Το αστικό και περιαστικό τοπίο αποτελούν θέμα διαβούλευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι πλέον κοινά παραδεκτό πως το ισοζύγιο πρασίνου καθώς και η διαμόρφωση του τοπίου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Τις βασικές αρχές για την αναδιαμόρφωση στο αστικό τοπίο, ως χώρου στον οποίο «ζούμε, μας φιλοξενεί και οφείλουμε να αφήσουμε στην επόμενη γενιά», ανέδειξε σε πανευρωπαϊκό συμπόσιο ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 6 Απριλίου 2022 στις εργασίες του Συμποσίου για την εφαρμογή της Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, που διεξάγεται στην Καλαμπάκα, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι η ανάδειξη της κληρονομιάς συμπεριλαμβάνει, εκτός από τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, το αστικό και περιαστικό τοπίο.

Και επεσήμανε ότι, συνυφασμένο καθώς είναι το τοπίο με τον άνθρωπο και τη ζωή, οφείλει να συνυπάρχει στον σχεδιασμό της χωρικής ανάπτυξης. Με τα κριτήρια αυτά, όπως επεσήμανε, ο Δήμο Τρικκαίων υλοποιεί τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Στα Τρίκαλα, τα τελευταία χρόνια «το αστικό τοπίο είναι η κατευθυντήρια οδός για δόμηση της ΣΒΑΑ», με συγκεκριμένα έργα:

– την έμφαση στο υδάτινο στοιχείο και στα 3 ποτάμια που περικλείουν την πόλη

– τα έργα ανάπλασης στον Ληθαίο ποταμό

– τους ποδηλατόδρομους πέριξ του ποταμού με παράλληλη «ανάσα» που αυτοί θα δίνουν, για πρόσθετη οπτική επαφή με το υδάτινο στοιχείο

– τις παρεμβάσεις βελτίωσης του Δημοσίου Χώρου, με δράσεις όπως:

  1. Αναπλάσεις στην παλιά πόλη, το Βαρούσι
  2. Ανάδειξη, προστασία και αναβάθμιση λόφου Προφήτη Ηλία
  3. Αστικές αναπλάσεις στην πόλη των Τρικάλων
  4. Ανάπλαση Αγιαμονιώτη ποταμού και διασύνδεση του με τον αστικό ιστό με παρεμβάσεις βιώσιμης κινητικότητας
  5. Μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων Ληθαίου και Αγιαμονιώτη ποταμού
  6. Επεμβάσεις (επισκευή, ενίσχυση, ανακατασκευή) όλων των γεφυρών του Ληθαίου ποταμού

Μάλιστα αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟΣΙΣ για την παχυσαρκία, σύμφωνα με την οποία το 20% των πολιτών δε θεωρεί θελκτικό το αστικό τοπίο για τη σωματική άσκηση.

Έτσι, ο Δήμαρχος Τρικκαίων έδωσε έμφαση στα όσα στον Δήμο Τρικκαίων υλοποιούνται για το τοπίο, σε σχέση με:

το φυσικό περιβάλλον και την ήπια τουριστική αξιοποίηση

με το «Σχέδιο Ασκληπιός» και τα μονοπάτια που θα αναδεικνύουν τον μύθο του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Ασκληπιείου – Πάρκου του Ασκληπιού

– την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα με τη συνεργασία των 10 Δήμων της δυτικής Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων, χρησιμοποιώντας φυσικές λύσεις με την υποστήριξη της ΕΤΕπ, όπως συζητήθηκε τον περασμένο χειμώνα σε ειδική συνεδρίαση στα Τρίκαλα.

Το Εθνικό Συμπόσιο για την εφαρμογή της Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα διεξάγεται παράλληλα με το Forum των Εθνικών Επιλογών της 6ης Συνόδου του Βραβείου Τοπίου, από το  Συμβούλιο της Ευρώπης και ειδικότερα τη Γραμματεία αρμόδια για τη Σύμβαση για το Τοπίο της Διεύθυνσης Δημοκρατικής Συμμετοχής του Συμβουλίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασιών της Σύμβασης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας.

Στο Συμπόσιο παραβρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο υπουργός κ. Σκρέκας, οι υφυπουργοί κ. Αμυράς και Ταγαράς, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Οι «κόκκινες γραμμές» της Δύσης σε μια ειρηνευτική συμφωνία… Ουκρανίας-Ρωσίας – Ποιοι δεν θέλουν την ειρήνη και γιατί