Connect with us

OIKONOMIA

Θεσσαλονίκη: Για πρώτη φορά αγελαδινό τυρί από μη παστεριωμένο γάλα

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Στην παραγωγή –για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τυριού από νωπό (δηλαδή μη παστεριωμένο) αγελαδινό γάλα, προχώρησε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο εξωτερικό, η παραγωγή τυριού από νωπό γάλα είναι αρκετά συνηθισμένη και περιλαμβάνει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα προϊόντα (π.χ. Pecorino di Filiano, Cacioricotta, Roquefort, Brie). Στην Ελλάδα, η μέχρι πρόσφατα υποχρεωτική (για υγειονομικούς λόγους) παστερίωση του γάλατος για τυροκόμηση, δεν επέτρεπε την παραγωγή τυριού από νωπό γάλα. Το νέο πλαίσιο που εισήχθη πρόσφατα επιτρέπει, υπό συνθήκες, την παραγωγή τυριού από νωπό γάλα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΥΑ επιτρέπεται κατόπιν απόφασης της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής η παραγωγή τυριών ωρίμανσης τουλάχιστον δύο μηνών από νωπό γάλα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η παραγωγή του τυριού, έγινε στο πλαίσιο του έργου Raw Cheese, το οποίο υλοποιήθηκε από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων (SPMO) της ΑΓΣ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ.

Τα αποτελεσματα

Τα αποτελέσματα του έργου, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Καλωσόρισμα απεύθυνε η επικεφαλής του SPMO, Δρ. Βίκυ Κρυσταλλίδου, η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στην πορεία του έργου, το έναυσμα για την υλοποίησή του και τις μεγάλες προοπτικές του κλάδου.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Raw Cheese και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δρ. Γεώργιος Σαμούρης τόνισε ότι για την παραγωγή του τυριού από νωπό γάλα αξιοποιήθηκε η παραδοσιακή τεχνολογία που αποδίδει τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της γεύσης, της οσμής και της υφής. «Η πρώτη ύλη ελεγχόταν ολοκληρωμένα και προέρχονταν από την αγελαδοτροφική μονάδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η οποία ακολουθεί συγκεκριμένο πρότυπο ζωοτεχνικής διαχείρισης. Διαμορφώθηκαν προδιαγραφές για την παραγωγική διαδικασία και τη διασφάλιση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν την ποιότητα του ημίσκληρου τυριού», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή τυριού από νωπό γάλα είναι τα ζώα να είναι απαλλαγμένα από μεταδοτικά στον άνθρωπο νοσήματα και οι συνθήκες διαχείρισης της εκτροφής που αφορούν την υγιεινή και την άλμεξη να βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Γενικά, τα πλεονεκτήματα παρασκευής τυριών από νωπό γάλα είναι:

 • Δεν χάνονται τα μοναδικά αρωματικά χαρακτηριστικά που προέρχονται από τη διατροφή των ζώων σε φυσικούς βοσκότοπους.
 • Δεν καταστρέφεται η φυσική μικροβιακή χλωρίδα του γάλακτος, η οποία επιδρά στην ωρίμανση του τυριού και στο πλούσιο άρωμά του.
 • Δεν καταστρέφονται ορισμένα ένζυμα ή ενεργοποιούνται άλλα
 • Δεν αποδομούνται οι πρωτεΐνες του γάλακτος από την δράση της θερμότητας.

Ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Γεώργιος Αρσένος αναφέρθηκε στην υγεία και ευζωία των αγελάδων, από το νωπό γάλα των οποίων παρασκευάστηκε το τυρί. «Αντικείμενο του έργου Raw Cheese είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής, προώθησης και διάθεσης αγελαδινού τυριού από νωπό γάλα με ανώτερα χαρακτηριστικά και παράλληλη υψηλή επιχειρηματική αξία από την πρότυπη καθετοποιημένη αγελαδοτροφική μονάδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής», τόνισε.

Ο κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δρ. Ευδόξιος Ψωμάς είπε ότι το τυρί που παρήχθη ήταν «τύπου γραβιέρα» και παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους απομονώθηκαν αυτόχθονα οξυγαλακτικά βακτήρια.

Ο εντεταλμένος Ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δρ. Ιωάννης Σακαρίδης τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια του Raw Cheese, οι φυσικοχημικές ιδιότητες όλων των δειγμάτων τυριού ήταν καλές και αντίστοιχες με παρόμοια τυριά που παράγονται στην Ελλάδα από παστεριωμένο γάλα» και πρόσθεσε ότι για να παραχθεί ένα ασφαλές νωπό τυρί, χρειάζεται:

 • καλής ποιότητας γάλα που προέρχεται από φάρμα με υψηλές προδιαγραφές βιοασφάλειας
 • άρμεγμα και επεξεργασία του γάλακτος υπό υγειονομικές συνθήκες
 • ωρίμανση του τυριού σε ελεγχόμενο και υγιεινό περιβάλλον
 • η εφαρμογή των κανόνων ορθής βιομηχανικής και υγιεινής πρακτικής από το προσωπικό

Το προφίλ των καταναλωτών

Από την πλευρά τους, οι Ερευνητές του SPMO, Δημήτριος Μουστάκης και Στυλιανή Ταστσίδου παρουσίασαν το «προφίλ» των ελλήνων καταναλωτών τυριών από νωπό γάλα, το οποίο είναι:

 • εντάσσονται στην ηλικιακή ομάδα 31+
 • διαβιούν σε «νοικοκυριά» 3-4 μελών
 • διαθέτουν επαγγελματική ή τριτοβάθμια εκπαίδευση
 • προτιμούν καταστήματα delicatessen και/ή παραγωγούς για την προμήθεια των τυριών τους – για εκείνους η αγορά τυριών από νωπό τυρί είναι απλή διαδικασία
 • θεωρούν τα τυριά από νωπό γάλα γευστικά, θρεπτικά και χωρίς ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα

Τέλος, ο Farm Manager της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης, τόνισε ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η φάρμα του Ιδρύματος να προχωρήσει στην παραγωγή τυριού από νωπό αγελαδινό γάλα και παράλληλα παρουσίασε στοιχεία έρευνας για ειδικά προϊόντα όπως τυρί από νωπό γάλα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Δεν μπορώ πλέον να σκέφτομαι τι γίνεται τα βράδια στα μαγαζιά, τώρα έχω άλλον έρωτα»

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή