ14 λεπτά ago

Στοίχημα: Τελικός σε χαμηλό τέμπο στο ΟΑΚΑ

ΕΛΛΑΔΑ16 λεπτά ago

Καιρός: Κυριακή για βόλτα και μπάνιο στις περισσότερες περιοχές – Πού θα πέσουν βροχές και χαλάζι

VIDEO33 λεπτά ago

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός 20/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ34 λεπτά ago

Βενιζέλος: Εύχομαι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να κερδίσει τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της συγκυρίας

ΕΛΛΑΔΑ35 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα, συμπτώματα, εμβολιασμός – Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

ΚΟΣΜΟΣ43 λεπτά ago

Μπάιντεν: Υπέγραψε το «πακέτο βοήθειας», ύψους 40 δισ. δολαρίων, για την Ουκρανία

ΘΕΣΣΑΛΙΑ44 λεπτά ago

«Let’s Share Our Heritage»: Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Βερδικούσας υποδέχεται τους εταίρους σε πρόγραμμα  ERASMUS+ KA229 (φωτο)

ΕΛΛΑΔΑ54 λεπτά ago

Πάτρα: Για αδιέξοδο στο θάνατο της Τζωρτζίνας μιλά ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου – Γιατί ζητά εξέταση DNA

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

ΥΠΕΞ: Καταδίκη των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα κατεχόμενα Βαρώσια

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Ιωάννινα: Λιποθύμησε στο τιμόνι οδηγός πούλμαν

Δημοφιλή