Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τα πέντε πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά φέτος το καλοκαίρι

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η ιδιάζουσα αυτή σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και οι γονείς προβληματίζονται για το πώς είναι καλύτερο να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον χρόνο τους το καλοκαίρι. Είτε ετοιμάζεστε σιγά σιγά για διακοπές, είτε σκοπεύετε να στείλετε τα παιδιά στο χωριό, είτε ψάχνετε τρόπους να τα απασχολήσετε στο σπίτι, είναι κάποια πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε ότι χρειάζονται, ίσως φέτος περισσότερο από ποτέ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ζητήσαμε από την Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια Ελίντα Καλπογιάννη να μας μιλήσει για αυτά και τα μοιραζόμαστε μαζί σας:

1) Ξεγνοιασιά

Η αίσθηση της ξεγνοιασιάς, της ελευθερίας και της έλλειψης προγράμματος, αποτελούν βασικές αναμνήσεις από τα παιδικά μας καλοκαίρια! Τα τελευταία χρόνια όμως, ο καλοκαιρινός χρόνος των παιδιών αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο προγραμματισμένα. Ειδικά φέτος, μετά από μια χρονιά μεγάλης πίεσης και συναισθηματικής φόρτισης, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε συνθήκες ελευθερίας, χωρίς την πίεση και τους περιορισμούς στο χώρο και στο χρόνο που συχνά επιβάλει η καθημερινότητα, ώστε τα παιδιά να περάσουν ένα καλοκαίρι γεμάτο ξεγνοιασιά και ανεμελιά.

@Dafni Scaglioni

Ας αφήσουμε τους μαθησιακούς στόχους στην άκρη και ας εμπιστευτούμε τα παιδιά να παίξουν!

@Irini Ninou

2) Παρέα

Το παιχνίδι με άλλα παιδιά είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που στερήθηκαν τα παιδιά όλο το προηγούμενο διάστημα. Η έλλειψη κοινωνικής συναναστροφής, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και την εξέλιξη της κοινωνικοποίησής τους. Η συναναστροφή με άλλα παιδιά ξεκλειδώνει τη φαντασία και αναπτύσσει το παιχνίδι των παιδιών με τρόπους πολύ διαφορετικούς από την επαφή με τους ενήλικες.

@Dafni Scaglioni

Στις διακοπές τα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να οργανωθούν σε μεγάλες παρέες, συχνά με ποικιλία ηλικιών. Οι μικρότεροι μπορούν να μάθουν από τους μεγαλύτερους και οι μεγαλύτεροι να αναλάβουν πιο υπεύθυνους ρόλους. Όλα μαζί τα παιδιά οργανώνουν τη δική τους μικρή κοινωνία, με τους κανόνες της και βρίσκουν τους δικούς τους τρόπους να επιλύουν τα προβλήματα και τις συγκρούσεις. Αυτός ο φυσικός τρόπος κοινωνικοποίησης, χωρίς τη συνεχή παρέμβαση των ενηλίκων, είναι πολύ σημαντικός για όλα τα παιδιά.

@Irini Ninou

3) Παιχνίδι έξω

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και στη φύση είναι σημαντικό για τα παιδιά όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι όμως, με το χαλαρότερο πρόγραμμα και τις μεγαλύτερες μέρες, μας διευκολύνει ώστε να τους δώσουμε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να παίξουν έξω, σε ποικίλα περιβάλλοντα και για περισσότερο χρόνο. Ειδικά μετά από μια χρονιά εγκλεισμού, τα παιδιά έχουν ακόμη περισσότερη ανάγκη να παίξουν έξω, να κινηθούν, να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους, να βρεθούν με τους φίλους τους, να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους με διάφορους τρόπους, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να χαρούν τη φύση.

@Dafni Scaglioni

Ακόμη κι όταν δεν μπορούμε να βρεθούμε εκτός της πόλης, ας προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, αλλά και οι κοντινοί φυσικοί χώροι, στη θάλασσα ή στο βουνό. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε τις αυλές και τα μπαλκόνια και τις ευκαιρίες που μπορούν να δώσουν στα παιδιά. Μερικές λεκάνες με νερό, μια γωνιά που μπορούν να σκάψουν στη λάσπη, ή μία μπασκέτα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ακόμη κι όταν είναι δύσκολο να απομακρυνθούμε από τον χώρο του σπιτιού.

@Dafni Scaglioni

4) Εξερεύνηση

Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που δίνει το καλοκαίρι για να εξερευνήσετε το περιβάλλον γύρω σας μαζί με τα παιδιά σας. Αυτή η εξερεύνηση μπορεί να αφορά τόσο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου στον οποίο βρίσκεστε.

@Dafni Scaglioni

Το φυσικό περιβάλλον προκαλεί τα παιδιά να το εξερευνήσουν και να μάθουν μέσα από αυτό. Στην παραλία μην περιοριστείτε στην ξαπλώστρα σας πάνω στην άμμο, αλλά εξερευνήστε τα βραχάκια ή τον μώλο για θαλάσσια φυτά ή ζώα, όπως πεταλίδες, καβούρια, σαλιγκάρια ή αχινούς. Παρατηρήστε το βυθό με μάσκες μαζί με το παιδί σας και χαρείτε το κολύμπι από μια άλλη οπτική!

@Irini Ninou

Αν είστε στο βουνό, ελάτε σε επαφή με τη φύση, χωρίς να διστάσετε να λερωθείτε με χώματα και λάσπες. Εξετάστε τα φυτά γύρω σας, τα φύλλα και τους καρπούς τους, αλλά ακόμη και τα έντομα, όταν αυτό είναι ασφαλές. Ένας μεγεθυντικός φακός ή ακόμη και ένα διαφανές κουτί για να συλλέγουν αντικείμενα, μπορεί να μετατρέψει τα παιδιά σε μικρούς επιστήμονες! Ακόμη και στην πόλη όμως, υπάρχουν ευκαιρίες για εξερεύνηση που μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό σκηνικό παιχνιδιού φαντασίας!

@Irini Ninou

5) Χρόνο χωρίς οθόνες

Αν είναι ένα πράγμα που χαρακτήρισε τη χρονιά που μας πέρασε, ήταν η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά και τους ενήλικες, για μια πλειάδα καθημερινών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβάνοντας την εκπαίδευση, την επικοινωνία και τη διασκέδαση.

Όσο κι αν οι οθόνες εξυπηρέτησαν κάποιες βασικές λειτουργίες το προηγούμενο διάστημα, είναι σημαντικό να υπάρχουν στη ζωή μας σε μία ισορροπία με άλλου τύπου δραστηριότητες που συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο, όπως η κοινωνική συναναστροφή, το παιχνίδι στη φύση, η χρήση ποικίλων υλικών, η φυσική δραστηριότητα, ή ακόμη και η βαρεμάρα, που αποτελεί συχνά προπομπό της δημιουργικότητας. Ας κλείσουμε λοιπόν τις τηλεοράσεις, τα τάμπλετ και τα κινητά και ας περάσουμε όλοι ένα παιχνιδιάρικο καλοκαίρι!

@Irini Ninou

Λίγα λόγια για την Ελίντα Καλπογιάννη

Η Ελίντα Καλπογιάννη είναι Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια με 25 χρόνια κλινικής εμπειρίας με παιδιά και οικογένειες.

Είναι επιστημονικά υπεύθυνη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ‘ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ’, που στόχο έχει την προαγωγή του παιχνιδιού και τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στο παιχνίδι.

Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην παιδιατρική εργοθεραπεία το 2000, στο University of East London και στην παρούσα φάση εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Institute of Education του University of Reading.

Έχει εργαστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας και της Μεγ. Βρετανίας, σε δομές στην κοινότητα και σε εκπαιδευτικά πλαίσια. Είναι μητέρα δίδυμων αγοριών.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Έφτασε από την Αθήνα για να πουλήσει αυτοκίνητο, αλλά το «προσγείωσε» σε κρεαταγορά

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Ηράκλειο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως σημειώνει το neakriti.gr, το τροχαίο συνέβη περίπου στις 14:00 το μεσημέρι στην οδό Γερωνυμάκη στο κέντρο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νεαρός οδηγός του οχήματος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και εισήλθε μέσα σε μια κρεαταγορά, ενώ όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, κόλλησε το γκάζι με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να φρενάρει εγκαίρως.

Γιατί ταξίδεψε στο Ηράκλειο

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, ο νεαρός φέρεται να κατέβηκε στην Κρήτη από την Αθήνα, προκειμένου να πουλήσει το αυτοκίνητο, το οποίο εν τέλει «προσγείωσε» μέσα στην κρεαταγορά που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Ευτυχώς στο σημείο του ατυχήματος δεν υπήρχε κάποιος περαστικός και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ενώ και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης – για καλή του τύχη- βρισκόταν στο ταμείο και όχι στην είσοδο του καταστήματος.

Ο νεαρός οδηγός δεν τραυματίστηκε και για το περιστατικό δεν χρειάστηκε να επέμβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ούτε η Πυροσβεστική για τον πιθανό απεγκλωβισμό του.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Το κοινωνικό κράτος στο κέντρο του διαλόγου – Θεματική ενότητα για την Κοινωνική Κατοικία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το ζήτημα της Κοινωνικής Κατοικίας, ενός προγράμματος παροχής φθηνής προς ενοικίαση στέγης σε νέες οικογένειες, το οποίο έχει θέσει πρώτο στη δημόσια σφαίρα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναλύθηκε διεξοδικά στη σχετική θεματική συζήτηση του συνεδρίου του κόμματος, με ομιλητές την υφυπουργό Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία, Μαρίνα Γκονσάλβες, και την πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση & Πρόεδρο High Level Group ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, Άννα Διαμαντοπούλου, με συντονιστή τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Μαρίνα Γκονσάλβες, η οποία προσεκλήθη από τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και ταξίδεψε αποκλειστικά για το σκοπό αυτό στην Ελλάδα, ανέπτυξε το πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγης της Πορτογαλίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα διευρυμένο, με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε εργαλεία για να υπάρξει απάντηση στις ανάγκες του πληθυσμού για κοινωνική στέγη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παρουσίασε και το πρόγραμμα επείγουσας ανάγκης, που αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Η λύση στο πρόβλημα στέγασης είναι να αυξήσουμε το δημόσιο απόθεμα κοινωνικής κατοικίας», πρόσθεσε η κυρία Γκονσάλβες.

Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε ότι το κοινωνικό κράτος βρίσκεται στο κέντρο του ευρωπαϊκού και εθνικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αρκεί να μιλάμε και να υποσχόμαστε. Δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνικό κράτος, αν δεν στηριχθεί και επεκταθεί το παραγωγικό κράτος, ώστε να διανείμουμε δίκαια τον πλούτο».

«Μητέρα όλων των αλλαγών είναι η τεχνολογία. Είμαστε στην Δ’ Βιομηχανική Επανάσταση και εδώ είναι το στοίχημά μας. Το νέο ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του αυτό το στοίχημα του μέλλοντος. Η σοσιαλδημοκρατία είναι η κεντρική ιδέα για τον ευρύτερο χώρο που θα φέρει τις αλλαγές», πρόσθεσε η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία παρευρέθη μετά από πολύ καιρό σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Μάντζος εξέφρασε την άποψη ότι «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία οφείλει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην προάσπιση της κατοικίας ως συλλογικό αγαθό», προσθέτοντας ότι «η εμπειρία της Ευρώπης είναι διδακτική και ενδεικτική των πολιτικών συσχετισμών και του τρόπου που αντιλαμβάνονται το κοινωνικό κράτος οι δυνάμεις της συντήρησης σε σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις της προόδου».

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή