Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

«Τεμπέληδες Έλληνες; Πλάκα μου κάνεις;» λένε οι Γερμανοί

Published

on

adiloti ergasia 500 1200x720 1 620x350.jpg

«Τεμπέληδες Έλληνες; Πλάκα μου κάνεις; Πουθενά στην ΕΕ, με εξαίρεση την Πολωνία, οι άνθρωποι δεν εργάζονται περισσότερες ώρες από ό,τι στην Ελλάδα. Και τώρα πρόκειται να εργάζονται ακόμα περισσότερα. Επειδή οι ειδικευμένοι υπάλληλοι γίνονται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν, η συντηρητική κυβέρνηση εισάγει την επιλογή εξαήμερης εργασίας την 1η Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μια επιπλέον ημέρα την εβδομάδα ανταμείβονται με γενναιόδωρα μπόνους».

Με αυτά τα λόγια το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) αναφέρεται στη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο πώς η Γερμανία θα μπορούσε να παραδειγματιστεί από τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.

Εξαήμερη εργασία

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού εκπλήσσει με την πρώτη ματιά. Μετά την Ισπανία, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ. 521.295 άτομα που αναζητούν εργασία ήταν άνεργοι τον Απρίλιο. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό ανεργίας 10,8%. Ωστόσο, πολλές βιομηχανίες αναζητούν απεγνωσμένα εργαζόμενους.

Η Ελλάδα έχει έλλειψη 65.000 εργαζομένων στον τουρισμό

Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχει έλλειψη περίπου 65.000 εργαζομένων μόνο στον τουρισμό, ισχυρή κινητήρια δύναμη ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Σχεδόν μία στις πέντε θέσεις είναι ακάλυπτη. Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών προσωπικού Manpower Greece, υπάρχει επίσης έντονη έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα στη βιομηχανία και τις κατασκευές, στον τομέα της ενέργειας, στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, στις εταιρείες μεταφορών και logistics και στον τομέα της υγείας.

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις ελλείψεις προσωπικού στη γεωργία, τις κατασκευές και τη βιομηχανία εστίασης, προσλαμβάνοντας εργάτες από την Αίγυπτο, την Ινδία, την Αλβανία και άλλες αναδυόμενες χώρες, ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τους ειδικευμένους εργάτες.

Advertisement

Το RND γράφει ότι ο νέος νόμος προσφέρει κίνητρα στους εργαζόμενους για υπερωρίες. Όποιος θέλει να εργαστεί έκτη μέρα την εβδομάδα θα λάβει 40% περισσότερο μισθό. Σύμφωνα με το νόμο, εάν η έκτη εργάσιμη ημέρα πέφτει Κυριακή ή αργία, η αμοιβή είναι έως και 115% υψηλότερη.

Η εξαήμερη εβδομάδα παραμένει εθελοντική

Ο νέος νόμος απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες που εργάζονται δώδεκα ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα σε σύστημα βαρδιών και των οποίων οι εργαζόμενοι εργάζονταν προηγουμένως πέντε ημέρες και 40 ώρες την εβδομάδα. Υπάρχουν όμως περιορισμοί: η εξαήμερη εβδομάδα είναι εθελοντική. Ο εργοδότης πρέπει να το καταχωρήσει στην υπηρεσία απασχόλησης και να το αιτιολογήσει. Μπορεί να προσφέρει στους υπαλλήλους επιπλέον εργασία, αλλά δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να το κάνουν. Επιπλέον, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 48 ώρες. Αυτό συμμορφώνεται επίσης με τους κανονισμούς της ΕΕ. Επομένως, η εξαήμερη εβδομάδα δεν μπορεί να συνδυαστεί με επιπλέον υπερωρίες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία ημέρα άδειας κάθε εβδομάδα.

Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στην Ελλάδα είναι μια από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης του εθνικού χρέους τη δεκαετία του 2010. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης εκείνης της εποχής, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 28%. Περίπου 600.000 κυρίως νέοι, κυρίως μορφωμένοι Έλληνες έφυγαν από τη χώρα επειδή δεν έβλεπαν κανένα επαγγελματικό μέλλον στην πατρίδα τους. Η χώρα έχασε πολλά από τα καλύτερα ταλέντα της εκείνη την εποχή, γράφει το γερμανικό δημοσίευμα.

Οι Έλληνες εργάζονται ήδη πάνω από το μέσο όρο

Από την εποχή της κρίσης προέρχεται και το στερεότυπο των «τεμπέληδων Ελλήνων». Ιδιαίτερα τα γερμανικά ταμπλόιντ την καλλιέργησαν εκείνη την εποχή. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάστηκαν κατά μέσο όρο 2.000,1 ώρες το 2023. Στην ΕΕ, μόνο στην Πολωνία εργαζόταν περισσότερες ώρες. Για  τη σύγκριση: ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 1.604,1 ώρες και στη Γερμανία ήταν 1.342,4 ώρες. Όσον αφορά τις μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, οι Έλληνες ηγήθηκαν της ΕΕ το 2022 με 41 ώρες. Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 37 ώρες. Η Γερμανία είχε μόνο 34,7 ώρες.

Advertisement

Ωστόσο, οι πολλές ώρες εργασίας δεν ωφελούν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους. Ο μέσος μεικτός μισθός στην Ελλάδα το 2023 ήταν μόλις 1.251 ευρώ. Το 31 τοις εκατό των εργαζομένων κερδίζουν ακόμη και λιγότερα από 800 ευρώ μεικτά. Συνέπεια της κρίσης είναι και τα χαμηλά μέσα εισοδήματα. Οι πραγματικοί μισθοί είναι 27 τοις εκατό κάτω από τα επίπεδα του 2010. Όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, οι Έλληνες έχουν μόνο το 67 τοις εκατό του μέσου όρου της ΕΕ.

Για να τα βγάλουν πέρα, πολλοί στην Ελλάδα δουλεύουν μια δεύτερη δουλειά – συχνά μαύρη. «Λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, κάποιοι εργοδότες κάνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες που πληρώνονται «μαύρα»», λέει ο πρώην υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εισήγαγε τον νόμο για τις έξι ημέρες της εβδομάδας. Με τις υποχρεωτικές μισθολογικές επιβαρύνσεις, αποσκοπεί να προσφέρει στους εργαζόμενους ένα κίνητρο να εργάζονται μια κανονική έκτη ημέρα την εβδομάδα αντί για «μαύρες» υπερωρίες. Από αυτό επωφελείται και το κράτος με υψηλότερα φορολογικά έσοδα και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο