Connect with us

OIKONOMIA

Τηλεργασία: Πάνω από το 25% στην Ελλάδα – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ευέλικτα μοντέλα εργασίας αναζητούν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με κεντρικό άξονα την τηλεργασία προκειμένου να επιτύχουν δύο στόχους:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  1. Να ικανοποιήσουν τους εργαζόμενους οι οποίοι επιθυμούν τη συνέχιση της τηλεργασίας που καθιερώθηκε στην πανδημία, ιδίως μετά το άνοιγμα των σχολείων και
  2. Να εξασφαλίσουν την αποδοτικότητα με την εξ αποστάσεως εργασία καθώς απαιτείται αλλαγή εταιρικής κουλτούρας και εκπαίδευση των στελεχών.

Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα τηλεργασίας κατ΄ ελάχιστο ποσοστό 20% του προσωπικού που μπορεί να απασχοληθεί εξ αποστάσεως στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως υπολογίζεται  με βάση τα ειδικά έντυπα που υποβάλλουν υποχρεωτικά οι εταιρίες στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να δηλώσουν τους τηλεργαζόμενους το ποσοστό σήμερα υπερβαίνει το 25% και αφορά κυρίως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας αλλά και επιχειρήσεις με εμπορικές δραστηριότητες.

Πριν από την πανδημία η χώρα μας ήταν προτελευταία στην ΕΕ στην εφαρμογή της τηλεργασίας με ποσοστό 2% ενώ στην τελευταία θέση βρισκόταν η Ιταλία με ποσοστό 1%.

Οι εταιρίες αναζητούν τα νέα υβριδικά μοντέλα που θα καθιερώσουν στο άμεσο μέλλον προκειμένου να αξιοποιήσουν τις θετικές πλευρές της τηλεργασίας και να περιορίσουν τις αρνητικές.

Σχεδόν όλες οι ελληνικές εταιρίες μελετών και έρευνας συνεχίζουν να απασχολούν με τηλεργασία εδώ και ενάμισι χρόνο ομάδες ερευνητών και προγραμματιστών ενώ άλλες εταιρίες παροχής υπηρεσιών εφαρμόζουν το μοντέλο, τρεις ημέρες δουλειά εξ αποστάσεως και δύο ημέρες με φυσική παρουσία, προκειμένου να μη παραγραφεί εντελώς η έννοια «γραφείο» από το μυαλό των εργαζόμενων.

Το κίνημα των εργαζομένων με σύνθημα  «δουλεύω εξ αποστάσεως» από το σπίτι ή από τις διακοπές έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που οι εταιρείες σε πολλές χώρες του εξωτερικού καλούνται να αναζητήσουν κίνητρα για να τους γυρίσουν πίσω στα γραφεία.

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) αναφέροντας  καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο, δίνει έμφαση  για παράδειγμα σε εταιρία της Νέας Ζηλανδίας που έχει εφαρμόσει τις λεγόμενες «συνομιλίες ηγετών», όπου οι ηγέτες κάθε ομάδας αποσοβούν τις κρίσεις και συλλέγουν σχόλια από το προσωπικό που τηλεργάζεται ενώ προωθεί ευέλικτο μοντέλο για την μετά covid- εποχή όπου το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού θα χρησιμοποιεί τηλεργασία 2 ή 3 ημέρες την εβδομάδα.

Ανάλογα σχέδια καταστρώνουν και οι ελληνικές εταιρίες αν και ομολογούν ότι όλα στην Ελλάδα συμβαίνουν με χρονοκαθυστέρηση και θα πάρει χρόνο να ενεργοποιήσουν τις νέες μεθόδους προκειμένου να επιτύχουν αποδοτικότητα εντός της επιχείρησης.

Ορισμένες από τις νέες μεθόδους στήριξης  των τηλεργαζομένων που επεξεργάζονται οι εταιρείες είναι:

  • Εκπαίδευση των στελεχών ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για να διοικούν από απόσταση και να παροτρύνουν τους υπαλλήλους.
  • Ανάθεση καθηκόντων σε ανθρώπους «κλειδιά» οι οποίοι θα κάνουν mentoring, θα παρακινούν, θα ακούν και θα λύνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται.
  • Εβδομαδιαία μίνι-εκπαιδευτικά on line σεμινάρια
  • Ομάδες on line συζήτησης για θέματα εκτός αντικειμένου εργασίας

Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα είναι να κτιστεί εμπιστοσύνη με τους τηλεργαζόμενους και να παραμείνει ζωντανό το όραμα της εταιρικής κουλτούρας.

Aπό την πλευρά των τηλεργαζόμενων εγείρονται πολλές ενστάσεις για το κατά πόσο θα μπορούν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ να ελέγξουν την  εφαρμογή των νέων διατάξεων προκειμένου να μην είναι «καλωδιωμένοι» επί 18 ώρες – όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στη ΓΣΕΕ – και να μπορέσουν να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΑΑΔΕ: Αρχίζουν διασταυρώσεις για απλήρωτα τέλη

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες οχημάτων

«Μπλόκο» στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας τους βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών τα οποία τυχόν οφείλονται για τον χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος.

Διαβάστε επίσης: Τέλη κυκλοφορίας: Πληρωμή με τον μήνα – Τι προβλέπει η τροπολογία

Οι έλεγχοι

Έτσι, το επόμενο διάστημα αρχίζουν έλεγχοι καθώς και διασταυρώσεις σε παρελθόντα έτη όσον αφορά τον άμεσο έλεγχο πληρωμής των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί πως δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος με πράξη της αστυνομικής αρχής, από την οποία επιστρέφονται μόνο εάν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει το αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και του οφειλόμενου, κατά περίπτωση, προστίμου ή αποδεικτικό στοιχείο περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΔΕΗ ΑΝ: Διαγωνισμός για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στον «αέρα» βγήκε η προκήρυξη της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 550 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο της Δ. Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο ορυχείο της Πτολεμαϊδας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όταν αναπτυχθεί θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα καθώς θα ξεπερνά εκείνο των 204 MW των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη. Μάλιστα θα πρόκειται και για ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς σήμερα κατασκευάζεται στην Ισπανία από τη Solaria Energia πάρκο 626 MW και από την Iberdrola στην ίδια χώρα πάρκο ισχύος 595 MW.

Ο διαγωνισμός καλεί τους υποψήφιους για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού της Πτολεμαϊδας να υποβάλλουν προσφορές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 216 εκ. ευρώ, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί τα πάνελ.

Σύμφωνα με το κείμενο της προκήρυξης το έργο αφορά στη «μελέτη, έργα πολιτικού μηχανικού, προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργεία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ονμαστικής ισχύος 550 MW».

Επίσης στον ανάδοχο του έργου προβλέπεται η καταβολή πριμ 2,5% επί του αρχικού συμβατικού τιμήματος, αν το πάρκο παραδοθεί κατά 60 ημέρες νωρίτερα από τη συμβατική προθεσμία.

Οι εκτιμήσεις θέλουν το φωτοβολταϊκό να ολοκληρώνεται το 2024.

Με PPA

Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο έργο δεν συμμετείχε και ούτε θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την εξασφάλιση ενίσχυσης.

Η ΔΕΗ σκοπεύει να το εντάξει στην αγορά με διμερή συμβόλαια (PPAs).

Η ΔΕΗ, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τη στροφή της εταιρείας στην «πράσινη» ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι για το 2024 σκοπεύει να ανεβάσει την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ στα 7,2 GW.

Ήδη η εταιρεία κινείται στο τέλος της χρονιάς να πιάσει τα 500 MW από τα 239 MW που έχει σήμερα.

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι στο Μεξικό: Άκαρπη προσπάθεια δύτη να μπει σε πλημμυρισμένη στοά

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 λεπτά ago

Λάρισα: Ό… κρυφός καταρράκτης στο Πολυδένδρι με φόντο ένα τοπίο βγαλμένο από ταινία (φωτο

VIDEO11 λεπτά ago

Συμβαίνει Τώρα 27/07/2022

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Εξάρχεια: Νέα ένταση στην περιοχή – Προσαγωγές από την αστυνομία σε συγκέντρωση για το μετρό

LIFESTYLE15 λεπτά ago

Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΠΑΦΙΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΟΛΑΖΕΙ!

ΜΠΑΣΚΕΤ18 λεπτά ago

Sold out το Ισπανία-Ελλάδα – www.ertsports.gr

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Ουκρανία: Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια

LIFESTYLE26 λεπτά ago

Η πρώην σύντροφος του μιλά για τη γνωριμία τους, την κόρη τους και πόσο κράτησε η σχέση τους

VIDEO31 λεπτά ago

Συμβαίνει Τώρα 28/07/2022

ΕΛΛΑΔΑ33 λεπτά ago

Απόστολος Τζιτζικώστας: Τα νεότερα για την υγεία του – Υποβλήθηκε σε χειρουργείο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago

Μερομήνια: Πώς θα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας – Ποιοι θα είναι οι «σκληρότεροι» μήνες

Δημοφιλή