ΕΛΛΑΔΑ
Τι ισχύει και μέχρι πότε
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση αφορά τη χρήση των υφιστάμενων ταυτοτήτων σε διαδικασίες εξ αποστάσεως ταυτοποίησης φυσικών προσώπων, σε μια περίοδο όπου οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται συνεχώς.
Παράταση για τις παλιές ταυτότητες: Έως τον Σεπτέμβριο του 2027
Σύμφωνα με το προβλεπόμενο πλαίσιο, οι παλαιές αστυνομικές ταυτότητες ,στις οποίες το ονοματεπώνυμο αναγράφεται τόσο με ελληνικούς όσο και με λατινικούς χαρακτήρες, παραμένουν αποδεκτές για σκοπούς εξ αποστάσεως ταυτοποίησης έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2027.
Ειδικότερα, η ισχύς της παράτασης αφορά τις διαδικασίες, που απαιτούν ταυτοποίηση για την έκδοση πιστοποιητικών παροχής υπηρεσιών εμπιστοσύνης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών συναλλαγών.
Ποια έγγραφα γίνονται δεκτά
Στην ίδια κατηγορία αποδεκτών εγγράφων εντάσσονται επίσης:
- τα δελτία ταυτότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,
- τα δελτία ταυτότητας των Σωμάτων Ασφαλείας,
- καθώς και οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον έχουν εκδοθεί και παραμένουν σε ισχύ βάσει του ν. 4251/2014 και του π.δ. 106/2007.
Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η ομαλή πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες για διαφορετικές κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων.
Το νομικό υπόβαθρο
Η υπουργική απόφαση βασίζεται, μεταξύ άλλων, στον Κανονισμό (ΕΕ) 910/2014 για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eIDAS), καθώς και στις διατάξεις του ν. 4727/2020 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Όπως διευκρινίζεται ρητά, η εφαρμογή της ρύθμισης δεν συνεπάγεται καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γιατί κρίθηκε αναγκαία η παράταση
Από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνεται η ανάγκη για την παράταση, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στη διαδικασία έκδοσης των νέων δελτίων ταυτότητας με ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του νέου συστήματος, κρίθηκε απαραίτητο να διατηρηθεί η δυνατότητα χρήσης των υφιστάμενων εγγράφων.
Η απόφαση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες agoΣυναγερμός για εξαφάνιση ηλικιωμένου ψαρά
-
ΒΟΛΟΣ16 ώρες agoΣΟΚ βρέθηκε κρεμασμένος 60 χρόνος στα Μελισσιατικα Βόλου
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες agoΤροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου- Πυροσβέστες απεγκλώβισαν ηλικιωμένο
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ15 ώρες agoΑΑΔΕ: Ανοίγει η ψηφιακή εφαρμογή για υπεύθυνη δήλωση κατοχής αγροτεμαχίων για την ΕΑΕ 2025
-
VIDEO2 ώρες agoΤο προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα στον Astra – Η ομιλία του Πρωθυπουργού σε ζωντανή μετάδοση
-
LIFESTYLE7 ώρες agoΓιώργος Μαρίνος: Το λάθος με το στεφάνι της Κατιάνας Μπαλανίκα που αποκάλυψε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (Βίντεο)
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ15 ώρες agoΑΑΔΕ: Ανοίγει η ψηφιακή εφαρμογή για υπεύθυνη δήλωση κατοχής αγροτεμαχίων για την ΕΑΕ 2025
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες agoΝεκρό βρέφος βρέθηκε στην κούνια από τη μητέρα του








