Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέρμανση ή φαγητό και ο κίνδυνος να ξυπνήσουμε σε δικτατορία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αποστολή Ζάγκρεμπ

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Αυστριακή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Christa Schweng σε μια σύντομη ομιλία σε σεμινάριο που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας περιέγραψε συνοπτικά και περιεκτικά την κατάσταση που υπάρχει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Το θέμα του σεμιναρίου στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις ΟΚΕ των ευρωπαίκών χωρών είναι η γεωπολιτική αναταραχή στην πόρτα της Ευρώπης: Η οπτική από την Κοινωνία των Πολιτών.

Και αν το θέμα ακούγεται γενικόλογο και πολλές φορές αυτά α Συνέδρια είναι σχεδόν βαρετά, εντούτοις και μόνο η ομιλία της κ. Schweng έθιξε ανοικτά και με καθαρή γλώσσα τα προβλήματα που υπάρχουν και τα διακυβεύματα με τα οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες.

Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για πολλά δεινά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο εντόπισε και ανέδειξε ζητήματα που εγκυμονούν κινδύνους για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη.

“Heat or Eat?”

Θέρμανση ή φαγητό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και τον πληθωρισμό , είπε η πρόεδρος, σημειώνοντας πως πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη κλείνουν και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πέφτει ξανά.

Η οικονομική – επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα διολισθήσει για το 2023 σε επίπεδα κάτω του 2008-2009 –περίοδο της Οικονομικής Κρίσης- ανατρέποντας τις προοπτικές ανάπτυξης που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται μετά την πανδημία.

Και πως θα πορευθεί η Ευρώπη; Η επικεφαλής της θεσπισμένης Οργάνωσης της ΕΕ που εκπροσωπεί πάνω από 90 εκατομμύρια πολίτες – εργοδότες, εργαζόμενους και επαγγελματικές ομάδες- ζήτησε αναθεώρηση του πλαισίου της Οικονομικής Διακυβέρνησης ώστε να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή agenda της ΕΕ. Δηλαδή, δημόσιες επενδύσεις, και ένα πλαίσιο που επιτρέπει κυκλική παρέκκλιση και ευελιξία για χώρες που έχουν ανάγκη προσαρμογών στο Δημόσιο Χρέος τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Στη φωτογραφία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους ζωής, η ΕΟΚΕ, προτείνει μια συμμαχία ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια όπου θα είναι μαζί οι πολιτικοί και οι κοινωνικές οργανώσεις. Το σύνθημα «κανείς να μην μείνει μόνος» που επαναλήφθηκε ακούγεται καλό αλλά δεν έχει φέρει αποτελέσματα έως τώρα , ούτε προτάθηκαν εδώ πιο πρακτικές λύσεις και πολιτικές.

Ίσως, οι αποστροφές της Υπεύθυνης Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κροατία Andrea Cοvic Vidovic για αλλαγές στην καθημερινότητα μας, όπως τηλεργασία, περιπάτους αντί μετακινήσεων με ΙΧ, χρήση των ΜΜΜ, ποδηλάτων, τρένου αντί του αεροπλάνου. Ωραίες αλλά ταυτόχρονα εφιαλτικές αφού καταδεικνύουν ένδεια λύσεων.
Και αυτή η ένδεια δημιουργεί θυμό στους πολίτες γιατί η Δημοκρατία δεν παραδίδει όσα υπόσχεται στους πολίτες.

Η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ είπε πως εκεί οφείλεται ο θυμός των πολιτών. Οι πολίτες δεν «ακούγονται» και η Δημοκρατία δεν φέρνει αποτελεσματικές πολιτικές που πραγματικά βοηθούν πολίτες.

Η Συρρίκνωση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Όσο οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τους και τις υποσχέσεις τους, ο κίνδυνος να επικρατήσουν αυταρχικοί ηγέτες είναι σοβαρός.
Παγκoσμίως, το ποσοστό των πολιτών που ζουν σε δημοκρατίες έχουν πέσει κάτω από 50% (Economist Intelligence Unit, Democracy Index, 2021). Αποδημοκρατικοποίηση, δηλαδή.

Η Δημοκρατία δεν μπορεί να ειδωθεί μόνο ως εκλογική διαδικασία, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΟΚΕ, αφού οι αυταρχικοί ηγέτες μπορεί να κερδίσουν την εξουσία μέσα από νόμιμες εκλογές και να εγκαταστήσουν στη συνέχεια ανελεύθερα καθεστώτα – ψευδοδημοκρατίες.
Είναι ανάγκη να επανεφευρεθεί η Δημοκρατία πέρα από τις εκλογές, διευρύνοντας την αντοχή της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, είπε και προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΟΚΕ θέλει να διαδραματίσει ρόλο ενός hub για συμμετοχική δημοκρατία.

