OIKONOMIA
Τι ισχύει με τις εισφορές στον ΕΦΚΑ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στις ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα επιχειρούν να καταγράψουν «ΤΑ ΝΕΑ», φωτίζοντας πτυχές που ενδιαφέρουν εκατομμύρια εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα – με αποκορύφωμα την υιοθέτηση του νέου επικουρικού συστήματος και την καθιέρωση του προγράμματος «Πρώτο Ενσημο» για την τόνωση της νεανικής απασχόλησης από τη νέα χρονιά – θεωρείται χρήσιμο οι ασφαλισμένοι να γνωρίζουν τις διαδικασίες, τις προθεσμίες αλλά και τα ακριβή ποσά που καταβάλλουν και πώς ακριβώς «χτίζουν» τις συντάξιμες αποδοχές τους.
Εξάλλου, ο αριθμός των ασφαλισμένων που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα και σπεύδουν να υποβάλουν τον φάκελό τους για να βγουν στη σύνταξη αυξάνεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μέσα στην πανδημία άγγιξε νέο ρεκόρ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ατλας» του υπουργείου Εργασίας, ο συνολικός αριθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης για το 11μηνο του 2021 ανήλθε σε 191.062 (εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 200.000 στο σύνολο του έτους) έναντι 175.705 το 2020 και 170.111 το 2019.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:
Έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 θα μπορούν οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2022, από τις έξι κατηγορίες που έχουν θεσπιστεί.
Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής γίνεται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias) με ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση – δήλωση επιλογής – μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2022, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.
Όσον αφορά τις εισφορές υγείας, ανέρχονται στα 55 ευρώ για την 1η κατηγορία και στα 66 ευρώ για τη 2η έως την 6η κατηγορία. Στα ποσά προστίθεται και η εισφορά των 10 ευρώ υπέρ της ανεργίας.
Επομένως, οι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ σύνταξης και υγείας διαμορφώνονται ως εξής:
- 1η κατηγορία: 155 ευρώ + 55 + 10 = 220 ευρώ
- 2η κατηγορία: 186 ευρώ + 66 + 10 = 262 ευρώ
- 3η κατηγορία: 236 ευρώ + 66 + 10 = 312 ευρώ
- 4η κατηγορία: 297 ευρώ + 66 + 10 = 373 ευρώ
- 5η κατηγορία: 369 ευρώ + 66 + 10 = 445 ευρώ
- 6η κατηγορία: 500 ευρώ + 66 + 10 = 576 ευρώ
Οι νέοι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν την ειδική κατηγορία η οποία θα ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των πέντε ετών. Η ειδική κατηγορία προβλέπει εισφορά 93 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 33 ευρώ για τον κλάδο υγείας, σύνολο 126 ευρώ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν κέρδος αν ενταχθούν στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλοντας εισφορά 305 ευρώ τον μήνα. Επειτα από 40 χρόνια μπορούν να προσδοκούν σύνταξη 1.250 ευρώ μεικτά (περίπου 1.130 ευρώ καθαρά) που θεωρείται αξιοπρεπής σύνταξη. Υπάρχει βέβαια και μια ειδική – χαμηλότερη – κατηγορία για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολουμένους για τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος, στα 126 ευρώ (κύρια ασφάλιση και υγεία).
Τονίζεται ότι για τους αγρότες τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται χαμηλότερα από αυτά των υπόλοιπων μη μισθωτών, τα οποία αυξήθηκαν σταδιακά. Τα ποσά περιλαμβάνουν την εισφορά υπέρ κύριας σύνταξης, υπέρ υγείας και υπέρ της Αγροτικής Εστίας.
Οι έξι ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες για το 2022, καταληκτικό έτος της σταδιακής αύξησης, είναι οι εξής:
- 1η κατηγορία: 91 + 32 + 2 = 125 ευρώ
- 2η κατηγορία: 110 + 38 + 2 = 150 ευρώ
- 3η κατηγορία: 139 + 38 + 3 = 180 ευρώ
- 4η κατηγορία: 175 + 38 + 4 = 217 ευρώ
- 5η κατηγορία: 218 + 38 + 4 = 260 ευρώ
- 6η κατηγορία: 295 + 38 + 6 = 339 ευρώ
Οι μισθωτοί
Αναφορικά με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι εισφορές διατηρούνται και το 2022 μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, για εργοδότες και εργαζομένους, με θετικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα.
Έτσι, οι εισφορές για κύρια σύνταξη θα παραμείνουν και το 2022 στο 36,66%, από 39,66% προηγουμένως, και επιμερίζονται ως εξής: 20%, 7,10% υπέρ υγείας, 6,5% για επικουρική ασφάλιση και 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ.
Πέρα από τη μείωση των τριών ποσοστιαίων μονάδων, αναμένεται να υλοποιηθεί και νέα νομοθετημένη μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για το 2022 από τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης.
