Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Thessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών

Published

on

thumbnail marys pic 768x1024.jpg

“Όλα ξεκίνησαν όταν η Μαίρη γνώρισε τη Τζο…” λέει γελώντας η Mary Meridjen, διευθύντρια και ιδρύτρια του Thessaloniki Fringe Festival,που επιστρέφει αυτόν τον Μάιο για δεύτερη χρονιά σε δέκα χώρους της Θεσσαλονίκης.

To διεθνές, ανεξάρτητο φεστιβάλ ξεκινά απόψε και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει 29 παραστάσεις (κωμωδία, θέατρο, τσίρκο, χορός, μουσική, σωματικό θέατρο κ.α.) σε ποικίλους -και ίσως όχι πάντα γνωστούς στο ευρύ κοινό- χώρους της πόλης, βαδίζοντας επάξια στα βήματα του Fringe Festival του Εδιμβούργου. Το διάσημο φεστιβάλ του Εδιμβούργου δημιουργήθηκε το 1947, κάνοντας την πόλη σημείο αναφοράς για το ανεξάρτητο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες στον χάρτη πολιτισμού της Ευρώπης .

“Ήταν στη διάρκεια ενός ταξιδιού, έκανα κάμπινγκ με τον γιο μου στη Χαλκιδική το 2021. Δούλευα σε ένα θέατρο στη Γερμανία λίγα χρόνια πριν μετακομίσω στη Θεσσαλονίκη και πήγαινα συχνά στο Edinburgh Festival Fringe για να κλείσω το θεατρικό τους πρόγραμμα. Εμπνεύστηκα από αυτή τη διοργάνωση, θεωρώντας ότι η Θεσσαλονίκη θα ήταν το τέλειο μέρος για ένα τέτοιο φεστιβάλ. Η μετάβαση από την αρχική ιδέα στη πραγματικότητα είχε βέβαια κάποια σκαμπανεβάσματα. Υπήρξαν στιγμές ενθουσιασμού, αλλά και σκληρές συγκρούσεις με τη πραγματικότητα και αμφιβολίες… Επιπλέον, σημαντικά μέλη αποχώρισαν από την ομάδα. Εκεί που φαινόταν ότι το φεστιβάλ μπορεί και να μη συμβεί, γνώρισα τη Τζο, την Ιωάννα Μαναβοπούλου, η οποία έφερε την εμπειρία της από την δουλειά της στο Fringe του Εδιμβούργου, που ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν το πρότζεκτ”, τόνισε η ίδια αναφερόμενη στην ιδρυτική ομάδα του ThessFringe.

Thessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών
Mary Meridjen

Η Τζο πρότεινε την Βασιλική Μπεκιάρη, η οποία έγινε η συντονίστρια του φεστιβάλ. Το τρίο των κοριτσιών κατάφερε να φέρει εις πέρας τη διοργάνωση του φεστιβάλ σε μόλις τέσσερις μήνες και έτσι ξεκίνησαν όλα.

“Το πρόγραμμα σε αυτή τη δεύτερη έκδοση του φεστιβάλ, περιλαμβάνει 29 παραστάσεις από 10 διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Γερμάνια, Ιταλία, Τουρκιά , Ισπανία, Ολλανδία, Καναδά, και άλλες), εκπροσωπώντας διάφορα είδη όπως θέατρο, κωμωδία, χορό, μουσική, σωματικό θέατρο, οικογενειακές παραστάσεις, τσίρκο και καμπαρέ. Κάποια από το highlights του προγράμματος περιλαμβάνουν τις διεθνείς παραστάσεις Muttis Kinder, UROBOROS&AKME, Flood και Climb που θα εμφανιστούν στην Ελλάδα για πρώτη φορά”, ανέφερε.

“Το φεστιβάλ υποδέχεται επίσης πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες καλλιτέχνες από πόλεις από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Φλώρινα) και ενθαρρύνει νέες δημιουργίες. Love is…, metaδραματικό, Performance Karaoke Tutorials, PROJECT:GIRLS είναι κάποιες από αυτές. Αξιοσημείωτες είναι η διεθνής συνεργασίες που έχει δημιουργήσεις το φεστιβαλ τα τελευταία δύο χρόνια. (Voila! Theatre Festival London, ItalyOff Fringe Festivals, ΑCT festival Bilbao, Istanbul Fringe) υποστηρίζοντας την κινητικότητα των καλλιτεχνών και παρέχοντας ευκαιρίες για ανταλλαγές πολιτισμικών στοιχείων”, κατέληξε.

