Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το χωριό των Φαρσάλων που αναβίωσε τη ζωή στην επαρχία στις αρχές του 1900

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πέρυσι το Σεπτέμβριο, το χωριό Βασιλί έγινε γνωστό στο πανελλήνιο μέσα από τις εικόνες με τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού που έπληξαν ευρύτερα την επαρχία Φαρσάλων και στοίχισε τη ζωή σε μία ηλικιωμένη γυναίκα, κατοίκου του χωριού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ένα χρόνο μετά, το Βασιλί Φαρσάλων πρωταγωνιστεί ξανά. Και πάλι μέσα από δυνατές εικόνες και φωτογραφίες… Αυτή τη φορά όμως, οι εικόνες προέρχονται από τις δράσεις του «Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλί» που αριθμεί 140 μέλη και ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2021, λίγες μέρες πριν η κακοκαιρία πλήξει το χωριό, αν και η ιδέα της σύστασής του είχε δημιουργηθεί πριν από δύο και χρόνια, αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει μέχρι στιγμής υλοποιήσει 4 βιωματικές δράσεις αναβίωσης της οικιακής ζωής και των εργασιών του θεσσαλικού κάμπου από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ‘60. Η τοπική κοινωνία του Βασιλί έχει αγκαλιάσει το όραμα του Συλλόγου για μεταφορά στο παρόν της ατμόσφαιρας και των συνθηκών ζωής μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια, παράγοντας ένα πολιτιστικό έργο υψηλής λαογραφικής αξίας που ανασύρει αναμνήσεις και ζωντανεύει την θεσσαλική πολιτιστική παράδοση μέσα από στιγμιότυπα της καθημερινότητας.

Ο κύριος στόχος των δράσεων που υλοποιηθεί μέχρι σήμερα – αφορούν στις θεματικές του αλωνισμού, του τρύγου, του ζυμώματος και ψησίματος του ψωμιού και τις συνθήκες της οικογενειακής εστίας – είναι η φωτογραφική καταγραφή τους, ώστε με την ολοκλήρωση 10 περίπου θεματικών να εκδοθεί ένα φωτογραφικό λεύκωμα το οποίο παράλληλα θα καταγράφει τα ήθη και έθιμα της εποχής και θα προσφέρει πληροφορίες για τα εργαλεία της υπαίθρου, τα οικιακά σκεύη, τις ενδυματολογικές συνήθειες, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και τις διατροφικές αξίες της εποχής.

«Η ιδέα για το συγκεκριμένο project ξεκίνησε εντελώς τυχαία. Είχα πάει με τον γιο μου μια βόλτα στα χωράφια, βγάλαμε μια φωτογραφία και όταν την ανέβασα στο Facebook υπήρξε μεγάλη αποδοχή και πολλοί σχολίαζαν ότι θυμίζει σκηνικό από τις «Άγριες Μέλισσες». Αυτό ήταν το ερέθισμα για να σκεφτούμε να κάνουμε την πρώτη μας δράση, αναπαριστώντας εικόνες του θερισμού. Ψάξαμε και βρήκαμε παλιές φωτογραφίες, τα εργαλεία της εποχής, τα μεγάλα δρεπάνια, και το κάναμε με ερασιτεχνική διάθεση, περισσότερο για τη δική μας ευχαρίστηση. Το φωτογραφικό αποτέλεσμα, ωστόσο, που προέκυψε ήταν υψηλού επιπέδου, έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο και ταυτόχρονα δημιούργησε μια δυναμική που κινητοποίησε τους κατοίκους του χωριού» εξηγεί το πως ξεκίνησαν όλα στο onlarissa.gr η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Προσμίτη.

Στην πρώτη δράση του Συλλόγου, την φωτογράφιση επιμελήθηκαν οι Χρήστος Παύλου και Σωτήρης Χρόνης και δύο παιδιά από τη Βέροια, ο Γιώργος Σουμελιδης και Νίκος Γεωργιάδης. Οι φωτογραφήσεις που ακολούθησαν έγιναν από τους Χρήστο Παύλου και Σωτήρη Χρόνη, οι οποίοι κατάφεραν να εξαλείψουν το σύγχρονο στοιχείο και να δημιουργήσουν πλάνα που αναβιώνουν πειστικά την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από λήψεις που δείχνουν έντονα σκηνοθετικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα καταφέρνουν να εστιάσουν στις εκφράσεις και τις κινήσεις των ατόμων που συμμετείχαν. Δημιούργησαν εικόνες οικείες, εικόνες που θυμίζουν τις φωτογραφίες του Τλούπα που άφησαν εποχή και έγιναν συνώνυμο με τη ζωή στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά ταυτόχρονα έχουν μια θεατρικότητα σαν να είναι σκηνές από ταινίες του παρελθόντος.

Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι ότι οι δράσεις του Συλλόγου δεν είναι φωτογραφικό μόνο concept, αλλά πραγματικές βιωματικές αναβιώσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες – μέλη του Συλλόγου – κάνουν πραγματικά τις εργασίες, είτε αγροτικές είτε οικιακές, με τον παραδοσιακό τρόπο που ακολουθούσαν οι θεσσαλοί πρόγονοι τους, χρησιμοποιώντας εργαλεία και σκεύη της εποχής από την ιδιωτική συλλογή του κ. Ηλία Δημόπουλου. Συγκεκριμένα, κατά τον θερισμό, ξεκίνησαν να θερίζουν τα στάχυα με δρεπάνια, τα δέσανε σε δεμάτια και τα μεταφέρανε με κάρο στο αλώνι, όπου εκεί με την αδοκάνη που έσερνε το άλογο τα αλωνίσανε με καρπολόι και ξυλοφτυάρια, τα λιχνίσανε και τέλος περιμένανε να φυσήξει βοριάς για να σηκώσει το άχυρο και να μείνει το σιτάρι, όπως τους υπέδειξαν οι μεγαλύτεροι του χωριού. Στη δεύτερη δράση που αφορούσε την αναβίωση του ζυμώματός και ψησίματος του ψωμιού έφταιξαν ψωμί χρησιμοποιώντας σκάφες και άλλα σκεύη και το ψήσανε σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο που υπάρχει ακόμη στο σπίτι κατοίκου του χωριού. Ο τρύγος έγινε σε αμπέλι συγχωριανού, όπου τα μέλη του Συλλόγου πήγαν με κοφίνια, καλάθια, γαλίκια και κλαδευτήρια. Η τελευταία αναβίωση είχε θέμα την αναπαράσταση των οικιακών δραστηριοτήτων των γυναικών και γενικά το οικογενειακό κλίμα όπως αυτό διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και έγινε σε πέτρινη αποθήκη που υπάρχει στο Βασιλί – ένα από τα 2-3 τελευταία πέτρινα κτίσματα του χωριού – η οποία κτίστηκε το 1927 και παραμένει άθικτη μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιήθηκαν τοπικές φορεσιές και διάφορα αντικείμενα κειμήλια διαφόρων κατοίκων.

Σύμφωνα με την κα Προσμίτη, έχουν ήδη σχεδιαστεί οι επόμενες δράσεις αναβίωσης που θα αναφέρονται στην κτηνοτροφία, στη σπορά του σιταριού, στο πλύσιμο ρούχων στο ποτάμι και στη μεταφορά νερού και άλλες με στόχο να φτάσουν περί τις δέκα θεματικές ενότητες μέχρι τα Χριστούγεννα και να προχωρήσουν στην έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος, που θα περιλαμβάνει συνοδευτικά, πληροφοριακά κείμενα και θα επιχειρεί συνδέσεις με την τέχνη, τη διατροφή και τη θέση της γυναίκας στον θεσσαλικό κάμπο μέχρι λίγο μετά τα μέσα του 20ου αιώνα.

Τους ευχόμαστε να συνεχίσουν του έργο που ξεκίνησαν, αυτό που κινητοποίησε και συσπείρωσε την τοπική κοινότητα για να παραχθεί ένα πολιτιστικό προϊόν υψηλής λαογραφικής και αισθητικής αξίας. Ένα έργο που συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας. Ένα έργο που προκύπτει από το μεράκι και την έμπνευση απλών κατοίκων, και όχι επαγγελματιών, που συμπράττουν οικειοθελώς απολαμβάνοντας τις στιγμές…

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πρόσβαση στην Κουμαριά με οδικά έργα δίνει ο Δήμος Τρικκαίων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πρόσβαση στην αγαπημένη τους Κουμαριά θα έχουν πλέον οι καταγόμενοι από τον πρώην οικισμό της Αγρελιάς, που σταδιακά εξελίχθηκε σε χωριό, αλλά πλέον δεν κατοικείται. Ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησε εργασίες βελτίωσης του δρόμου που οδηγεί στον πρώην οικισμό, καθώς οι καιρικές συνθήκες και η μη κίνηση οχημάτων, είχαν δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Ετσι, ήταν αδύνατη η μετάβαση Κουμαριωτών στον αγαπημένο τους τόπο καταγωγής, ακόμη και σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές. «Πλέον, θα μπορούν τους καλοκαιρινούς μήνες πολύ πιο εύκολα να μεταβαίνουν στο χωριό, να βρίσκονται στον τόπο καταγωγής τους», τονίζει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καταβούτας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Από το γραφείο Τύπου

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πανέτοιμη η Λάρισα να υποδεχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Κορασίδων γράφοντας ιστορία (φώτο-βίντεο)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης κορασίδων Κ16 (Final Youth Women (U16) Water Polo World Championship) που θα διεξαχθεί στη Λάρισα από τις 21 έως και τις 27 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σήμερα το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, στελέχη της δημοτικής αρχής και στελέχη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάσος (ΚΟΕ).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

“Από όσο βλέπω, δεν υπάρχουν προβλήματα. Η Λάρισα υποδέχεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κορασίδων, μια πάρα πολύ σημαντική διοργάνωση, είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε 13 εθνικές ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτό το πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός, το οποίο δίνει προστιθέμενη αξία στην πόλη, να μπορέσει να διεκπεραιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αφήσει μια σοβαρή σφραγίδα για μια Λάρισα που μπορεί με τις υποδομές της να δέχεται μεγάλες οργανώσεις”, δήλωσε ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης.

Σε συνέχεια του λόγου του πρόσθεσε: “Αυτή η διοργάνωση δεν έχει σχέση μόνο με τον αθλητισμό αλλά και με την προβολή και την οικονομία της πόλης. Καλώ τους Λαρισαίους να γεμίσουν τις κερκίδες. Ευχαριστώ όσους συνεργάζονται και συμβάλουν στο να είναι η Λάρισα στο μεγάλο καλεντάρι των μεγάλων διοργανώσεων στη χώρα.”

Στο κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς, ο οποίος τόνισε την άψογη συνεργασία μεταξύ των φορέων. Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:

“Η καρδιά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο χτυπά εδώ στη Λάρισα. Έχουμε μια άψογη συνεργασία με το δήμο Λαρισαίων και με την Κολυμβητική Ομοσπονδία, την οποία ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη της. Μπορούμε να φιλοξενούμε πολύ μεγάλες οργανώσεις. Καλούμε τον κόσμο να χαρεί και να δει από κοντά τους αγώνες. Η είσοδος είναι δωρεάν. Όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι υψηλού επιπέδου.”

Ο γενικός διευθυντής της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας της Ελλάδος κ. Γιάννης Γιαννούρης, κοντολογίς σημείωσε πως στη Λάρισα με το εν λόγω πρωτάθλημα γράφεται ιστορία:

“Γράφουμε ιστορία γιατί είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε δύο πόλεις της Θεσσαλίας, στη Λάρισα και το Βόλο με 38 συνολικά συμμετοχές. Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Το κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας έχει βάλει τα καλά του για να υποδεχτεί τους γονείς που θα έρθουν να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Οι αγώνες θα καλύπτονται από το κανάλι της FINA από την αρχή μέχρι το τέλος. Η εικόνα θα προβάλλεται παντού…”

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις:

Δείτε φωτογραφίες:

Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

Δημοφιλή