ΕΛΛΑΔΑ
Τιμή σήμερα της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Τιμάται σήμερα Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου η Ύψωσις Τιμίου Σταυρού και η εκκλησία μας τιμά επίσης τη μνήμη του Αγίου Θεοκλέους μάρτυρος, σύμφωνα με το εορτολόγιο. Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία με την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:
- Σταύρος, Σταυριανός, Σταύρακας, Σταυράκιος, Σταυρής, Σταυράκης, Σταυρούλα, Σταυριανή, Σταυρίνα, Σταυρία
- Θεοκλής, Θεοκλέας, Θεόκλεια
Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού είναι μία σταθερή θρησκευτική εορτή που έχει καθοριστεί να εορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού τιμάται και από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και από την Καθολική Εκκλησία.
Η Αγία Ελένη το 326 μ.Χ. επισκέφτηκε την πόλη της Ιερουσαλήμ για να ασπαστεί και να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους με σκοπό να ευχαριστήσει τον Θεό για τις μεγάλες επιτυχίες του υιού της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Όμως ο Θείος ζήλος έκανε την Ελένη να αρχίσει βαθιές έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.
Στον Γολγοθά υπήρξε ένας ναός που ήταν αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη τον οποίον η Αγία Ελένη τον γκρέμισε ως ειδωλολατρικό σύμφωνα με την χριστιανική άποψη και άρχισε τις ανασκαφές για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Τότε βρέθηκαν τρεις σταυροί αλλά δεν γνώριζαν ποιος σταυρός ήταν του Ύψιστου. Τότε ο Μακάριος Α΄ ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων άρχισε μια δέηση μαζί με άλλους πρεσβύτερους και αφού τελείωσε η δέηση ακούμπησαν τους τρεις σταυρούς με το σώμα μιας πεθαμένης γυναίκας. Εκείνη τη στιγμή όταν ακούμπησε τον τρίτο σταυρό η γυναίκα αναστήθηκε αμέσως. Αυτή η είδηση διαδόθηκε γρήγορα σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη Χριστιανών έτρεξαν για να ασπαστούν και να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό.
Επειδή όμως συνέβησαν πολλά ατυχήματα κατά τον συνωστισμό οι φύλακες ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό στις 14 Σεπτεμβρίου το 335 μ.Χ. μέσα στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως σε ψηλό μέρος για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί του Χριστιανισμού. Επίσης μερικοί συναξαριστές αναφέρουν την ημέρα αυτή και την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 628 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο που πήρε ξανά τον Τίμιο Σταυρό από τους Πέρσες που τον είχανε αρπάξει από τους Αγίους Τόπους.

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 ώρες ago
Σοβαρό τροχαίο στο Βόλο: Σε κρίσιμη κατάσταση πεζός που παρασύρθηκε από όχημα
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Τους έπιασαν στα πράσα να πετούν μπάζα σε υπαίθριο χώρο
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Σε κρίσιμη κατάσταση ηλικιωμένος που παρασύρθηκε από όχημα ενώ περνούσε τον δρόμο
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες ago
Στο νοσοκομείο μια γυναίκα που έπεσε σε κολόνα
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 ώρες ago
Νέες δημοσκοπήσεις: Διψήφιο προβάδισμα για τη ΝΔ, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
Μια 79χρονη νεκρή και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση δύο ΙΧ
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
Σε ποιες περιοχές της Αττικής έχει προγραμματίσει διακοπή ρεύματος
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 16χρονη εκδιδόταν μέσω ιστοσελίδας για πάνω από έναν χρόνο