Επιταχύνεται η απονομή νέων συντάξεων
Τις 225.000 άγγιξε ο συνολικός αριθμός απονομής νέων κύριων συντάξεων την περσινή χρονιά, καταγράφοντας αύξηση 82% συγκριτικά με το 2019. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2020 είχαν εκδοθεί 161.771 συντάξεις, ενώ το 2019 μόλις 123.324. Πρόκειται για την καλύτερη χρονιά αναφορικά με τις απονομές συντάξεων που έχει καταγραφεί ποτέ. Λόγω της σημαντικής βελτίωσης των ρυθμών απονομής, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες και πλέον ανέρχονται σε 83.090.
Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής ανέφερε πως «το 2021 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά αναφορικά με τις απονομές νέων κύριων συντάξεων και το κλείσιμο χιλιάδων συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων», προσθέτοντας πως «πλέον ο e-ΕΦΚΑ πατάει γερά στα πόδια του, λειτουργεί με σύγχρονα εργαλεία management και δρομολογεί την οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Η επισιτιστική κρίση «χτυπά την πόρτα» της Ευρώπης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Του Γιώργου Μανέττα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πυκνώνουν οι φωνές τα τελευταία 24ωρα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, εάν δεν αποκατασταθούν σύντομα οι ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και ομαλοποιηθεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Η πιο ηχηρή ήρθε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος από την έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη περιέγραψε με «μελανά γράμματα» την επόμενη ημέρα κυρίως για τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, ενώ υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες. «Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πόσο θωρακισμένη είναι η διατροφική ασφάλειας της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, σε περίπτωση που η ρωσοουκρανική σύγκρουση διαρκέσει επί μακρόν; Πόσο πιθανό είναι να βρεθούμε και εμείς αντιμέτωποι με ελλείψεις προϊόντων, με δεδομένο μάλιστα πως έχει ήδη μπει «πλαφόν» στον αριθμό συγκεκριμένων προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο και η ζάχαρη;
Διαχειρίσιμο πρόβλημα
Παράγοντες που παρακολουθούν στενά τα δρώμενα χαρακτηρίζουν διαχειρίσιμο το πρόβλημα στην παρούσα φάση, ωστόσο σπεύδουν να επισημάνουν πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός εάν παραταθεί επί μακρόν η σύγκρουση στο ουκρανικό έδαφος. Κάτι που φαντάζει πιθανό, με βάση τα μηνύματα που εκπέμπονται από διάφορες πλευρές.
Σοβαρό πρόβλημα και ειδικά για τις βόρειες χώρες θα υπάρξει εάν αρχίσουν να αποθεματοποιούν εμπορεύματα οι βασικοί παραγωγοί δημητριακών και άλλων βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως η Ινδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλίσουν την επάρκεια για τους πληθυσμούς τους. Κάποιες στην αρχή του πολέμου κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, υπό τον φόβο της αβεβαιότητας, όπως οι βαλκανικές χώρες, ωστόσο στη συνέχεια κατόπιν και πιέσεων συνέχισαν να τροφοδοτούν τη διεθνή αγορά. Πονοκέφαλο αποτελεί η Ινδία, η οποία φαίνεται να ακολουθεί πιο σκληρή πολιτική για την εξαγωγή σιτηρών. Ηδη, πάντως κάποιες ελλείψεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ωστόσο το μεγαλύτερο ζήτημα σχετίζεται – στην παρούσα φάση – με την εκτόξευση των τιμών και την ακρίβεια που κατακλύζει τα ράφια των σουπερμάρκετ στις χώρες του δυτικού κόσμου, η οποία πυροδοτείται και από την ενεργειακή κρίση.
Η Ελλάδα
Το ζήτημα απασχολεί έντονα και την Ελλάδα, παρότι δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. Οι αρμόδιες κρατικές Αρχές παρακολουθούν στενά τον εφοδιασμό της χώρας και τα επίπεδα επάρκειας, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται και ο επιχειρηματικός κόσμος. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στα «ΝΕΑ» εμφανίζεται καθησυχαστικός και ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα επισιτιστικής κρίσης στη χώρα. «Η Ελλάδα», υπογραμμίζει, «έχει επάρκεια και τα όποια μικροπροβλήματα στην τροφοδοσία έχουν αποκατασταθεί».
