ΚΟΣΜΟΣ
Τα δικαιώματα στην άμβλωση δέχονται επίθεση – Οι νόμοι στις ΗΠΑ που γυρνούν τις Πολιτείες στον Μεσαίωνα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αριθμός ρεκόρ αμερικανικών πολιτειών επεδίωξαν να περιορίσουν την πρόσβαση στην άμβλωση αυτή τη χρονιά, αλλά χώρες μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, το Μεξικό και η Ταϊλάνδη έχουν κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση χαλαρώνοντας την αυστηρή νομοθεσία τους σχετικά με αυτή την διαδικασία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στις ΗΠΑ, 106 περιορισμοί σχετικά με την άμβλωση θεσπίστηκαν σε 19 πολιτείες μέσα στο 2021, σύμφωνα με την οργάνωση για την έρευνα της αναπαραγωγικής υγείας, το «Ινστιτούτο Guttmacher».
Τα περιοριστικά μέτρα κατά των αμβλώσεων
Τα περιοριστικά μέτρα στις κυρίως ρεπουμπλικανικές πολιτείες περιλαμβάνουν τις υποχρεωτικές συνεδρίες, την υποχρεωτική αναμονή για 24 ώρες πριν από μια δεύτερη επίσκεψη στην κλινική και την μείωση του αριθμού των εβδομάδων στη διάρκεια των οποίων οι γυναίκες μπορούν να τερματίσουν μια κύηση.
Τα δικαιώματα στην άμβλωση στις ΗΠΑ δέχονται επίθεση όσο ποτέ από τότε που η απόφαση-σταθμός του 1973 «Ρόου εναντίον Γουέιντ» κατέστησε την άμβλωση ένα νόμιμο και συνταγματικό δικαίωμα σε όλες τις ΗΠΑ, λένε οι ακτιβιστές.
«Αυτή ήταν η χειρότερη νομοθετική χρονιά για τα δικαιώματα στην άμβλωση στις ΗΠΑ μετά την Ρόου εναντίον Γουέιντ», λέει η Ελίζαμπεθ Νας του Ινστιτούτου.
«Αλλά αυτή η κατάσταση δεν εμφανίστηκε ξαφνικά-εδώ και χρόνια σοβεί στο πλαίσιο μιας συντονισμένης εκστρατείας για την καθολική απαγόρευση της άμβλωσης», λέει η Νας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ– το οποίο διαθέτει 6-3 συντηρητική πλειοψηφία–άκουσε δύο ξεχωριστές μεγάλες υποθέσεις αυτή τη χρονιά που θα μπορούσαν να επικυρώσουν τους περιορισμούς στα δικαιώματα στην άμβλωση.
Οι αποφάσεις σε Τέξας και Μισισιπή που σόκαραν τον κόσμο
Στις υποθέσεις ενέχονται οι πολιτείες του Μισισιπή και του Τέξας, όπου τον Σεπτέμβριο τέθηκε σε ισχύ μια σχεδόν καθολική απαγόρευση στην άμβλωση που απαγορεύει την διακοπή της κύησης έπειτα από περίπου τις πρώτες έξι εβδομάδες .
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αναθεώρησαν την νομοθεσία για τις αμβλώσεις μέσα στο 2021 και πολλές άλλες την αυστηροποίησαν.
Στην Πολωνία μια σχεδόν καθολική απαγόρευση στην άμβλωση έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο προκαλώντας διαδηλώσεις ανά τη χώρα.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2020 ότι θα πρέπει να απαγορευτεί ο τερματισμός της κύησης εξαιτίας προβλημάτων του εμβρύου καταργώντας έτσι τον συχνότερο νομικά επιτρεπόμενο λόγο για το δικαίωμα στην άμβλωση.
Όταν οι κινητοποιήσεις των γυναικών απέδωσαν καρπούς
Στη Λατινική Αμερική, κάποιες χώρες έχουν φιλελευθεροποιήσει την πρόσβαση καθώς τα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών απαιτούν αλλαγή και οι απόψεις αλλάζουν.
Αλλά η συντηρητική αντίσταση εξακολουθεί να υφίσταται στην ρωμαιοκαθολική, στο μεγαλύτερο μέρος της, χώρα και οι πρωτοβουλίες για την χαλάρωση της πρόσβασης στην άμβλωση καθυστερούν στην Χιλή και στην Κολομβία.
Χιλιανοί βουλευτές απέρριψαν τον Νοέμβριο ένα σχέδιο νόμου, το οποίο επεδίωκε να επεκτείνει την νομική πρόσβαση για τις γυναίκες στην άμβλωση, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας ανέβαλε την εξέταση μιας υπόθεσης που θα συζητούσε την πιθανότητα πλήρους αποποινικοποίησης της διαδικασίας.
Όπως και στο μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής η άμβλωση στην Κολομβία επιτρέπεται μόνο αν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας, αν το έμβρυο δεν έχει πιθανότητα επιβίωσης ή όταν η εγκυμοσύνη έχει προκύψει από βιασμό ή αιμομιξία, αλλά αυτού του είδους οι περιορισμοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις.
Στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου η άμβλωση έχει απαγορευτεί πλήρως από το 1998, το Παναμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε τον Νοέμβριο ότι η χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής είχε παραβιάσει τα δικαιώματα μιας γυναίκας που είχε φυλακιστεί για το αδίκημα της άμβλωσης.
