Connect with us

OIKONOMIA

Τεκμήρια: Δεν καταργούνται για τρεις λόγους

Published

on

Spread the love

Ένα από τα βασικά οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και περιλαμβάνεται στους βασικούς άξονες του προγράμματός της για την επόμενη τετραετία είναι αυτό της μεσοσταθμικής μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το μέτρο αυτό η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ καλό αν και θα περίμενε κανείς να ακούσει ότι επιτέλους τα τεκμήρια θα καταργηθούν από τη στιγμή που όλες οι συναλλαγές ουσιαστικά περνούν από την κρησάρα της εφορίας με την πλήρη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των τραπεζικών συστημάτωνπληρωμών με το σύστημα TAXIS.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το αφορολόγητο

Ωστόσο, ορισμένα πραγματικά στοιχεία που καταγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις περίπου 9.000.000 πολιτών (ξεχωριστά ΑΦΜ) δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια επιλογών στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, καθώς μία εκ βάθρων κατάργηση των τεκμηρίων θα οδηγούσε εκατομμύρια πολίτες να δηλώνουν και να φορολογούνται στα όρια του αφορολόγητου ορίου και την ίδια στιγμή να ζουν πολυτελώς.

Κάτω από 10.000 ευρώ

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι, σε σύνολο περίπου εννέα εκατομμυρίων (αναλογία 7 στους 10), δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, με το συνολικό ύψος αυτών να ανέρχεται σε 18,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι περίπου δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που έχει καθορίσει η εφορία βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, το συνολικό φορολογητέο εισόδημα εκείνων που δηλώνουν έως 10.000 ευρώ ετησίως τελικά διαμορφώνεται στα 24 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 5,7 δισ. ευρώ υψηλότερα από αυτά που έχουν αναγράψει στα έντυπα της εφορίας.

Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία προκύπτουν από τις ετήσιες εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα 8.929.000 πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ, με τα συνολικά φορολογητέα εισοδήματα να ανέρχονται σε περίπου 86 δισ. ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα περισσότερα από τα εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το φάσμα των 10.000 ευρώ είναι αφορολόγητα καθώς προέρχονται κυρίως από μισθούς ή συντάξεις.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε σύνολο 8.929.096 φορολογουμένων εκείνοι που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ανέρχονται σε 6.045.895 πολίτες.

Το γεγονός αυτό είναι και η βασική αιτία που το υπουργείο Οικονομικών εδώ και πολλά χρόνια δεν «αγγίζει» τα τεκμήρια καθώς θεωρούν αρμοδίως ότι πολλοί από τους παραπάνω πολίτες δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα γιατί φοροδιαφεύγουν.

Τσιμπίδα

Από την άλλη, τα τεκμήρια σε πολλές περιπτώσεις πιάνουν στην «τσιμπίδα» τους και φορολογούμενους που ό,τι εισπράττουν σε ετήσια βάση το δηλώνουν στην εφορία μέχρι και το τελευταίο ευρώ αλλά λόγω κάποιων περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να έχουν κληρονομήσει, όπως είναι κάποιο ακίνητο ή αυτοκίνητο θεωρεί το κράτος ότι με τα εισοδήματα που δηλώνουν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συντήρησή τους και άρα φοροδιαφεύγουν. Γι΄ αυτό και τους επιβάλλεται φόρος επί ενός πλασματικού – τεκμαρτού εισοδήματος και όχι επί εκείνου που πραγματικά δηλώνεται στην εφορία.

Άκρως εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 1.570.769 φορολογούμενοι εμφανίζουν στην εφορία ετήσιο εισόδημα έως 1.000 ευρώ με το συνολικό ύψους αυτού να ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από αυτούς, 803.685 φορολογούμενοι δεν δηλώνουν ότι εισπράττουν σε ετήσια βάση ούτε 1 ευρώ.