Advertisement
Thessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνώνThessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών
Amelia Jane Hunter

Τα Fringe Festivals φέρνουν στο φως την ουσία και καλλιτεχνική ακεραιότητα μιας πόλης, καλωσορίζοντας τους καλλιτέχνες και επιτρέποντας τους να προσφέρουν την ατομικότητα και τη δημιουργικότητα τους, τιμώντας τη σημασία της τέχνης και της δημιουργίας στη διεθνή σκηνή. Είναι ένα τέλειο ταίριασμα πολιτισμού και κοινότητας“, δήλωσε στο ertnews.gr η Αυστραλή κωμικός Amelia Jane Hunter, λίγο πριν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για δυο βραδιές γέλιου με το “Amelia Jane Hunter: Exquisite Pervert στο “Μαιευτήριο”. Η διοργανώτρια του “Soho House Comedy” σε Βερολίνο και Βαρκελώνη και… πρώην οδηγός πεζοπορίας, επιστρέφει στη σκηνή με μια παράσταση για την χαρά που προσφέρουν η διαφθορά, το kink, η καλοσύνη και η συμπόνια.

“Είμαι ένας άνθρωπος που μιλάει ανοικτά, με ισχυρές απόψεις, ανοιχτόμυαλη, με μια δίψα για γνώση, περιπέτεια και μια περιέργεια που με έχει οδηγήσει σε φανταστικές γωνιές της γης. Είμαι περήφανη που εξελίσσομαι σε πολυπλοκότητα και χρησιμοποιώ τη φωνή, την καρδιά και την κωμωδία για να ενθαρρύνω τον κόσμο να γίνει καλύτερος, πιο πολύχρωμος και συμπονετικός. Επίσης αγαπώ την Ελλάδα, το φαγητό, τον πολιτισμό και τον έρωτα. Θα φέρω χαρά, ευχαρίστηση, περήφανη σεξουαλικότητα, και εκκεντρικότητα που αναστάτωσε πολλούς Γερμανούς, όταν ζούσα στο Βερολίνο! Ανυπομονώ!”, τόνισε η ίδια.

Thessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνώνThessaloniki Fringe Festival 2024: Tρεις γυναίκες μιλούν για το ανεξάρτητο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών
Σοφία Αποστολίδου

“Η δημιουργία ενός τέτοιου φεστιβάλ αποτελεί μία ανάσα για την καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης, μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Αποτελεί ίσως ένα πάτημα, μια αρχή ή ένα ελπιδοφόρο σπρώξιμο για όσες/όσους/όσα επιθυμούν να εκφραστούν και να μοιραστούν. Η ομάδα μας, η Disconnected dance group πρόκειται να παρουσιάσει την πρώτη της χοροθεατρική παράσταση με τίτλο Project: Girls!! Ένα έργο που ξεκίνησε πραγματικά από το μηδέν το προηγούμενο καλοκαίρι, εάν ως μηδέν θεωρήσουμε καθετί που μπορεί να πιάνει μεγάλο χώρο στις σκέψεις μας από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι τη στιγμή πριν πέσουμε για ύπνο”, δήλωσε η performer και καθηγήτρια χορού Αποστολίδου Σοφία, μιλώντας για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.

Γιατί όμως “Project: Girls!!”; για την παράσταση που έχει γίνει από τις πρώτες ημέρες προπώλησης εισιτηρίων sold out και θα δοθεί μία επιπλέον παράσταση;

“Γιατί είμαστε girls – γυναίκες – καλλιτέχνιδες που ζουν στη Θεσσαλονίκη, και θεωρούμε πως είναι ένα τεράστιο “project” το να προσπαθείς να επιβιώσεις σήμερα εδώ. Αυτό που κάνουμε στην ουσία είναι να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, χρησιμοποιώντας τα σώματα αλλά και τις φωνές μας σε ηχογράφηση, ελπίζοντας πως θα βρεθεί μία σύνδεση με τις ζωές των υπόλοιπων κατοίκων αυτής της πόλης”, απαντά λίγο πριν αποχωρήσει για ακόμα μία πρόβα.

Διαβάστε επίσης:

To Thessaloniki Fringe Festival επιστρέφει τον Μάιο σε 10 χώρους της Θεσσαλονίκης

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή