ΚΟΣΜΟΣ
Τα έξι «ορόσημα» του 2022 – Τι έχουμε να περιμένουμε τη νέα χρονιά


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Εκλογές υψηλού κινδύνου για τον Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα πρωτοφανές Μουντιάλ ποδοσφαίρου και προσδοκώμενη αναγέννηση των μεγάλων φεστιβάλ: ιδού μερικά από τα μεγάλα γεγονότα που αναμένονται το 2022.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
– Ολυμπιακοί Αγώνες υπό παρακολούθηση στο Πεκίνο –
Η παγκόσμια ελίτ των χειμερινών σπορ έχει ραντεβού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου από τις 4 ως τις 20 Φεβρουαρίου, για τους οποίους η Κίνα έχει θέσει σε εφαρμογή δραστικά μέτρα, αναμφίβολα τα πιο εκτεταμένα που έχουν επιβληθεί για μεγάλο αθλητικό γεγονός από την αρχή της πανδημίας.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να τηρήσουν καραντίνα 21 ημερών. Στη συνέχεια θα ενσωματωθούν σε μια «υγειονομική φούσκα» για όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Μόνο άνθρωποι που ζουν στην Κίνα μπόρεσαν ή θα μπορέσουν να αγοράσουν εισιτήρια.
Οι απειλές για μποϊκοτάζ, που συνδέονται με το θέμα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη χώρα, και η υπόθεση της τενίστριας Πενγκ Σουάι πλανώνται επίσης πάνω από τους Ολυμπιακούς αυτούς.
– Το καρναβάλι επιστρέφει στο Ρίο… –
Το καρναβάλι του Ρίο ντε Ζανέιρο προετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή του, από τις 25 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου, έπειτα από δύο χρόνια αναμονής εξαιτίας της πανδημίας.
Ο δήμαρχος της πόλης Εντουάρντο Πάες διαβεβαίωσε πως δεν θα επιβάλει κανένα κανόνα φυσικής αποστασιοποίησης ούτε τη χρήση μάσκας, χάρη στην πρόοδο της επιχείρησης εμβολιασμού στη χώρα αυτή, καθώς 60% των Βραζιλιάνων έχουν ήδη εμβολιαστεί με δύο δόσεις.
Οι αρχές εξαρτούν πάντως τη διεξαγωγή του καρναβαλιού, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες, από την επιδημιολογική κατάσταση.
– …και η μουσική στο Γκλάστονμπερι –
Το θρυλικό βρετανικό φεστιβάλ μουσικής του Γκλάστονμπερι είναι προγραμματισμένο από τις 22 ως τις 26 Ιουνίου, για πρώτη φορά από το 2019.
Η Covid είχε χαλάσει τη γιορτή των 50ων γενεθλίων του φεστιβάλ το 2020. Η έκδοσή του για το 2021, για την οποία είχαν πουληθεί 135.000 εισιτήρια, χρειάστηκε επίσης να ματαιωθεί.
Μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί μόνο μία συμμετοχή, αυτή της Αμερικανίδας Μπίλι Έιλις, η οποία θα γίνει στα 20 της η πιο νεαρή καλλιτέχνιδα που θα κλείσει μια βραδιά του φεστιβάλ αυτού.
– Η στέψη του Σι –
Ο Σι Πινγκ συχνά χαρακτηρίζεται ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας από την εποχή του Μάο. Το φθινόπωρο πρόκειται να επανεκλεγεί για μια τρίτη θητεία επικεφαλής του κόμματος –και συνεπώς της χώρας– από το 20ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Από την άνοδό του επικεφαλής της χώρας, ο 68χρονος ηγέτης συγκέντρωσε στα χέρια του την εξουσία, κυρίως τροποποιώντας το σύνταγμα για να μπορέσει να παραμείνει στη θέση του πέραν του ορίου των δύο θητειών.
Η άνοδός του συνοδεύεται από μια αυστηροποίηση των μέτρων εναντίον κάθε μορφής αμφισβήτησης, είτε πρόκειται για το Χονγκ Κονγκ είτε για την αυτόνομη περιφέρεια των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα), όπου κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι.
– Εκλογές κρίσιμες για τον Μπάιντεν –
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα επιχειρήσει να ανακτήσει τον έλεγχο των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου στις εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.
Λίγο λιγότερο από ένα χρόνο πριν απ’ αυτές τις εκλογές, οι οποίες είναι παραδοσιακά ευαίσθητες για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, οι δημοκρατικοί επιδεικνύουν έναν κάποιο αναβρασμό, έπειτα από μια ηχηρή ήττα στις εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη της Βιρτζίνια και μια νίκη με διαφορά μικρότερη απ’ ό,τι προβλεπόταν στο Νιού Τζέρσεϊ. Όλα αυτά με φόντο τη μείωση της δημοτικότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Κέβιν Μακάρθι, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει ένα ρεπουμπλικανικό κύμα και στοιχηματίζει ότι το κόμμα του θα κερδίσει 60 επιπλέον έδρες, από τις 213 που κατέχει σήμερα (έναντι 221 για τους δημοκρατικούς).
– Ένα Μουντιάλ στην έρημο –
Το Κατάρ θα φιλοξενήσει από τις 21 Νοεμβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου το πρώτο Μουντιάλ που οργανώνεται στη Μέση Ανατολή, ελπίζοντας να αλλάξει την αμφιλεγόμενη εικόνα αυτού του μικρού, αλλά πλούσιου εμιράτου του Κόλπου που επένδυσε δισεκατομμύρια στον αθλητισμό.
Η Ντόχα αντιμετώπισε κατηγορίες για εξαγορά ψήφων αφού επελέγη το 2010 για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ και επικρίθηκε για τον τρόπο που μεταχειρίστηκε τους μετανάστες εργάτες, ιδιαίτερα αυτούς που κατασκεύασαν τα γήπεδα του Μουντιάλ.
Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που το Μουντιάλ θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, ώστε να αποφευχθεί η αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού στο Κατάρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Γαλλία: Ο Πύργος του Άιφελ… σκούριασε και απειλείται, προειδοποιούν ειδικοί


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το 1884, ο Πύργος του Άιφελ – ο οποίος πρόσφατα… ψήλωσε έξι μέτρα – αναμενόταν να μείνει στη θέση του για 20 χρόνια, πριν αποσυναρμολογηθεί. Περισσότερο από ένα αιώνα αργότερα, στέκεται στην ίδια θέση – όχι χάρη στον αρχικό σχεδιασμό του, όσο εξαιτίας της προσεκτικής του συντήρησης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όμως τώρα, απόρρητη έκθεση που διέρρευσε στο γαλλικό περιοδικό Marianne δείχνει ότι το μνημείο είναι σε κακή κατάσταση και ταλαιπωρείται από τη σκουριά. Βάσει του συγκεκριμένου εγγράφου, ο Πύργος χρειάζεται πλήρη επισκευή – όμως αντ’ αυτού του γίνεται μόνο ένα… «φρεσκάρισμα», ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, το 2024.
«Ο Γουσταύος Άιφελ θα πάθαινε έμφραγμα»
«Αν ο Γουσταύος Άιφελ επισκεπτόταν το μνημείο, θα πάθαινε έμφραγμα», δήλωσε στο Marianne ένας εκ των διευθυντών του Πύργου, με τον όρο της ανωνυμίας του.
Το μνημείο, ύψους 324 μέτρων και βάρους 7.300 τόνων αποτελείται από σίδερο και είχε οικοδομηθεί για την παγκόσμια έκθεση του 1889. Εκτιμάται ότι διαθέτει 25 εκατ. πριτσίνια και χτίστηκε με τη χρήση συντηξιοσιδήρου, ο οποίος είχε εφευρεθεί στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης μέσα από μια διαδικασία που παρήγαγε υψηλής ποιότητας και καθαρότερο σφυρήλατο σίδηρο, αφαιρώντας τον άνθρακα από τον αργό σίδηρο κατά τη διάρκεια της τήξης. Πριν τα εγκαίνιά του, ο Πύργος είχε βαφτεί με τέσσερα χέρια κόκκινης μπογιάς με βάση τον μόλυβδο, η χρήση της οποίας πλέον έχει απαγορευτεί, αλλά που τότε θεωρούνταν ως ο καλύτερος αντιδιαβρωτικός παράγοντας.
