Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

«Θανατική ποινή στην Ελλάδα»: Να επανέλθει; Μία κουβέντα που έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μετά τα τραγικά γεγονότα της Πάτρας και το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

«Θανατική ποινή»: Να επανέλθει στην Ελλάδα ή να μείνει ως έχει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας; Μία κουβέντα η οποία έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μετά τα τραγικά γεγονότα της Πάτρας, το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά, τις δεκάδες γυναικοκτονίες και δολοφονίες, παιδεραστίες, ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς, φόνους με φόντο την οπαδική βία. Να επανέλθει ή όχι;

Η τελευταία επίσημη κουβέντα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μάλιστα, είχε γίνει τέσσερα χρόνια μετά την επίσημη (γιατί ανεπίσημα πάει πολύ πιο πίσω) κατάργηση της θανατικής ποινής στην Ελλάδα. Αυτή είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 1993 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και με Υπουργό Δικαιοσύνης τον Γεώργιο Κουβελάκη. Επιβεβαιώθηκε μάλιστα στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001…

2

Το 1997 λοιπόν, με κυρίαρχο θέμα τους θανάτους στη χώρα μας από τα ναρκωτικά και το εμπόριο αυτών, άνοιξε και πάλι ο διάλογος για το αν θα ήταν σώφρον και σωστό να επανέλθει στην Ελλάδα η θανατική ποινή. Τα «στρατόπεδα» ήταν δύο. Οι «υπέρ και οι «κατά» της επιστροφής.

Με επιστολή τους, 61 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας κατέστησαν σαφές πως ήταν υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής στους εμπόρους ναρκωτικών, έχοντας και από ένα διαφορετικό σκεπτικό: «Αν πούμε ότι αφήνουμε εκτός την ποινή του θανάτου, τότε είναι σαν να παίρνουμε θέση πριν από τη λήξη του πολέμου» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

«Είμαι κατά της κατάργησης της δυνατότητας διά νόμου, να υπάρχει μια τέτοια ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών», τόνιζε ειδικότερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης: «Δεν χρειάζεται συνταγματικός αφοπλισμός, γιατί έτσι κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στην ασυδοσία στο θέμα των ναρκωτικών».

Από την πλευρά της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά ανέφερε: «Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι η υπόθεση έχει φθάσει στο απροχώρητο και ότι αυτό που μέχρι σήμερα κάνουμε είναι να συζητάμε και ξανά να συζητάμε για να διαπιστώνουμε απλώς και μόνο την έκταση του φαινομένου». Η υπογραφή της ήταν μεταξύ των 61 βουλευτών στην επιστολή. Τόνιζε δε πως είχε απεριόριστο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, αλλά «σε ένα τέτοιο πρόβλημα, που έχει γονατίσει την ελληνική νεολαία, το μαχαίρι πρέπει να μπει στο κόκαλο».

Μέσα σε όλη αυτή την κουβέντα, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά και οι συνάδελφοί της, έκαναν λόγο για τα γνωστά «παραθυράκια» που πάντα ήταν «ανοιχτά» για τους εμπόρους ναρκωτικών και μέσα από τα οποία «δραπέτευαν στην ασυδοσία». Γι αυτό τόνιζαν την αναγκαιότητα για ειδικές διατάξεις που θα έπρεπε να ενταχθούν στο αναθεωρημένο Σύνταγμα και οι οποίες θα «θωρακίζουν την
ποινική διαδικασία που θα ακολουθούν όσοι έμποροι συλλαμβάνονται», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

2

Αυτά τα γνωστά «παραθυράκια» έφερναν- μεταξύ άλλων βεβαίως- και τον αντίλογο. Η πρόεδρος του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη, που είχε ταχθεί κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής έλεγε τότε: «Κατ’ αρχάς, από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου τόσο στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και μέσα στις δικαστικές αίθουσες, δεν έχω δει τους μεγαλέμπορους εκείνους για τους οποίους γίνεται ο λόγος. Κατά δεύτερο, αν θέλουμε να έχουμε και πρόληψη και καταστολή του φαινομένου, το καλύτερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να διασφαλίζεται η σωστή καθημερινή πρακτική της ισχύουσας νομοθεσίας».

