Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες πατριώτες στη Γαλήνη και τον Πλατύκαμπο του Δήμου Κιλελέρ

Μνημόσυνο για τους 54 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Οκτωβρίου 1943 τελέστηκε στη Γαλήνη και τον Πλατύκαμπο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλελέρ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Διευθυντής του Λυκείου Πλατυκάμπου Ι. Φάκας στην ομιλία του για το χρονικό ανέφερε τα παρακάτω: «Γυρίζουμε 79 χρόνια πίσω τέτοια μέρα 13 Οκτωβρίου, και θυμόμαστε με ευλάβεια την αντίσταση που προέβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός κατοχής. Τα αντίποινα των Γερμανών είχαν την ατυχία να την πληρώσουν και τα δικά μας χωριά η Γαλήνη και ο Πλατύκαμπος με την ομαδική εκτέλεση αθώων πατριωτών. Αυτή τους τη θυσία μνημονεύουμε σήμερα με ανάμεικτα συναισθήματα. Με συναισθήματα λύπης, θαυμασμού αλλά και περηφάνιας. Συνδημότες μου, αγαπητοί προσκεκλημένοι, τέτοια μνημεία τιμής σε εκτελεσθέντες πατριώτες υπάρχουν πολλά, διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Γιατί δυστυχώς οι κάτοικοι της χώρας μας, της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία είχαν την ατυχία να δοκιμάσουν με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο τη ναζιστική παράνοια. Σήμερα όμως, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Το δίδαγμα που εκπορεύεται από τη θυσία των συμπατριωτών μας είναι απλό και διαχρονικό: Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις βασικές ανθρώπινες αξίες, να υπηρετούμε τους θεσμούς με δημοκρατική συνείδηση και να εργαζόμαστε για το κοινό καλό έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι αγώνας διαρκής και επίπονος. Οφείλουμε να έχουμε ως οδηγό τα λόγια του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος έγραψε ότι «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.» Σήμερα εδώ από τον Πλατύκαμπο, υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη» σ’ όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε «ποτέ πια πόλεμος», υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε «αφήστε τους λαούς να ζήσουν ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι». Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό και κατέθεσαν στεφάνι ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος και ο Περιφερειακός σύμβουλος Γ. Λαδόπουλος, εκ μέρους του Πριφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χ. Κέλλας και Ε. Λιακούλη, οι αντιδήμαρχοι Ι. Κουκούτσης, Τ. Τσινούλης, Κ. Φιλιππούλης, Αχ. Χατζούλης και Αλ. Χονδρονάσιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κιλελέρ Θ. Νανούλης και Β. Χατζούλης οι πρόεδροι Κ. Κατσικάρης, Γ. Νταλαμπύρας, και μέλη των Τ.Σ. Γαλήνης και Πλατυκάμπου, εκπρόσωποι του κόμματος «Ελληνική Λύση» Αθ. Παλιοβάιος, του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς Λάρισας Συνταγματάρχης Σ. Πατσιούρας , της ΔΙ.ΠΥ.Λ Αντιπύραρχος Αχ. Τσιφούτης, του Α.Τ Κιλελέρ Υπαστυνόμος Α’ Π. Γιαντικίδου, διευθυντές και διδάσκοντες των σχολείων Γαλήνης και Πλατυκάμπου, εκπρόσωποι συλλόγων και οργανώσεων, συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι της περιοχής.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου
-
LIFESTYLE4 ημέρες ago
Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago
Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη για 56χρονη γυναίκα από Γατζέα
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες ago
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Ελάχιστες αλλαγές στη νέα κάλπη