ΚΟΣΜΟΣ
Την απόκτηση δεκάδων επιπλέον F-35 από τις ΗΠΑ επιδιώκει η Γερμανία
Το ενδεχόμενο να παραγγείλει περισσότερα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-35, μελετά η γερμανική κυβέρνηση, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυο πηγές του, κάτι που θα αύξανε την εξάρτηση του Βερολίνου από τις ΗΠΑ καθώς το πρόγραμμα για την κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς από κοινού με τη Γαλλία πνέει τα λοίσθια.
Η πρώτη πηγή εξήγησε ότι η κυβέρνηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά ακόμη 35 F-35. Η Luftwaffe είχε ήδη υπογράψει σύμβαση το 2022 για την αγορά τριάντα πέντε μαχητικών που κατασκευάζει η Lockheed Martin και αναμένεται να αρχίσει να τα παραλαμβάνει αργότερα φέτος.
Η ενδεχόμενη αγορά τέτοιων μαχητικών, που κοστίζουν πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια, εξετάζεται εν μέσω πίεσης της Ουάσινγκτον στους ευρωπαίους συμμάχους της να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Αν εκτελεστούν οι προϋπάρχουσες παραγγελίες και γίνουν νέες, η Γερμανία θα αποκτήσει από 70 ως 85 τέτοια αεροσκάφη, ωστόσο οι πηγές επισήμαναν ότι η προοπτική αυτή είναι ακόμη αβέβαιη.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας απέφυγε να σχολιάσει αμέσως. Το Πεντάγωνο παρέπεμψε στη γερμανική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος της Lockheed Martin περιορίστηκε να πει ότι η εταιρεία είναι επικεντρωμένη στην κατασκευή των F-35 που έχουν παραγγελθεί ήδη από το Βερολίνο.
Τον Οκτώβριο, πηγή στη γερμανική κάτω Βουλή ανέφερε ότι σκοπός του υπουργείου είναι να παραγγείλει ακόμη δεκαπέντε F-35 άμεσα. Αναμένεται η αγορά αυτή να ανακοινωθεί σύντομα, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του πρακτορείου, θα πρόκειται για σημαντική, στρατηγική στροφή προς περαιτέρω ολοκλήρωση με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα απομάκρυνση από τον στόχο της ευρωπαϊκής αυτονομίας όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, προτεραιότητα για τη Γαλλία.
Οι διαφωνίες ανάμεσα στο Βερολίνο και στο Παρίσι συνεχίζονται όσον αφορά το πρόγραμμα για το μαχητικό επόμενης γενιάς (Future Combat Air System, FCAS), το οποίο στη θεωρία θα άρχιζε να αντικαθιστά τα υπάρχοντα στρατιωτικά αεροσκάφη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας από το 2040. Κατά το σενάριο που προκύπτει, το πρόγραμμα οδεύει να εγκαταλειφθεί από τη Γερμανία.
Η πιθανή δέσμευση της για την αγορά επιπλέον F-35 θα άλλαζε επίσης την ισορροπία στο NATO, καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα και διαδραματίζει ρόλο κλειδί στη στρατηγική της συμμαχίας ως προς αυτή τη διάσταση.
Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία θα έχει χρόνο να επιλέξει και να αναπτύξει νέο μαχητικό του μέλλοντος.
Ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς αμφισβήτησε χθες Τετάρτη το κατά πόσον έχει λογική η ανάπτυξη επανδρωμένου μαχητικού έκτης γενιάς. «Θα χρειαζόμαστε ακόμη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος σε 20 χρόνια; Το χρειαζόμαστε, με δεδομένο πως θα πρέπει να το αναπτύξουμε με μεγάλα έξοδα;», είπε κατά τη διάρκεια πόντκαστ που μεταδόθηκε χθες.
Το F-35 που θα αγοράσει η Γερμανία είναι το μόνο μαχητικό που είναι ικανό να μεταφέρει πυρηνικές βόμβες B61 και θα αντικαταστήσει ιδίως τα πεπαλαιωμένα αεροσκάφη Tornado της Λούφτβαφε.
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους είπε την περασμένη εβδομάδα πως αναμένει η τύχη του FCAS να κριθεί εντός ημερών.
Αν και αναμένεται το πρόγραμμα να εγκαταλειφθεί, η συνεργασία της Γερμανίας με τη Γαλλία θα συνεχιστεί, ιδίως στα πεδία των drones και των υποδομών ηλεκτρονικού και ψηφιακού πολέμου, σύμφωνα με ειδικούς.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες agoLive η κίνηση στους δρόμους: Πού υπάρχουν προβλήματα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες agoΑδειάζουν τα ράφια της Βιολάντα: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης – Οι εκκρεμότητες με τις άδειες και οι εργαζόμενοι
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες agoΤριών, πέντε και επτά ετών τα τρία παιδιά της άτυχης 27χρονης που σκοτώθηκε στο δυστύχημα
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 ώρες agoΚ. Καραγκούνης στο ΕΡΤnews Radio 105,8: Αρκετά παραπάνω από τα 880 ευρώ θα είναι η εισήγηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου στις 24 Μαρτίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες agoΑστυνομική επιχείρηση στον Βόλο για ναρκωτικά και όπλα – Συνελήφθη συγγενής κτηνοτρόφου συνδικαλιστή
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες agoΘλίψη στην τοπική κοινωνία του Κεραμιδίου- Πέθανε η Γεωργία Παπάζετη
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ώρες agoΑνδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε τις βαθιές κοινωνικές και δημοκρατικές ρίζες του – Η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική προτεραιότητα
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ6 ώρες agoΟι νέες μειώσεις φόρων στα εκκαθαριστικά – Μειωμένα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και μισός ο ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες μικρούς οικισμούς