Η μπογιά και η σκουριά
Ο Άιφελ, ο πολιτικός μηχανικός η εταιρεία του οποίου σχεδίασε και έχτισε το μνημείο, είχε δηλώσει ότι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της σκουριάς θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη διάρκεια ζωής της κατασκευής και είχε συστήσει το βάψιμό της κάθε επτά χρόνια. «Η μπογιά είναι το απαραίτητο συστατικό για την προστασία μιας μεταλλικής κατασκευής και η σπουδή με την οποία συμβαίνει είναι μοναδική εγγύηση της αντοχής της στον χρόνο», είχε γράψει εκείνη την εποχή. «Το πιο σημαντικό είναι η αποτροπή της αρχής της σκουριάς».
Στον Πύργο πρόκειται να γίνουν εργασίες ελαιοχρωματισμού αξίας 60 εκατ. ευρώ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Αυτή θα είναι η 20ή φορά που θα βαφτεί. Τα δύο τρίτα του Πύργου υποτίθεται ότι θα απογυμνώνονταν και έπειτα θα εφαρμόζονταν δυο χέρια μπογιάς. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις των εργασιών εξαιτίας της πανδημίας και η παρουσία ανησυχητικών επιπέδων μολύβδου στην παλιά μπογιά, οδήγησε στην απόφαση του «φρεσκαρίσματος» μόλις του 5%.
«Θλιβερό»
Ειδικοί δήλωσαν στο Marianne ότι οι εργασίες αυτές δεν θα έχουν παρά αισθητικό περιεχόμενο και προέβλεψαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι «θλιβερό». Όπως λένε, ο Πύργος θα πρέπει να απογυμνωθεί πλήρως, μέχρι τον μεταλλικό του σκελετό, να επισκευαστεί και έπειτα να βαφτεί, ενώ η εφαρμογή χρώματος πάνω από την παλιά μπογιά θα επιδεινώσει τη διάβρωση.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Πύργο, η Sete, το 99% της οποίας ανήκει στον Δήμο, διστάζει να κλείσει τον μνημείο για πολύ καιρό, εξαιτίας της απώλειας τουριστικών εισοδημάτων που θα επέφερε μια τέτοια κίνηση. Τον Πύργο επισκέπτονται κάθε χρόνο έξι εκατομμύρια τουρίστες – γεγονός που τον φέρνει στην τέταρτη θέση των πιο δημοφιλών αξιοθέατων στη Γαλλία, μετά τη Disneyland, το Λούβρο και το παλάτι των Βερσαλλιών. Το κλείσιμό του στη διάρκεια του 2020 λόγω της πανδημίας, οδήγησε στην απώλεια 52 εκατ. ευρώ.
Έκθεση του 2010 ανέφερε: «Η Sete πρέπει να εξετάσει εκ νέου τον Πύργο του Άιφελ και να χαράξει μια νέα πολιτική συντήρησης που θα θέτει στο επίκεντρο τον έλεγχο του γηράσκοντος μεταλλικού σκελετού».
«Εξαιρετικά επιτακτική ανάγκη»
Άλλη έκθεση του 2014 από την Expiris, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στο βάψιμο κτιρίων, διαπίστωσε ότι ο Πύργος είχε ρωγμές και σκουριά και ότι μόλις το 10% της νέας μπογιάς άγγιζε όντως τον σκελετό. «Ακόμη και αν η γενική κατάσταση της αντιδιαβρωτικής προστασίας δείχνει εντάξει στο μάτι, η εφαρμογή νέου στρώματος μπογιάς μπορεί μόνο να αυξήσει τον κίνδυνο της πλήρους απουσίας επαφής».
Ο Μπερνάρ Τζιοβανόνι, επικεφαλής της Expiris και συγγραφέας της έκθεσης του 2014, δήλωσε στο Marianne: «Εργάζομαι στον Πύργο εδώ και αρκετά χρόνια πλέον. Το 2014 είχα σκεφτεί ότι ήταν εξαιρετικά επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούμε με τη διάβρωση». Όπως λέει, είχε συστήσει ο Πύργος «να απογυμνωθεί και να ξαναβαφτεί».
Απειλή για την αντοχή του μνημείου
Τρίτη έκθεση του 2016 διαπίστωσε 884 ζημιές, μεταξύ των οποίων και 68 που αποτελούσαν κίνδυνο για την «αντοχή» του μνημείου. Καθεμιά τους είχε φωτογραφηθεί, αριθμηθεί και ταξινομηθεί βάσει της σοβαρότητάς της.
Ένας ειδικός δήλωσε στο Marianne ότι αν και οι αρχικές στρώσεις της μπογιάς παραμένουν σταθερές και «συνεχίζουν να προστατεύουν το μέταλλο σε πολλά σημεία», τα νέα, μερικά έργα αποκατάστασης δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων μολύβδου, ούτε της σκουριάς και απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση του Πύργου.
«Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι κατά βάση άχρηστα, αλλά στο πολύ κακό σενάριο θα επιδεινώσουν τα προβλήματα στην τρέχουσα στρώση μπογιάς και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάβρωση».
Στην ιστοσελίδα του Πύργου, ο Μπερτράντ Λεμουάν, ένας αρχιτέκτονας, μηχανικός και ιστορικός, δίνει μια πιο αισιόδοξη άποψη. Λέει ότι εχθρός του σιδήρου είναι η διάβρωση που προκαλείται από την οξείδωση του σιδήρου όταν εκτίθεται στον αέρα και τον άνεμο. Όμως υποστηρίζει ότι αν ξαναβαφτεί, ο Πύργος του Άιφελ μπορεί να αντέξει για πάντα.
Πηγή: Guardian

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Άλπεις: Εφτά νεκροί, εννέα τραυματίες και 14 αγνοούμενοι – Συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν επιζώντες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ιταλικών αρχών, ο οποίος και πάλι είναι προσωρινός, επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της χθεσινής αποκόλλησης μεγάλου στρώματος πάγου, στις Δολομιτικές Άλπεις της περιφέρειας Τρεντίνο. Εννέα άνθρωποι τραυματίσθηκαν και οι αγνοούμενοι είναι δεκατέσσερις.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κίνδυνος νέας αποκόλλησης
Στο μεταξύ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν σκάνερ θερμότητας, συνεχίζουν να πετούν στην περιοχή, προς εντοπισμό τυχόν επιζώντων. Τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στις κινήσεις τους, διότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει κίνδυνος νέας αποκόλλησης μέρους των παγετώνων.
Διαβάστε επίσης Η στιγμή που καταρρέει μεγάλο στρώμα πάγου στις ιταλικές Άλπεις – Έξι νεκροί και τουλάχιστον 20 αγνοούμενοι
Διαβάστε επίσης Προϊστορικά θαλάσσια τέρατα ανακαλύφθηκαν ψηλά στις Άλπεις
Οι επιχειρήσεις διακόπηκαν λόγω βροχόπτωσης
Αργά το πρωί, οι επιχειρήσεις διακόπηκαν λόγω μεγάλης βροχόπτωσης που σημειώθηκε στην περιοχή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετέβη στο Τρεντίνο, αλλά δεν πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή του τραγικού συμβάντος, για να μην καθυστερήσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού των αγνοουμένων. Πριν λίγο δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να προβληματισθεί και να δράσει, με στόχο να μην ξανασυμβούν άλλες, παρόμοιες τραγωδίες».
Διαβάστε επίσης Βουνοκορφή των Άλπεων ταλαντώνεται σαν γιγάντιο εκκρεμές
Συνάντηση Ντράγκι με τους συγγενείς των θυμάτων
«Η χώρα μας σήμερα πενθεί» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους συγγενείς των θυμάτων. O δήμαρχος του Τρέντο, τέλος, Φράνκο Ιανεσέλι, διερωτήθηκε με νόημα: «πρέπει να περιοριστούμε σε μια μοιρολατρική στάση ή να κάνουμε αμέσως ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας;».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
COVER STORY2 ημέρες ago
Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στον Βόλο- Σκοτώθηκε 14χρονο κορίτσι -Έπεσε στο μπάνιο του σπιτιού της
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε ο 53χρονος Κωνσταντίνος Ντάκης από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε ξαφνικά 49χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε ο έμπορος αυτοκινήτων Γιάννης Μέκκας από τον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του