Η γυναίκα, γνωστή ως Μανουέλα, πέθανε στη φυλακή ενώ εξέτιε ποινή 30 ετών έχοντας καταδικαστεί επειδή υποβλήθηκε σε παράνομη άμβλωση και έχοντας κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία.
Τα δύο ανώτερα περιφερειακά δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκριναν ότι η Μανουέλα απέβαλε έχοντας υποβληθεί σε μια διαδικασία «μαιευτικής έκτακτης ανάγκης» και κάλεσαν το Ελ Σαλβαδόρ να μεταρρυθμίσει τους αυστηρούς νόμους τους για την άμβλωση.
Σε άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές απόψεων προς την φιλελευθεροποίηση της πρόσβασης στην άμβλωση μέσα στο 2021.
Στο Μεξικό, την δεύτερη μεγαλύτερη Καθολική χώρα στον κόσμο, το Ανώτερο Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Σεπτέμβριο ότι η ποινικοποίηση της άμβλωσης είναι αντισυνταγματική, που σημαίνει ότι τα δικαστήρια δεν θα μπορούν πλέον να δικάζουν υποθέσεις που αφορούν αμβλώσεις.
Αποφάσεις -ορόσημο και ελπίδα για αλλαγή
Αυτή η απόφαση ακολούθησε μια άλλη απόφαση-ορόσημο για την νομιμοποίηση της άμβλωσης στο τέλος του Δεκεμβρίου 2020 για να επιτρέπεται η διαδικασία κατά την 14η εβδομάδα της κύησης, η οποία τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα μέσα στον χρόνο.
Στην Ονδούρα, όπου ισχύει καθολική απαγόρευση της διακοπής κύησης, οργανώσεις για το δικαίωμα στην άμβλωση ευελπιστούν ότι η εκλογή τον Νοέμβριο της Σιομάρα Κάστρο ως η πρώτης γυναίκας προέδρου της χώρας θα φέρει αλλαγές.
Ταϊλανδοί βουλευτές ψήφισαν τον Ιανουάριο υπέρ του να επιτραπεί η άμβλωση μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης, ενώ διατήρησαν τις ποινές για την διακοπή κύησης σε μεταγενέστερο στάδιο.
Επειτα από εβδομάδες το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι υπάρχοντες νόμοι που ποινικοποιούν την άμβλωση είναι αντισυνταγματικοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράψτε το σχόλιό σας


https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Καταδίκασε την κίνηση της Ρωσίας να εκδώσει διαβατήρια σε κατεχόμενες περιοχές


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Ουκρανία σχολίασε την απόφαση της Ρωσίας με δηκτικό τρόπο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας που διευκολύνει τους Ουκρανούς σε ορισμένες κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η ανακοίνωση του ουκρανικού ΥΠΕΞ
«Το παράνομο διαβατήριο στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, καθώς και στην Κριμαία και τα προσωρινά κατεχόμενα τμήματα των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, των κανόνων και των αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των υποχρεώσεων της Ρωσίας, μια κατοχική δύναμη σύμφωνα με το άρθρο 45 της Σύμβασης της Χάγης του 1907 και το άρθρο 47 της Σύμβασης του 1949 για την Προστασία των Αμάχων σε Καιρό Πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Η σχετική ανάρτηση στο Twitter
🇺🇦MFA condemns the decree of the President of the Russian Federation, which opens the way to forcing the inhabitants of the territories temporarily occupied by the Russian army in the Kherson and Zaporizhzhia regions to acquire the Russian citizenship.https://t.co/BiMcowiJbF pic.twitter.com/pU8izUpd13
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) May 25, 2022
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 12 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις – Ποιος ανέλαβε την ευθύνη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η τζιχαντιστική οργάνωση στο κανάλι της στο Telegram.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τρεις εκρήξεις κατέστρεψαν τα τρία μικρά λεωφορεία στα οποία είχαν τοποθετηθεί βόμβες, και τα οποία βρίσκονταν σε διαφορετικές γειτονιές της Μαζάρ-ι-Σαρίφ νωρίτερα σήμερα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και άλλοι δεκαπέντε να τραυματιστούν, σύμφωνα με την αστυνομία και τις υπηρεσίες υγείας.
A series of explosions shook #Afghanistan on Wednesday, the #Taliban said, including a blast inside a mosque in Kabul and three bombings of minivans in the country’s north https://t.co/ENvEHhkrMt pic.twitter.com/OZm2OhlFWS
— Arab News (@arabnews) May 25, 2022
Τρεις γυναίκες ανάμεσα στους νεκρούς
Σύμφωνα με τον Νατζιμπουλάχ Ταουάνα, τον επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της επαρχίας Μπαλχ, τρεις γυναίκες είναι μεταξύ των δέκα ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις των μικρών λεωφορείων.
Παράλληλα οι αρχές επιβεβαίωσαν άλλη μια έκρηξη στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Πρόκειται για βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το βράδυ και είχε στόχο ένα τζαμί. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών της Καμπούλ ανάρτησε στο Twitter έναν απολογισμό με πέντε νεκρούς και 22 τραυματίες από την έκρηξη στο τζαμί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα