Connect with us

OIKONOMIA

Τελεσίγραφο Κομισιόν: Ολοκληρώστε άμεσα Κτηματολόγιο και Χωροταξικό

Published

on

Spread the love

Τελεσίγραφο στέλνει η ΕΕ στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου καθώς και του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Έτσι θα βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναφορά της για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προγραμμάτων σταθερότητας των κρατών μελών, που δημοσιεύθηκε προ ημερών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη να ολοκληρωθούν τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (ΕΧΠ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες που θα διασφαλίσουν μια πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η αναθεώρηση του παρωχημένου ΕΧΠ για τις ΑΠΕ, η οποία είχε προκηρυχτεί το 2018, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, θέτοντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και κατ΄ επέκταση στην «πράσινη» μετάβαση. Μάλιστα, δύο ημέρες πριν τις εκλογές ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς έδωσε άλλη μια παράταση για την ολοκλήρωση του μελετητικού αντικειμένου έως τις 27 Μαρτίου 2024.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όσο για τις τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα προχωρούν δίχως ένα EXΠ για τον τουρισμό ήδη από το 2017 όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει το πρώτο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό του 2009, το οποίο είχε επανέλθει σε ισχύ το 2015 οπότε είχε ακυρωθεί από τους ανώτατους δικαστές το δεύτερο ΕΧΠ του 2014.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη γενικότερη έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού για το σύνολο της επικράτειας αλλά και στις χρονοβόρες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που, όπως υπογραμμίζουν, εμποδίζει τις επενδύσεις. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι, παρά τις μεταρρυθμίσεις για την επίσπευση της έκδοσης και ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων, οι διοικητικές προθεσμίες στην πράξη δεν τηρούνται. Περαιτέρω το σχετικό μητρώο πιστοποίησης ιδιωτών περιβαλλοντικών επιθεωρητών ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο

Η Κομισιόν εφιστά επίσης την προσοχή στο ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000» περιοχές, γεγονός που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για το πλούσιο φυσικό οικοσύστημα της Ελλάδας, και επίσης «πνίγει» την οικονομική δραστηριότητα στις συγκεκριμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, η ΕΕ υποδεικνύει ότι εάν είχαν εκδοθεί τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα και οι Υπουργικές Αποφάσεις για την προστασία και διαχείριση περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών θα παρείχαν ασφάλεια δικαίου για τις επιτρεπόμενες επενδύσεις στο 30% της ελληνικής επικράτειας που καταλαμβάνουν οι περιοχές Natura.

Επιπλέον, στις συστάσεις της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Επιπλέον, εστιάζει στην καταχώρηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία όπου καταγράφονται όπως υπογραμμίζεται «εκτεταμένες καθυστερήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, που επηρεάζουν αρνητικά στις μεταβιβάσεις και τους πλειστηριασμούς ακινήτων».

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, έως σήμερα έχει συλλεχθεί το 72% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα ενώ συνολικά για το 99,2% της χώρας η κτηματογράφηση είτε έχει ολοκληρωθεί, είτε οι μελέτες βρίσκονται υπό εξέλιξη, αναφέροντας ότι η κτηματογράφηση σχεδιάζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων βρίσκεται στο 87% και απομένει η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε πέντε περιοχές (τις λεγόμενες και «ορφανές») με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025 καθώς και η μετάπτωση των δύο παλαιών Κτηματολογίων (Πρωτευούσης και Δωδεκανήσων) στη νέα δομή που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 λεπτά ago

Κουτσούμπας: Να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ που είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Λίμνη Κάρλα: Δείτε πως έγινε μετά την κακοκαιρία

ΜΠΑΣΚΕΤ45 λεπτά ago

Πανδαισία εικόνων από το δάπεδο της Μπάγερν

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ54 λεπτά ago

Σάστρε: «Όταν δεν ελέγχεις τις αποφάσεις, ούτε αυτές μπορούν να σε ελέγξουν»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ1 ώρα ago

Ζευγάρι με τέσσερα παιδιά τολμούν… την υποψηφιότητά τους με απίστευτο project!! (ΦΩΤΟ)

OIKONOMIA1 ώρα ago

Χατζηδάκης: Αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024 – Πότε θα ισχύσει

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Τουρκία: Στα «ύψη» τα ενοίκια – Απειλούνται με εξώσεις οι ενοικιαστές

ΘΕΣΣΑΛΙΑ2 ώρες ago

«Έχουμε το σχέδιο, έχουμε την ομάδα για να κάνουμε τη Λάρισα πόλη της ευημερίας για όλους» –

LIFESTYLE2 ώρες ago

Κένταλ Τζένερ – Bad Bunny: Μαζί σε διαφήμιση της Gucci

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ2 ώρες ago

Τα 25 χρόνια λειτουργίας γιορτάζει σήμερα η Google – GPU

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή