ΚΟΣΜΟΣ
Τι σκέφτεται ο Πούτιν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Πούτιν μοιάζει να έχει υποκύψει στην εγωπαθή εμμονή του με την αποκατάσταση της θέσης της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης, με δική της, σαφώς καθορισμένη σφαίρα επιρροής.
της Nina L. Khrushcheva*

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει μια ολομέτωπη εισβολή στην Ουκρανία αψηφά κάθε πολιτική λογική, ακόμα και τη δική του πωρωμένη αυταρχική συλλογιστική.
Με αυτή την απρόκλητη επίθεση, ο ρώσος πρόεδρος συμπεριλαμβάνεται σε μια μακρά σειρά παράλογων τυράννων, όπως ο Ιωσήφ Στάλιν, που πίστευε ότι η διατήρηση της εξουσίας του επέβαλλε μια συνεχή επέκτασή της. Η λογική αυτή έκανε τον Στάλιν να διαπράξει φριχτές θηριωδίες εναντίον του ίδιου του λαού του, προκαλώντας μεταξύ άλλων έναν λιμό που οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια Ουκρανούς.
Ενας άλλος κατά συρροήν δολοφόνος του 20ού αιώνα, ο Μάο Τσε Τουνγκ, είχε δηλώσει πως η πολιτική εξουσία πηγάζει από την κάννη του όπλου – ή, όπως φάνηκε, από έναν πυρηνικό πύραυλο. Ο Μάο απαίτησε από τον προπάππο μου, τον σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ, να εφοδιάσει την Κίνα με πυρηνικά όπλα, ώστε να μπορεί να κρατά αποτελεσματικά ομήρους τους αντιπάλους του, ξένους και εγχώριους.
Μόνο μια παρόμοια συλλογιστική μπορεί να εξηγήσει τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Ποιος είναι λοιπόν ο ύστατος στόχος του; Θέλει να τιμωρήσει το ΝΑΤΟ καταστρέφοντας τη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας; Ελπίζει να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση αχυρανθρώπων;
Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις ενδεχομένως να είναι καταφατική. Ο πραγματικός λόγος που εισέβαλε ο Πούτιν στην Ουκρανία ωστόσο είναι σαφώς λιγότερο πραγματιστικός και περισσότερο ανησυχητικός. Ο Πούτιν μοιάζει να έχει υποκύψει στην εγωπαθή εμμονή του με την αποκατάσταση της θέσης της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης, με δική της, σαφώς καθορισμένη σφαίρα επιρροής.
Ο Πούτιν ονειρεύεται μια διάσκεψη όπως εκείνες της Γιάλτας και του Πότσνταμ, όπου ο ίδιος και οι άλλοι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, θα χωρίσουν τον κόσμο μεταξύ τους.
Εκεί, αυτός και ο νέος σύμμαχός του, ο Σι, θα ένωναν πιθανότατα τις δυνάμεις τους προκειμένου να περιορίσουν τον τομέα δικαιοδοσίας της Δύσης – και να επεκτείνουν δραστικά τον ρωσικό.
Οπως και ο διαφωνών συγγραφέας και νομπελίστας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ο Πούτιν έχει δείξει από καιρό μια επιθυμία αποκατάστασης του ορθόδοξου χριστιανικού βασιλείου των Ρως – της βάσης του ρωσικού πολιτισμού – μέσω της οικοδόμησης μιας «Ρωσικής Ενωσης» που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τις ρωσικά εθνοτικές περιοχές του Καζακστάν.
Ομως, παρά την προσπάθειά του να κάνει πραγματικότητα το όραμα του Σολζενίτσιν, οι στρατιωτικές ενέργειές του αποκλίνουν από αυτό. Ακόμα και μέσα στην εθνικιστική μανία του ο Σολζενίτσιν ουδέποτε λησμόνησε τη στοιχειώδη ηθική.
Οσο και αν επιθυμούσε την αποκατάσταση της ιστορικής Ρωσίας, είναι αδύνατο να τον φανταστεί κανείς να υποστηρίζει τη σφαγή Ουκρανών (και Ρώσων) στην πορεία.
Ο Πούτιν, αντιθέτως, υποστηρίζει ότι αγαπά την Ουκρανία, ενώ διατάζει ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίσουν τις πόλεις της.
