Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατοι παιδιών: Ανοιξε ο κοροναϊός τον ασκό του Αιόλου; Μυστηριώδεις λοιμώξεις χτυπούν μικρά παιδιά

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δύο ανεξήγητοι θάνατοι μικρών παιδιών, που συνέβησαν λίγες ώρες αφότου εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα, σπέρνουν έντονη ανησυχία σε όλη τη χώρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το ένα παιδί ήταν κοριτσάκι 3 χρονών, το άλλο, αγοράκι 7 χρονών.

Ο ιατρικός φάκελλος του κοριτσιού είναι 101 σελίδες. Περισσότερες από το ημερολόγιο της ζωής που δεν έζησε.

Η σύνδεση των θανάτων με την μάστιγα της εποχής, τον κοροναϊό, δεν έχει αποδειχτεί ή δεν επιχειρήθηκε καθώς οι απόψεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, σκιαγραφούν κάποιο είδος καλπάζουσας λοίμωξης με άγνωστη αφόρμηση.

Λίγο μόλις καιρό μετά από μία διετία παγκόσμιου τρόμου, εξαιτίας της μολυσματικής, εξελικτικής επέκτασης ενός αρχέγονου ιού που μέχρι σήμερα μάλλον δεν είχε στοιχειώσει τόσο πολύ το ανθρώπινο είδος, εφιαλτικές σκέψεις συντροφεύουν πολλούς γιατρούς.

Ασκός του Αιόλου;

Μήπως στο λυκαυγές του μέλλοντος, η διασπορά ενός ιού άνοιξε κάποιον αόρατο ασκό του Αιόλου απ΄όπου ξεπήδησαν άλλοι ιοί, άλλοι μικροβιακοί μολυσματικοί οργανισμοί με ικανότητα να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές σε μόλις λίγες ώρες;

Ποια είναι η οξεία ηπατίτιδα που εμφανίστηκε σε 16 χώρες της ΕΕ, προσβάλλοντας τον οργανισμό μικρών παιδιών χωρίς να αφήνει ενδείξεις ιχνηλάτησης των καταβολών της; Και γιατί αυτός ο μύκητας, o Candida auris, εποικεί ξαφνικά τα νοσοκομεία, απρόσβλητος από φάρμακα και δολοφονικός απέναντι σε όποιον προσβάλλει;

Μπορεί να είναι πειστική η εξήγηση ότι η συχνή του έκθεση σε αντιβιοτικά τον μεταστοιχείωσε σε έναν ανθεκτικότερο οργανισμό;

Πέρασε την ανοσία

Ο οποίος προσπέρασε τη γραμμική εξέλιξη του ανθρώπου, διαβάζοντας τους κώδικες της ανοσιακής του προστασίας, καθιστώντας τον ευάλωτο στα χιλιάδες μέλη του βακτηριακού βασιλείου;

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εντοπίστηκαν στην Ελλάδα τρία ύποπτα περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα.

Εγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

«Στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα συμπτώματα

Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση».

Οταν κατά τον κλινικό έλεγχο κάποιο παιδί εμφανίζει υψηλές τρανσαμινάσες (ηπατικά ένζυμα), τότε οι κλινικοί γιατροί ακολουθούν το σχετικό πρωτόκολλο. Υποβάλλουν δηλαδή τον ανήλικο ασθενή σε μια σειρά εξετάσεις, αποκλείοντας έτσι κοινά αίτια (π.χ. ιούς ηπατίτιδας και λοιμώδη μονοπυρήνωση).

Αναζητούν απάντηση

Παράλληλα, δείγμα αίματος ελέγχεται για αδενοϊούς, μετά τη διαπίστωση πως στη μεγάλη πλειονότητά τους τα παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία που διαγνώστηκαν με οξεία ηπατίτιδα βγήκαν θετικά.

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο αναζητούν την απάντηση στο νέο αυτό ιατρικό μυστήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως μερικές φορές η αιτία της ηπατίτιδας δεν ανευρίσκεται. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί, τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις που οδηγούν ακόμα και σε ηπατική ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα σπάνιες σε παιδιά.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια με ειδίκευση στις μολυσματικές ασθένειες και κλινική γιατρός στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Perth» στην Αυστραλία, Asha Bowen, υπογραμμίζει πως «αυτό είναι σίγουρα ασυνήθιστο. Δεν μπορώ να θυμηθώ πολλές φορές στην καριέρα μου όπου έχουμε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο».

Κεραυνοβόλος

Και προσθέτει: «Αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι ότι πρόκειται σε ορισμένες περιπτώσεις για κεραυνοβόλο ηπατίτιδα», δηλαδή για μια ταχέως εξελισσόμενη και απειλητική κατάσταση. «Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο στην παιδική ηλικία. Και μας έχει θέσει όλους σε εγρήγορση».

Η ειδικός μάλιστα φαίνεται να μην έχει  πειστεί ακόμη πως ο αδενοϊός 41 είναι ο ένοχος, παρότι τα υπάρχοντα δεδομένα τον δείχνουν ως τον βασικό ύποπτο. Και αυτό διότι κατά το παρελθόν δεν έχει συνδεθεί με εκδήλωση ηπατίτιδας σε παιδιά. «Συνεπακόλουθα, υπάρχει αβεβαιότητα εάν αποτελεί τον απόλυτο αιτιολογικό παράγοντα».

Το μικρό κορίτσι

Το τρίχρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε τη Μεγάλη Τρίτη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με ένα πρήξιμο στον αστράγαλο. Όσο περνούσαν όμως οι ώρες η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευε.

Νοσηλεύτηκε 11 ημέρες στο νοσοκομείο και καθημερινά η υγεία της επιδεινώνονταν. Μέχρι που οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο για να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ. Εκεί το μικρό κορίτσι έσβησε μέσα σε δυο ώρες.

Ούτε διάγνωση

Ο ιατρικός της φάκελλος περιλαμβάνει 101 σελίδες. Τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν διευκρινιστεί καθώς δεν υπήρχε ούτε διάγνωση κατά την νοσηλεία της.

Σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν στις 30 Απριλίου και περιλαμβάνονται στο φάκελο που παραδόθηκε από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, η κατάσταση της μικρούλας ήταν πολύ βαριά μια ημέρα πριν αποφασιστεί να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο, όπου κατέληξε.

Το αγοράκι

Η αρχή έγινε την περασμένη Κυριακή με έναν επίμονο, αλλά πολύ κοινό σε μικρά παιδιά πυρετό.

«Έκανε έναν πυρετό ελαφρύ την Κυριακή το απόγευμα, την Δευτέρα ξανά έκανε ένα πυρετό πιο υψηλό γύρω στο 38 – 38,5. Τον πήγαμε στην παιδίατρο μας είπε ότι μάλλον πρόκειται για γαστρεντερίτιδα», είπε ο πατέρας του.

Πρωί της Τρίτης, το παιδί διακομίζεται στο Ιπποκράτειο με αφόρητους πόνους, υψηλό πυρετό και δυσκολία στην ανάσα.

15 γιατροί

«Την Τρίτη το πρωί που σηκωθήκαμε το παιδί πονούσε αφόρητα στους ώμους, δεν μπορούσε να ανασάνει εύκολα, καλέσαμε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο».

«Με πυρετό και σε ημικωματώδη κατάσταση ήρθε το παιδί. Οι γιατροί δίνουν μάχη επί δύο ώρες στα επείγοντα», είπε ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Γιώργος Δόντσιος.

«Ερχόντουσαν όλο και πιο πολλοί γιατροί, έφτασαν σε κάποια στιγμή να είναι 15 γιατροί, μέσα στο δωμάτιο. Προσπάθησαν το παιδί να το σώσουν, αλλά δεν σώθηκε».

Οξεία ηπατίτιδα: Τρία πιθανά κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδαπαπαγεωργίου

Το διασωληνώνουν αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν. Το παιδί αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στα χέρια τους.

Αν εναποθέσαμε τις ελπίδες μας σε ένα εμβόλιο, αν στηριχτήκαμε στο αντίδοτο αντί στην πρόληψη,

Αν πέσαμε σε λήθαργο αντί να κινητοποιηθούμε σαν δαυλός αναμμένος, τα στοιχεία στον περιοδικό πίνακας καταστροφής του κόσμου θα αναδιαταχθούν ακόμη μία φορά.

Διαβάστε επίσης: Καπραβέλος: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες θανάτου της 3χρονης και του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε επίσης: Οξεία ηπατίτιδα: Τρία πιθανά κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA3 λεπτά ago

Σάμος – Βόρεια Εύβοια: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η επιδότηση για διακοπές – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

ΚΟΣΜΟΣ4 λεπτά ago

Αλάσκα: Κρουαζιερόπλοιο συγκρούστηκε με παγόβουνο – Δείτε βίντεο που τράβηξε τρομοκρατημένος επιβάτης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 λεπτά ago

Με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 λεπτά ago

Με αριστούχους και διακριθέντες και τη φετινή χρονιά το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ9 λεπτά ago

Gov.gr: Εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 λεπτά ago

Τα απόρρητα έγγραφα για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Μαγιορκίνης: O γενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται την τέταρτη δόση

OIKONOMIA23 λεπτά ago

Συνδεδεμένη ενίσχυση: Καθορίστηκαν τα ποσά στην κτηνοτροφία

ΘΕΣΣΑΛΙΑ26 λεπτά ago

Εντυπωσιακή Ανάπτυξη & Μέρισμα για τους Μετόχους της Τράπεζας Καρδίτσας

LIFESTYLE28 λεπτά ago

Κόρτνεϊ Καρντάσιαν: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο άνδρας της

Δημοφιλή