Οι εισαγωγές σιτηρών, όπως λέει γίνονται κανονικά από διάφορες χώρες, ακόμη και από τη Σερβία, η οποία ήρε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών που είχε επιβάλει. «Εχουμε επάρκεια για πάνω από δύο μήνες, χωρίς να υπολογίζουμε και την εγχώρια παραγωγή…», σημειώνει εμφατικά. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), Γρηγόρης Αντωνιάδης, ο οποίος στέκεται στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές βιομηχανίες για να διασφαλίσουν τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. Ελπίζει μάλιστα ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία «λωρίδων αλληλεγγύης», οι οποίες στόχο έχουν να διευκολύνουν την εξαγωγή από την Ουκρανία των αποθεμάτων της σε γεωργικά προϊόντα, θα συμβάλει στην επίτευξη ομαλότερων συνθήκων λειτουργίας στην προμήθεια πρώτων υλών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Σαουδική Αραβία: Στο πλευρό της Ρωσίας ως μέλος του ΟΠΕΚ+ το Ριάντ – Κοινά συμφέροντα στο ράλι των τιμών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στο πλευρό της Ρωσίας ως κράτος μέλος του ΟΠΕΚ+ διεμήνυσε πως θα σταθεί η Σαουδική Αραβία διά στόματος του υπουργού Ενέργειας της χώρας, κόντρα στην αυξανόμενη πίεση της Δύσης κατά της Μόσχας και το ενδεχόμενο ενός πετρελαϊκού εμπάργκο της Ε.Ε. κατά του ρωσικού αργού.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μιλώντας στους «Financial Times» ο πρίγκιπας Αμπνουλαζίζ μπιν Σαλμάν επεσήμανε πως το Ριάντ ελπίζει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+, η οποία θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Επέμεινε δε, πως η παγκόσμια κοινότητα «θα πρέπει να εκτιμήσει την αξία» της συμμαχίας που έχουν οι χώρες παραγωγής.
Ακόμη και αν η τοποθέτηση του Σαουδάραβα υπουργού αφορούσε την Ρωσία ως μέλος του ΟΠΕΚ+ είναι σαφώς ένα σημαντικό σημάδι στήριξης της Μόσχας από μια χώρα που θεωρείται παραδοσιακός σύμμαχος της Δύσης και η στενότερη σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Υπογραμμίζει δε, πως σε ένα διάστημα που η Δύση προσπαθεί να απομονώσει τη χώρα και τις ενεργειακές της ροές, η «βασίλισσα» του καρτέλ διαχωρίζει τη θέση της.
Είναι, άλλωστε, δεδομένο πως το Ριάντ έχει απωθήσει την πίεση που δέχεται από την δυτική κοινότητα και το Οβάλ Γραφείο ειδικά ώστε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην πετρελαϊκή συμμαχία για να αποφασιστεί σημαντική αύξηση της παραγωγής, ώστε να υποχωρήσουν κάπως οι τιμές που βρίσκονται στα ύψη.
Οι υψηλές τιμές γεμίζουν τα ταμεία των χωρών παραγωγής, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρωσίας. Η τελευταία ειδικά είναι εύλογο πως χρησιμοποιεί την εξάρτηση πολλών χωρών, κυρίως της Ευρώπης, από τις ενεργειακές της ροές ως όπλο.
Ο ΟΠΕΚ+ για την ώρα έχει παραμείνει σταθερός στην στρατηγική των μετριοπαθών αυξήσεων στα επίπεδα παραγωγής. Μάλιστα, το πλάνο των αυξήσεων που έχει αποφασίσει και απλά επιβεβαιώνει σε κάθε σύνοδο, ουσιαστικά λήγει σε τρεις μήνες.
Βάσει του σχεδίου αυτού, τα κράτη μέλη προχωρούν σε διαδοχικές μετριοπαθείς αυξήσεις της παραγωγής κατά 430.000 βαρέλια την ημέρα. Όμως, ήδη η παραγωγή της Ρωσίας έχει υποχωρήσει από την έναρξη του πολέμου, πέφτοντας περίπου από τα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο στα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο.
Μάλιστα η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ) σε έκθεση της έχει προβλέψει πως θα υποχωρήσει περαιτέρω έως και κατά τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς οι δυτικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Ρωσία κα επιβάλουν κυρώσεις κατά του ενεργειακού της κλάδου.
Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα μιας νέας συμφωνίας για αύξηση της παραγωγής, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας σχολίασε πως είναι πολύ νωρίς δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά.
Υποσχέθηκε, ωστόσο, αόριστα ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τα επίπεδα ζήτησης.
Πολλά πετρελαιοπαραγωγικά κράτη ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση της ρωσικής παραγωγής. Ειδικά δε, η Σαουδική Αραβία, που είναι η κορυφαία χώρα παραγωγής, ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στην σύμπραξη του καρτέλ με τη Ρωσία ήδη από το 2016 μετατρέποντας τον ΟΠΕΚ σε ΟΠΕΚ+.
Πέρα από το οικονομικό πεδίο και στο πολιτικό το Ριάντ έχει προσπαθήσει να κρατήσει αποστάσεις από την κόντρα Δύσης-Ρωσίας και να τηρήσει ουδέτερη στάση.
Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου έχει συνομιλήσει δύο φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο Βασιλιάς Σαλμάν ήταν από τους ελάχιστους διεθνείς ηγέτες που συνεχάρη τον Ρώσο πρόεδρο για την εθνική επέτειο της Ημέρας της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Κατά τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ η πολιτική θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ΟΠΕΚ+, επισημαίνοντας πως η συμμαχία θα είναι απαραίτητη για να επαναφέρει την σταθερότητα στο σύστημα μελλοντικά σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας λόγω των νέων lockdowns στην Κίνα, των αυξημένων προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τους τριγμούς στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη