Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τι συμβαίνει με τα «καραβάνια προσφύγων» από την Τουρκία;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συχνά στην ελληνική δημόσια σφαίρα αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με προσφυγικές ροές από την Τουρκία ως κάτι που είναι απλώς μια ακόμη κίνηση Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής τους. Αυτό ενισχύεται και από το ότι όχι μόνο στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών ως ζήτημα «ασφάλειας», εξ και ο χαρακτηρισμός ως «υβριδική απειλή» που έχει καθιερωθεί.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία πολλές φορές έχει αποπειραθεί να «εργαλειοποιήσει» τις προσφυγικές ροές χρησιμοποιώντας της είτε ως απόπειρα να έρθει η χώρα μας σε δυσκολότερη θέση, είτε να ασκηθεί πίεση συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ενίοτε παίρνει και τη μορφή παρεμβάσεων όπως αυτή του Ερντογάν στη ΓΣ του ΟΗΕ που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, παραβλέποντας βέβαια ότι όλες τις πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – συμπεριλαμβανομένου και ενός κλίματος ρατσισμού κατά των προσφύγων που είναι όλο και πιο έντονο στο εσωτερικό της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεοδωρικάκος: 1.500 άτομα προσπάθησαν να περάσουν χθες από τον Έβρο – Οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας

Μόνο που αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα με την κατάσταση των προσφύγων στο εσωτερικό της Τουρκίας και μια πραγματική διάθεση αρκετών από αυτούς να μπορέσουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Τι συμβαίνει με τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία

Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία η Τουρκία υποδέχτηκε έναν σημαντικό αριθμό Σύριων προσφύγων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ στην Τουρκία βρίσκεται το 65% των Σύριων προσφύγων, δηλαδή 3,65 εκατομμύρια άνθρωποι.

Για μεγάλο διάστημα το κλίμα ήταν θετικό και υπήρξαν και διευκολύνσεις από τη μεριά του τουρκικού κράτους. Ένα μέρος αυτών των προσφύγων πέρασε στην Ευρώπη, ιδίως μέχρι τα τέλη του 2015, καθώς αρχικά υπήρχε και στην Ευρώπη θετικό κλίμα για την απορρόφηση προσφύγων.

Η αλλαγή στάσης ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών και σταδιακά του συνόλου, ξεκινώντας από το κλείσιμο του «Βαλκανικού διαδρόμου», με πρωτοβουλία των χωρών του Βίζενγκραντ, οδήγησε στην «Κοινή Δήλωση» της ΕΕ με την Τουρκία του 2016, που διαμόρφωσε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία δεν αφήνει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν προς την Ευρώπη, δεχόμενη σε αντάλλαγμα σημαντική οικονομική ενίσχυση.

Παράλληλα, η Τουρκία ανησυχούσε για την κατάσταση στην ίδια τη Συρία και το ενδεχόμενο διαμόρφωσης μιας οιονεί κουρδικής κρατικής οντότητας στο συριακό έδαφος. Αυτό οδήγησε σε αλλεπάλληλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια «ζώνη ασφαλείας» υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των ενόπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης που χρηματοδοτεί η Τουρκία. Αυτό συνδυάστηκε με έναν σχεδιασμό για τον επαναπατρισμό Σύριων προσφύγων από την Τουρκία προς αυτές ακριβώς τις περιοχές, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η εθνολογική τους σύνδεση σε βάρος και του κουρδικού στοιχείου.

Παρότι σε γενικές γραμμές η τουρκική κοινωνία αντιμετώπισε τους Σύριους πρόσφυγες με αλληλεγγύη και φιλόξενο τρόπο, το τελευταίο διάστημα το κλίμα έχει εν μέρει αλλάξει. Σε ένα φόντο αχαλίνωτου πληθωρισμού, απώλειας αγοραστικής δύναμης και ανασφάλειας, ιδίως για τα πιο φτωχά στρώματα, αρχίζουν και καταγράφονται περιστατικά μιας πιο αρνητικής στάσης απέναντι στους πρόσφυγες, και μορφές ρατσισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δολοφονία από όχλο ενός Σύριου πρόσφυγα στην Αντάκια.

Αυτό διαμορφώνει και μια ιδιαίτερη πίεση προς τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία. Ας μην ξεχνάμε την κατάσταση που διαμορφώνεται και στην ίδια τη Συρία. Η κυβέρνηση Άσαντ έχει υπό τον έλεγχό της μεγάλο μέρος της χώρας, την ώρα που στον βασικό θύλακο όπου βρίσκονται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης τον έλεγχο έχει η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ που είναι ουσιαστικά μια μετεξέλιξη της Αλ Κάιντα. Για αρκετούς πρόσφυγες που έφυγαν από τη Συρία για να αποφύγουν τον εμφύλιο και τις πρακτικές της συριακής κυβέρνησης η επιστροφή είτε ως «μετεγκατάσταση» που θέλει η Τουρκία είτε στις άλλες περιοχές δεν φαντάζει πια επιθυμητή, οπότε υπάρχει μια σημαντική διάθεση για πρόσβαση στην Ευρώπη, καθώς συχνά θεωρούν ότι οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη το 2015, πριν κλείσουν τα σύνορα ήταν τελικά οι πιο τυχεροί.

Τα «Καραβάνια»

Σε αυτό το φόντο αναπτύσσονται διάφορες πρωτοβουλίες για να υπάρξουν «καραβάνια» που θα δοκιμάσουν να πιέσουν για μια μετακίνηση προς την Ευρώπη.

Μία από αυτές φαίνεται να είναι το «Καραβάνι του φωτός», που εμφανίστηκε καταρχάς ως κάλεσμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης –ως κανάλι στο telegram– καλώντας σε μια μεγάλη πορεία που θα δοκιμάσει να περάσει προς την Ευρώπη από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Ουσιαστικά, η λογική του καραβανιού, σε επίπεδο διακηρύξεων τουλάχιστον, είναι ακριβώς η άσκηση πίεσης για να ανοίξουν τα σύνορα.

Παράλληλα, υπήρξε μια αντίστοιχη προσπάθεια να υπάρξει ένα καραβάνι από τη Συρία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ιντλίμπ προς την Τουρκία και τελικά στην Ευρώπη. Ωστόσο, το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου ένοπλοι της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ τους σταμάτησαν.

Για το συγκεκριμένο «καραβάνι» υπάρχει μια ασάφεια μέχρι στιγμής. Τα σχετικά κανάλια στο telegram έχουν χιλιάδες συμμετέχοντες αλλά μέχρι τώρα δεν έχει αποτυπωθεί κάπου η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού μετακινούμενων προσφύγων, αν και οι διοργανωτές δίνουν οδηγίες για προσεκτική μετακίνηση προς την Ανδριανούπολη. Στις 21 Σεπτεμβρίου υπήρξε ανακοίνωση για ορισμό νέου σημείο συγκέντρωσης πριν τη μετακίνηση προς την Ευρώπη. Πάντως στις 21 Σεπτεμβρίου υπήρξε ρεπορτάζ της Milliyet με συνεντεύξεις από πρόσφυγες που μετακινούνταν προς την Ανδριανούπολη, αν και την επομένη η εφημερίδα είχε ρεπορτάζ για την αναβολή και την αναμονή για νέα ημερομηνία.

Αντιδράσεις ελληνικών αρχών

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει αρμόδιους διεθνούς φορείς και έχει επαναλάβει ότι έχει ενισχύσει τα σύνορα και τη φύλαξή τους. Παράλληλα, στις 13 Σεπτεμβρίου ο αρμόδιος υπουργός Ν. Μηταράκης δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται αυτό το καραβάνι και δεν αποδεικνύεται έως τώρα η προσπάθεια ορισμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα κινητοποίηση».

Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια κατάσταση όπως του 2020 όταν υπήρξε και πάλι μια μαζική μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τις συνοριακές διαβάσεις, χωρίς προσπάθεια των τουρκικών αρχών να τους σταματήσουν, με αποτέλεσμα μια ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση. Ανάλογα μηνύματα προς τους πρόσφυγες ότι δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα έχει στείλει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Από τη μεριά των τουρκικών αρχών επισήμως η θέση παραμένει ότι τηρούν τη συμφωνία με την ΕΕ. Ωστόσο, συχνά στην Τουρκία ακούγονται επικρίσεις για τη στάση της ΕΕ που είχε αμέσως την ετοιμότητα να δεχτεί επτά εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία μέσα σε επτά μήνες, όμως στα 11 χρόνια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία η Ευρώπη υποδέχτηκε μόνο 1,1 εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες.

Είναι σαφές ότι με την πολιτική λύση στη Συρία να καθυστερεί και το κλίμα στην Τουρκία να μετατοπίζεται σε βάρος των προσφύγων, η αγανάκτηση των Σύριων προσφύγων θα εντείνεται, όπως και το ίδιο το δράμα της προσφυγιάς. Μένει να δούμε εάν παράλληλα θα εντείνεται και η πειρασμός για μια εκ νέου εργαλειοποίηση του δράματός τους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Μις Κριμαία 2022: Πρόστιμο για την εστεμμένη επειδή τραγούδησε ουκρανικό πατριωτικό τραγούδι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

H Όλγκα Βαλέγιεβα αναδείχτηκε νικήτρια στα καλλιστεία «Μις Κριμαία 2022» αλλά η χρονιά θα αποδεικνυόταν δύσκολη για εκείνη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, η εστεμμένη και μια φίλή της ανέβασαν ένα βίντεο στα social media, στο οποίο τραγουδούσαν ένα πατριωτικό ουκρανικό τραγούδι. Ο λόγος για το το δημοφιλές κομμάτι «Τσέρνοβα Καλίνα». Το τραγούδι έχει γίνει ύμνος της ουκρανικής αντίστασης μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στη φιλοδυτική γείτονα τον Φεβρουάριο.

Οι δύο γυναίκες κατηγορήθηκαν για «δυσφήμιση» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και «προώθηση εξτρεμιστικών συμβόλων». Στη Βαλέγιεβα επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ρουβλίων (677 δολάρια), ενώ η φίλη της καταδικάστηκε σε 10 ημέρες φυλάκιση.

«Δημοσιεύτηκε ένα βίντεο στο Internet, στο οποίο δύο κοπέλες τραγουδούν ένα κομμάτι που αποτελεί πολεμικό ύμνο μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας τη Δευτέρα.

Η «συγγνώμη»

Αργότερα, δημοσιεύτηκε ενα βίντεο που έδειχνε τις γυναίκες να ζητούν συγγνώμη για το τραγούδι. Στο βίντεο οι δυο γυναίκες με θολωμένα πρόσωπα, απολογούνται για την επιλογή του κομματιού λέγοντας:

«Δεν ήξερα, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έχει εθνικιστικό χαρακτήρα και σίγουρα δεν ήθελα να διασπείρω προπαγάνδα τραγουδώντας το».

Στη συνέχεια, η Όλγκα Βαλέγιεβα έκανε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ζητώντας συγγνώμη. «Απλώς τραγουδήσαμε ένα ουκρανικό κομμάτι. Νομίζαμε ότι ήταν απλώς ένα τραγουδάκι που ξέραμε από παλιά».

Η υπόθεση δεν είναι η πρώτη του είδους της στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία, όπου ο διορισμένος από το Κρεμλίνο επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκέι Αξιόνοφ, έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην «φωνάζουν φιλοουκρανικά συνθήματα» και να «τραγουδούν εθνικιστικά τραγούδια».

«Όποιος τραγουδά αυτά τα εθνικιστικά τραγούδια, ιδίως κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, θα τιμωρείται… Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό φέρονται σαν προδότες», είπε χαρακτηριστικά ο Αξιόνοφ σε βίντεο που ανήρτησε στο Instagram τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Η προειδοποίηση δόθηκε μετά από πρόστιμο και σύλληψη έξι ατόμων επειδή έπαιζαν το συγκεκριμένο τραγούδι σε γαμήλια δεξίωση.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οι Ρώσοι που φεύγουν για να αποφύγουν την επιστράτευση δεν θα λαμβάνουν αυτομάτως βίζα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τι είπε η Γαλλίδα υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων

«Φρένο» στην άμεση χορήγηση βίζες στους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση, βάζει η Γαλλία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράνς Μπουν, δεν θα λαμβάνουν αυτόματα βίζα για να παραμείνουν στη Γαλλία, αλλά θα εξετάζεται η κατάστασή τους και τυχόν κίνδυνοι για την ασφάλεια.