Αντίστοιχα πολύ χαμηλά εισοδήματα από 1.001 έως 5.000 ευρώ δηλώνουν ότι εισπράττουν ετησίως 2.067.972 συμπολίτες μας και το συνολικό ύψος των εν λόγω εισοδημάτων ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ, όσα δηλώνουν δηλαδή περίπου 210.000 φορολογούμενοι με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από 26.000 έως 36.000 ευρώ.

Επίσης,από 5.001 έως 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα εμφανίζουν στην εφορία 2.407.154 φορολογούμενοι με το συνολικό φορολογητέο ποσό να ανέρχεται σε 17,3 δισ. ευρώ.

Tο 3% με εισόδημα άνω των 36.000 ευρώ

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των πολιτών που δηλώνει ετήσιο εισόδημα πάνω από 36.000 ευρώ είναι μόλις το 3% του πληθυσμού της χώρας που διαθέτει ΑΦΜ και υποβάλει φορολογική δήλωση ή σε απόλυτους αριθμούς 260.146. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι αυτό το 3% του πληθυσμού δηλώνει το 21,7% των συνολικών φορολογητέων εισοδημάτων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν και 591 φορολογούμενοι που δηλώνουν ετησίως πάνω από 900.000 ευρώ εισόδημα ο κάθε ένας και συνολικά 3,34 δισ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο 5,6 εκατ. ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εισοδημάτων προέρχονται από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και υπεραξία από μεταβίβαση κεφαλαίου. Ελάχιστα προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες ή ενοίκια.

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς συνηγορούν γιατί τα τεκμήρια διαβίωσης είναι «πολύ σκληρά για να πεθάνουν»… Ακόμη και η μείωση κατά 30% είναι δεδομένο ότι θα περάσει από την κρησάρα του επόμενου υπουργού Οικονομικών και όταν εξασφαλίσει ότι τα εισοδήματα που δηλώνονται τελικά στην εφορία είναι τα πραγματικά και όχι αποτέλεσμα εκτεταμένης φοροδιαφυγής τότε και μόνο θα προχωρήσει η μείωσή τους.

Γιατί περί πλήρους κατάργησης ούτε λόγος.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
AUTO-MOTO5 λεπτά ago

F1 Tech Analysis: Έπρεπε ο Φερστάπεν να λάβει ποινή στο GP της Σιγκαπούρης;

ΒΟΛΟΣ47 λεπτά ago

Της επιτέθηκε λεκτικά στο φανάρι επειδή δεν τον πλήρωσε που της καθάρισε τα τζάμια

ΒΟΛΟΣ54 λεπτά ago

Αμεση πρόσληψη 40 ατόμων στην Υπηρεσία Καθαριότητας

MEDIA1 ώρα ago

Μπάκος – Καϊμενάκης- Εξάρχου. «Όχι» στην εξαγορά του «Πρώτου Θέματος». Έξυπνες επενδύσεις στο Action 24. – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο Τάιλερ έχει χρυσή καρδιά»

VIDEO3 ώρες ago

Σκιάθος :Εσπερινός&Αγρυπνία προς τιμή της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης στις Κουκουναριές-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Άγρια συμπλοκή ανηλίκων μετά από παρενόχληση κοριτσιών – Μία σύλληψη και 8 προσαγωγές

ΣΤΟΙΧΗΜΑ4 ώρες ago

Best Picks Παρασκευής με μπάλα και σνούκερ στο 4.15

ΒΟΛΟΣ5 ώρες ago

Καθησυχαστικός ο Κ. Γουργουλιάνης ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τη σκόνη που αιωρείται στον Βόλο μετά τις πλημμύρες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ώρες ago

Προειδοποίηση προς τους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, απευθύνει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου λόγω νέας προσπάθειας εξαπάτησης πολιτών

VIDEO5 ημέρες ago

Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη

VIDEO4 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πήλιο: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των ακτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία από την ομάδα του «Typhoon Project»

VIDEO22 ώρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή