Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τι μπορεί να σημαίνει μια νίκη του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για χρόνια δεν ήταν απλώς ένα πολιτικό κόμμα. Ήταν ταυτόχρονα η πολιτική έκφραση ενός ένοπλου κινήματος που συμμετείχε σε μια σύγκρουση που στοίχησε συνολικά τη ζωή σε πάνω από 3500 ανθρώπους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα στελέχη του ήταν συχνά και στελέχη μιας παράνομης στρατιωτικής οργάνωσης και η πραγματική ηγεσία ήταν κοινή, ακόμη και εάν κάποια στελέχη έπρεπε να έχουν μόνο «νόμιμη» δράση. Μάλιστα για ορισμένα χρόνια η στρατηγική του περιγραφόταν ως «με την ψήφο στο ένα χέρι και το τυφέκιο Armalite στο άλλο». Γι’ αυτό και ήταν ο Μπόμπι Σαντς, φυλακισμένος και απεργός πείνας που εξελέγη το 1981 στο βρετανικό κοινοβούλιο χωρίς δυστυχώς αυτό να κάμψει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης Θάτσερ. Ούτως ή άλλως το Σιν Φέιν διατήρησε την πάγια θέση του να αρνείται να δηλώσει πίστη στη Βασίλισσα Ελισάβετ γεγονός που δεν επέτρεπε να καταλάβει τις έδρες του στο Ουεστμίνστερ.

Όμως, από ένα σημείο και μετά το Σιν Φέιν έπαψε να είναι απλώς η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, του IRA και άρχισε να γίνεται μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στη διαιρεμένη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε αυτό συνέβαλε και η μετατόπιση της ίδιας της ηγεσίας του IRA προς την πολιτική διαδικασία και τελικά την ειρήνευση, με αποκορύφωμα την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998, την κατάπαυση του πυρός και τον σταδιακό αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Συνέβαλε, όμως, και η ίδια η ανάδειξη του Σιν Φέιν, υπό την ηγεσία του Τζέρι Άνταμς και του Μάρτιν Μακγκίνες, ένα χαρισματικό πολιτικό δίδυμο, που σταδιακά κατάφεραν να το αναδείξουν σε μια αναντικατάστατη πολιτική δύναμη αλλά και τον εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας. Κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του απέναντι στη μειοψηφία που ήθελε μια πιο «σκληρή» γραμμή αλλά και σταδιακά να αυξήσει την επιρροή μέσα στην Καθολική κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας απέναντι στο SDLP, το Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, που είχε αποκηρύξει την ένοπλη δράση και ήταν παραδοσιακά η δύναμη που εκπροσωπούσε τους καθολικούς. Κατόρθωνε έτσι το Σιν Φέιν να εκπροσωπεί τη νέα γενιά του «ρεπουμπλικανικού» (δηλαδή υπέρ της ενιαίας Ιρλανδικής δημοκρατίας) κινήματος που συχνά συνδύαζε τα εθνικά αιτήματα με πιο αριστερές αναζητήσεις.

 

Μια νέα ηγεσία και μια οπτική για όλη την Ιρλανδία

Το ενδιαφέρον με το Σιν Φέιν είναι ότι αποτελεί μια δύναμη που δραστηριοποιείται σε όλη την Ιρλανδία και όχι μόνο στη Βόρεια. Μάλιστα, είναι μια ανερχόμενη πολιτική δύναμη της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και στις εκλογές του 2020 ήταν το πρώτο κόμμα σε ψήφους πρώτης προτίμησης, κερδίζοντας 24,5%, έστω και εάν τελικά πήρε το 13,8% των εδρών.

Επιπλέον, το Σιν Φέιν εκμεταλλεύτηκε σημαντικά τη συγκυρία με το βρετανικό δημοψήφισμα και το Brexit, όπου είχε θέση κατά της αποχώρησης της Βόρειας Ιρλανδίας και μάλιστα είχε προτείνει και δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει και το γεγονός ότι από το 2018 πρόεδρος του Σιν Φέιν μετά τον Τζέρι Άνταμς είναι η Μαίρη Λου Μακντόναλτ, που αυτή τη στιγμή είναι η ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης στη Βουλή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, στοιχείο που υπογραμμίζει την επιμονή ότι είναι η μόνη πανιρλανδική πολιτική δύναμη.

Για ένα κόμμα που η ηγεσία του συνήθως είχε περάσει και από την ένοπλη δράση, είναι μια τομή ότι πλέον εκπροσωπείται από μια γυναίκα, πτυχιούχο του φημισμένου Trinity College του Δουβλίνου και που κυρίως είχε νόμιμη πολιτική δράση στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και δεν είχε άμεση εμπειρία των Troubles όπως συνήθως αναφέρεται η περίοδος των μεγάλων συγκρούσεων των Καθολικών της Βόρειας Ιρλανδίας με τις βρετανικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις και τις προτεσταντικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Η προοπτική πρωτιάς του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία

Οι δημοσκοπήσεις μιλούν για μια πρωτιά του Σιν Φέιν και στις εκλογές της Βόρειας Ιρλανδίας την Πέμπτη 5 Μαΐου. Εάν αναλογιστούμε ότι η διαίρεση της Ιρλανδίας το 1921 έγινε επειδή οι 6 κομητείες του Βορρά είχαν προτεσταντική πλειοψηφία, θα αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη.

Το Σιν Φέιν ούτως ή άλλως συμμετέχει στη κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, στη βάση των προβλέψεων της ειρηνευτικής συμφωνίας, όμως ο συνδυασμός ανάμεσα σε μια πρωτιά στη Βόρεια Ιρλανδία και το γεγονός ότι ήταν το πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2020 στο Νότο (και πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση) διαμορφώνει νέα δεδομένα.

Βόρεια της συνοριακής γραμμής τα πνεύματα ακόμη διαπερνώνται και από την ανάμνηση του ένοπλου αγώνα. Ενδεικτικός ο θόρυβος που υπήρξε όταν η Μακντόναλντ πήρε μέρος στην κηδεία του ιστορικού στελέχους του IRA Μπόμπι Στόρεϊ τον Ιούνιο του 2020.

Ωστόσο, στον Νότο είναι κατά βάση ένα κόμμα με αριστερή και φιλολαϊκή φρασεολογία που επικεντρώνει σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους στέγασης, κάτι που το κάνει κόμμα υποδοχής της δυσαρέσκειας.

Στον Βορρά είναι βεβαίως και κόμμα διακυβέρνησης, ωστόσο κάνει προσπάθεια να φανεί ότι είναι και κόμμα αλλαγής. Άλλωστε, έχει αρκετή ευελιξία ώστε να προσαρμόζει τη θέση του: παραδοσιακά κατά της ΕΕ, άλλαξε τη θέση για να ενσωματώσει το φόβο από τις επιπτώσεις του Brexit.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και για πρώτη φορά η βασική πολιτική δύναμη που υποστηρίζει τον στόχο της Ενιαίας Ιρλανδίας βρεθεί να είναι η ισχυρότερη δύναμη και από τις δύο πλευρές του συνόρου. Γιατί τότε είναι πιθανό το θέμα να αρχίσει να τίθεται με διαφορετικούς όρους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξαναρχίσει την επίθεση – Τι γίνεται στα ανατολικά

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Ο ρωσικός στρατός εκπαιδεύει εφέδρους στρατιώτες και αναπληρώνει εξοπλισμό στις ρωσικές περιοχές Βορονέζ και Μπελγκορόντ, που συνορεύουν με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην περιφέρεια Σούμι, οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς», αναφέρει ο Independent του Κιέβου που επικαλείται το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Δραματική αναφορά του Κουλέμπα

Η στρατιωτική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι ακόμη χειρότερη από ό, τι πιστεύει ο κόσμος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε συνομιλία που είχε με την Αναλένα Μπέρμποκ, την ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία χρειάζεται βαρύ οπλισμό για να πολεμήσει αποτελεσματικά απέναντι στη Ρωσία.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Συνεργασία με Σαουδική Αραβία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της ασφάλειας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της ασφάλειας, καθώς και τις δυνατότητες ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Τεοντόρα Γκέντσοφσκα και ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φάρχαν αλ-Σαούντ είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την οποία παρουσίασαν τα σημαντικότερα σημεία της στους δημοσιογράφους.

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Βουλγαρίας στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε η υπουργός Γκέντσοφσκα.

«Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να διευρύνουμε τους τομείς της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, όπου υπάρχει ένα αναξιοποίητο δυναμικό, όπως και να αυξήσουμε το εμπόριο. Θα θέλαμε να εμβαθύνουμε τις επαφές μας στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης  της πυρηνικής. Η Βουλγαρία έχει την ικανότητα να παρέχει υπηρεσίες και ειδικούς στον τομέα του παροπλισμού και της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων. Η χώρα μας έχει μακρά παράδοση και προγράμματα κατάρτισης για ειδικούς στην ενέργεια», δήλωσε.

Για την αμυντική συνεργασία

Η υπουργός επισήμανε την άμυνα ως ένα άλλο εν δυνάμει πεδίο συνεργασίας και εξήγησε ότι η Σαουδική Αραβία έχει ήδη προσκληθεί να συμμετάσχει στη στρατιωτική έκθεση Hemus 2022, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, συζητήθηκε το θέμα του τουρισμού, πρόσθεσε η επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.

«Εξετάσαμε τη δυνατότητα συνεργασίας για να ξεπεραστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, σχετικά με τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να επιτύχει τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου», δήλωσε η Γκέντσοφσκα.

Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φάρχαν αλ-Σαούντ σημείωσε ότι η Βουλγαρία έχει πολλές ευκαιρίες στον στρατιωτικό τομέα και ότι οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν για να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα αυτό. Δήλωσε επίσης ότι ενημέρωσε την Γκέντσοφσκα για το επίπεδο ασφαλείας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Εργαζόμαστε για μια εκεχειρία στην Υεμένη», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, οι δύο χώρες μπορούν επίσης να συνεργαστούν καλά στον ιδιωτικό τομέα. Μετά τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO16 δευτερόλεπτα ago

Dolce Vita – Στο Σαν Τροπέζ και στην Νίκαια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 λεπτό ago

ΑΠΘ: Νέος γύρος αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με εκατέρωθεν ανακοινώσεις

ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Μαρούσι: Πυρκαγιά σε επιχείρηση στη Λεωφόρο Κηφισίας – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

OIKONOMIA9 λεπτά ago

Την επέκταση του Fuel Pass για το καλοκαίρι μελετά το ΥΠΟΙΚ

ΚΟΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξαναρχίσει την επίθεση – Τι γίνεται στα ανατολικά

VIDEO19 λεπτά ago

Καταιγιστικός ο Σάκης Τζήμας, σε τρία λεπτά τα είπε όλα!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 λεπτά ago

Χουριέτ: Κορυφαίος αρθρογράφος επαινεί το Μητσοτάκη για την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ – Τα «καρφιά» για Ερντογάν

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Ανω κάτω τα πανεπιστήμια: Σοβαρά επεισόδια μέσα και έξω από το ΑΠΘ

ΚΟΣΜΟΣ29 λεπτά ago

Βουλγαρία: Συνεργασία με Σαουδική Αραβία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της ασφάλειας

VIDEO38 λεπτά ago

Συμβαίνει Τώρα 26/05/2022

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

Δημοφιλή