Connect with us
banner epikhirisis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Εθνική συνεννόηση και ειλικρινής διάλογος για το μέλλον της ελληνικής περιφέρειας

Published

on

kontogewrghs.jpg

Για το ξαναζωντάνεμα της ελληνικής υπαίθρου γράφει, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Αφορμή του, η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο χωριό Φουρνά της Ευρυτανίας, εκεί όπου συνομίλησε «με ανθρώπους από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας που έκαναν το βήμα να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και να εγκατασταθούν σε χωριά. Για το πώς πήραν την απόφαση, τις δυσκολίες που συνάντησαν, τις ευκαιρίες που διαβλέπουν, την αλλαγή που είδαν στη ζωή τους και την υποστήριξη που θα ήθελαν από την Πολιτεία. Η συζήτηση για την αναζωογόνηση των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών σε συνδυασμό με την αποκέντρωση και το δημογραφικό δεν είναι μια συζήτηση ούτε “εξ ανάγκης” ούτε βέβαια εκτός σύγχρονων αναγκών. Συνοδεύεται με μια συνολική στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική ανάπτυξη που υπηρετεί το δικαίωμα κάθε πολίτη να αναπτυχθεί στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, εφόσον το επιθυμεί, αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ότι το μέρισμα της ανάπτυξης θα κατανέμεται δίκαια και αναλογικά σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας», επισημαίνει ο Θ. Κοντογεώργης και προσθέτει:

«Η συστηματική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει περιλαμβάνει οργανωμένη διαβούλευση, σχεδιασμό και υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο αλλά και την ενσωμάτωση της περιφερειακής οπτικής στη χάραξη και υλοποίηση εθνικών πολιτικών σε τομείς, όπως η διαχείριση του νερού, το δημογραφικό, ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι επενδύσεις, τα περιφερειακά πανεπιστήμια, οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές, ο συντονισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων κ.α.». Με εθνικό στόχο, «να μειώσουμε, με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο, την απόσταση της περιφέρειας από το κέντρο».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, «η συζήτηση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη από την ευρωπαϊκή συζήτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα καθορίσει το μέλλον για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε μεγάλη ανάγκη σε πόρους για επενδύσεις στα νερά, το δημογραφικό, τη στέγαση, τις μεταφορές και τις διασυνδέσεις, τα ενεργειακά δίκτυα, τη διαχείριση των συνόρων και το μεταναστευτικό και αρκετά άλλα. Σε μια περίοδο, όμως, που η Ευρώπη αναζητεί πόρους για την άμυνα και την ανταγωνιστικότητα, οι πόροι για τη συνοχή της κοινωνίας μας παραμένουν απολύτως απαραίτητοι, ειδικά σε ένα δασμικό περιβάλλον.

Τι προϋποθέτει όμως πλέον αυτή η νέα πραγματικότητα;

Α. Κοινό σχεδιασμό κυβέρνησης και τοπικών αρχών. Το “ταμείο” είναι ένα, ενιαίο και πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι προτεραιότητες. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός των εθνικών αρχών που θα διέπουν τα νέα συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, για κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, θα θέτει τις κοινές προτεραιότητες, αλλά και τα κατώτατα όρια των δαπανών που πρέπει απαραίτητα να γίνουν σε κάθε άξονα προτεραιότητας, ώστε να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε αυτά που έχουμε πραγματικά ανάγκη όλοι.

Advertisement

Β. Ένταξη του πρωτογενούς τομέα στο συνολικό σχεδιασμό για την περιφέρεια. Οι εξελίξεις τρέχουν, τα πράγματα έχουν ήδη αλλάξει. Κλιματική κρίση, νέα αγροκλιματική ζωνοποίηση της χώρας, επισιτιστική επάρκεια, ανθρώπινο δυναμικό.

Γ. Συνολικό πρόγραμμα με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Οι εποχές που πρώτα παίρναμε λεφτά και μετά υλοποιούσαμε πέρασαν ανεπιστρεπτί. Το νέο μοντέλο περιλαμβάνει καλό σχεδιασμό, συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ετοιμότητα στον προγραμματισμό για το σύνολο της πατρίδας μας, ταχεία υλοποίηση, απολογισμό και αξιολόγηση και μετά πληρωμές».

Όλα αυτά προϋποθέτουν δύο πράγματα: «Ειλικρινή και συστηματική διαβούλευση. Η γνώση και η γνώμη των ανθρώπων που ζουν σε κάθε περιοχή είναι προαπαιτούμενο. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να έχει επιτυχία αν δεν υπάρχει κοινωνική συναποδοχή και σε τοπικό επίπεδο. Και βέβαια εθνική συνεννόηση και διάλογος για όσα καθορίζουν το μέλλον της ελληνικής περιφέρειας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Αξίζει να το προσπαθήσουμε», καταλήγει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο