Στον πίνακα ελέγχου (φωτογραφία, επάνω, και βίντεο, κάτω) αποτυπώνεται με φωτεινές ενδείξεις η είσοδος και έξοδος της επιβατικής αμαξοστοιχίας στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο απλούστατος… τρόπος
Φαίνεται ξεκάθαρα ο απλούστατος… τρόπος με τον οποίο γυρίζει το κλειδί προκειμένου να οδηγηθεί ο συρμός στη γραμμή προς τη Θεσσαλονίκη και να συνεχίσει με ασφάλεια το ταξίδι του.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό που δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους, με βάση τουλάχιστον το ρεπορτάζ του Σκάι που ακολουθεί, είναι το ότι και μετά το λάθος που έκανε ο σταθμάρχης – να ξεχάσει την τόσο απλή κίνηση αλλαγής του κλειδιού – είχε σε δεύτερο χρόνο τη δυνατότητα για σχεδόν πέντε λεπτά (τα γνωστά 5,5 χιλιόμετρα), να διαπιστώσει το λάθος του.
Αρκεί να παρατηρούσε τις φωτεινές ενδείξεις του πίνακα ελέγχου που «κραύγαζαν» ότι το τρένο βρίσκεται σε λάθος γραμμή.
Δείτε το βίντεο:
«Ξέχασα»
«Αλλαξα τα κλειδιά των γραμμών και δεν τα επανέφερα μετά στη θέση τους» φέρεται να παραδέχθηκε στην κατάθεσή του ο σταθμάρχης.
Ετσι, ο 59χρονος έβαλε το τρένο που αναχώρησε από τη Λάρισα στη γραμμή που εκινείτο η εμπορική αμαξοστοιχία επειδή μπερδεύτηκε, όπως φέρεται να είπε, καθώς ασχολούνταν με μία άλλη τοπική αμαξοστοιχία που πριν λίγο είχε φτάσει στον σταθμό.
Βέβαια, από τη λειτουργία του πίνακα ελέγχου διαπιστώνεται ότι και μετά το λάθος του υπήρχε η δυνατότητα και ο χρόνος αποφυγής της σύγκρουσης παρότι αυτή ερχόταν ήδη με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων…
Πριν πέντε μέρες
Ωστόσο, ο 59χρονος, από κτηνοτρόφος σε χωριό της Καρδίτσας, έγινε αχθοφόρος στον ΟΣΕ, ύστερα μετατάχθηκε στο υπουργείο Παιδείας και τελικά επέστρεψε στον ΟΣΕ για να προβιβαστεί σε σταθμάρχη της Λάρισας, αναλαμβάνοντας καθημερινά την ευθύνη για χιλιάδες ζωές.
Οι αποδοχές ανέρχονται στα 3.500 ευρώ μικτά για τη θέση αυτή, στην οποία ο 59χρονος τοποθετήθηκε, όπως αποκαλύπτεται, μόλις πέντε μέρες πριν την τραγωδία.