ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΤΕΕ Μαγνησίας: «Ξεπαγώνουν» χιλιάδες ακίνητα στο Πήλιο

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Χρονιά – σταθμός ειδικά για την περιοχή του Πηλίου, όπου χιλιάδες ιδιοκτησίες βρίσκονται στον «πάγο» μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να είναι για ιδιοκτήτες ακινήτων το 2026, εντός του οποίου αναμένεται να παραδοθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία θα οδηγήσουν σε Προεδρικά Διατάγματα που θα «ξεπαγώσουν» την αξιοποίηση ακινήτων και μαζί επενδύσεις.
«Δόθηκε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου από τους μελετητές μέσα στο 2025 και εντός του τρέχοντος έτους θα έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες, οι οποίες ειδικά για την περιοχή μας θα φέρουν ξανά την ασφάλεια δικαίου», δήλωσε η πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, στο περιθώριο της καθιερωμένης εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του ΤΕΕ που φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων, του ξενοδοχείου Volos Palace.
Στον χαιρετισμό της, η κ. Καπούλα έκανε ειδική αναφορά στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έρχονται εντός του 2026 και τις οποίες το ΤΕΕ υποδέχεται θετικά, όπως χαρακτηριστικά είπε και αφορούν στη νέα μορφή που θα λάβουν οι Πολεοδομίες, οι οποίες θα ενταχθούν στο Κτηματολόγιο, πιλοτικά από 1η Ιουλίου και καθολικά από το 2027. «Οι πολεοδομίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των μηχανικών αλλά και πολιτών. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να πετύχει για να μειωθεί η γραφειοκρατία και οι χρόνοι αναμονής για επενδύσεις και γενικότερα για αναπτυξιακά έργα», τόνισε η κ. Καπούλα, κάνοντας λόγο για μία τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Νωρίτερα, η πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο, όπως την αλλαγή σχεδιασμού με βάση την ανθεκτικότητα, δεδομένης της κλιματικής κρίσης, την οποία βίωσε η Μαγνησία με τις πλημμύρες του 2023.
Αναφέρθηκε επίσης στον προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, μια υποχρέωση της Πολιτείας που καθυστερούσε για περισσότερα από είκοσι χρόνια. «Η εμπειρία της Μαγνησίας, με περιοχές που επλήγησαν σοβαρά από φυσικές καταστροφές, δείχνει ότι κάθε κτίριο που δεν ελέγχεται, κάθε υποδομή που δεν θωρακίζεται, αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων», τόνισε. Μίλησε για την άρση αδράνειας δεκαετιών στο θέμα της προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, για τον έλεγχο και τη συντήρηση των δημόσιων έργων, με σύγχρονα εργαλεία όπως το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, τις Έξυπνες Γέφυρες, για τον προσεισμικό έλεγχο των κρίσιμων αθλητικών υποδομών, ώστε να είναι ασφαλείς, λειτουργικές και ανοιχτές στην κοινωνία.
«Και όλα αυτά στηρίζονται σε μια μεγάλη ψηφιακή μετάβαση. Το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί η αδειοδότηση της δόμησης στη χώρα και αποτελεί ένα σύστημα απόλυτης διαφάνειας. Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου, υπογράμμισε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία όπως είπε δεν είναι απλώς ένα διοικητικό εργαλείο. «Είναι ένα εργαλείο ανθεκτικότητας και ασφάλειας, που δίνει στην Πολιτεία κρίσιμα δεδομένα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τις οποίες όλοι ευχόμαστε να μη χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσουμε, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι», σημείωσε, δηλώνοντας ότι το ΤΕΕ Μαγνησίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με προτάσεις, με έργο, με ευθύνη.
«Η σκέψη μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων»
Κλείνοντας τον χαιρετισμό της η κ. Καπούλα αναφέρθηκε στις συνεχόμενες τραγωδίες, που συγκλονίζουν τη χώρα. «Εύχομαι να μην ξαναζήσουμε τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε τις τελευταίες ημέρες με τις συνεχόμενες άδικες τραγωδίες. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες και σε όλους όσοι επλήγησαν από αυτά τα οδυνηρά γεγονότα. Εκφράζουμε την ειλικρινή μας συμπαράσταση και τη βαθιά μας λύπη», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες agoΛουόμενοι σε ελληνική παραλία επιχείρησαν να… παίξουν με λαγοκέφαλο (Βίντεο)
ΒΟΛΟΣ2 ώρες agoΤροχαίο ατύχημα στην περιφερειακή οδό του Βόλου
ΜΑΓΝΗΣΙΑ24 ώρες agoΤα δρομολόγια του επιβατηγού «Ζέφυρος» από Πλατανιά προς Β. Σποράδες και Βόλο
ΛΑΡΙΣΑ16 ώρες ago26χρονος βγήκε γυμνός στο δρόμο στην περιοχή Αιόλου – Αυξεντίου στη Λάρισα
ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες ago“Κινδυνεύει η ζωή μου, με απειλούσε με όπλο”: Οι αποκαλύψεις του ενοικιαστή της Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά λίγο πριν τη σύλληψή του, κατηγόρησε τον αδερφό της 45χρονης
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες agoΒόλος: Αρνείται ότι εκβίασε τον ανήλικο για 370.000 ευρώ ο 34χρονος – Οι απειλές στον 13χρονο
LIFESTYLE14 ώρες agoΜάκης Δελαπόρτας: Η αποκάλυψη για την υγεία του Γιάννη Παπαμιχαήλ – “Τον πήγα εγώ στο νοσοκομείο” (Βίντεο)
LIFESTYLE16 ώρες agoΑν Χάθαγουεϊ: Περιμένει το τρίτο της παιδί – Η τρυφερή ανακοίνωση στα social media (Βίντεο)












