Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Νέοι και παλιοί προσπαθούν να πάρουν κεφάλι στην κούρσα

Published

on

steve johnson ZPOoDQc8yMw unsplash 620x350.jpg

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) με τεχνολογικούς κολοσσούς και νεοφυείς εταιρείες να προσπαθούν να πάρουν κεφάλι στην κούρσα.

Τεχνολογικοί κολοσσοί και startups προσπαθούν να κερδίσουν προβάδισμα στην AI

Microsoft, Google, Nvidia, Meta, Apple, Amazon και Snap είναι μερικοί μόνο από τους παίκτες που είτε απευθείας είτε μέσω θυγατρικών τους σπεύδουν να πάνε πιο πέρα τη σχετική τεχνολογία, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων νέα γλωσσικά μοντέλα και επενδύοντας σε υποδομές για το ΑΙ.

Η Nvidia αποτελεί από τις αγαπημένες μετοχές ΑΙ εταιρειών στη Wall Street με την κεφαλαιοποίησή της να έχει φτάσει τα 2,34 τρισ. δολάρια. Τα έσοδά της για το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 262% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ανήλθαν στα 26,04 δισ. δολάρια.

Η Amazon

Η Amazon πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επένδυσή της εδώ και τριάντα χρόνια σε άλλη εταιρεία, στην προσπάθεια να κερδίσει προβάδισμα στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο γίγαντας των λιανικών ηλεκτρονικών πωλήσεων και του υπολογιστικού νέφους (Cloud) ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει επιπλέον 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της Anthropic.

Πρόκειται για νεοφυή (startup) εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που θεωρείται ευρέως ως πρωτοπόρος στη τεχνητή νοημοσύνη. Το βασικό της μοντέλο ΑΙ με το chatbot Claude ανταγωνίζεται το ChatGPT της OpenAI.

Advertisement

Οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο αρχική επένδυση 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων με προοπτική η επένδυση αυτή να φτάσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα η Amazon προχώρησε στον δεύτερο γύρο αυτής της χρηματοδότησης. Ο τεχνολογικός γίγαντας θα διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στην Anthropic, η αποτίμηση της οποίας εκτιμάται ότι φτάνει τα 18,5 δισ. δολάρια.

Η Google

Η Google από την πλευρά της παρουσιάζει το ανανεωμένο chatbot Gemini για αναζήτηση δεδομένων και απάντηση ερωτήσεων χρηστών στο Διαδίκτυο. Το Gemini («Δίδυμοι») είναι το όνομα ολόκληρης οικογένειας από γλωσσικά μοντέλα της εταιρείας, τα οποία η Google θεωρεί ότι είναι πιο ισχυρά από την τέταρτη έκδοση του ChatGPT (GPT-4) της OpenAI, της πρωτοπόρου εταιρείας στο ΑΙ η οποία υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Το Gemini έχει πολλαπλές λειτουργίες αφού μπορεί να αναγνωρίζει και να καταλαβαίνει κείμενο, εικόνες, ήχο και βίντεο για να παρουσιάζει απαντήσεις που να φαίνονται σαν να τις έχει δώσει άνθρωπος.

Το Gemini εκπαιδεύεται με τα λεγόμενα δημόσια («public») δεδομένα όπως είναι στοιχεία από το Google Docs. Σύντομα επίσης θα εκπαιδεύεται από αναρτήσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit μετά από σχετική συμφωνία των δύο εταιρειών. Η Google, η οποία ανήκει στην Alphabet, θα επενδύσει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ για επέκταση κέντρων δεδομένων της στη Φινλανδία με στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Microsoft

Η Microsoft από την πλευρά της επενδύει 4 δισ. ευρώ στη Γαλλία για την κατασκευή υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Advertisement

Η εταιρεία αναφέρει ότι με τα χρήματα αυτά θα δημιουργηθεί πρωτοποριακό παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων, χώρια από τις απαραίτητες υποδομές.

Η Apple

Η Apple δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και φέρεται σύμφωνα με το Bloomberg να βρίσκεται σε συνομιλίες με την Google για να χρησιμοποιήσει το Gemini AI στα κινητά της τηλέφωνα.

Ταυτόχρονα φαίνεται να είναι ανοικτή σε συνεργασία και με την OpenAI αναζητώντας τέτοιες τεχνολογίες.

Η Meta

Η Meta από την πλευρά της προχωρά στην εξέλιξη δικού της μοντέλου ΑΙ.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το νέο γλωσσικό μοντέλο Llama 3 έχει σημαντικές δυνατότητες και αναμένεται ότι θα είναι διαθέσιμο σε εφαρμογές της εταιρείας όπως οι WhatsApp, Instagram, Facebook και Messenger, αλλά και μέσω νέας ιστοσελίδας.

Advertisement

Η Snap

Η Snap θεωρεί ότι η εφαρμογή κοινωνικών μέσων Snapchat πρέπει να μπει ακόμη πιο δυναμικά στην τεχνητή νοημοσύνη, αναφέροντας ότι σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις στη σχετική τεχνολογία.

Τώρα φαίνεται ότι θέλει να προσλάβει ειδικούς στη λεγόμενη μηχανική μάθησης για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά.

Η Snap θα μπορούσε να επενδύσει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως προκειμένου να ενισχυθεί απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Meta Platforms, η οποία έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση της δικής της υπολογιστικής της υποδομής.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Dei
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή