ΚΟΣΜΟΣ
Τα πολλαπλά μηνύματα από την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ιρακινό Κουρδιστάν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης με πυραύλους στην Ερμπίλ στο Ιρακινό Καζακστάν ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες
Ήταν μια ομολογουμένως εντυπωσιακή επίθεση. Τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Μαρτίου οι Φρουροί της Επανάστασης, αυτό το επίλεκτο ένοπλο σώμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, έριξαν περίπλου 12 βαλλιστικούς πυραύλους στην Ερμπίλ στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παρότι οι πύραυλοι έπεσαν κοντά στο υπό κατασκευή κτίριο του νέου αμερικανικού προξενείου, φαίνεται ότι ο στόχος δεν ήταν ειδικά αμερικανικός, ενώ παράλληλα χτυπήθηκαν τα γραφεία μιας κουρδικής οργάνωσης και η κατοικία ενός Κούρδου επιχειρηματία.
Επισήμως, οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι ο στόχος τους ήταν εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν πράκτορες του Ισραήλ, καθώς το Ιράν εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι η Μοσάντ έχει παρουσία στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Κάτι τέτοιο θα έκανε την επίθεση να είναι μια πράξη ανταπόδοσης για την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Δαμασκό στις 7 Μαρτίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μελών των Φρουρών της Επανάστασης.
Ούτως ή άλλως Ιράν και Ισραήλ βρίσκονται σε ανοιχτή σχεδόν αντιπαράθεση στη Συρία, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την παρουσία ιρανικών δυνάμεων (κυρίως από τους Φρουρούς της Επανάστασης) αλλά και της Χεζμπολάχ και άλλων φιλοϊρανικών δυνάμεων, που μάχονται στο πλευτό της κυβέρνησης Άσαντ. Μάλιστα, έχει ζητήσει και εγγυήσεις από τη Ρωσία ότι η ιρανική παρουσία, όπως και η δράση φιλοϊρανικών δυνάμεων στη Συρία στο πλευρό της κυβέρνησης Άσαντ, δεν θα εξελιχθούν σε μεγάλης κλίμακας απειλή για το ίδιο.
Από την άλλη, για το ίδιο το Ιράν η παρουσία στη Συρία είναι από τις βασικές πλευρές της οικοδόμησης του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», δηλαδή της συμμαχίας κινημάτων που ασπάζονται τις απόψεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας και μοιράζονται μαζί της την αντιπαλότητα προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Τα μηνύματα προς το Ιράκ
Όμως, την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι το Ιράν έχει μια σημαντική παρουσία στο Ιράκ και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις εξελίξεις σε αυτή τη χώρα.
Τα προηγούμενα χρόνια οι φιλοϊρανικές δυνάμεις είχαν ενισχύσει την παρουσία τους στο Ιράκ, με τη μεγάλη παρουσία Σιιτών. Επιπλέον, οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, σε μεγάλο συνδεδεμένες με τους Φρουρούς της Επανάστασης (που είναι ο βασικός ένοπλος φορέας της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν), είχαν αποκτήσει σημαντικό κύρος εξαιτίας της συνεισφοράς στην πάλη κατά του Ισλαμικού Κράτους και είχαν ενσωματωθεί στις επίσημες Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.
Όμως, την ίδια στιγμή οι φιλοϊρανικές οργανώσεις εισέπρατταν και τη δυσαρέσκεια για την κοινωνική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και για το γεγονός ότι κατηγορούνταν ότι εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα μιας άλλης χώρας.
Οι πρόσφατες εκλογές τον Οκτώβριο του 2021 διαμόρφωσαν ένα νέο τοπίο, καθώς υπήρξε μια σχετική υποχώρηση των φιλοϊρανικών κομμάτων και μια άνοδος του συνασπισμού που έχει επικεφαλής τον Σιίτη κληρικό Μουκτάντα αλ-Σαντρ. Το αποτέλεσμα ήταν μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, που δεν έχει ολοκληρωθεί, με το Ιράν να πιέζει για την παρουσία στον νέο κυβερνητικό σχηματισμό των κομμάτων που εκπροσωπούσαν τις δικές του θέσεις, όμως ο ίδιος ο Σαντρ αντιστέκεται στην ιδέα ο πρώην πρωθυπουργός Νουρί Αλ-Μαλίκι να έχει ρόλο στη νέα κυβέρνηση.
Επιπλέον, το Ιράν δεν έχει δει με καλό μάτι τον τρόπο που έχει κινηθεί το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (που βγήκε ενισχυμένο στις πρόσφατες εκλογές, παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν και η βασική δύναμη της τοπικής κυβέρνησης). Και αυτό γιατί το Κουρδικό Κόμμα δείχνει να συγκλίνει με τον Σαντρ και το Ιράν το αντιμετωπίζει αυτό ως μια προσπάθεια για διασπαστούν οι Σιιτικές δυνάμεις και να περιοριστεί η πολιτική βαρύτητα των φιλοϊρανικών κομμάτων. Εξ ου και το γεγονός ότι τα φιλοϊρανικά κόμματα χρησιμοποιούν κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων και διαδικαστικών ζητημάτων, για να πιέσουν τον Σαντρ να μοιραστεί την εξουσία μαζί τους.
Καθόλου τυχαία το Ιράν στηρίζει τον Μπαρχάμ Σαλίχ, προερχόμενο από την αντίπαλη Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, για τη θέση του προέδρου (που με βάση το Σύνταγμα πρέπει να είναι Κούρδος).
Με αυτή την έννοια τα μηνύματα στρέφονταν και σε βάρος των Κούρδων σε σχέση με τη στάση τους στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα του Ιράκ.
Το Ιράν υπογραμμίζει ότι παραμένει ισχυρός παίκτης στην περιοχή
Ωστόσο, πέραν διαφόρων ειδικών σκοπιμοτήτων, ήταν σαφές ότι με μια τόσο εντυπωσιακή στρατιωτική επιχείρηση το Ιράν ήθελε να υπογραμμίσει ότι είναι μια ισχυρή δύναμη στην περιοχή και ότι η προσπάθεια που κάνει να απαλλαγεί από το βάρος των κυρώσεων σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμά του δεν πρέπει να θεωρηθεί αδυναμία.
Αντίθετα, επιμένει να κατοχυρώσει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή, να μη δει υποχωρήσεις σε πεδία που θεωρεί κρίσιμα για τη συνολική του παρουσία, όπως είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ, να διατηρήσει ενεργό τον «άξονα της αντίστασης» και βέβαια σε αυτή τη βάση να εκμεταλλευτεί την άρση των κυρώσεων για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό κλίμα δυσαρέσκειας, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δέχεται να κάνει υποχωρήσεις σε σχέση με την κατοχύρωση της θέσης του στην περιοχή.
Παράλληλα, δεν παραλείπει να διατηρήσει ένα εύρος συμμαχιών, κάτι που φάνηκε και από τον τρόπο που κινείται σε σχέση με τη Ρωσία εντός των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα, όπου απέφυγε να κατηγορήσει τη Ρωσία για εμπλοκή, όταν αυτή ήγειρε θέμα να μην επηρεαστεί από τις κυρώσεις, με τη Μόσχα να δηλώνει τελικά ότι έλαβε εγγυήσεις και δεν μπλοκάρει τη συμφωνία.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Δεκάδες νεκρούς σε ομαδικό τάφο θάβει η αστυνομία της Λισιτσάνσκ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η αστυνομία έθαψε τουλάχιστον 150 ανθρώπους σε ομαδικό τάφο στην πόλη Λισιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, μέσω Telegram.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Εξήγησε ότι θα γίνει κανονική ταφή των ανθρώπων αυτών μετά τον πόλεμο και πρόσθεσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναγκάζει την αστυνομία να αναλαμβάνει διάφορους ρόλους που δεν είναι δική της ευθύνη, συμπεριλαμβανομένου αυτού των νεκροθαφτών.
Συγκλονιστικό βίντεο
Στον ομαδικό τάφο βρίσκονται θύματα των βομβαρδισμών του ρωσικού πυροβολικού και άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια, σύμφωνα με τον κ. Χαϊντάι.
Βίντεο εικονίζει πτώματα σε λευκούς σάκους με ετικέτες που αναγράφουν τα ονόματά τους καθώς ενταφιάζονται.
150 people were buried in a mass grave in Lysychansk
In the Luhansk region, the police have replaced the funeral homes, – says the head of the OBA Serhiy Haidai. pic.twitter.com/PVVyfTxld0
— Oriannalyla 🇺🇦 (@Lyla_lilas) May 25, 2022
Σύμφωνα με τον κ. Χαϊντάι, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το 95% της ομπλάστ (περιφέρειας) Λουγκάνσκ, η κατάσταση είναι «πάρα πολύ άσχημη».
Οι πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ, που είχαν περίπου 100.000 κατοίκους η καθεμία πριν από τον πόλεμο, παραμένουν στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων αλλά βομβαρδίζονται εδώ και μέρες.
Απομένουν περίπου 40.000 πολίτες στην περιοχή, ελάχιστοι από τους οποίους θέλουν να φύγουν παρά τον κίνδυνο, πάντα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
«Βόμβα» στη Βοσνία: Οι Σερβοβόσνιοι ζητούν διάλυση της χώρας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Eιρηνική διάλυση» της χώρας, λέγοντας ότι δεν έχει μέλλον, ζήτησε ο Σερβοβόσνιος Μίλοραντ Ντόντικ, μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που εκπροσωπεί την Σερβική Δημοκρατία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Ντόντικ, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει αποσχιστικές απειλές την τελευταία δεκαετία, μίλησε σε δημοσιογράφους στη Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, μία από τις δύο αυτόνομες οντότητες της Βοσνίας, μαζί με την Ομοσπονδία Βοσνίων και Κροατών.
Ο Ντόντικ παραπονέθηκε για τις προσπάθειες των Βόσνιων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σλάβοι Μουσουλμάνοι, να κυριαρχήσουν στους Σέρβους και τους Κροάτες, τις οποίες περιέγραψε ως «μουσουλμανικό εθνικισμό».
«Ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό ειρηνικής διάλυσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όλοι θα μπορούσαν «να ζήσουν ειρηνικά».
Σύμφωνα με το euroactiv o πόλεμος της Βοσνίας το 1992-95 ξεκίνησε όταν οι Σέρβοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία και δημιούργησαν το δικό τους «εθνοκαθαρισμένο έδαφος».
Η ειρηνευτική συμφωνία του 1995 δημιούργησε τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ως μια χαλαρή ένωση των δύο οντοτήτων, με αδύναμη κεντρική κυβέρνηση και δυσκίνητες δομές σε όλα τα επίπεδα.
Ο Ντόντικ, στον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις για υπονόμευση των ειρηνευτικών προσπαθειών και του κράτους δικαίου, είναι ένθερμος υποστηρικτής της Μόσχας και αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στις διεθνείς κυρώσεις.
Η χώρα πρόκειται να διεξάγει γενικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου, παρά τις διαμαρτυρίες των Κροατών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος στρέφεται εναντίον τους ως η μικρότερη από τις τρεις εθνοτικές ομάδες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ24 ώρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα