Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το 2o ΕΠΑΛ Καρδιτσας στο Didim της Τουρκίας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο πλαίσιο της 1ης κινητικότητας του προγράμματοςErasmus+/Δράση ΚΑ2με κωδικό 2019-1-TR01-KA229-077571_4 και τίτλο «Our Common Cultural Heritage; MediterraneanTypeNutrition» οι καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Ντούρας Κωνσταντίνος, Ζερβουδάκη Αναστασία, Σιαφάκα Ελένη και έξι μαθητές ταξίδεψαν από την Καρδίτσα στην πόλη Δίδυμα(Didim) της Τουρκίας, επαρχία Αϊδινίου, από 27/2/2022 έως 5/3/2022.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει γνωστή η αξία της μεσογειακής διατροφής και τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν στον τρόπο διατροφής των λαών της μεσογείου.

Την 1η ημέρα, εκπαιδευτικοίκαι μαθητές επισκέφτηκαν το σχολείο υποδοχής,όπου πραγματοποιήθηκε εγκάρδιο καλωσόρισμαστηναίθουσα εκδηλώσεωνμεσύντομες ομιλίες και παρουσιάσεις των εταίρων. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα υποδοχής με παρουσίασητοπικών χορών, ξενάγηση στο σχολείο και ενημέρωση για ιστορικές και επιστημονικές προσωπικότητες της χώρας υποδοχής, που διακοσμούσαν το σχολικό χώρο.


Στην κουζίνα του σχολείου, οι τούρκοι μαθητές παρασκεύασαν τοπικά εδέσματαμε τη συμμετοχή μαθητών από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες, τα οποία προσφέρθηκαν στους επισκέπτες και ήταν εξαιρετικά. Η δράση έδωσε τη δυνατότητα διερεύνησης ομοιοτήτων και διαφορών στις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Τη 2η ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον διευθυντή εκπαίδευσης της περιφέρειας, μετά από πρόσκλησή του, σε κλίμα φιλικής υποδοχής και φιλοξενίας. Ακολούθησε η επίσκεψη στον Ναό του Απόλλωνα στα Δίδυμα. Ο ναός ήταν επιβλητικός και εντυπωσιακός, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Η συγκίνηση ήταν αναπόφευκτη. Ακολούθησε η επίσκεψη στο τοπικό πολιτιστικό μουσείο ανταλλαγής πληθυσμών, επίσκεψη στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Μιλήτου,(εντυπωσιακό το τεράστιο θέατρο χωρητικότητας 10.000 θεατών), επίσκεψη στις Θέρμες της Μιλήτου και στο τοπικό Τζαμί.

Την 3η ημέρα, προορισμοί της αποστολής ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Αφροδισιάδας, το Μουσείο Αφροδισιάδας,ηΙερόπολη καιτο παγκόσμιο μνημείο φυσικής ομορφιάς, Παμούκαλε, τα«μπάνια της Κλεοπάτρας», σχηματισμένες λεκάνες θερμών πηγών από τα χημικά στοιχεία του νερού που τρέχει.

Την 4η ημέρα , πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Παναγία Παρθένο, χριστιανική εκκλησία που θεωρείται ιερή από χριστιανούς και μουσουλμάνους. Στη συνέχεια έγινεεπίσκεψη στον τεράστιο και εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου. Ολόκληρη η αρχαία πόλη με τα εξαιρετικά ευρήματά της, η βιβλιοθήκη του Κέλσου, το τεράστιο αρχαίο θέατρο 25.000 θέσεων, προκάλεσαν συγκίνηση σε όλους, κυρίως όμως στην ελληνική ομάδα, αφού αισθάνθηκε να βρίσκεται σε αρχέγονα πάτρια εδάφη και οικείους χώρους.

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Syringe, παραδοσιακό, πρώην ελληνικό χωριό, που κι αυτό εγκαταλείφθηκε λόγω ανταλλαγής των πληθυσμών. Το χωριό είχε έντονο φολκλόρ χρώμα και είναι πολύ γνωστός τουριστικός προορισμός στην Τουρκία.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη γιορτή αποχαιρετισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε παραδοσιακή τουρκική ταβέρνα, δίπλα στο Ναό του Απόλλωνα, στα Δίδυμα, όπουμαθητές και καθηγητές γεύτηκαν τοπικά εδέσματα και άκουσαν τουρκική μουσική από τη ζωντανή ορχήστρα του καταστήματος.

Την τελευταία ημέρα,έγινε ησυνάντηση των εταίρων, η αξιολόγηση και η συζήτηση για τα οφέλη της κινητικότητας, η υπογραφή και η παράδοση των εγγράφων. Η λήξη της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και έκφρασης ευχαριστιών για το συνεργατικό πνεύμα απ’ όλες τις αποστολές.Ακολούθησε η μετάβαση με μισθωμένο λεωφορείο στη Σμύρνη, πτήση για Κωνσταντινούπολη και από εκεί με άλλη πτήση επιστροφή στην Αθήνα και άφιξη με λεωφορείο στην Καρδίτσα.

 

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στην τελική ευθεία πέντε οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λίμνη Πλαστήρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην τελική ευθεία η μελέτη για την εγκατάσταση σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) στο Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η μελέτη έχει προϋπολογισμού 29.760 € και χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», ενώ είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου, το οποίο θα δημοπρατηθεί μετά την έγκριση της μελέτης.

Στο δημαρχείο έγινε συνάντηση των μελετητών με το δήμαρχο και τον γραμματέα του Δήμου, όπου παρουσιάστηκε η αρχική πρόταση, ενώ ζητήθηκε η άποψη του Δήμου για την ανάπτυξη των επιμέρους σημείων. Ο δήμαρχος κ. Νάνος ανέφερε ότι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα είναι τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο και η δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αποτελεί μία ακόμη χρήσιμη υποδομή.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος προβλέπονται συνολικά 14 θέσεις ΣΦΗΟ περιμετρικά της λίμνης και η ανάπτυξη θα γίνει σε δύο στάδια. Αρχικά θα εγκατασταθούν πέντε (5) σταθμοί για ιδιωτικά επιβατικά αυτοκίνητα, δύο θέσεις για αυτοκίνητα που θα εξυπηρετούν ΑμεΑ και πέντε θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων. Στο δεύτερο στάδιο και ανάλογα με την ζήτηση, προβλέπονται άλλες 8 θέσεις φόρτισης, με πρόβλεψη για λεωφορείο, αυτοκίνητο μεταφοράς, κ.α.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Επικοινωνία, Συνεργασία και Δημιουργική αλληλεπίδραση

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η σύγχρονη εκπαιδευτική δραστηριότητα συναρτάται και με το να εξασκήσουν οι μαθητές/τριες τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες σε συνδυασμό με τις δεξιότητες συνεργασίας. Υπό την οπτική αυτή, το 3ο ΓΕΛ Καρδίτσας  συμμετείχε τη φετινή σχολική χρονιά 2021-2022 στις ακόλουθες συνεργατικές δράσεις  που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια δικτύων σχολείων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο Εθνικό  Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» που συντονίζεται από το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, με βάση το οποίο οι μαθητές/τριες –μέσω εκπαιδευτικών δράσεων- υιοθέτησαν κριτική στάση απέναντι στην περιβαλλοντική πραγματικότητα. Η καταγραφή της ζωντανής, πραγματικότητας της πόλης μέσα από ένα εκπαιδευτικό μονοπάτι οδήγησε τους μαθητές/τριες σε προβληματισμό, διερεύνηση και εντοπισμό σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων που αφορούν την τοπική κοινωνία και στο να κατανοήσουν τη δομή και τις λειτουργίες της πόλης τους. Η διαδικασία αυτή συνέβαλε και στην καλλιέργεια της οπτικής του ενεργά και κριτικά σκεπτόμενου σύγχρονου πολίτη, που στέκεται αρωγός  στη βελτίωση της ζωής στην πόλη του.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Minds & hearts”, που υλοποιήθηκε στη συνεργατική πλατφόρμα eTwinning, στο οποίο οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες του σχολείου δοκίμασαν  μέσα από μια σειρά κοινών δραστηριοτήτων, τις οποίες υλοποίησαν με συνομηλίκους τους από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία να προσεγγίσουν και να αντιληφθούν τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης για μια, όσο το δυνατόν, επιτυχή πορεία στην προσωπική και στην επαγγελματική τους ζωή. Το έργο αποτελεί μια διεπιστημονική προσπάθεια ενσωμάτωσης της συναισθηματικής νοημοσύνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επιχείρησε την ενδυνάμωση της συναισθηματικής νοημοσύνης. Επιδίωξε, δηλαδή, να εφοδιάσει τους εφήβους, μέσω του προβληματισμού και της (αυτο)απόκτησης γνώσης, με τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους για να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δεξιότητές τους για την οικοδόμηση μιας ποιοτικής  ζωής.


Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “A lie can travel…”, το οποίο επίσης υλοποιήθηκε στη συνεργατική πλατφόρμα δικτύωσης σχολείων eTwinning. Οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες του 3ου ΓΕΛ προσέγγισαν, μέσα από μια σειρά κοινών δραστηριοτήτων με συνομηλίκους τους από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Τουρκία το θέμα του ψηφιακού γραμματισμού. Επιδιώχθηκε να αποκτήσουν ουσιαστική εικόνα των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση και διαχείριση των ψηφιακών πόρων, να κατανοήσουν πόσο εύκολα δημιουργείται μια ψευδής είδηση, πόσο αρνητικές και επικίνδυνες μπορεί να είναι οι συνέπειές της και να υιοθετήσουν υγιή στάση αντιμετωπίζοντας  κριτικά τα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης αλλά και σεβόμενοι τη δεοντολογία της διαδικτυακής ανάρτησης.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των εφήβων», του οποίου ο φετινός τίτλος είναι  «Ψηφιακός Κόσμος: κωδικός Δημοκρ@τία #ενημερώνομαι #κρίνω #παρεμβαίνω» και συναρτάται με την προσδοκία να αναδειχθεί η ενεργός πολιτειότητα. Οι Ομάδες Συμμετοχικής Δράσης του σχολείου αποτελούμενες από μαθητές/τριες της Β΄ τάξης εργάστηκαν πάνω στην κεντρική θεματική του προγράμματος «Ψηφιακός Κόσμος: κωδικός Δημοκρ@τία #ενημερώνομαι #κρίνω #παρεμβαίνω». Προσέγγισαν και διερεύνησαν πτυχές του ψηφιακού κόσμου – Ψηφιακός κόσμος και ΜΜΕ, Ψηφιακός κόσμος και Εκπαίδευση, Ψηφιακός κόσμος και ιδιωτικότητα – συνεργάστηκαν με μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καρδίτσας προκειμένου να συζητήσουν από κοινού σκέψεις και προτάσεις για έναν ασφαλή και δημοκρατικό Ψηφιακό Κόσμο.

Η ανάληψη, ο συντονισμός, η καθοδήγηση και η επιτυχής διεκπεραίωση των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων  έγινε από τις/τους εκπαιδευτικούς του 3ου ΓΕΛ: Κ. Ευαγγελίδου, Π. Μπαϊράμη, Π. Σκουρτανιώτη, Σπ. Μόσχου και Δ. Φυτσιλή .

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ4 λεπτά ago

Μακρόν: Τον Ιούνιο η εξέταση του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 λεπτά ago

Στην τελική ευθεία πέντε οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λίμνη Πλαστήρα

VIDEO15 λεπτά ago

Λάρισα: 65χρονος πέθανε από ηλεκτροπληξία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 λεπτά ago

Τζο Μπάιντεν: Εξήγησε πώς έγινε… Μπαϊντενόπουλος και γιατί κάνει τον σταυρό του σαν τους Έλληνες

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

1940: Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος επιζών ήρωας του Αλβανικού έπους

ΚΟΣΜΟΣ25 λεπτά ago

Ρωσία: «Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λύνει τα χέρια της Ρωσίας»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ27 λεπτά ago

Επικοινωνία, Συνεργασία και Δημιουργική αλληλεπίδραση

VIDEO34 λεπτά ago

Λάρισα: Ανακατασκευή πλατείας στη Ν. Σμύρνη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ35 λεπτά ago

ΚΚΕ: Ο κύριος Μητσοτάκης «λανσάρει» στις ΗΠΑ τον ρόλο του ελληνικού κράτους ως «καλού παιδιού» στο ΝΑΤΟ

ΕΛΛΑΔΑ36 λεπτά ago

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ο νικητής που ανέδειξε η κάλπη

Δημοφιλή