O Πούτιν θεωρεί προφανώς ότι η Κίνα θα τον στηρίξει. Ενώ όμως εξαπέλυσε την εισβολή μόλις μερικές εβδομάδες αφότου συνήψε κάτι σαν συμφωνία συμμαχίας με τον Σι στο Πεκίνο, οι αντιδράσεις των κινέζων αξιωματούχων είναι πολύ απόμακρες με εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση».
Δεδομένης της σχεδόν απόλυτης εξάρτησης του Πούτιν από την Κίνα για στήριξη στην αμφισβήτηση της αμερικανοδηγούμενης διεθνούς τάξης, το να πει ψέματα στον Σι δεν θα του προσέφερε κανένα πολιτικό ή στρατηγικό πλεονέκτημα.
Αυτό είναι το τόσο ανησυχητικό: ο Πούτιν δεν μοιάζει πλέον ικανός για τους υπολογισμούς που υποτίθεται ότι καθοδηγούν τις αποφάσεις ενός ηγέτη. Αντί για ισότιμος εταίρος, η Ρωσία γίνεται επί του παρόντος ένα είδος κινεζικής υποτελούς χώρας.
Η εισβολή στην Ουκρανία έχει αποξενώσει και άλλους συμμάχους και υποστηρικτές του Πούτιν. Μερικοί από τους πιο πιστούς ακολούθους του στη Δύση, από τον τσέχο πρόεδρο Μίλος Ζέμαν μέχρι τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, έχουν καταγγείλει τις πράξεις του.
Τα παραληρήματά του όμως, και ίσως αυτό να είναι ακόμα πιο σημαντικό, έχουν αποξενώσει τους Ρώσους. Με αυτή τη βάρβαρη επίθεση στην Ουκρανία θυσίασε δεκαετίες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και κατέστρεψε τις ελπίδες που είχαν οι Ρώσοι για το μέλλον. Η Ρωσία θα είναι τώρα ένας παγκόσμιος παρίας για δεκαετίες.
Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ο κόσμος μπορεί να περιμένει πολύ περισσότερα σημάδια ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν αυτόν τον πόλεμο.
Ο σταλινισμός δεν πέθανε μέχρι που πέθανε ο Στάλιν. Το ίδιο και ο μαοϊσμός. Αραγε θα ισχύσει το ίδιο και για τον πουτινισμό;
*Η Nina L. Khrushcheva, δισεγγονή του σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ, είναι καθηγήτρια Διεθνών Υποθέσεων στη New School της Νέας Υόρκης
Πηγή: ΟΤ
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ερντογάν: «Επιμένει δυτικά»… παρά το βέτο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παρότι γράφτηκε αρκετές φορές, η κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει όρους για την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδία στο ΝΑΤΟ και προς το παρόν να «μπλοκάρει» την ταχεία ένταξή τους στη Συμμαχία, δεν σηματοδοτεί φιλορωσική κίνηση, ούτε συνιστά κάποια επιλογή πλήρους ρήξης με τη Δύση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αντίθετα, πιο σωστό είναι να πούμε ότι αποτυπώνει την επιλογή του Ερντογάν να διεκδικήσει μια αναβαθμισμένη θέση εντός μιας «δυτικής συμμαχίας», διεκδικώντας χώρο και περιθώρια για ελιγμούς, ακριβώς για να μπορεί συνάμα να συντηρεί τη βασική θέση του ότι η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη με δική της αυτοτελή εξωτερική πολιτική, την οποία οι άλλες χώρες σέβονται και αναγνωρίζουν.
Η στροφή του Ερντογάν προς τη Δύση
Για όποιον παρατηρεί την πολιτική του Ερντογάν, ιδίως μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, θα διαπιστώσει ότι κάνει μια συστηματική προσπάθεια να αποκαταστήσει σχέσεις τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Αυτό αποτελεί μια σχετική μετατόπιση από τον τόνο που είχε επιλέξει σε ένα προηγούμενο διάστημα και σε σχέση με την έμμεση απόδοση ευθύνης για το πραξικόπημα στις ΗΠΑ και σε σχέση με τον τρόπο που διεκδίκησε να έχει σχέσεις και με τη Ρωσία.
Αυτή η μετατόπιση αποτυπώθηκε πρωτίστως σε μια συστηματική προσπάθεια να αποκαταστήσει σχέσεις με χώρες που αποτελούν βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής: το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και – με μεγαλύτερη δυσκολία – με την Αίγυπτο.
Αποτυπώθηκε, επίσης, στον τρόπο που επέμεινε να υπογραμμίζει ότι δεν ταυτίζεται με τη ρωσική πολιτική, π.χ. με την απόφαση εμπλοκής στην αντιπαράθεση του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία. Και βέβαια φάνηκε και στον τρόπο που σε όλη τη διάρκεια της κρίσης στις ουκρανορωσικές σχέσεις και στη συνέχεια στον πόλεμο, η Τουρκία ενίσχυσε την Ουκρανία που χρησιμοποιεί τουρκικής κατασκευής drones, ενώ πάντοτε υπενθυμίζει ότι δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ακόμη και κινήσεις όπως η μερική αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά τη μεγάλη κρίση του καλοκαιριού του 2020, στην ίδια κατεύθυνση συντείνουν. Το ίδιο και η επιμονή του στον στόχο της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα όρια της σχέσης με τη Ρωσία
Σε αυτό το φόντο η σύμπραξη με τη Ρωσία δεν ήταν ποτέ ένας στρατηγικός στόχος καθεαυτός. Μάλιστα, ο Ερντογάν έχει αποκηρύξει όσους υποστηρίζουν «ευρασιανικές» απόψεις για την ανάγκη στροφής της Τουρκίας προς τη Ρωσία και την Κίνα.
Η Τουρκία προφανώς και επιθυμούσε σχετικά καλές σχέσεις με τη Ρωσία και κυρίως να μην την έχει απέναντί της. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στη Συρία όπου κάποια στιγμή η Τουρκία βρέθηκε να χρειάζεται τη συνεννόηση και με τη Ρωσία και με το Ιράν και για να απαντηθεί η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους αλλά – και κυρίως – να αποτραπεί ο κίνδυνος να διαμορφωθεί μια οιονεί κουρδική κρατική οντότητα δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία. Δηλαδή, ο Ερντογάν χρειαζόταν τη ρωσική διαβεβαίωση ότι η Συρία δεν θα εξελιχθεί στο μεγάλο νεκροταφείο των όποιων φιλοδοξιών του να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Όμως, σε αντίθεση με μια ορισμένη ρητορική στη Δύση, αυτό ποτέ δεν σήμαινε μια φιλορωσική στάση της Τουρκίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και στη Συρία, όπου υπάρχει η συνεννόηση γύρω από τη «διαδικασία της Αστάνα», η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει ισλαμικές οργανώσεις που είναι αντίθετες στην κυβέρνηση Άσαντ. Αλλά και στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη η Τουρκία υποστήριξε αντίθετη παράταξη από αυτή που στήριξε η Ρωσία.
Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί μια ρήξη με τη Ρωσία, με την οποία έχει και οικονομικές σχέσεις, στοιχείο που φάνηκε και στις ισορροπίες που κράτησε σε σχέση με ζητήματα όπως τα Στενά σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως, την όποια σχέση έχει με τη Ρωσία τη θέλει ως χώρα του ΝΑΤΟ, ως «δυτική χώρα», με τις εγγυήσεις και συνάμα δεσμεύσεις που αυτό συνεπάγεται.
Η ανοχή των ΗΠΑ στις τουρκικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ
Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ σε μια προσπάθεια να καταφέρει πλήγματα στις δυνάμεις του PKK που δραστηριοποιούνται εκεί. Οι επιχειρήσεις αυτές που γίνονται σε μια ορισμένη άτυπη συνεννόηση και με το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα, αποσκοπούν στο να αποδυναμωθεί το PKK και οι διάφορες ένοπλες μορφές του, αλλά και εμμέσως αυτή ορισμένων φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών. Ταυτόχρονα διευκολύνει τα σχέδια που από κοινού επεξεργάζονται η Τουρκία και το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα για συνεργασία στο χώρο της ενέργειας.
Είναι προφανές ότι σε μια περιοχή που πάντα έχει την προσοχή και των ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν και με την ανοχή των ΗΠΑ, στοιχείο που αποτυπώνει και μια μεγαλύτερη ευελιξία της αμερικανικής πλευράς έναντι της Τουρκίας, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.