Πρόσθετε πως αναγκαίο ήταν «η παροχή επιστημονικής βοήθειας στη Δικαιοσύνη ώστε να κατοχυρωθεί η νομιμότητα της ποινικής διαδικασίας με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην βλέπουμε στο εξής τους εμπόρους να «βαφτίζονται» χρήστες και να εμπίπτουν σε ευεργετικές διατάξεις, ή τους δικαστές να μην γνωρίζουν ­ και λογικό είναι ­ ποια ποσότητα ναρκωτικών απαιτείται στην προσωπική χρήση του εξαρτημένου και ποια στην πώλησή της».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κυμανθεί και οι σκέψεις της αείμνηστης βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττας Γιαννάκου: «Η επαναφορά της θανατικής ποινής δεν θα έχει σπουδαία αποτελέσματα στη χώρα μας. Ίσως να είχε σε τρίτες χώρες όπου δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Στην Ελλάδα, όπου σπανίως συλλαμβάνονται έμποροι αλλά συνήθως πολλά “βαποράκια”, η
ενεργοποίηση αυτής της διάταξης θα είχε ως μόνο αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των ναρκωτικών ουσιών».

Από την άλλη, ο συνάδελφός της στη ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ήταν αντίθετος στην κατάργηση της σχετικής διάταξης από το Σύνταγμα για την θανατική ποινή. Τόνιζε δε: «Επιβολή της θανατικής ποινής σε συγκεκριμένους εμπόρους ναρκωτικών, όπως εκείνοι που πωλούν την ουσία “κρακ” καθώς όταν επισείετε ο θάνατος, κάποιοι έμποροι θα το σκεφτούν περισσότερο». Η κ. Μαλλιώρη είχε απαντήσει όμως πως «όλο και κάποιος τρόπος θα υπάρχει» ενώ η κ. Πετραλιά είχε παραδεχθεί πως «το κύκλωμα έχει πολλά πλοκάμια».

2

Στην Ελλάδα η τελευταία εκτέλεση έγινε το 1972, όταν ο 27χρονος Βασίλης Λυμπέρης καταδικάστηκε σε θάνατο καθώς είχε βάλει φωτιά και είχε κάψει ζωντανούς την 24χρονη (πρώην) σύζυγό του, την 55χρονη μητέρα της, τη δίχρονη κόρη του και τον ενός έτους γιο του, μέσα στο σπίτι τους στο Χαλάνδρι. Στις 25 Αυγούστου του 1972, ο Λυμπέρης εκτελέστηκε στο πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, στο Ηράκλειο Κρήτης. Αυτή ήταν η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ελλάδα.

2

Η θανατική ποινή έμεινε στα… χαρτιά, ωστόσο δεν έγινε από τότε άλλη εκτέλεση στην Ελλάδα. Στην Κύπρο η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε η θανατική ποινή ήταν το 1962 και καταργήθηκε το 1983, όμως σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όπως εγκλήματα πολέμου) μπορεί να εφαρμοσθεί.

Όταν συζητάμε πλέον το θέμα της θανατικής ποινής να έχουμε στο μυαλό μας πως ΟΛΑ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έχουν καταργήσει. Αυτή τη στιγμή, η θανατική ποινή ισχύει σε κάποιες ισλαμικές χώρες, σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ (στις 27 πολιτείες από τις 50) και στην Κίνα.

Η βασική αρχή και σκέψη για την μη εφαρμογή της θανατικής ποινής έχει να κάνει με την αξία της ζωής και κατ΄επέκταση με τον σωφρονισμό σε μια δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία μέσα από τη φυλακή, (το να μιλήσουμε για το αν υπάρχει σωφρονισμός είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο), ούτως ώστε αυτός που διέπραξε το έγκλημα να μπορέσει να επανενταχθεί στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή του. Αν όχι, ισχύει η ισόβια κάθειρξη, η οποία στην Ελλάδα δεν είναι εφ΄ όρου ζωής αλλά το μέγιστο (άλλαξε πρόσφατα) 18 χρόνια (από τα 16).

