ΕΛΛΑΔΑ
Θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Ν. Κυκλάδες: «Πυξίδα» η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας

Μετά την κατάθεση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, στον οποίο αποτυπώνονται τα δυνητικά όρια των θαλασσίων ζωνών, η Αθήνα προαναγγέλλει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και νότιες Κυκλάδες στο Αιγαίο. Η πρωτοβουλία συμπεριλαμβάνεται στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της χώρας, αντανακλά όμως και σε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει από τη Νίκαια το Δίκαιο της Θάλασσας ως βάση κάθε σχετικής διευθέτησης.
«Με τα νέα πάρκα, θα αυξήσουμε σημαντικά τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στα χωρικά μας ύδατα: μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα πάρκα, θα υπερβούμε σημαντικά το όριο του 30% πολύ πριν από τον στόχο 30×30 του 2030. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) είναι το μοναδικό διεθνές πλαίσιο που διαθέτουμε για τον θαλάσσιο τομέα και μια σταθερή βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Λίγο μετά την επιβεβαίωση από τον Εμμάνουελ Μακρόν του κοινού βηματισμού Ελλάδας- Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον γάλλο πρόεδρο να καλεί μάλιστα τους εταίρους να προστατεύσουν Αθήνα και Λευκωσία έναντι πιθανών απειλών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε την ελευθερία της συνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας και των δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων «αδιαπραγμάτευτη».
«Πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι όταν απειλείται η εδαφική κυριαρχία συμμάχων μας, αναφέρομαι στους Έλληνες ή Κύπριους φίλους μας. Πρέπει να προστατεύουμε τα χωρικά μας ύδατα και τις προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν.
«Όλα αυτά συνθέτουν μια συνολική πολιτική και διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου, αλλά και της υπεράσπισης του θαλάσσιου χώρου. Οι υπόλοιπες δηλώσεις και άλλων και του κ .Μακρόν αναφέρονται στα αυτονόητα και τα ουσιώδη που πρέπει να διακρίνουν τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων» σημείωσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης.
Σε μια εποχή ρευστότητας η Ελλάδα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η Ελλάδα παράγει και εξάγει σταθερότητα και ισχυροποιείται και στο Ιόνιο και με τα θαλάσσια πάρκα και με όσα έχουν ανακοινωθεί με τη Σεβρόν για παράδειγμα» υπογραμμίζει ο Παύλος Μαρινάκης.
Με συναντήσεις για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα συνεχίζεται την Πέμπτη και την Παρασκευή ο ελληνοτουρκικός διάλογος.
Στο μεταξύ, «ασπίδα» για τη βιοποικιλότητα αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των νησιών θα αποτελέσουν τα δυο θαλάσσια πάρκα. Μέσω συγκεκριμένων μέτρων προστασίας και περιορισμούς, όπως η απαγόρευση της τράτας, θα ανακάμψουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και η τοπική οικονομία των νησιών.
Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Πιέρρος Τζανετάκος, Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago
Με παρέμβαση του Δημήτρη Διολέττα και του Ιατρού Κώστα Ελευθερίου σώθηκε τουρίστρια στην Σκιάθο video
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Σύγκρουση φορτηγών στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας – Δυσχέρεια στην κυκλοφορία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago
Δύο κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Βόλου
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 ώρες ago
Απόφαση εκλογοδικείου για Σπαρτιάτες: τρεις βουλευτές χάνουν την έδρα τους
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago
Βόλος: «Ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Γκολντόνι με την υπογραφή του Γιάννη Κακλέα
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
Το πρώτο λεωφορείο με τις κλιματικές ρίγες
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ώρες ago
Συλλυπητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τραγωδία στην Αυστρία: Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους
-
ΚΟΣΜΟΣ17 ώρες ago
Στην κατάσχεση 42 τόνων μεθαμφεταμινών προχώρησαν οι αρχές του Μεξικού – Η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας