Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το αρχαίο έργο που θα δροσίσει τους σύγχρονους Αθηναίους

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

του Andrew Dunne

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενα αρχαίο υδραγωγείο της Αθήνας θα μπορούσε να αποκτήσει μια νέα «πνοή», στο πλαίσιο των εντατικότερων προσπαθειών που καταβάλλει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Περιφέρεια Αττικής σκοπεύει να αξιοποιήσει ένα υδραγωγείο, το οποίο κατασκευάστηκε με εντολή του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ. για την άρδευση σημερινών χώρων πρασίνου, οι οποίοι στην παρούσα φάση επεκτείνονται, για να περιοριστεί ο αντίκτυπος των ασφυκτικών θερμοκρασιών.

Η υπόγεια σήραγγά του είχε μήκος 20 χιλιόμετρα και μετέφερε νερό από τις παρυφές της Πάρνηθας βόρεια της Αθήνας έως σχεδόν το κέντρο της πόλης.

Παγκόσμια πρόκληση

Η πιθανή αναβίωση είναι μέρος μιας προσπάθειας που παρατηρείται ανά την Ευρώπη για την εξεύρεση διαφορετικών λύσεων σε τοπικό επίπεδο σε μια ολοένα συχνότερη παγκόσμια πρόκληση, την ει δυνατόν καλύτερη προσαρμογή στις αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. «Η Αθήνα χαρακτηρίζεται από πολύ περιορισμένους χώρους πρασίνου κι αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στις υψηλές θερμοκρασίες που βιώνουμε», δήλωσε η Χρυσή Λασπίδου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επικεφαλής του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ARSINOE.

Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του έργου είναι ότι χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα διαδικτυακών αγορών τύπου marketplace, το «Climate Innovation Window». Η πύλη αυτή, η κατασκευή της οποίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, από παράκτιες πλημμύρες μέχρι μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες στη συνέχεια αντιστοιχίζονται με καινοτόμες λύσεις που έχουν δοκιμαστεί στον εκάστοτε τομέα.

Η Αρσινόη

Για μια πόλη σαν την Αθήνα, η οποία πέρυσι ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που διόρισε επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης, η αύξηση της βλάστησης αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση των χώρων πρασίνου θα μπορούσε να συμβάλει στη γενικότερη μείωση των θερμοκρασιών στις πόλεις έως και κατά 6 βαθμούς Κελσίου.

Το έργο ARSINOE ζητά από τους Αθηναίους να αναφέρουν τη δενδροκάλυψη της περιοχής τους μέσω μιας κοινής πλατφόρμας και αναδεικνύει τα οφέλη της δημιουργίας μιας πιο πράσινης πόλης μέσω εικονικής πραγματικότητας. Τα δύο αυτά τεχνολογικά μέσα αυξάνουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα ποιες λύσεις προτιμούν περισσότερο οι κάτοικοι.

Το έργο ARSINOE συνεργάζεται επίσης με σχολεία στην περιοχή της Μητροπολιτικής Αθήνας. Η διδασκαλία των μαθητών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την κοινωνία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς μια πιο βιώσιμη καταναλωτική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και της παραγωγής αποβλήτων, και να βοηθήσει τα παιδιά να αντεπεξέλθουν μελλοντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η φιλόδοξη πρωτοβουλία

Αλλά η πιο φιλόδοξη ίσως πρωτοβουλία του έργου είναι η αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 125 μ.Χ. και διήρκεσε 15 χρόνια. Εως τη δεκαετία του 1930, το υδραγωγείο εξυπηρετούσε την περιοχή της Μητροπολιτικής Αθήνας και σήμερα εξακολουθεί να περιέχει νερό, το οποίο, επειδή δεν απολυμαίνεται, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αρδευτικούς σκοπούς.

Ηδη κατασκευάζονται αγωγοί και βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή συστήματος υδροδότησης. «Η αύξηση του πρασίνου της Αθήνας και η χρήση νερού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητά μας πολύπλευρα σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε η Χρυσή Λασπίδου. «Η παρέμβασή μας δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τον μετριασμό των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και την αξιοποίηση της τοπικής γνώσης, κουλτούρας και ιστορίας για την προώθηση ενός ιδιαίτερου αισθήματος ταυτότητας και κοινότητας».

* Η έρευνα για το παρόν άρθρο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Horizon, το περιοδικό της ΕΕ για την Ερευνα και την Καινοτομία.

Ολόκληρο το άρθρο στο www.tanea.gr

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Ληστεία: Έτσι θα καταλάβεις ότι παρακολουθούν το σπίτι σου κλέφτες

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Πού πρέπει να δώσεις προσοχή

Σίγουρα θα έχει υπάρξει φορά που θα έχεις ξεκινήσει για κάποιο ταξίδι και θα έχεις ανησυχήσει για το αν το σπίτι σου απειλείται από κάποιον που το έχει βάλει στο μάτι.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και είναι λογικό μιας και δεν είναι καθόλου απίθανο να έχει γίνει στόχος κλεφτών που ψάχνουν να βρουν την ευκαιρία να μπουν και να αποσπάσουν πολύτιμα αντικείμενα ή ακόμη και χρήματα που θα βρουν μέσα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανόν οι κλέφτες να σου έχουν δώσει ήδη άθελά τους, κάποια σημάδια ότι το σπίτι σου παρακολουθείται και να μπορέσεις να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή παρατήρηση.

Τα σημάδια

Είναι αρκετά τα σημάδια ότι το σπίτι σας παρακολουθείται από κλέφτες και μάλιστα για καιρό. Το πιο συνηθισμένο που θα έχεις ενδεχομένως ακούσει είναι κάποιο σημάδι στο κουδούνι.

Δεν είναι όμως το μοναδικό. Αντί να ψάξεις για σημάδι στο κουδούνι, δες καλύτερα σε σημεία που δεν θα πρόσεχες ποτέ όπως η λάμπα που έχεις έξω από την πόρτα σου ή ακόμη και το ίδιο το πόμολο. Μπορεί να έχει κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι κάποιος το έχει σημειώσει ως καλό στόχο για το μέλλον.

Δεύτερο σημάδι είναι το να βρίσκεις συχνά (περισσότερο από το παρελθόν) διαφημιστικά φυλλάδια στο χερούλι της πόρτας. Ενδεχομένως να είναι ένα τσεκάρισμα για το αν λείπεις για μέρες από το σπίτι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό όταν λείπεις να λες σε κάποιον γείτονα να αδειάζει το γραμματοκιβώτιό σου ή ό,τι διαφημιστικό φυλλάδιο υπάρχει στην πόρτα σου. Οι ξαφνικές κλήσεις από άγνωστο αριθμό θα πρέπει επίσης να σε προβληματίσουν καθώς ίσως κάποιος προσπαθεί να εντοπίσει αν και πότε βρίσκεσαι στο σπίτι σου.

Τέλος, μην αμελείς να φτιάχνεις όποια λάμπα καίγεται ή φαίνεται να έχει κάποια βλάβη στην εξώπορτα. Είναι ένα σημάδι (εκτός αν πράγματι κάηκε) ότι πιθανόν κάποιος προετοιμάζει τον περιβάλλοντα χώρο για κλοπή. Σε κάθε περίπτωση έχει τα μάτια σου ανοιχτά και αν παρατηρήσεις κάτι παράξενο ή ασυνήθιστα ύποπτο, ενημέρωσε την αστυνομία.



Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ανω Λιόσια: Ένοπλη ληστεία σε φαρμακείο

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Οι δράστες φορώντας κουκούλες, μπήκαν στο φαρμακείο, ακινητοποίησαν τον φαρμακοποιό και τον απείλησαν για τη ζωή του.

Βίντεο ντοκουμέντο από ένοπλη ληστεία σε φαρμακείο στα Άνω Λιόσια, δείχνει τις κινήσεις των δραστών, οι οποίοι απειλούν με μαχαίρι τον φαρμακοποιό και αδειάζουν το ταμείο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης λίγο μετά τις 12. Όπως φαίνεται και στο βίντεο οι δράστες φορώντας κουκούλες, μπήκαν στο φαρμακείο, κατευθύνθηκαν στο ταμείο, πήραν τα χρήματα, ακινητοποίησαν τον φαρμακοποιό και τον απείλησαν για τη ζωή του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάποια στιγμή ένας από τους δύο φαίνεται να βάζει το χέρι του σε ένα τσαντάκι και να φωνάζει “θέλετε να βγάλω και το όπλο;”.

Στη συνέχεια ο ένας ληστής πηγαίνει στο ταμείο, αρπάζει τις εισπράξεις και μέσα σε ένα λεπτό οι δράστες εξαφανίζονται.



Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 δευτερόλεπτα ago

Ο Παναθηναϊκός “βούλιαξε” τον Εθνικό και τώρα… τελικός!

OIKONOMIA4 λεπτά ago

Γουόρεν Μπάφετ: Ο ρόλος του στον χώρο των επενδύσεων

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 λεπτά ago

«Λαχτάρα» για ανήλικο σε τροχαίο που έγινε στην Φαρσάλων – Δεν υπήρξε τραυματισμός (φωτό) –

LIFESTYLE8 λεπτά ago

Πάκο Ραμπάν: Πέθανε ο σχεδιαστής

MEDIA12 λεπτά ago

“Σασμός” – Τσακώσαμε τον Βαγγέλη να ψωνίζει για το μπάνιο του!

ΕΛΛΑΔΑ12 λεπτά ago

Ληστεία: Έτσι θα καταλάβεις ότι παρακολουθούν το σπίτι σου κλέφτες

ΜΠΑΣΚΕΤ18 λεπτά ago

Στην κορυφή του Top-10 ο Γκουντάιτις (video)

OIKONOMIA20 λεπτά ago

Ακρίβεια: Δεν ψωνίζουν και δεν αποταμιεύουν τα νοικοκυριά [γραφήματα]

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

BBC: «Το Πεκίνο μάλλον προσπαθεί να εκπέμψει σήμα στην Ουάσινγκτον» – Ειδικοί μιλούν για το κατασκοπευτικό μπαλόνι στις ΗΠΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ23 λεπτά ago

Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής υπόγειου δικτύου άρδευσης 21,5 χλμ στα Φάρσαλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσούλα Καρμπά- Κάϊρα από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

MEDIA1 ημέρα ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό επειδή πήγα στο Survivor»

MEDIA3 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

MEDIA5 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Βαλάντη Καπίτσα..

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή