Την αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας, και ειδικότερα την αποσύνδεση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τα κριτήρια που πρέπει να πρέπει να πληρούν τα υποψήφια άτομα, χαιρετίζει η ο σύλλογος οροθετικών Ελλάδος, Θετική Φωνή Σύλλογος.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κατάργηση αυτής της πρόβλεψης και ο εκσυγχρονισμός του εντύπου αποτελούν για χρόνια αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του συλλόγου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του περιεχομένου του νέου εντύπου αιμοδοσίας, καταργείται ο αναχρονιστικός οριζόντιος αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων (gay) και αμφιφυλόφιλων (bisexual) ατόμων.

«H ιστορική καθυστέρηση στην επανεξέταση των σχετικών περιορισμών σε διάφορες χώρες φωτογραφίζει έναν ηθικό πανικό σε σχέση με την ομοφυλοφιλία και χαιρόμαστε που μπορούμε να πούμε πως η χώρα μας δεν είναι πλέον μία από αυτές» αναφέρει η Θετική Φωνή και μεταξύ άλλων σημειώνει πως «ο εκσυγχρονισμός του εντύπου δεν έχει μόνο συμβολική κι ουσιαστική σημασία για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και για τις ανάγκες του συστήματος αιμοδοσίας και των ασθενών που εξυπηρετούνται από αυτές».

Παρελθόν ο αποκλεισμός ομοφυλόφιλων

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των υποψήφιων αιμοδοτών έπαψε να αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από την αιμοδοσία.

Έτσι, αποτελεί παρελθόν το περιεχόμενο του εντύπου «ιστορικό αιμοδότη», με βάση το οποίο μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης, αν είχε έστω και μία «ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977».

Την επανεξέταση του σχετικού εντύπου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας είχε ζητήσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Την 1η Οκτωβρίου ο κ. Πλεύρης είχε δηλώσει ότι απέστειλε στις 24 Σεπτεμβρίου αίτημά του προς τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για την τροποποίηση διατυπώσεων και φράσεων στο συγκεκριμένο έντυπο, «που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά ιατρικά δεδομένα», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του εντύπου ενημέρωσης, η οποία ανέφερε ότι όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, δεν μπορεί αν είναι αιμοδότης, κάτι «που προφανώς χρήζει επανεξέτασης», όπως είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr