Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τι έχει να πει ο Μαρξ για το σημερινό χάος – Από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι την άνοδο της Κίνας

Published

on

Spread the love

Κάθε βήμα μπροστά κρύβει ένα βλέμμα πίσω. Η γενιά των millennials, αυτοί που γεννήθηκαν μετά το 1980 μέχρι το 2000, οι πρώτοι high tech εργαζόμενοι που άλλαξαν το παιχνίδι όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι τότε, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια και τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην προσπάθεια τους να καταλάβουν όσα φοβερά και τρομερά συνέβαιναν γύρω τους σε οικονομικό επίπεδο, με απώτερο στόχο την επιβίωση τους, επέστρεψαν στον Καρλ Μαρξ και στο σπουδαίο κείμενο του, Das Capital (το Κεφάλαιο 1867).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακριβώς αυτό πιστοποιεί το περιοδικό Foreign Policy, γράφοντας ότι πολλά αριστερά λαϊκίστικά κινήματα. που αναδύθηκαν στον δυτικό κόσμο μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008, όπως είναι το Occupy Wall Street, βούτηξαν στο διάσημο έργο του Γερμανού θεωρητικού του 19ου αιώνα και τις αναζητήσεις του για τις υφέσεις που επαναλαμβάνονται σε όλους τους οικονομικούς κύκλους.

Η οικονομική στενότητα που αντιμετώπισε η γενιά της χιλιετίας μετά το 2008, και οι γνώσεις που παρείχε ο Μαρξ, βοήθησαν να μετατοπιστεί μεγάλο μέρος της σύγχρονης αριστεράς από την πάλαι ποτέ μοντέρνα μεταμοντέρνα γλωσσική θεωρία που είχε κυριαρχήσει στον ακαδημαϊκό χώρο των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990.

Βιοτικό επίπεδο και ανεργία

Η ανάγκη εξήγησης της πτώσης του βιοτικού επιπέδου και της ανεργίας είχε προτεραιότητα έναντι της ανάλυσης της περίπλοκης γαλλικής θεωρίας. Αυτή η υλιστική στάση βρήκε τον δρόμο της σε πολιτικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών του Τζέρεμι Κόρμπιν και του Μπέρνι Σάντερς στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα, και τα νέα κόμματα της ηπειρωτικής Ευρώπης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι PODEMOS στην Ισπανία και το La France Insoumise στη Γαλλία.

Το 2019 και το 2020 έφεραν εκλογική ήττα για τα περισσότερα από τα παραπάνω πολιτικά σχέδια και έσβησαν τις ελπίδες των αριστερών ακτιβιστών στη γενιά των millennials που εκπαιδεύτηκαν στο Κεφάλαιο. Αυτή η ήττα όμως ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να αγκαλιάσει η επόμενη γενιά τον δικό της Μαρξ.

Για πολλούς αναλυτές, ο αριστερός λαϊκισμός των millennials δεν μπόρεσε να κατανοήσει την αυξανόμενη κοινωνική εξατομίκευση που καθοδηγείται από την τεχνολογία, να αντιληφθεί πλήρως την μετακίνηση προς έναν νέο πολυπολικό άξονα που περιστρέφεται γύρω από τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ή να μιλήσει πειστικά για τις απειλές που προκύπτουν από τον ρομποτικό αυτοματισμό και την οικολογική κατάρρευση.

Δεν είναι ότι ο Μαρξ δεν μπορεί να βοηθήσει τη νέα γενιά μετά την COVID-19 να κατανοήσει τις δικές της μορφές επιτάχυνσης της κοινωνικής, οικονομικής και φυσικής εξάρθρωσης. H Γενιά Ζ όμως, γράφει το αμερικανικό περιοδικό, θα ήταν σοφό να ανταλλάξει το Κεφάλαιο του Μαρξ με το παραμελημένο Grundrisse του.

Και τώρα έχει στη διάθεσή του έναν χρήσιμο νέο οδηγό, το βιβλίο «A Companion to Marx’s Grundrisse» του Ντέιβιντ Χάρβεϊ.