Η εκπαίδευση της νέας γενιάς στη Δημοκρατία και τις αξίες της αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο διαφύλαξης των δημοκρατικών αρχών και ενεργοποίησης των πολιτών, σύμφωνα με το όραμα της ΕΟΚΕ.

Διαφορετικά, «όσοι κοιμούνται στη Δημοκρατία, ξυπνούν σε δικτατορία»

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του Δικτύου Δήμων με Λίμνες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Πράσινου Ταμείου διοργανώνει Επιστημονική-Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Προσαρμογή στην Νέα Πραγματικότητα – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, στην συνεδριακή αίθουσα της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών, εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμοδίων Θεσμικών παραγόντων και Ειδικών Επιστημόνων στην Εκδήλωση παρουσιάζονται:

• Οι λύσεις για την αντιμετώπιση των παραγόντων, που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση αλλά και τη θεραπεία των συνεπειών της, στα έργα αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές, δίκτυα και τα οικοσυστήματα μετά από μία φυσική καταστροφή, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα, καθώς και τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο.

Από το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» παρουσιάζονται:

• Τα έργα και οι λύσεις, που προωθεί και υλοποιεί, με αιχμή την διαχείριση των φερτών υλών από πλημμύρες,

• Οι δράσεις που έχει αναλάβει, σε συνεργασία με την Πολιτεία, Εγχώριους και Ευρωπαϊκούς Επιστημονικούς, Ακαδημαϊκούς και άλλους Φορείς και Οργανισμούς για την Ανθεκτικότητα στις Κλιματικές Κρίσεις και την Κλιματική Ουδετερότητα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάρ: Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί που κοιμούνται

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική η τουρκική ηγεσία, με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε διάλογο και ότι «παρασύρεται από άλλους».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βάλλοντας δε, κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ο Ακάρ, είπε πως στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί που κοιμούνται και οι οποίοι «πρέπει να ξυπνήσουν».

Διαβάστε επίσης: Στέιτ Ντιπάρτμεντ για προκλήσεις Τσαβούσογλου: Να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις – Τι είπε για τα F-16

Βολές Ακάρ κατά ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών

«Στην Ελλάδα μερικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται και ζουν σε όνειρα. Θα πρέπει να ξυπνήσουν, να δουν τα γεγονότα και να συμπεριφέρονται ανάλογα» δήλωσε ο Ακάρ, σε συνέντευξή του στη Χουριέτ.

«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και «να πατά στη γη».

Απαντώντας σε ερώτηση του αρχισυντάκτη της Hurriyet Αχμέτ Χακάν, για το εάν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του για επίσκεψη στην Τουρκία, ο Ακάρ κατηγόρησε τον ομόλογό του πως συνεχώς την αναβάλλει, επαναλαμβάνοντας τις βολές κατά της Αθήνας πως δεν προσέρχεται σε διάλογο με την Άγκυρα.

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας. Δεν είναι δυνατόν να λυθούν προβλήματα χωρίς διάλογο» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως η ελληνική αντιπροσωπεία δεν επισκέφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια την Άγκυρα, στο πλαίσιο συζήτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Κάθε περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας είναι χώρος αποστολής για έρευνες»

Ο Ακάρ έκανε λόγο για … 20 προβλήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τα οποία δεν κατονόμασε αλλά συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα που η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά. « Έχουμε 20 προβλήματα; Τονίσαμε ότι τουλάχιστον 3 – 5 από αυτά μπορούν να επιλυθούν σε συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών. Εάν όχι, μπορούν να διαχειριστούν με τρόπο που να μην βλάπτει την περιοχή και τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ» δήλωσε.

Των δηλώσεων Ακάρ, προηγήθηκαν αυτές του υπουργού Ενέργειας,  Φατίχ Ντονμέζ, που διεμήνυσε, πως «θα  κάνουμε έρευνες σε όλες τις περιοχές της δικαιοδοσίας μας», προσθέτοντας ότι «κάθε περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας είναι χώρος αποστολής για έρευνες».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της κλοπής στο κατάστημα της Δήμητρας Κατσαφάδου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Ορκίστηκαν τρεις νέοι Δικηγόροι στο Βόλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Σάλος στα μπουζούκια – Τραγουδίστρια «ξέχασε» να φορέσει σουτιέν και φάνηκε το… (φωτο)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Συνελήφθη 40 χρονος με ηρωίνη στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Καλπάζει ο Κορονοιος στο Βόλο στα ύψη ο δείκτης καθημερινά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

Δημοφιλή