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, από τα συνολικά 195 κράτη-μέλη του ΟΗΕ:

  • 108 χώρες κατάργησαν εντελώς τη θανατική ποινή
  • 7 κράτη τη διατηρούν, όμως μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. για εγκλήματα σε εμπόλεμες περιόδους)
  • 26 χώρες διατηρούν νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση της θανατικής ποινής για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ωστόσο στα κράτη αυτά δεν έχει εφαρμοστεί η θανατική ποινή τουλάχιστον για τα τελευταία 14 χρόνια.

Οι χώρες που έχουν σε ισχύ την θανατική ποινή είναι:

ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΛΟΓΟΙ
2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

 

 

 

 

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Βόλτα στον Βόλο για εκατοντάδες τουρίστες – Κατέπλευσε πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Azamara Journey με σημαία Μάλτας, κατέπλευσε σήμερα στις 7.30 το πρωί στο λιμάνι του Βόλου, προερχόμενο από την Πάρο και θα αναχωρήσει στις 20.00 το βράδυ με προορισμό τη Θεσσαλονίκη

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είναι η παρθενική του εμφάνιση στον Βόλο για τη φετινή σαιζόν, μεταφέροντας εκατοντάδες επιβάτες, οι οποίοι απολαμβάνουν τη βόλτα τους στην πόλη, ενώ κάποιοι εξ αυτών αναχώρησαν για ημερήσια εκδρομή στα Μετέωρα και στο Πήλιο.

 

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Βόλος: Συλλήψεις στα Παλαιά – Ποιοι καταστηματάρχες βρέθηκαν στο κρατητήριο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σαρωτικοί ήταν χθες το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα οι έλεγχοι της Αστυνομίας στην περιοχή των Παλαιών Βόλου, στην οποία παρατηρείται τελευταία έντονος συνωστισμός νεαρών, που διασκεδάζουν μέχρι το πρωί.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

“Τα Παλαιά στον Βόλο έχουν μεταλλαχθεί σε γειτονιά της νυχτερινής διασκέδασης, κάτι σαν το Γκάζι της Αθήνας” λέει  καταστηματάρχης της Εστίασης

Χθες το βράδυ συνελήφθη για ηχορύπανση ένας 23χρονος ιδιοκτήτης εστιατορίου, διότι διέθετε στο κατάστημά του ζωντανή μουσική με ορχήστρα, χωρίς να διαθέτει τη σχετική άδεια.

Παράλληλα συνελήφθη και ένας 28χρονος ως προσωρινός υπεύθυνος σε μπαρ για ηχορύπανση, αφού σε ηχομέτρηση που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε η μέγιστη επαναλαμβανόμενη ηχοστάθμη να είναι 98 db, αντί της μέγιστης επιτρεπόμενης ηχοστάθμης των 80 db

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO3 λεπτά ago

Dolce Vita – Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους Μέρος Α

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 λεπτά ago

Κεραμέως για επεισόδια στο ΑΠΘ: Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο

ΕΛΛΑΔΑ5 λεπτά ago

Χαλκίδα: Ανήλικος έπαιζε στην παιδική χαρά και έπαθε ηλεκτροπληξία – Πώς σημειώθηκε το περιστατικό

ΚΟΣΜΟΣ13 λεπτά ago

Αλβανία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ14 λεπτά ago

Χρήσιμες και σωτήριες οδηγίες διάσωσης από το ΕΚΑΒ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Συκουρίου

VIDEO22 λεπτά ago

Dolce Vita – Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους Μέρος Β

ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 λεπτά ago

Ελληνοτουρκικά: «Κινητικότητα» στο Αιγαίο – Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – Μέχρι που θα φτάσει ο Ερντογάν

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

Αρπαγή Ράινερ: «Στο φως» από το ο δικαστικός συμβιβασμός που είχαν υπογράψει οι γονείς του Ράινερ

ΚΟΣΜΟΣ33 λεπτά ago

Ποδοπάτησε τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν ο τούρκος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Ενές Καντέρ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ33 λεπτά ago

Δωρεά απινιδωτή τελευταίου τύπου στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε 50χρονος

Δημοφιλή