Η πολιτική κατάσταση του σήμερα

Ο Χάρβεϊ, ένας μειλίχιος 87χρονος Βρετανός καθηγητής, που εργάζεται στο πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, επηρέασε επίσης σε μεγάλο βαθμό την αγκίστρωση των «επιζώντων» μετά το 2008 με τον Μαρξ. Ο οδηγός του για το Κεφάλαιο, που δημοσιεύτηκε το 2010, ήταν απίστευτα δημοφιλής, παρότι δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο.

Μάλιστα, το πρώτο επεισόδιο της σειράς του Χάρβεϊ στο YouTube με τίτλο «Reading Marx’s Capital Vol I», που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, έχει σχεδόν 1 εκατομμύριο προβολές.

Ακριβώς όπως το Κεφάλαιο παρείχε προσανατολισμό μεσούσης της Μεγάλης Ύφεσης, οι βάσεις κριτικής και πολιτικής οικονομίας Grundrisse του Μαρξ -και η ερμηνεία του από τον Χάρβεϊ- θα μπορούσε να είναι ένας απαραίτητος οδηγός για την πλοήγηση στην πολιτική κατάσταση του σήμερα, ειδικά όσον αφορά το ερώτημα της αντιμετώπισης της ταχέως αναπτυσσόμενη Τεχνητής Νοημοσύνης και της συνεχιζόμενης, φαινομενικά αδυσώπητης ανόδου της Κίνας.

Το Grundrisse είναι μια συλλογή από τα αδημοσίευτα σημειωματάρια του Μαρξ που καλύπτουν ολόκληρη την κριτική του για την κλασική πολιτική οικονομία. Είναι πιο χαλαρό και περισσότερο χαοτικό σε μορφή από το Κεφάλαιο και καλύπτει περισσότερο έδαφος, λαμβάνοντας υπόψη την τέχνη, την αρχαία ιστορία, τη γεωγραφία και την τεχνολογία, καθώς επίσης και τα αναμενόμενα οικονομικά θέματα, όπως είναι οι σχέσεις μεταξύ παραγωγής, διανομής, ανταλλαγής και κατανάλωσης στον βιομηχανικό καπιταλισμό του 19ου αιώνα.

Το δίχως άλλο η πιο προφητική έκθεση του Μαρξ στο Grundrisse είναι αυτό που συχνά αποκαλείται «Fragment on Machines». Αυτή η ενότητα, στα μισά του κειμένου, καθορίζει πώς η καπιταλιστική επένδυση σε σύνθετους παραγωγικούς μηχανισμούς θα αλλάξει ριζικά την ανθρώπινη υποκειμενικότητα – εν ολίγοις, μετατρέποντας τη σχέση των ανθρώπων με τα εργαλεία τους από σχέση κυριαρχίας σε υποταγή και αποξένωση. (Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τη διαφορά μεταξύ ενός παραδοσιακού ξυλουργού και ενός εργάτη σε ένα μεγάλο εργοστάσιο επίπλων.)

Στο Grundrisse, ο Μαρξ μοιράζεται τον οπτιμισμό της Silicon Valley σχετικά με τις δυνατότητες ταχείας τεχνολογικής αλλαγής, αλλά είναι επίσης πολύ πιο δύσπιστος για τις βραχυπρόθεσμες ανεξέλεγκτες επιπτώσεις που θα έχουν οι μηχανές στους ανθρώπους.

Εργασία και μηχανές

Ο Μαρξ είδε την άνοδο των αυτοκατευθυνόμενων μηχανών στην παραγωγή ως αναπόφευκτη εξέλιξη που θα αποξένωνε τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού από την εργασία του, επιχειρηματολογώντας συγκεκριμένα στο Grundrisse, ότι η εργασία θα εμφανιζόταν «υπαγόμενη στη συνολική διαδικασία της ίδιας της μηχανής… της οποίας η ενότητα δεν υπάρχει στους ζωντανούς εργάτες, αλλά μάλλον στις ζωντανές μηχανές, που έρχονται αντιμέτωπες με τις ατομικές, ασήμαντες πράξεις της ως πανίσχυρος οργανισμός».

Σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου, έχουν πραγματοποιηθεί σωρεία απολύσεων λόγω των τεχνολογικών αλλαγών. Αν και η ανεργία είναι σήμερα χαμηλή στις ΗΠΑ, οι πρώην εξειδικευμένοι υπάλληλοι στην αυτοκινητοβιομηχανία και τα εργοστάσια χάλυβα είναι πλέον άνεργοι ή έχουν υποχρεωθεί να εργάζονται σε κακοπληρωμένες θέσεις παροχής υπηρεσιών.

Οι προβλέψεις του Μαρξ για τις μηχανές έχουν αποδειχθεί πιο ακριβείς από εκείνες άλλων θεωρητικών όπως ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Τζων Μέυναρντ Κέυνς, ο οποίος προέβλεψε στο Economic Possibilities for Our Grandchildren (1930) ότι οι μηχανές θα μείωναν μαθηματικά τον χρόνο εργασίας και θα αύξαναν τον ελεύθερο χρόνο.

Για τον Μαρξ, που το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ήταν κατά της εργασίας, οι μηχανές έπρεπε να χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον υποχρεωτικό χρόνο της για να απελευθερωθούν οι άνθρωποι και να κυνηγήσουν ανώτερες μορφές της.

Πίστευε ότι οι μηχανές πρέπει να είναι εργαλεία, που θα ελέγχονται δημιουργικά από τους ανθρώπους, και όχι συστήματα που θα έκαναν το αντίθετο. Είχε εξάλλου την ελπίδα ότι η πρόοδος θα επέτρεπε στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία για την απελευθέρωση τους.

Η Κίνα και το μέλλον του κόσμου

Με δεδομένο ότι το τεχνολογικό τέλμα βοήθησε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κίνα σήμερα επενδύει στην μετατροπής της σε ερευνητική και αναπτυξιακή δύναμη.

Όπως σημειώνει ο Χάρβεϊ πηγαίνοντας τη συλλογιστική του ένα βήμα παραπάνω στην αυξανόμενη δύναμη της Κίνας, τις τρέχουσες προκλήσεις όπως είναι η κλιματική κρίση και στις απειλές του αύριο: «ο Μαρξ για το μεγαλύτερο μέρος της ενεργούς πνευματικής ζωής του, ένιωθε … ότι η μελέτη του βρετανικού βιομηχανικού καπιταλισμού έδειχνε στον υπόλοιπο κόσμο μια εικόνα του δικού του μέλλοντος….

Όμως, προς το τέλος της ζωής του, άρχισε να αναρωτιέται αν αυτό το τεκμήριο ήταν δικαιολογημένο…. Το αν η εικόνα του δικού μας μέλλοντος βρίσκεται τώρα στην Κίνα ή όχι είναι επομένως μια ενδιαφέρουσα σύγχρονη εκδοχή αυτού του ερωτήματος, που παραμένει ανοιχτή προς συζήτηση»…Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
LIFESTYLE18 δευτερόλεπτα ago

Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια έκαναν πρεμιέρα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ1 ώρα ago

Γιατί είναι αναγκαίο ένα αυτοκαταστρεφόμενο ρομπότ στο σπίτι μας;

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ώρες ago

SNFCC Green Weekend: Ένα πράσινο διήμερο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

AUTO-MOTO3 ώρες ago

F1 Tech Analysis: Έπρεπε ο Φερστάπεν να λάβει ποινή στο GP της Σιγκαπούρης;

ΒΟΛΟΣ4 ώρες ago

Της επιτέθηκε λεκτικά στο φανάρι επειδή δεν τον πλήρωσε που της καθάρισε τα τζάμια

ΒΟΛΟΣ4 ώρες ago

Αμεση πρόσληψη 40 ατόμων στην Υπηρεσία Καθαριότητας

MEDIA4 ώρες ago

Μπάκος – Καϊμενάκης- Εξάρχου. «Όχι» στην εξαγορά του «Πρώτου Θέματος». Έξυπνες επενδύσεις στο Action 24. – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ώρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο Τάιλερ έχει χρυσή καρδιά»

VIDEO6 ώρες ago

Σκιάθος :Εσπερινός&Αγρυπνία προς τιμή της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης στις Κουκουναριές-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Άγρια συμπλοκή ανηλίκων μετά από παρενόχληση κοριτσιών – Μία σύλληψη και 8 προσαγωγές

VIDEO5 ημέρες ago

Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη

VIDEO4 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πήλιο: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των ακτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία από την ομάδα του «Typhoon Project»

VIDEO1 ημέρα ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή