

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Θεσσαλία: Ημερίδα για το γυναικείο επιχειρείν – Το χάσμα στην αγορά εργασίας και τα προγράμματα της Περιφέρειας
«Η ενίσχυση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας και η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητα μέσα από ουσιαστικές, υποστηρικτικές δράσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αποτελούν βασικό πυλώνα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής». Αυτό ήταν το μήνυμα της ημερίδας για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και απασχόληση που διοργάνωσε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Αντιπεριφέρεια Εθελοντισμού και Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης και τη Διεύθυνση κοινωνικής Μέριμνας.
«Οι γυναίκες βλέπουν την επιχειρηματικότητα όχι ως καριέρα αλλά ως τρόπο ζωής και προσπαθούν να τη συνδυάσουν με την οικογένεια αποκομίζοντας ένα καλό εισόδημα και διατηρώντας την αναγκαία ευελιξία» τόνισε, ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας. Σημείωσε, δε, ότι αυτή τη «θηλυκή ματιά της επιχειρηματικότητας» θα πρέπει να την υιοθετήσουν και οι άνδρες, τουλάχιστον στο κομμάτι της ευελιξίας. Αναφερόμενος σε στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναικείες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερο δείκτη αποτυχίας αλλά και μικρότερη απόδοση κερδών έναντι των ανδρικών ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τον προβληματισμό του διατρανώνοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές υποστήριξης του γυναικείου επιχειρείν. «Στα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας θα πρέπει να υπάρξει μία διαφορετική αντιμετώπιση για τις γυναίκες, που μέχρι τώρα δεν υπάρχει και θα πρέπει να βελτιωθεί» είπε μεταξύ άλλων.
Στον χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας, κ. Ανδριάνα Κομήτσα, επισήμανε ότι «όσο υπάρχουν γυναίκες που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, όσο υπάρχουν γυναίκες θύματα βίας και κακοποιητικών συμπεριφορών στο οικογενειακό ή ακόμη και στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, η ημέρα της γυναίκας, είναι περισσότερο μία ευκαιρία για περίσκεψη και προβληματισμό για το τί μπορούμε όλοι μας να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση». Η κ. Κομήτσα εξήρε τη σημασία να δοθεί στις γυναίκες η ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να επενδύσουν στις επιχειρηματικές τους ιδέες, καθώς «όπου οι γυναίκες είναι ενεργές στην αγορά εργασίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία της κάθε τοπικής κοινωνίας».
Την έμφυλη διάσταση στην αγορά εργασίας ανέλυσε η Διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, κ. Καίτη Βελεσιώτου, υπογραμμίζοντας ότι «η γυναίκα σήμερα καλείται να βρει τρόπους να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της στη δημόσια σφαίρα ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ανδροκρατούμενη». Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της ότι τα στοιχεία σχετικών μελετών δείχνουν ότι θα χρειαστούν 108 χρόνια για να κλείσει το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας.
Τις δράσεις στήριξης της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας παρουσίασε, διεξοδικά, η Περιφερειακή Διευθύντρια Θεσσαλίας της ΔΥΠΑ, κ. Φρόσω Χατζηκωνσταντίνου, εξηγώντας ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη γυναικεία απασχόληση, καθώς η πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας «δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα». Η ίδια παρουσίασε τρία προγράμματα που «τρέχουν» αποκλειστικά για τη Θεσσαλία:
Το πρώτο αφορά σε 1000 θέσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία με επιδότηση 14.800 ευρώ.
Το δεύτερο αφορά σε 5000 θέσεις για ανέργους όλων των ηλικιών πλήρους απασχόλησης σε θεσσαλικές επιχειρήσεις με επιδότηση μισθού ύψους 50%, 75% και σε ειδικές περιπτώσεις ακόμη και 100% αλλά και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών έως 250 ευρώ μηνιαίως.
Το τρίτο αφορά σε 500 θέσεις παροχής επαγγελματικής εμπειρίας για νέους σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και ΜΚΟ.
Συνάμα, είναι «ανοιχτά» και άλλα προγράμματα σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως το πρόγραμμα για την απασχόληση ατόμων ηλικίας 55-74 ετών, το μόνο που επιδοτεί την απασχόληση σε φορείς του δημοσίου. Τις δράσεις κοινωνικής καινοτομίας στην υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας ανέδειξε ο πρ. Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΑ, κ. Βασίλης Μπέλλης ενώ ο γεωπόνος και σύμβουλος γεωργικής ανάπτυξης, κ. Ντίνος Μπλιάτσιος, μίλησε για τις προοπτικές των γυναικείων συνεταιρισμών.
Τα πετυχημένα παραδείγματα γυναικείων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών παρουσίασαν εκ μέρους του εργαστηρίου επεξεργασίας βοτάνων ROZMARINO, με έδρα το Πουρνάρι Συκουρίου, η κ. Μένη Χατζηπαναγιώτου – Παζάρα και εκ μέρους του εργαστηρίου γεύσεων Yiam, με έδρα την Αγιά Λάρισας, η κ. Αύρα Πανουσοπούλου. Τέλος, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία τους περιέγραψαν η εκπρόσωπος των μελών του Αγροτικού Μεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Λιβαδίου αλλά και η ηγουμένη της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, Θεοδέκτη, όπου λειτουργεί εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago
Βόλος: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολόνα φωτισμού – Επέβαιναν τρεις νεαροί
-
ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες ago
Δυστυχήματα σε Περιστέρι και Πειραιά τα ξημερώματα – Νεκρός 47χρονος οδηγός ταξί και 24χρονος μοτοσικλετιστής
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στη Ριτσώνα – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago
Βίντεο ντοκουμέντο από το σοκαριστικό τροχαίο στο Περιστέρι – Νεκρός οδηγός ταξί, τρεις νεαροί τραυματίες
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Κρήτη: Ανείπωτη θλίψη στο μνημόσυνο για τον μικρό Άγγελο – Τι υποστηρίζει ο 44χρονος για την 26χρονη μητέρα του
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
Φωτιά: Μάχη με τις φλόγες στην Καστοριά – Πολλαπλά τα μέτωπα
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Ριτσώνα: Εργοστάσιο ανακύκλωσης καίγεται ολοσχερώς – 112 για τους πυκνούς καπνούς
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
Πύρινη κόλαση στη Ριτσώνα – Κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο ανακύκλωσης