Θα διεξάγεται έρευνα

«Είναι περιορισμένες οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να χορηγηθεί βίζα. Θα διασφαλίσουμε ότι οι αντιφρονούντες δημοσιογράφοι, άνθρωποι που μάχονται κατά του καθεστώτος, καλλιτέχνες και φοιτητές θα μπορούν να έρχονται εδώ και θα εκδίδουμε βίζα κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για την ασφάλεια», είπε η υφυπουργός σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.

Ερωτηθείσα αν όλοι οι ρώσοι ανυπότακτοι θα είναι ευπρόσδεκτοι σε ευρωπαϊκό έδαφος, η ίδια απάντησε ότι η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται μεμονωμένα και ότι η διαδικασία χορήγησης βίζας από μια χώρα στη ζώνη της Σένγκεν θα παρατείνεται στις 40 ημέρες, από τις 15 που είναι σήμερα, προκειμένου να διενεργείται έρευνα για το πρόσωπο που αιτείται βίζα ή πολιτικό άσυλο.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πρόσβαση στο πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη για τα πρόσωπα που το έχουν πραγματικά ανάγκη και να αποφύγουμε κινδύνους για την ασφάλεια», κατέληξε η υφυπουργός προσθέτοντας ότι πολλές χώρες πολύ πιο κοντά στη Ρωσία θέλουν να κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους στους Ρώσους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 λεπτά ago

Μια υπόθεση δωροληψίας και δωροδοκίας που αναμένεται να ταράξει τα νερά στο λιμάνι του Βόλου

OIKONOMIA5 λεπτά ago

Βουλή: Πώς θα στηριχτούν οι εξαγωγές ελιάς Καλαμάτας

ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Μις Κριμαία 2022: Πρόστιμο για την εστεμμένη επειδή τραγούδησε ουκρανικό πατριωτικό τραγούδι

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ12 λεπτά ago

Φοιτητές του ΑΠΘ παρουσίασαν έργα τους στην πλατφόρμα βιντεοτέχνης VisualcontainerTV

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 λεπτά ago

Αισθητική αναβάθμιση της εισόδου στη πόλη του Ναυπλίου

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Οι δύο απλές συμβουλές για να φτάσετε τα 100 έτη – Ο… αιωνόβιος κύριος Ηλίας αποκαλύπτει

ΜΠΑΣΚΕΤ22 λεπτά ago

NBA: Κορυφαίος προπονητής για την περσινή σεζόν ο Σπόελστρα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ23 λεπτά ago

Ο Μανέ… ψηφίζει Μπενζεμά – www.ertsports.gr

OIKONOMIA25 λεπτά ago

Καταστήματα: Αλαλούμ με το ωράριο – Οι προτάσεις εμπόρων και τα εμπόδια

ΚΟΣΜΟΣ26 λεπτά ago

Γαλλία: Οι Ρώσοι που φεύγουν για να αποφύγουν την επιστράτευση δεν θα λαμβάνουν αυτομάτως βίζα

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Χαμός στον «αέρα» εκπομπής: Έφυγαν οι παρουσιαστές και εκείνοι ακόμη τσακωνόντουσαν

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Φωτιά σε πλοίο στον Παγασητικό άμεση επέμβαση λιμεναρχείου και σκαφών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων από 800 έως 1000 ευρώ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Καρδίτσα: Τραγωδία – 16χρονος που «έσβησε» στην άσφαλτο!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανάκληση της μήνυσης κατά του Βολιώτη επιχειρηματία έκανε η ηθοποιός Άβα Γαλανοπούλου

Νοσοκομείου Βόλου
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ξαφνικός θάνατος 45 Χρονης στο Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

«Η χώρα των πουλιών» στο θέατρο Κνωσός – Μια εκπαιδευτική παράσταση για όλη την οικογένεια

MEDIA5 ημέρες ago

Φουλ ερωτευμένη η Χριστίνα Βραχάλη | Ο πρωταγωνιστής του ΑΝΤ1 που της έκλεψε την καρδιά (Pics)

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Αλιβέρι: Απίστευτη «τελετή διαζυγίου» οικογενειών Ρομά με… αποζημίωση 50.000 ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Πρώτη προβολή για «τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» του ΙΔΙΣΜΕ

Δημοφιλή