Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το αριστοκρατικό ζαχαροπλαστείο της Λάρισας που έφτιαξε τούρτα υπερπαραγωγή, πραγματικό έργο τέχνης μισό αιώνα πριν (φωτο)

Published

on

Spread the love

Πάνω από μισό αιώνα πριν, σ’ ένα από τα ιστορικότερα και αριστοκρατικότερα ζαχαροπλαστεία της Λάρισας ο Μήτσος Βρεττόπουλος επιμελείται ένα έργο ζαχαροπλαστικής, μια πολύπλοκη τούρτα στο ζαχαροπλαστείο “Κυβέλεια”.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το ζαχαροπλαστείο βρίσκονταν στην οδό Ακροπόλεως (σημερινή Παπαναστασίου) απέναντι από το Διβάνι Παλλάς.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η φωτογραφία προέρχεται από το οικογενειακό αρχείο του γιού του Κώστα Βρεττόπουλου και ευγενικά παραχώρησε στον κ. Νικ. Παπαθεοδώρου για τη Φωτοθήκη Λάρισας, όπως αναφέρει το μέλος της Φωτοθήκης κ. Θωμάς Κυριάκος σε ανάρτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιευτήκαν στην εφημερίδα «Ελευθερία», από τον Νίκο Παπαθεοδώρου: “ιδρυτές του εν λόγω ζαχαροπλατείου υπήρξαν τα τρία αδέλφια Βρεττόπουλου. Ο Μήτσος, ο Θανάσης και ο Γιώργος. Ο Μήτσος Βρεττόπουλος ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία και ο ιθύνων νους της επιχείρησης. Σε νεαρότερη ηλικία είχε θητεύσει υπάλληλος στο ζαχαροπλαστείο Πατέρα στη Λάρισα και ανήσυχος καθώς ήταν πήγε στου Φλόκα στη Θεσσαλονίκη και στο ζαχαροπλαστείο του Λουμπιέ στην Αθήνα, το οποίο βρισκόταν στην οδό Πατησίων, απέναντι από την πλατεία Αιγύπτου, κοντά στο νεοκλασικό κτίριο της ΓΣΕΕ. Σ’ αυτά τα ξακουστά μαγαζιά κατόρθωσε να αποκτήσει μια σπουδαία εμπειρία στην τέχνη της παρασκευής, της άρτιας εμφάνισης και της καλής ποιότητας γλυκισμάτων.

Το ζαχαροπλαστείο “Κυβέλεια” το άνοιξαν μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο σε ένα ισόγειο κτίσμα, το οποίο βρισκόταν επί της οδού Ακροπόλεως, ακριβώς απέναντι από το σημερινό ξενοδοχείο “Διβάνη Παλλάς”. Με την έναρξη της λειτουργίας του ο Μήτσος είχε την έμπνευση να στείλει στο Παρίσι τον μικρότερο αδελφό του Γιώργο, έναν ατίθασο και επαναστατικό χαρακτήρα, για να εκπαιδευθεί στην εκμάθηση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ζαχαροπλαστικής και μάλιστα σε ένα από τα αριστοκρατικότερα ζαχαροπλαστεία. Αλλά η γαλλική πρωτεύουσα εκτός από τα καλά γλυκά διέθετε και γλυκύτατες γαλλιδούλες. Όταν το πληροφορήθηκαν εδώ ότι οι σπουδές του δεν πήγαιναν καλά, τον ανακάλεσαν και τον τοποθέτησαν ως υπάλληλο στο εργαστήριο του “Κυβέλεια”. Δεν έμεινε όμως για πολύ και έφυγε για την Αθήνα όπου άνοιξε ζαχαροπλαστείο. Κατά την Κατοχή επέστρεψε στη Λάρισα και άνοιξε ένα μικρό δικό του ζαχαροπλαστείο στην οδό Ολύμπου, κοντά στα σκαλάκια.

Με τη φυγή του Γιώργου η διαχείριση του “Κυβέλεια” έμεινε στους δύο αδελφούς Μήτσο και Θανάση. Ο πρώτος ήταν άριστος στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής, αλλά και ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας. Παρ’ ότι οι σπουδές του υπήρξαν περιορισμένες, εν τούτοις η ευφυΐα του, η έφεση για μάθηση, οι γνώσεις που αποκόμισε από συναναστροφές με επιστήμονες και διανοούμενους της Λάρισας και το χιούμορ του τον έκαναν περιζήτητο συζητητή. Ο Θανάσης πάλι ήταν πλασμένος για πωλητής. Ήταν πολύ περιποιητικός, δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ των πελατών, τους υποδεχόταν με ευγένεια και εγκαρδιότητα και πάντα κάτι τους πρόσφερε για το καλωσόρισμα, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να φεύγουν χωρίς να αγοράσουν κάτι.

Το «Κυβέλεια» για την εποχή του ήταν για τη Λάρισα ό,τι στην Αθήνα του Ζαχαράτου και του Ζαβορίτη. Μαζί με το “Ντορέ” στην Κεντρική πλατεία και τον «Κήπο του Χαλήμαγα» στην πλατεία του Αγίου Βησσαρίωνος, ήταν τα κέντρα στα οποία περνούσε τις ώρες της η υψηλή κοινωνία της Λάρισας. Η διάκριση των κοινωνικών τάξεων ήταν ακόμα αυστηρή την περίοδο εκείνη. Το “Κυβέλεια” είχε έναν άνετο χώρο που φιλοξενούσε αρκετά τραπέζια, είχε πολύ καλή διακόσμηση και αποτελούσε εντευκτήριο πολλών Λαρισαίων και παρεπιδημούντων ξένων. Επιπλέον εξυπηρετούσε και ελεύθερους πελάτες, οι οποίοι έρχονταν για να παραγγείλουν και να αγοράσουν γλυκίσματα.

Το 1930 ο επιχειρηματίας του “Ντορέ” στην Κεντρική πλατεία Κωνσταντίνος Πάλτσος πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη Λάρισα και να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Τότε ο Μήτσος Βρεττόπουλος άφησε το “Κυβέλεια” στον αδελφό του Θανάση να το δουλέψει μόνος του και ήλθε σε επαφή με τον Κωνσταντίνο Πάλτσο, από τον οποίο πήρε όχι μόνο την άδεια, αλλά αγόρασε και όλα τα έπιπλα (τραπεζοκαθίσματατα, τεράστιοι βιεννέζικοι καθρέπτες και άλλα πολλά), τα οποία βρίσκονταν εντός του καταστήματος και του ανήκαν. Επανέφερε σ’ αυτό το παλαιό όνομα “Πανελλήνιον”, το οποίο το δούλεψε με μεγάλη επιτυχία μέχρι το 1937, όταν παρεχώρησε τη διαχείρισή του στον υπάλληλό του Μήτσο Γάβρο. Όπως ήταν φυσικό, το “Κυβέλεια” με την απομάκρυνση του Μήτσου Βρεττόπουλου έχασε τον πρωτεργάτη τους κι οι πολλοί φίλοι του τον ακολούθησαν στο “Πανελλήνιο”. Όμως το ζαχαροπλαστείο εξακολούθησε να λειτουργεί όπως και πρώτα, χάρη στην έμφυτη ικανότητα του Θανάση Βρεττόπουλου στον τομέα των πωλήσεων και λόγω της καλής ποιότητας των σακχαρωδών παρασκευασμάτων που παρασκεύαζε.

Το 1937 φεύγοντας από το “Πανελλήνιον” ο Μήτσος Βρεττόπουλος συνέχισε την επαγγελματική του δραστηριότητα ανοίγοντας το ζαχαροπλαστείο «Αίγλη», το οποίο βρισκόταν στη δυτική πλευρά της Πλατείας Ταχυδρομείου, επί της οδού Φαρσάλων (Ρούσβελτ σήμερα), στο ύψος της οδού Πρωτοπαπαδάκη. Στον ίδιο χώρο εγκατέστησε και ειδικό μηχανικό εξοπλισμό που αγόρασε από τον Βόλο, για τη δημιουργία εργοστασίου χονδρικής παρασκευής γλυκών και παγωτού, τα οποία έφεραν την ονομασία «Βρεττό». Η διάρκεια ζωής της “Αίγλης” όμως ήταν σύντομη. Έπειτα από τον ισχυρό σεισμό του Μαρτίου 1941 και την επακολουθήσασα κατοχή, η λειτουργία της σταμάτησε.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Μήτσος Βρεττόπουλος συνεργάσθηκε και πάλι στο «Κυβέλεια» με τον αδελφό του. Τώρα όμως η επιχείρηση επεκτάθηκε και μαζί με το ζαχαροπλαστείο δημιουργήθηκε και ειδική αίθουσα εστιατορίου, στην οποία εκτός της καλής κοινωνίας της Λάρισας, σύχναζαν πολλοί Ιταλοί και Γερμανοί αξιωματικοί. Τακτικός επισκέπτης ήταν και ο υπάλληλος της Γεωργικής Σχολής Νταβίντωφ, ο γνωστός συνταγματάρχης Λιάπκιν του Μ. Καραγάτση.

Τον Μάρτιο του 1947 ο πάντα ανήσυχος Μήτσος Βρεττόπουλος εγκατέλειψε πάλι το “Κυβέλεια” και μίσθωσε από τον Δήμο για 15 χρόνια τον χώρο του Αλκαζάρ, με την υποχρέωση να κατασκευάσει ειδικό περίπτερο και να εξωραΐσει τον περιβάλλοντα χώρο με δικά του έξοδα. Το κέντρο «Αλκαζάρ» διέγραψε μια καταπληκτική πορεία στον χώρο της ψυχαγωγίας και αναψυχής. Αντιθέτως το “Κυβέλεια” μεταπολεμικά άρχισε να αισθάνεται έντονα τον μεγάλο ανταγωνισμό από το «Ολύμπιον» του Γκονταρούλη στην Κύπρου και την «Κυψέλη» στην Κεντρική πλατεία, καθώς είχε μετατοπισθεί το ενδιαφέρον του κόσμου προς αυτές τις περιοχές. Για κάποιο διάστημα στους χώρους του “Κυβέλεια” φιλοξενήθηκε και το πρακτορείο των υπεραστικών λεωφορείων. Το 1952 ο Μήτσος Βρεττόπουλος αρρώστησε από ανίατη ασθένεια και αναγκάσθηκε να εκμισθώσει την επιχείρηση του «Αλκαζάρ» σε άλλους επιχειρηματίες. Πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 1957 σε ηλικία 66 ετών.

Το 1961 ο γιος του Μήτσου, Κώστας Βρεττόπουλος, θέλοντας να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, ανέλαβε τη διαχείριση του “Κυβέλεια”. Το ανακαίνισε σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις αισθητικής των καταστημάτων αυτών, αλλά η προσπάθεια δεν στέφθηκε από την αναμενόμενη επιτυχία και κάποια στιγμή το “Κυβέλεια” σταμάτησε για πάντα τη λειτουργία του. Το κέντρο βάρους της αγοράς της Λάρισας είχε μετατοπισθεί πλέον προς άλλες κατευθύνσεις”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΘΕΣΣΑΛΙΑ51 λεπτά ago

“Έκαναν πράξη το σύνθημα των συνδικάτων «μόνο ο λαός σώζει τον λαό»” –

TOP1 ώρα ago

Η Ακαδημία BASKETBALL CLUB VOLOS του Γ.&Κ.Καρακατσούνη δημιουργεί πρωταθλητές στη ζωή &στο αθλητισμό-Ρεπορτάζ:Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

LIFESTYLE2 ώρες ago

Χιου Τζάκμαν – Ντέμπορα Λι Φέρνες: Η γνωριμία, οι φήμες που τον θέλουν γκέι και το διαζύγιο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ώρες ago

To “Goodbye, Lindita” του Μάριο Μπανούσι επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες ago

Μητσοτάκης: Τι είπε για Market Pass, τριετίες και επενδυτική βαθμίδα

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Πέλλα: Σκοτώθηκε οδηγός τρακτέρ – Τον καταπλάκωσαν τα ξύλα που μετέφερε με καρότσα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ3 ώρες ago

Tα εισιτήρια για το ΑΟΤ-Εορδαϊκός – Sportrikala.gr

TOP5 ώρες ago

Με επιτυχία 5ος Διασυλλογικός Αγώνας Skiathos Cup -συνέντευξη Χρ.Μασούρου&Βραδιά για παιδιά στο Carnayo-Ρεπορτάζ : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

VIDEO6 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO3 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ3 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή