ΥΓΕΙΑ
Τι πρέπει να ξέρετε για τον θυρεοειδή

Γράφει η Κυριαζοπούλου Βενετσάνα, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού Ομίλου ΥΓΕΙΑ -Υπεύθυνη Κέντρου Θυροειδούς ΥΓΕΙΑ.
Ο θυρεοειδής, είναι σημαντικός ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος και παράγει δύο πολύ σημαντικές ορμόνες, την Τ3 και την Τ4, οι οποίες ελέγχουν πολλαπλές λειτουργίες μας.
Όταν λειτουργεί σωστά, και δεν αλλάζει η δομή του, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Όταν όμως διαταράσσεται η λειτουργία του, ή αλλάζει η δομή του (π.χ. δημιουργία όζων), τότε χρειάζεται λεπτομερής κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, και ανάλογη αντιμετώπιση.
Η φυσιολογική λειτουργία του είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία όλου του οργανισμού μας και η διαταραχή της, εκδηλώνεται με υποκειμενικά ενοχλήματα και αντικειμενικά ευρήματα από όλα τα συστήματα. Συνδέεται δε με εκδηλώσεις, που εκ πρώτης όψεως, δεν αξιολογούνται ότι προέρχονται από νοσήματα του θυρεοειδούς.
Εκτός από τη διαταραχή της λειτουργίας του, προκύπτουν και προβλήματα στη δομή του (βρογχοκήλη, όζοι κ.ά.) που συνήθως δεν παρουσιάζουν σοβαρό υποκειμενικό ενόχλημα, που θα οδηγήσει τον ασθενή στο γιατρό. Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος όταν γίνεται, πρέπει να αφορά τόσο στη λειτουργία του, όσο και στη δομή του θυρεοειδούς.
Αδρά τα νοσήματα του θυρεοειδούς, που αφορούν στη λειτουργία του είναι, ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή αύξηση ή ελάττωση της παραγωγής των ορμονών του και μπορεί να συνυπάρχουν, ή όχι, με διαταραχή της δομής του θυρεοειδούς πχ. Οζώδης βρογχοκήλη. Εκτός τούτων, υπάρχουν και οι λανθάνουσες μορφές διαταραχής της θυρεοειδικής λειτουργίας, άτυπες, που ενοχοποιούνται για συστηματικές κλινικές εκδηλώσεις.
Θυρεοειδής και κύηση
Οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της κύησης, παρακολουθούν την θυρεοειδική λειτουργία σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, ενδοκρινολόγου. Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα προ της κύησης, ενημερώνουν τον γιατρό τους, πριν την κύηση, ή όταν διαπιστωθεί αυτή, διότι πιθανά θα χρειαστεί προσαρμογή της θεραπείας.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό υπό αγωγή. Ο θεράπων ενδοκρινολόγος καθορίζει τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την διάρκεια της κύηση και τροποποιεί ανάλογα την θεραπεία. Ακόμα και οι γυναίκες που δεν εμφάνιζαν πρόβλημα προ της κύησης, επιβάλλεται να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην διάρκεια της , όπως και μετά τοκετό.
Υποξεία θυρεοειδίτης
Πρόκειται για θορυβώδη αλλά καλοήθη πάθηση, που συνήθως εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, έντονο πόνο στη περιοχή του λαιμού εξωτερικά, που αντανακλά ως το αυτί και οφείλεται σε ίωση. Πολλές φορές καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία, διότι δίνει την εντύπωση λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Πολύ συχνή σε περίοδο ιώσεων.
Υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός
Μπορεί να έχουμε εκδηλώσεις από όλα τα συστήματα και ιδιαίτερα από το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι Άνθρωποι πρέπει να ενημερώνονται, ώστε στον έλεγχο ρουτίνας να περιλαμβάνουν την θυρεοειδική λειτουργία και το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς . Επιβάλλεται δε ο έλεγχος σε άτομα με αρρυθμίες, λήψη αντιαρρυθμικών φαρμάκων και χορήγηση ιωδιούχων σκευασμάτων (πχ σκιαγραφικών)
Διογκώσεις (όζοι) στον θυρεοειδή
Αρκετές φορές διαπιστώνονται τυχαία ή μετά από ψηλάφηση, διογκώσεις στο θυρεοειδή (όζοι). Σε κάθε περίπτωση απευθύνεστε στον ενδοκρινολόγο προκειμένου να σας κατευθύνει σωστά και να λάβετε τον ενδεδειγμένο κατά περίπτωση έλεγχο και ανάλογη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνω ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς έχουν καλή πρόγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους μας προφυλάσσει από μελλοντικά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε προβλήματα και σε πολύ μικρούς όζους. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται προσοχή.
Στο εύλογο ερώτημα, πόσο συχνά και πότε κάνουμε έλεγχο θυρεοειδούς, η απάντηση είναι:
Όσον αφορά τον ορμονικό έλεγχο:
- Κατά τη γέννηση (γίνεται αυτόματα σε όλους τους τοκετούς)
- Στην παιδική ηλικία, εφόσον έχει ενδείξεις ο θεράπων παιδίατρος
- Στην εφηβεία
- Στην κύηση
- Στην ενήλικο ζωή, ανάλογα με τις κλινικές ενδείξεις.
Συγχρόνως επιβάλλεται και κλινική εκτίμηση, καθώς και ψηλάφηση του θυρεοειδούς προκειμένου να ελεγχθεί η δομή του, και επί ευρημάτων υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.
Η αντιμετώπιση δε των ασθενών εξατομικεύεται, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ηλικία, το φύλο, και τα συνυπάρχοντα νοσήματα.
Ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να έχουν σχέση με την λειτουργία του θυρεοειδούς και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και να απευθυνόμαστε στον ειδικό ιατρό.
- Αλλαγή βάρους( γρήγορη απώλεια)
- Ταχυκαρδία- αρρυθμίες
- Έντονη κόπωση, ευερεθιστότητα, νωθρότητα, κόπωση, συναισθηματική αστάθεια
- Διαταραχή του κύκλου στις γυναίκες, υπογονιμότητα
- Διαταραχές από το γαστρεντερικό
- Διόγκωση στη περιοχή του τραχήλου (λαιμός)

-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ώρες ago
Κ. Μητσοτάκης από Οδησσό: Άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ως πρώτο βήμα προς μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 ώρες ago
Έ. Αχτσιόγλου στο Πρώτο: Η αντιπολίτευση να αποσύρει τις προτάσεις της για προανακριτική γιατί αλλιώς οδηγεί σε δια παντός αμνήστευση και αθώωση του Κ. Καραμανλή (audio)
-
ΚΟΣΜΟΣ19 ώρες ago
Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, συλλήψεις στη Νέα Υόρκη, Εθνοφρουρά στο Τέξας
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago
Σε κρίσιμη κατάσταση τα δύο παιδιά που ανασύρθηκαν από τον Άραχθο – Νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη ΜΕΘ
-
LIFESTYLE22 ώρες ago
Κατερίνα Καραβάτου: “Να εύχεστε να γίνει ό,τι καλύτερο για μένα” – Το ενδεχόμενο ενός γάμου και οι φήμες για τον ΑΝΤ1
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ20 ώρες ago
Σπίτι μου ΙΙ: Επέκταση του έτους κατασκευής των επιλέξιμων ακινήτων και παράταση της ισχύος της απόφασης υπαγωγής για ΑμεΑ
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες ago
Σε «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’» μετονομάστηκε το Κέντρο υγείας Οινοφύτων
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ21 ώρες ago
Ανακοίνωσε την απόκτηση του Κάργα ο Βόλος