ΥΓΕΙΑ
Θεραπεία σακχαρώδη διαβήτη: Ποια είναι η σύγχρονη προσέγγιση;
Δρ. Μαρία Αποστολοπούλου
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ντίσελντορφ Γερμανίας
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία πολύ συχνή χρόνια πάθηση που αφορά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Σχετίζεται σημαντικά με συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο δρα ένας τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από αυξημένο βάρος, κατανάλωση τροφών με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα αλλά χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Τα τελευταία χρόνια, έχουν ενοχοποιηθεί και άλλοι παράγοντες για την εμφάνιση του διαβήτη, όπως ο κακός ποιοτικά ύπνος, το κάπνισμα, η ηχορύπανση καθώς και συγκεκριμένες ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον και τα τρόφιμα.
Η ινσουλίνη, απαραίτητη θεραπεία στην διαχείριση του διαβήτη τύπου 1, είχε πάντα τη θέση της και στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όταν πια η αγωγή με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν είναι επαρκής για τη ρύθμιση του σακχάρου. Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη άλλων φαρμάκων, ο ρόλος της ινσουλίνης χρονικά μετατίθεται όλο και σε μεταγενέστερα στάδια στην εξέλιξη του διαβήτη. Αυτά τα φάρμακα αφορούν δύο κύριες κατηγορίες: τους αναστολείς συμμεταφοράς γλυκόζης/νατρίου (SGLT2i) και τα ινκρετινο-μιμητικά φάρμακα (GLP-1, GLP-1/GIP).
Η πρώτη κατηγορία φαρμάκων αφορά την αυξημένη απέκκριση γλυκόζης από τους νεφρούς ενώ η δεύτερη μιμείται ουσίες που παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό μας με στόχο τη ρύθμιση της γλυκόζης μεταγευματικά και την καταστολή της όρεξης από τον εγκέφαλο. Πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτές τις κατηγορίες φαρμάκων είναι ότι έχει αποδειχθεί σε μελέτες πως όχι μόνο ρυθμίζουν καλά το σάκχαρο αλλά και βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους και τη μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου των ατόμων με διαβήτη. Επιπρόσθετα βελτιώνουν τη λιπώδη διήθηση του ήπατος, μια κατάσταση που είναι εξαιρετικά συχνή στο διαβήτη και την παχυσαρκία και μπορεί να προχωρήσει σε σημαντική ηπατική βλάβη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η θεραπεία συνοδών παθήσεων, ιδιαίτερα η πιο αυστηρή ρύθμιση της LDL- χοληστερόλης και της αρτηριακής υπέρτασης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημονικών εταιρειών.
Έτσι ενισχύεται μια ολιστική αντιμετώπιση του διαβήτη, ώστε η θεραπεία μας δεν επικεντρώνεται μόνο σε μια χαμηλή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη αλλά στον εντοπισμό αιτιολογικών παραγόντων για την εμφάνιση του διαβήτη, τις συνοδές παθήσεις και την αξιολόγηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου του ασθενή.
Είμαστε αισιόδοξοι, ότι η θεραπεία του διαβήτη σε λίγα χρόνια θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική για τους ασθενείς μας με στόχο συνολικά την εξασφάλιση μιας πολύ καλής ποιότητας ζωής.
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago
Αμαλιάδα: Αν αποκαλύψω τον πατέρα των παιδιών μου θα βρεθώ στο χαντάκι, λέει η Ειρήνη
-
VIDEO3 ώρες ago
ΔΥΟ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ10 ώρες ago
Δημογραφικό – Θεσσαλία: Αρνητικό ισοζύγιο με τους θανάτους να υπερτερούν έναντι των γεννήσεων
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ8 ώρες ago
Mε “διπλό” Γιακουμάκη ο Μακεδονικός πέρασε από το Βόλο
-
VIDEO5 ώρες ago
ΕΔΕΙΡΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΕΡΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ – ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago
Συνελήφθη ο Νίκος Ρωμανός για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago
Μαρκόπουλο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στους πυροβολισμούς με θύμα 5χρονο παιδάκι
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ώρες ago
Οι Έλληνες δεν πάνε στο γιατρό για λόγους κόστους – Οι χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες υγείας στην Ελλάδα