Άλλωστε, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντικειμενικά αναβάθμισε και τη διαπραγματευτική δύναμη της Τουρκίας. Όπως, δήλωσε και ο Τσαβούσογλου στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία «έδειξε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν καλύτερη συνεργασία ως σύμμαχοι και φίλοι».
Τουρκικές ασκήσεις ισορροπίας
Παράλληλα η Τουρκία δεν επιδιώκει μια πλήρη ρήξη με τη Ρωσία. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα ζητήματα που αφορούν τη Συρία, ή συνεργασίες όπως η κατασκευή του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου. Αφορούν και το γεγονός ότι τα «παντουρκιστικά» οράματα της Τουρκίας προϋποθέτουν και συνεργασία με χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα το Καζακστάν.
Όλα αυτά αποτυπώνονται σε διάφορες ασκήσεις ισορροπίας. Για παράδειγμα: ανάμεσα στις 19 και τις 22 Απριλίου το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε στο Ταλίν της Εσθονίας της άσκηση Locked Shields 2022, μια μεγάλη άσκηση κυβερνοασφάλειας με συμμετοχή της Τουρκίας. Την επόμενη μέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα κλείσει για τρεις μήνες τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροπλάνα με κατεύθυνση τη Συρία, ανακοινώνοντας παράλληλα και τη ματαίωση και μιας προγραμματισμένης νατοϊκής άσκησης.
Ένα βέτο με «δυτική» επιχειρηματολογία
Αντίστοιχα, έχει ενδιαφέρον το πώς διατυπώνονται οι τουρκικές αντιρρήσεις στην εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν διατυπώνει αντιρρήσεις που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία ή τον κίνδυνο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο διεθνές πεδίο.
Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας αφορούν το εάν και κατά πόσο οι δύο αυτές χώρες συμβάλλουν στην «αντιτρομοκρατική πολιτική». Ακόμη και εάν κανείς τη θεωρήσει μια προσχηματική επίκληση, δεν παύει παραδόξως να αφορά τον πυρήνα των σκοπών του ΝΑΤΟ, ιδίως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τον υποτίθεται διακηρυγμένο ρόλο του στο διεθνές σύστημα.
Ταυτόχρονα, συνδέοντας το θέμα της ένταξης με το Κουρδικό ζήτημα, ο Ερντογάν πιέζει και την αντιπολίτευση στην Τουρκία που σε γενικές γραμμές επίσης έχει εθνικιστική τοποθέτηση στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι τακτικοί υπολογισμοί και ο ορίζοντας των εκλογών
Ο Ερντογάν ουδέποτε εξέτασε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ρήξης με τη Δύση. Όμως, την ίδια στιγμή για να μπορεί να υλοποιεί το όραμά του για μια Τουρκία περιφερειακή δύναμη, πρέπει να κατοχυρώνει περιθώρια κινήσεων. Αυτό εξηγεί τον τρόπο που διαρκώς διαπραγματεύεται τη συμπόρευσή του με τη Δύση. Και με την οικονομία από το ισχυρό του χαρτί να εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο στην αχίλλεια πτέρνα του, ο Ερντογάν έχει ανάγκη να κάνει άλλες προβολές ισχύος και να δείξει ότι μπορεί να υπερασπίζεται τα «εθνικά συμφέροντα» και να εξασφαλίζει παραχωρήσεις από τους συμμάχους. Γι’ αυτό και φρόντισε να δείξει ότι δεν «μπλοφάρει». Άλλωστε, γνωρίζει ότι για τους ρυθμούς με τους οποίους προωθούνται τέτοια ζητήματα δεν προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση. Πάντως, ο ίδιος ο Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να δηλώσει ότι «η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και πρέπει να αντιμετωπίσουμε όποιες ανησυχίες ασφάλειας έχει» έγραψε στο tweeter.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Σημάδια που δείχνουν τα προβλήματα υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εμπλακεί τόσο προσωπικά στον πόλεμο της Ουκρανίας ώστε λαμβάνει επιχειρησιακές και τακτικές αποφάσεις «σε επίπεδο συνταγματάρχη ή ταξίαρχου», σύμφωνα με δυτικές στρατιωτικές πηγές.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο ρώσος πρόεδρος, προσθέτουν, συμμετέχει στον καθορισμό της κίνησης των δυνάμεων στο Ντονμπάς, εκεί όπου την περασμένη εβδομάδα οι ρώσοι εισβολείς υπέστησαν αιματηρή ήττα προσπαθώντας με επιμονή να διασχίσουν ποταμό.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν, σύμφωνα με τον «Guardian», ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σε αντίθεση με τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι ο στρατηγός έχει παραγκωνιστεί.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες για τα προβλήματα υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε και πάλι η φήμη ότι είναι βαριά άρρωστος, αυτή τη φορά από ρώσο ολιγάρχη στη διάρκεια συνομιλίας με δυτικό επιχειρηματία που ανέφερε το περιοδικό New Lines, σύμφωνα με τον οποίο ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει λευχαιμία ή άλλες αιματολογικές κακοήθειες.
Βέβαια, έξω από το στενό του περιβάλλον, κανείς δεν ξέρει τίποτα με σιγουριά. Το θέμα μπορεί να επηρέασε την απόφαση για εισβολή στην Ουκρανία και ίσως να επηρεάζει την εξέλιξη του πολέμου.
Ας δούμε τις ενδείξεις που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής, η ιταλική εφημερίδα «Reppublica»:
Πρησμένο πρόσωπο
Η εμφάνιση του Πούτιν έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό. Το πρόσωπό του είναι πρησμένο, σαν να έχει βάλει κιλά, αλλά μόνο στο πρόσωπο, γιατί το σώμα του φαίνεται να έχει κρατήσει τις διαστάσεις του παρελθόντος, ακόμα κι αν ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό χωρίς μπλούζα, όπως έκανε πριν.
Το πρήξιμο θα μπορούσε να είναι η επίδραση φαρμάκων όπως η κορτιζόνη που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των καρκίνων του αίματος.
Ο βήχας και η κουβέρτα
Στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία, ο Πούτιν εθεάθη να βήχει. Επιπλέον, περπάτησε με περίεργο τρόπο, τον οποίο είχαν εντοπίσει στις αναλύσεις τους, δυτικές μυστικές υπηρεσίες πέρσι, σε διάφορες τελετές στο Κρεμλίνο.
Επίσης στην παρέλαση, κάποια στιγμή, ενώ καθόταν, έβαλε μια κουβέρτα στα πόδια του – γεγονός ασυνήθιστο, διότι οι άλλοι αξιωματούχοι κοντά του δεν το χρειάστηκαν καθώς δεν ήταν μια ιδιαίτερα κρύα μέρα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής συνάντησης με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο ρώσος ηγέτης κάθισε και έπιασε την άκρη του τραπεζιού με το χέρι του καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας. Ισως γιατί πονούσε. Ή ίσως να μη φανεί κάποιο τρέμουλο που θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα άλλων ασθενειών.
Οι εκρήξεις θυμού και οι αποστάσεις
Ακόμα και στην τηλεόραση, την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία, όταν ρώτησε υπουργούς, στρατηγούς και αξιωματούχους για το τι να κάνουν, ο Πούτιν τους επέπληξε έντονα. Εδειχνε ανυπόμονος, σε ένταση, θυμωμένος.
Ορισμένοι ειδικοί συσχετίζουν τις ολοένα και συχνότερες εκρήξεις θυμού του με αντικαρκινικά φάρμακα που μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση. Οταν δέχθηκε ξένους ηγέτες στο Κρεμλίνο, όπως ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο Πούτιν τους έβαλε να καθίσουν σε ένα γελοία μακρύ λευκό τραπέζι, προφανώς για να τους κρατήσει σε απόσταση και να αποφύγει πιθανή μετάδοση με Covid. Ομως υπήρχαν άλλοι τρόποι για να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος.
Ο ρώσος πρόεδρος είναι σίγουρα εμβολιασμένος. Μπορούσε να ζητήσει από τους καλεσμένους του να κάνουν τεστ πριν τον συναντήσουν. Ή θα μπορούσαν να φορέσουν προστατευτική μάσκα.
Η παράνοια της μετάδοσης θα μπορούσε να εξηγηθεί από ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από κάποια ασθένεια που τον θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθεί από κορωνοϊό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star